Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Καταπατημένα ακίνητα: Τίτλοι ιδιοκτησίας με έκπτωση έως 80% στην αντικειμενική αξία και ελάχιστη δόση 100 ευρώ


    Τέλος στο «χάος» των 70.000 καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου και στις πολυετείς δικαστικές διαμάχες μεταξύ δημοσίου και πολιτών επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες πολίτες να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας σε ακίνητα που έχουν καταπατηθεί πριν από τουλάχιστον 30, 40 ή περισσότερα χρόνια.

    Το νομοσχέδιο για τα κατεχόμενα – καταπατημένα δημόσια ακίνητα το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (θα διαρκέσει έως 2/2/2023) προβλέπει εκπτώσεις επί του τιμήματος εξαγοράς που μπορεί να φθάσουν έως και 80% και την καταβολή του σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου δικαίωμα εξαγοράς έχουν οι ιδιώτες που κατέχουν τα ακίνητα πάνω από τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια ανά περίπτωση ενώ οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχομένων δημόσιων ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών. Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της διαδικασίας εξαγοράς των ακινήτων αυτών από πρόσωπα που τα κατέχουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του σχεδίου νόμου. Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας».

    Οι διατάξεις

    Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

    1. Τίμημα εξαγοράς: Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου μετά των κτισμάτων του.

    2.  Δόσεις: Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, ή τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Η ελάχιστη δόση ορίζεται σε 100 ευρώ μηνιαίως.

    3. Εκπτώσεις:  Αν ο ιδιώτης έχει εγγραφεί ως ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο, δικαιούται έκπτωση  50%.

    Επιπλέον επί του τιμήματος εξαγοράς προβλέπονται οι εξής εκπτώσεις:

    –  50% λόγω παλαιότητας. Για κατοχή ακίνητου πάνω από τα τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια κατά περίπτωση το τίμημα μειώνεται κατά 1% ανά έτος με ανώτατο πλαφόν μείωση το 50%.

    –  30% εάν ο αιτών είναι άτομο με αναπηρία 80% και άνω, ή και εάν είναι πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ.

    –  20% για άτομα με  αναπηρία 67%-79%.  Την  έκπτωση αυτή έχει και κάθε  πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ.

    –  20% για παλιννοστούντες ομογενείς  που έχουν εγγραφεί στα μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή είναι μόνιμοι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών.

    – 20% για πολύτεκνους εφόσον έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, ή ετήσιο οικογενειακό 80.000 ευρώ.

    – 15% για τρίτεκνους  εάν το ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000  ευρώ ή τα 40.000 το ετήσιο οικογενειακό.

    –  15% για μονογονεϊκές οικογένειες

    –  15% για  μακροχρόνια ανέργους

    – 20% για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – ΚΕΑ

    –  20%  εάν εντός του ακινήτου υφίσταται κτίσμα που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του αιτούντος

     Αν συντρέχουν  πολλές εκπτώσεις για “κοινωνικούς λόγους”, μετράει μόνο η μεγαλύτερη αλλά  σε καμία περίπτωση το άθροισμα των διαφόρων εκπτώσεων (εφάπαξ πληρωμής , παλαιότητος κλπ) δεν μπορεί  να υπερβαίνει το 80%.

    4. Εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου θα μπορεί να γίνει:

    – με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας  και κτίσματα προ του 1992

    – με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση –πχ βιοτεχνία- του ιδιώτη) πριν από το 1982.

    5. Ο ιδιώτης θα μπορεί να λάβει  μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο (για εντός σχεδίου) ή 10 στρέμματα γης (για εκτός σχεδίου). Προβλέπονται και περιπτώσεις που οι ιδιώτες θα μπορούν να λάβουν και ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις (πχ 20 στρέμματα ή τυχόν μικρό υπόλοιπο που απομένει ανεκμετάλλευτο).  Μπορούν να εξαγοράσουν όμως και ακίνητα που περιλαμβάνουν (όχι παραπάνω όμως από το 20% της συνολικής επιφάνειας) εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές ή natura, υπογράφοντας ταυτόχρονα και ρήτρα προστασίας τους. Αν επιχειρήσουν να κτίσουν ή παρέμβουν στις ευαίσθητες αυτές εκτάσεις, τότε η εξαγορά ακυρώνεται και αποβάλλονται από το ακίνητο.

     Εξαιρέσεις

    6. Εξαιρούνται  από τη ρύθμιση δάση, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλοί-παραλίες ή  παρόχθιες και παραποτάμιες περιοχές που έχουν περιέλθει στην ΕΤΑΔ- Υπερταμείο. Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρξουν και μετά από υπόδειξη φορέων υπουργείων, για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας κλπ. Η υπόδειξη εξαιρέσεων μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες από την έναρξη του νόμου.

    Προθεσμίες και κυρώσεις

    7. Στην περίπτωση που ο αιτών προβαίνει στην εξόφληση του τιμήματος εξαγοράς, εντός ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση σε αυτόν του πιστοποιητικού αποδοχής υποβάλλει αποδεικτικό εξόφλησης στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία. Σε 15 μέρες το πολύ εκδίδεται η απόφαση εξαγοράς και μεταγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο.

    8. Στην περίπτωση που ο αιτών ζητήσει εξόφληση με δόσεις, εντός ενός (1) μηνός από την εξόφληση της τελευταίας δόσης, υποβάλλει το αποδεικτικό εξόφλησης στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία για να λάβει σε 15 μέρες την απόφαση εξαγοράς προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.

    Αυθαίρετη κατασκευή

    9. Στην περίπτωση που εντός του δημοσίου ακινήτου υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή,  ο αιτών, εντός ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση του πιστοποιητικού αποδοχής, οφείλει να υποβάλει αίτηση τακτοποίησης και υπαγωγής του στον ν. 4495/2017 (Νόμος Σταθάκη).

    10. Ειδικά στην περίπτωση που εντός του δημοσίου ακινήτου υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, για την έκδοση της απόφασης εξαγοράς απαιτείται, εκτός από το τίμημα εξαγοράς, να εξοφληθεί το πρόστιμο υπαγωγής στον ν. 4495/2017 και να προσκομιστεί στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία η βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής στον ν. 4495/2017.

    11. Το 50% του τιμήματος που εισπράττει το δημόσιο, αποδίδεται στην ΕΤΑΔ που αποτελεί θυγατρική του «Υπερταμείου» Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.


    Πηγή: https://www.ot.gr/2023/01/23/oikonomia/akinita/katapatimena-akinita-titloi-idioktisias-me-ekptoseis-eos-80-kai-100-eyro-to-mina/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Πάλι θα γίνει η γνωστή πατάτα με τους "Αρχαιολογικούς χώρους" που εξαιρούνται.

    Τουλάχιστον περιοριστείτε την εξαίρεση εντός ζωνών Α και Β.

    Επίσης , τι θα γίνει με δασικές εκτάσεις για τις οποίες εκκρεμούν ενστάσεις ?


     

    Edited by avgoust
    Link to comment
    Share on other sites

    και....

    1. Τίμημα εξαγοράς: Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου μετά των κτισμάτων του.

      Τα κτισματα γιατί να  εξαγοραζονται,  αφου εχουν γινει με εξοδα του ιδιου;;;;

    Επιπλέον επί του τιμήματος εξαγοράς προβλέπονται οι εξής εκπτώσεις:

    –  50% λόγω παλαιότητας. Για κατοχή ακίνητου πάνω από τα τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια κατά περίπτωση το τίμημα μειώνεται κατά 1% ανά έτος με ανώτατο πλαφόν μείωση το 50%.

      Σε  ποια κατοχη αναφερεται;;  Του  γηπεδου που το κατεχει 50 χρόνια ή του κτισματος που το εκανε ο ίδιος    ή το αγόρασε απο αλλον πριν 30 χρονια;;;

     Και γιατι να εξαγοραζονται τα κτισματα, αφου εχουν γινει με εξοδα του  ιδιοκτήτη,   που - συνηθως- ειναι αγοραστης  άχτιστου  γηπέδου απο αλλον,  με καλή πίστη;;;

     - ή, και γιατί  να  ξαναπληρωσουν για μια  διηρημενη ιδιοκτησια  η οποία  εχει εξ αδιαιρετου χιλιοστα σε ολο το γηπεδο, όσοι εχουν αγορασει με οριστικά συμβολαια μια ΟΙ,  και εχουν πληρωσει για την αγορα τον πωλητή εργολαβο - οικοπεδουχο;

    "Εξαιρέσεις

    6. Εξαιρούνται  από τη ρύθμιση δάση, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλοί-παραλίες ή  παρόχθιες και παραποτάμιες περιοχές που έχουν περιέλθει στην ΕΤΑΔ- Υπερταμείο. Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρξουν και μετά από υπόδειξη φορέων υπουργείων, για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας κλπ. Η υπόδειξη εξαιρέσεων μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες από την έναρξη του νόμου."

    αρθρο 19

    Εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία προσδιορίζουν αιτιολογημένα τις περιοχές ή τα ακίνητα ενδιαφέροντός τους, προκειμένου αυτά να εξαιρεθούν κατά το άρθρο 4, της διαδικασίας εξαγοράς, η οποία προβλέπεται με τον παρόντα νόμο και ενημερώνουν σχετικά το Υπουργείο Οικονομικών.

    Οπερ σημαινει οτι, για τους 6 μηνες που διαρκει το δικαιωμα υποδειξης εξαιρεσεων,

    η διαδικασια αναβαλλεται/αναστελλεται/ειναι ανενεργης ή...ή..[;;;;;]

     

    Link to comment
    Share on other sites

    να ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου εσάς τους πιο Διαβασμένους την διαδικασία ξέρετε πως θα την κάνουμε μ ε ηλεκτρονική πλατφόρμα? Το εργαλείο μας το έχουν δώσει στα χέρια?

    Edited by Arche
    διόρθωση λέξης
    Link to comment
    Share on other sites

    ξαναυποβάλλω ένα ερώτημα. Σαν μηχανικός και καθώς πρέπει να βοηθήσω έναν ιδιοκτήτη να υποβάλλει την αίτηση να αγοράσει γη, την αίτηση να εξαγοράσει την γη του που θέλει, που θα την κάνω???

    Link to comment
    Share on other sites

    Να είσαι καλά Δημήτρη, ευχαριστώ, διάβασα όμως το άρθρο 10 του νόμου και αναφέρεται σε αυτό η επιτροπή και άλλα σχετικά με την επιτροπή που θα εξετάσει τον "φάκελο", δεν γνωρίζω όμως το πως θα υποβάλλω στην επιτροπή.
    Σε ποιά ιστοσελίδα και σε ποιά περιοχή σελίδας ξέρεις μήπως Δημήτρη που πρέπει να συνδεθώ? Που θα βρω την περιοχή που μπορώ να κάνω ηλεκτρονικά το αίτημα μου?

    Edited by Arche
    Link to comment
    Share on other sites

    ολα γραμμενα ειναι...

    η) «Φορέας υποδοχής»: η Διεύθυνση Δημόσιας Περι -
    ουσίας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και
    Κοινωφελών Περιουσιών της Γενικής Γραμματείας Φορο-
    λογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουρ -
    γείου Οικονομικών.

     

      Δεν νομιζω οτι εχει ξεκινησει τπτ ακομα.

    Link to comment
    Share on other sites

    . Κάθε αίτηση εξαγοράς υποβάλλεται στον φορέα υ -
    ποδοχής, εντός ενός (1) έτους από την έκδοση της κοι -
    νής απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 19

     

    πού ειναι αυτο για 31/3;;;

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.