Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Ένα… θαύμα περιμένουν όλοι για να δουν εργαζόμενο να περνά την πόρτα του… στοιχειωμένου κτιρίου του Κεράνη στη Λ. Θηβών.

     

    Το υπουργείο Οικονομικών με χθεσινή ανακοίνωσή του αναπτερώνει τις ελπίδες αν και δεν ρώτησε τον ξενοδόχο, στην προκειμένη περίπτωση τους εργαζόμενους.

     

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση: « Σας καλούμε την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 στις 11.00 π.μ. στη παρουσίαση κτιρίου, που θα στεγάσει υπηρεσίες του Δημοσίου, επί της Λ. Θηβών 196-198 στον Αγ. Ι. Ρέντη.

     

    Μετά την παρουσίαση του κτιρίου, θα δοθεί η δυνατότητα στα ΜΜΕ να ξεναγηθούν στο εσωτερικό του κτιρίου. Για λόγους καλύτερης οργάνωσης της ξενάγησης, είναι απαραίτητη η προηγούμενη επικοινωνία με τον εκμισθωτή του κτιρίου, Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ».

     

    Το υπουργείο δεν διευκρινίζει ποιες δημόσιες υπηρεσίες θα στεγαστούν εκεί αλλά εικάζεται ότι στο κτίριο που είναι άδειο αν και πληρώνεται κανονικά το ενοίκιο, θα πάνε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Άλλωστε τον περασμένο Νοέμβριο ο Τρ. Αλεξιάδης είχε ανακοινώσει την μεταφορά του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) που στεγάζονται στον πύργο Ατρίνα στο Μαρούσι.

     

    Αλλωστε το Δημόσιο δαπανά ετησίως 2,65 εκατ. ευρώ με τη μορφή ενοικίου στην Πανγαία, για ένα κτίριο των 42.000 τ.μ. που μπορεί να φιλοξενήσει έως 2.400 εργαζομένους και προσφέρει 650 θέσεις στάθμευσης.

     

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον τελευταίο καιρό πήγαν αρκετοί και επιθεώρησαν το κτίριο προκειμένου να δουν την κατάστασή τους. Το στοίχημα είναι να πειστούν οι εργαζόμενοι να πάνε εκεί που δεν πήγε κανείς εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο Κεράνη αποκτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο το 1998, αντί συνολικού τιμήματος 35 εκατ. ευρώ. Οι απόπειρες που έγιναν για να στεγαστούν υπηρεσίες (ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Οικονομικών, δικαστήρια Πειραιά) ναυάγησαν αφού αντιδρούσαν οι εργαζόμενοι.

     

    Το κτίριο είχε συμπεριληφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στα δύο πακέτα των συνολικά 28 ακινήτων (14 και 14 αντίστοιχα) που αποκτήθηκαν μέσω sale and leaseback από την Εθνική Πανγαία και την Grivalia.

     

    Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/To_%C2%ABstoicheiomeno%C2%BB_ktirio_ton_42_chil_tm_anazita_christes/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    GEORGE KARA

    Δημοσιεύτηκε

    Τώρα που τους λένε ότι αν δε πιάσετε τους στόχους και δεν εξοικονομήσετε χρήματα από άσκοπες δαπάνες τότε θα κόβονται μισθοί και συντάξεις αυτόματα...Αν θέλουν ας  μη πάνε. Αυτά συμβαίνουν μόνο στο Μπαγκλαντές της Ευρώπης. 

    • Upvote 1
    Anton_civeng

    Δημοσιεύτηκε

    Έχουν αλήθεια κάποια βάση οι αιτιάσεις περί τοξικότητας των χώρων από την παλαιά χρήση της καπνοβιομηχανίας;  Μου φαίνεται περίεργο μεν αλλά δεν μπορώ να ξέρω.....

    AlexisPap

    Δημοσιεύτηκε

    Επειδή πολλοί λένε πολλά, θα ήθελα μία πληροφορία από όποιον γνωρίζει:

     

    Το κτίριο πληροί τις προϋποθέσεις χρήσης γραφείων (φυσικός φωτισμός, κλιμακοστάσια, οδεύσεις, πυροπροστασία);

    • Upvote 1
    Ροδοπουλος

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Επειδή πολλοί λένε πολλά, θα ήθελα μία πληροφορία από όποιον γνωρίζει:

     

    Το κτίριο πληροί τις προϋποθέσεις χρήσης γραφείων (φυσικός φωτισμός, κλιμακοστάσια, οδεύσεις, πυροπροστασία);

     

    με ελάχιστες παρεμβάσεις ΝΑΙ. Δυστυχώς το φαινόμενα πριν απο 10 χρόνια έχει ξαναπαρουσιαστεί με την Υπουργείο Πολιτισμού που ενώ έφτιαξαν νέο κτίριο στα Λιόσια αποφασίστηκε οτι η περιοχή είναι μπανάλ και δεν πήγε κανένας.

    Edited by Ροδοπουλος
    • Upvote 3
    dhmlaz

    Δημοσιεύτηκε

    Εάν υφίσταται κυβέρνηση τότε είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα στην μεταστεγαση των υπηρεσιών που έχει μελετηθει ότι χωράνε σε αυτό τον χώρο. Όσο για τις δικαιολογίες Για άρνηση έργαζομενων να πάνε εκεί είναι η κάλυψη για να υπάρχουν πρόσθετες παροχές σε διαπλεκομενους με την μορφή του ενοικιου. Τώρα ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι που αντιδρούν είναι γνωστό από πολλά χρόνια. Δεν θέλουν ορισμένοι να φεύγουν από περιοχή που έχει βιτρίνες & καφετέριες, γιατί τι θα κάνουν σε κτήριο που είναι απομακρυσμενο και δεν προσφέρεται για κοπάνα; επίσης το κτήριο έχει όλες τις προδιαγραφές συγκέντρωσης προσώπων που πολλά κτήρια ιδιωτών {όπως τράπεζες} δεν τις πληρούν και πολοί κάνουν τους ανηξερους

     

    • Upvote 2
    dimitris GM

    Δημοσιεύτηκε

    Υπαρχει, βεβαια,  "δεδικασμενο" περι της ακαταλληλοτητας χρησης σαν Δικαστηρια,  λόγω συγκεκριμενων ελλειψεων

     

     

     

    Ακατάλληλο το κτίριο «Κεράνη»

    Το ΣτΕ αποφάσισε ότι ο προτεινόμενος χώρος των καπναποθηκών «Κεράνη» δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις για να στεγάσει τα δικαστήρια του Πειραιά
    14.04.2015, 06:22 | Ετικέτες:  δικαστήρια, Πειραιάς, δικηγόροι, δικαστές, Αθήνα, Πολυτεχνείο
    Συντάκτης:
    Χριστίνα Παπασταθοπούλου

    Πλήρη δικαίωση για τους δικηγόρους του Πειραιά, που ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία έκρινε κατάλληλο το κτίριο των καπναποθηκών «Κεράνη» για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά, αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Την αίτηση, που συζητήθηκε στις 2 Απριλίου 2015, άσκησαν τρεις δικηγόροι του Πειραιά, οι Ευάγγελος Τσουρούλης, Ιωάννης Καρδαράς και Παναγιώτης Δέγλερης, ενώ κατέθεσαν στο ΣτΕ υπομνήματα ως πληρεξούσιος δικηγόρος η Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, και ο δικηγόρος Πειραιά Ιωάννης Βρέλλος.

    Περιβαλλοντική μελέτη

    Σύμφωνα με την απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ. αρ.1113/15), το συγκεκριμένο κτίριο «δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά» και συγκεκριμένα κρίθηκε ότι «ενώ πρόκειται για κτίριο άνω των 20.000 τ.μ., κατά σαφή παράβαση του νόμου δεν έχει συνταχθεί περιβαλλοντική μελέτη, δεν έχει ερευνηθεί η προσβασιμότητα του κτιρίου από δικαστές, δικηγόρους και διαδίκους και, ιδιαίτερα σε σχέση με τους κατοίκους των νησιών του Αργοσαρωνικού, δεν έχουν εκτιμηθεί οι κυκλοφοριακές παράμετροι και μάλιστα αναφορικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και μετατρέπονται χωρίς την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας χώροι γραφείων σε αίθουσες συνάθροισης κοινού (ακροατήρια)».

    Οι δικηγόροι Ι. Καρδαράς και Ι. Βρέλλος, μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, τόνισαν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικυρώνει την αντίθεση των φορέων και των πολιτών του Πειραιά για την εγκατάσταση των δικαστηρίων εκτός του κέντρου της πόλης και ταυτόχρονα αφήνει και μια πικρή γεύση για ότι το Δημόσιο ήδη καταβάλλει 2.652.000 ευρώ ετησίως ενοίκιο για το κτίριο του «Κεράνη» (πρώην ιδιοκτησίας του Δημοσίου), που πουλήθηκε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με άλλα 27 ακίνητα του Δημοσίου για τα οποία καταβάλλει 30 εκατ. ευρώ ενοίκια ετησίως, αρχικά στη θυγατρική της «Εθνικής Πανγαία Α.Ε.», η οποία εν συνεχεία πουλήθηκε στην ολλανδοϊσραηλινών συμφερόντων INVEL BV.

    Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 3 Απριλίου συναντήθηκαν αντιπροσωπείες του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, καθηγητών και μεταπτυχιακών σπουδαστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με σκοπό τη σύνταξη προμελέτης για την εγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής (απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο). Η προμελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο.

    AlexisPap

    Δημοσιεύτηκε

    Καλά, οι δικαστές είναι ο,τι νά 'ναι. Την περιβαλλοντική μελέτη θυμήθηκαν.

     

    Εγώ ρωτάω για τα καθαρά τεχνικά θέματα:

    Απαιτούταν αλλαγή χρήσης, ή είχε από το '65 χρήση γραφείων;

    Αν απαιτούταν αλλαγή χρήσης, έγιναν οι σύννομες διαδικασίες;

     

    Γιατί, πολλοί λένε πολλά, αλλά για την ταμπακιέρα δεν μιλάει κανείς...

    • Upvote 2
    Didonis

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Αλέξη, εγκαταλειμμένο κτίριο εδώ και δεκαετίες είναι. Άρα ως είναι σήμερα η υπάρχουσα κατάσταση του δεν μπορούν να μπουν μέσα να εργάζονται εκατοντάδες άτομα και να το επισκέπτονται χιλιάδες σε καθημερινή βάση.

     

    Αν γίνει μια πλήρη νέα αρχιτεκτονική ανακαίνιση και διαρρύθμιση χώρων και λειτουργιών όλα μπορούν να προβλεφτούν και να γίνει ένα υπέροχο και λειτουργικό κτίριο.

    Επάρκεια φυσικού φωτισμού, όδευσεις διαφυγής κλπ κλπ είναι όλα αντικείμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης.

    Μόλις την υλοποιήσουν (διότι ως είναι επαναλαμβάνω κανείς δεν μπορεί να πάει) θα μπορούν να πάνε άνετα και νομίζω πως και οι εργαζόμενοι και το κοινό δεν θα έχει πρόβλημα.

    Η θέση από άποψης πρόσβασης είναι καλή από άποψης θέσεων στάθμευσης πάσχει όπως όλος ο Πειραιάς.

    Λίγο πριν όμως υπάρχουν εκτάσεις ανοικτές μερικές ελέγχονται κι αυτές από ΠΑΝΓΑΙΑαν θυμάμαι καλά αλλά και από το Πανεπιστήμιο. Θα μπορούσε εκεί να γίνουν θέσεις στάθμευσης και με μίνι μπους τις πρωινές ώρες σε κυκλική ροη να καλύπτει τις όποιες αυξημένες ανάγκες. Πιθανά με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έκανα με 2 μίνι μπας μπορεί να έχει επικοινωνία καθε5 λεπτά με τα δικαστήρια.

     

    Λύσεις υπάρχουν και αρχιτεκτονικές για το κτίριο αλλά και χωροταξικές αρκεί να γίνει με σχεδιασμό και όχι κατσαπλιαδικα.

     

    Το θέμα εργαζόμενοι έχουν αντίρρηση είναι προσχηματικό. To χρησιμοποιούν ως επιχείρημα κύκλοι μεγάλων συμφερόντων που έχουν συμφέροντα να μη πάει εκεί….. ή να φύγουν υπηρεσίες που είναι αλλού.

    1ον κανείς δεν ρώτησε εργαζόμενους διότι δεν ξέρουν καν ποιοι θα πάνε άρα ποιον ρώτησαν?

    2ον πάντα μα πάντα όταν είναι να μετακινηθούν εργαζόμενοι από έναν χώρο σε άλλος πάντα μα πάντα ένα ποσοστό γκρινιάζει ή δεν το θέλει…. Αλλά δεν μετράει ποτέ αυτό το θέλει δεν θέλει. Άλλων οι επιθυμίες μετράνε αν θελουν ή δεν θελουν κι αυτοί οι άλλοι είναι οι επισπεύδοντες δικαστήρια κλπ κλπ….

    Edited by Didonis
    • Upvote 4
    Anton_civeng

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Απεναντίας, όχι μόνο δεν πρόκειται για ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κτίριο αλλά έχει υποστεί και ανακατασκευή ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ! Αυτό διακρίνεται προφανώς και από την παλαιά φωτο του. Όσο για  αντιδράσεις συγκεκριμένων εργαζομένων βεβαίως και υπήρξαν κάθε φορά που κάποιο υπουργείο θα μεταφερόταν εκεί....

    Αντιγράφω συνοπτικά το "story" σε 5 πράξεις από:

     http://www.kathimerini.gr/806344/article/epikairothta/ellada/polyfernh-nyfh-xwris-mnhsthres-to-ktirio-keranh

     

    1.  Το κτίριο «Κεράνη», στα όρια Ρέντη-Πειραιά, συνολικού εμβαδού 42.300 τ.μ., αγοράστηκε το 1998 από το Δημόσιο αντί 35 εκατ. ευρώ. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια δαπανήθηκαν περίπου άλλα τόσα για να μετατραπεί από βιομηχανικό κτίριο σε κτίριο διοίκησης. Ο αρχικός σκοπός ήταν να μεταφερθεί εκεί το ΥΠΕΧΩΔΕ – σχέδιο που εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των αντιδράσεων των εργαζομένων του υπουργείου.

     

    2.  Το σχέδιο που το διαδέχθηκε, επί διακυβέρνησης Καραμανλή, ήταν η εγκατάσταση στη λεωφόρο Θηβών του υπουργείου Πολιτισμού, μαζί με το Τουριστικής Ανάπτυξης. Η νέα αυτή πρωτοβουλία συνοδεύτηκε από νέα, ευρεία ανακατασκευή του κτιρίου. Νέες αντιδράσεις των υπαλλήλων ωστόσο, αλλά και προσφυγές στη Δικαιοσύνη, έκαμψαν και σε αυτήν την περίπτωση το φρόνημα των πολιτικών τους προϊσταμένων.

     

    3.  Σταδιακά, κερδίζει έδαφος η ιδέα μετεγκατάστασης του υπουργείου Οικονομικών από το κέντρο της Αθήνας στον «Κεράνη».  Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Π. Οικονόμου, είχε εκπονηθεί μελέτη για τη χωροθέτηση των υπηρεσιών. Οπως θυμάται ο κ. Οικονόμου, είχαν γίνει επίσης συνεννοήσεις με τον δήμαρχο Νίκαιας-Αγιου Ιωάννη Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη, για ειδικά δρομολόγια λεωφορείων.  

     

    4.  Ενώ οι σχετικές διεργασίες προχωρούσαν, η ιδέα μετεγκατάστασης του υπουργείου Οικονομικών εγκαταλείφθηκε και σειρά πήρε, από το φθινόπωρο του 2012, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  Οι αντιδράσεις, και πάλι, ήταν σφοδρές. Οι εργαζόμενοι του ΥΠΑΑΤ ήγειραν αμφιβολίες για την καταλληλότητα του κτιρίου, την προβληματική συγκοινωνιακή του πρόσβαση και την έλλειψη θέσεων στάθμευσης. Εγινε ακόμα και καταγγελία για ύπαρξη αμίαντου – την οποία ο κ. Χαρακόπουλος, μιλώντας στην «Κ», χαρακτήρισε «εντελώς ανυπόστατη».

     

    5.  Ετσι, φτάνουμε στον επόμενο Ιούλιο, όταν αποκαλύπτεται ότι το κτίριο θα μισθωθεί στα Δικαστήρια Πειραιά, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον. Αλλά και η ιδέα της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων Πειραιά ταχέως κατέρρευσε.  Εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές του 2014, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι εναντιώθηκαν στην αποχώρηση των δικαστηρίων από τα όρια του δήμου.

     

    Προσωπικά αυτό που νομίζω ότι θυμάμαι αμυδρά  από τότε ήταν μία αναφορά σε τοξικότητα των χώρων του κτιρίου από τον καπνό που ήταν αποθηκεμένος.  Αυτό που σχετικά  βρήκα είναι ότι από το "Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Χημείας, Ομάδα Περιβαλλοντικής Ανάλυσης, Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος έχει γίνει η :

    «Μελέτη και αποκατάσταση ποιότητας εσωτερικού αέρα στο νέο κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ – πρώην ΚΕΡΑΝΗΣ», Κτηματική Ενωση Δημοσίου – PROACT (1999 – 2000)"

    Δεν έχω βρεί όμως στοιχεία και ευρήματα της μελέτης......

    post-27255-0-49564000-1463349651_thumb.png

    ΚΤΙΡΙΟ ΚΕΡΑΝΗΣ.pdf

    Edited by Anton_civeng
    • Upvote 2



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.