Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Κατάρ: Θάνατος και αθλιότητα στα «στρατόπεδα εργασίας»


    Τον δικό τους γολγοθά ανεβαίνουν οι στρατιές των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων - στην πλειονότητά τους προερχομένων από την Ασία - που έχουν μεταφερθεί στο Κατάρ και «απασχολούνται», υπό συνθήκες που θυμίζουν δουλεία, στα έργα οικοδόμησης των εγκαταστάσεων όπου το 2022 θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

     

    Όπως τονίζει σε ρεπορτάζ του το βρετανικό BBC, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα «στρατόπεδα εργασίας» όπου διαμένουν πολλοί από αυτούς, έκθετοι σε πλήθος μολυσματικών νόσων, χωρίς κανέναν σεβασμό των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, προσβάλλουν όχι μόνο το ίδιο το Κατάρ, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

     

    Οι εργάτες, φτωχοί μετανάστες από την Ινδία, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και άλλες ασιατικές χώρες, αναγκάζονται να μοιράζονται ανά 20 - ακόμη και 40 μαζί - άθλια καταλύματα, γεμάτα κατσαρίδες και ανθρώπινες ακαθαρσίες, ένα κοινό μπάνιο που μόνο... μπάνιο δεν είναι και μια μικρή κουζίνα που μοιάζει περισσότερο με μόνιμο τόπο κατοικίας τρωκτικών.

     

    Εννέα δολάρια μεροκάματο

    «Η εταιρεία μου δεν νοιάζεται για μας. Οταν παραπονιόμαστε για κάτι στους ανωτέρους μας, μας λένε συνεχώς "θα δούμε", αλλά δεν γίνεται τίποτα. Δεν μας παρέχουν τα ειδικά προστατευτικά παπούτσια, ούτε καν κράνη για το κεφάλι, ούτε καν γάντια! Εργαζόμαστε έξι ημέρες την εβδομάδα για εννιά δολάρια (περίπου επτά ευρώ) την ημέρα» σημειώνει στον ανταποκριτή του BBC στο Κατάρ ο Ανίλ Λαμιντσάν, ένας 22χρονος εργάτης από το Νεπάλ. «Χτύπησα την πλάτη μου μεταφέροντας μεγάλα βάρη, αλλά ο εργοδότης μου αρνήθηκε να πληρώσει για τα νοσήλιά μου. Η υγεία μου επιδεινώθηκε τόσο πολύ που δεν μπορούσα να σηκωθώ καν από το κρεβάτι για μια εβδομάδα, οπότε στο τέλος με έδιωξαν. Δεν έχω τίποτα: ούτε λεφτά, ούτε φαγητό, και αναγκάζομαι να στηρίζομαι στη βοήθεια των φίλων μου» συμπληρώνει με τη σειρά του ο συμπατριώτης του, Σάντος Ταρού. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο άρθρο του BBC, οι εργοδότες των δυο Νεπαλέζων αρνήθηκαν να καταθέσουν την δική τους άποψη για τα γεγονότα, παρά το ότι τους ζητήθηκε από την απεσταλμένη του βρετανικού δικτύου.

     

    «Οι συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών στις αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται για το Μουντιάλ είναι όντως απαράδεκτες και φρικτές, αλλά, δεδομένης της κατάστασης, δεν είναι εφικτό να αφαιρεθεί η διοργάνωση από το Κατάρ» τόνισε με κυνισμό το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, Τέο Τσβάντσιγκερ.

     

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την πρεσβεία της Ινδίας στο Κατάρ, μεταξύ 2012 και 2013 σκοτώθηκαν περίπου 440 ινδοί μετανάστες που εργάζονταν στη χώρα στις κατασκευές που σχετίζονται με το Μουντιάλ. Στην επίσημη έκθεση γίνεται λεπτομερής αναφορά για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα με θύματα Ινδούς. Κατά μέσον όρο, 20 ινδοί μετανάστες έχαναν τη ζωή τους κάθε μήνα, με χειρότερο τον Αύγουστο του 2013, όταν ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 27. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους στα έργα 218 ινδοί εργάτες το 2012 και άλλοι 218 ως τις 5 Δεκεμβρίου 2013.

     

    Κατάσχεση διαβατηρίων

    Εξάλλου, όπως δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Guardian», μεταξύ 4 Ιουνίου και 8 Αυγούστου του 2013 έχασαν τη ζωή τους 44 εργάτες από το Νεπάλ σε εργοτάξια συγκεκριμένης τοποθεσίας του Κατάρ, κάτι που οι Αρχές της χώρας αρνήθηκαν. Επιπλέον, τουλάχιστον 185 μετανάστες από το Νεπάλ έχασαν τη ζωή τους σε άλλα εργοτάξια μέσα στο 2013, με την πρεσβεία του Νεπάλ ωστόσο να ανεβάζει αυτόν τον αριθμό στους 276.

     

    Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας έκανε επίσης λόγο για πλήθος καταγγελιών από εργάτες που ισχυρίζονται πως οι εργοδότες κατέσχεσαν τα διαβατήριά τους προκειμένου να μην μπορούν να φύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία του Κατάρ, τους καλοκαιρινούς μήνες από τις 11.00 ως τις 15.00 οι εργάτες πρέπει να σταματούν τις εργασίες τους και να παραμένουν στη σκιά, ωστόσο οι εργάτες καταγγέλλουν πως τέτοιοι νόμοι καταπατούνται διαρκώς.

     

    «Δεν υπάρχει σκλαβιά ή εξαναγκασμένη εργασία στο Κατάρ. Υπάρχουν όντως κάποια προβλήματα, εξαιτίας του γεγονότος ότι λειτουργούν 44.000 επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα έργα για το Μουντιάλ του 2022. Αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τα νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας απέχουν πολύ από την πραγματική αλήθεια» είχε δηλώσει ο Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» τα δημοσιεύματα της «Guardian».

     

    «Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θανάτων, μέχρι την έναρξη του Μουντιάλ το 2022 θα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 4.000 εργάτες» προειδοποιεί η Σάρον Μπάροου, γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (ITUC).

     

    Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 10 Μαρτίου 2014

     

    Πηγή: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=575459





    akius

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Το Κατάρ, τα υπόλοιπα εμιράτα γύρω-γύρω και η Σαουδική Αραβία είναι από τα χειρότερα καθεστώτα, πέρα από την εικόνα που θέλουν να πλασάρουν και πέρα από το γεγονός ότι περιστοιχίζονται από άλλες χώρες με εξίσου προβληματικά καθεστώτα.

     

    Αυτά να τα βλέπουμε όταν σαν χώρα έχουμε την πρόθεση να δώσουμε γη & ύδωρ για τα κεφάλαια του κάθε Κατάρ και του κάθε εμίρη.

    Είναι ματωμένα.

    • Upvote 6
    Link to comment
    Share on other sites

    τα  χρειαζομαστε  τα  ματωμενα  χρηματα  των  εμιριδων 

     οι  κομισαριοι   ξερουν  καλυτερα  .  οι  καταθεσεις 

    δεν  φουσκωνουν  απο  μονες  τους  ως  εκ  θαυματος 

    απο  καπου  τροφοδοτουνται  .  

    Edited by loser
    • Upvote 2
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Και εμείς πρέπει να υποθέσουμε ότι οι ελληνικές εταιρείες που φτιάχνουν έργα στο Κατάρ ή και οι αλλοεθνείς, όταν θα έρθει η "ανάπτυξη" με τα μεγάλα εργοτάξια θα παραιτηθούν οικιοθελώς από το πρόσθετο κέρδος που τους δίνει η αγνόηση ακόμα και των ελάχιστων νομοθετημένων μέτρων ασφαλείας?

     

    Η θα τα επιβάλλει το "μή προβληματικό" καθεστώς μας προσλαμβάνοντας επιθεωρητές εργασίας που θα αλωνίζουν τα εργοτάξια?

     

    Ευτυχώς που υπάρχει το Συνδικάτο Οικοδόμων, αλλιώς ....

     

    Υ.Γ. Για τους μισθούς κάποια πληροφορία?

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.