Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Κτηματολόγιο: Βραδυπορία για Γκίνες


    Μια θέση στο βιβλίο... Γκίνες διεκδικεί το κτηματολόγιο στην Αθήνα, το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα αλλά και το σημαντικότερο εργαλείο σε μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια.

     

    Η «δεύτερη γενιά» κτηματογραφήσεων είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2008, όταν πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας κλήθηκαν να υποβάλουν δηλώσεις και να καταβάλουν το «κτηματόσημο» των 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.). Θα έπρεπε να ακολουθήσει η αξιοποίηση των στοιχείων για την κατάρτιση των κτηματολογικών χαρτών, αλλά 72 μήνες μετά το έργο δεν έχει καν ξεκινήσει!

     

    ktimatologio_1.jpg

     

    Η «τσαχπινιά» τής τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να σπάσει τη διαδικασία σε δύο φάσεις, για να ξεφύγει έτσι από την κατηγορηματική άρνηση των Βρυξελλών να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του έργου μετά τα παρατράγουδα της «πρώτης γενιάς», οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

     

    Επί έξι χρόνια οι δύο μελετητικές εταιρείες, που είχαν υποβάλει προσφορές για τη δεύτερη φάση, είχαν επιδοθεί σε δικαστικό μπαράζ, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2014 να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Προκηρύχθηκε νέος στον οποίο υποβλήθηκαν 15 προσφορές, αλλά οι διαδικασίες τους τελευταίους μήνες προχωρούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς.

     

    Τις προηγούμενες ημέρες άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές και διαπιστώθηκε ότι οι εκπτώσεις ξεπέρασαν το 60%, λόγω της καθίζησης της αγοράς αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της δεύτερης φάσης.

     

    Η νέα διοίκηση της κρατικής εταιρείας του Κτηματολογίου, που διορίστηκε πριν από ένα εικοσαήμερο, θα περιμένει την απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού και ευελπιστεί ότι στο τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει το έργο.

     

    Η Αθήνα είναι το σημαντικότερο αλλά όχι το μοναδικό πρόβλημα της «δεύτερης γενιάς» των κτηματογραφήσεων που κάλυπτε τους 107 μεγαλύτερους δήμους στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα με 45 εργολαβίες. Εχουν ακυρωθεί οι διαγωνισμοί της δεύτερης φάσης που αφορούν τον Βόλο και τη Λιβαδειά, ενώ σε άλλες 22 ομάδες δήμων υπάρχουν ακόμη δικαστικές εκκρεμότητες.

     

    Λίγο πάνω από το... μηδέν βρίσκονται οι δασικοί χάρτες, που προκηρύχθηκαν την ίδια εποχή. Οι ιδιοκτήτες πάντως έχουν καταβάλει περίπου 240 εκατ. ευρώ, που παραμένουν δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεν διατίθενται για τη συνέχιση του έργου που θα βάλει τάξη στο ιδιοκτησιακό χάος και θα αποκαλύψει την καταπατημένη δημόσια περιουσία.

     

    Μνημονιακή δέσμευση

     

    Βαλτωμένη είναι και η «τρίτη γενιά» που εξαγγέλθηκε το 2011 αλλά δεν έχει ξεκινήσει στις περισσότερες περιοχές που είχαν επιλεγεί. Να σημειωθεί ότι το κτηματολόγιο περιλαμβάνεται στο πρώτο Μνημόνιο και υπάρχει δέσμευση να ολοκληρωθεί ώς το 2020, παρ’ όλο που είκοσι χρόνια μετά την έναρξή του έχει καλυφθεί μόνον το 18% της χώρας.

     

    Ηταν μέσα στις προτάσεις προς τους δανειστές τις οποίες είχε περιλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και, με βάση πληροφορίες, υπάρχει ειδική συμφωνία για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν στο τέλος του χρόνου.

     

    Προβλέπονται μεταξύ άλλων:

     

    •Συγκρότηση 16 περιφερειακών γραφείων κτηματογράφησης, που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα λειτουργούντα υποθηκοφυλακεία. Σχετική ρύθμιση, με βάση τα προαπαιτούμενα, πρέπει να έχει ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο από τη νέα Βουλή και η στελέχωση να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους.

     

    •Επιτάχυνση της είσπραξης του «κτηματόσημου» από τις ιδιοκτησίες που έχουν δηλωθεί στο πρώτο πρόγραμμα, που θα ξεμπερδέψουν με 35 ευρώ. Το θέμα είναι πολύπλοκο, με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες έχουν αλλάξει στην εικοσαετία που μεσολάβησε.

     

    Το βάρος αναμένεται να επωμιστεί ο σημερινός κάτοχος. Στα υπόλοιπα προγράμματα οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με το προβλεπόμενο συμπληρωματικό ποσό, που θα καλύπτει μαζί με το «κτηματόσημο» το ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του δηλωθέντος ακινήτου.

     

    •Προτεραιότητα στους δασικούς χάρτες, όπου υπάρχουν σκέψεις να μεταφερθεί η αρμοδιότητα στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των περιφερειών. Υπάρχει όμως και αντίλογος, που προτείνει να ενταχθούν οι εναπομείναντες δασικοί υπάλληλοι στο δυναμικό του Κτηματολογίου.

     

    Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/vradyporia-gia-gkines





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.