Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Μέσω σύμβασης παραχώρησης 35 ετών η ανάπλαση της ΔΕΘ – Οι αλλαγές σε σχέση με το αρχικό πλάνο


    Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από τα στελέχη της ΔΕΘ-Helexpo AE η είδηση ότι άναψε το «πράσινο φως» για την εκκίνηση των διαδικασιών που αφορούν την πολυαναμενόμενη ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης. 

    Η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε την ένταξη του έργου στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μέσω σύμβασης παραχώρησης για 35 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για το εμβληματικό έργο.

    «Το έργο περνά σε φάση ωρίμανσης, σε συνεργασία με το Υπερταμείο. Έχουμε πλέον αποδοχή του προϋπολογισμού, συγκεκριμένο ποσό συμμετοχής του Δημοσίου, μπαίνει τέρμα σε οποιαδήποτε κουβέντα περί ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ, ενώ η πόλη κερδίζει περισσότερο πράσινο», συνοψίζει, μιλώντας στο TheOpinion, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO AE, Κυριάκος Ποζρικίδης. 

    Οι ημερομηνίες

    Βάσει του χρονοδιαγράμματος, εντός του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχει δημοσιευτεί το τεύχος του διαγωνισμού.

    Σύμφωνα  πάντα με τον σχεδιασμό, ο διαγωνισμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το πρώτο εξάμηνο του 2026.

    Το δεύτερο εξάμηνο αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2031. Οι εργασίες θα γίνονται, βέβαια και θα παραδίδονται τμηματικά, καθώς η λειτουργία του εκθεσιακού κέντρου θα συνεχίζεται κανονικά.

    Είναι εφικτό να τηρηθούν αυτά τα χρονοδιαγράμματα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο αρχικός προγραμματισμός για όλο το project, ήταν να έχει ολοκληρωθεί το 2026, στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της ΔΕΘ;

    «Εκτιμάμε ότι τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται είναι εφικτό να τηρηθούν, αν δεν υπάρχουν ενστάσεις και εμπλοκή στον διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί», απαντά ο κ. Ποζρικίδης.

    Η χρηματοδότηση των 300 εκατ. ευρώ

    Το έργο, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης ιδιωτικών και δημόσιων πόρων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και της ΔΕΘ-Helexpo AE.

    Σύμφωνα με τον Κυριάκο Ποζρικίδη, είναι θετικό ότι πλέον ξεκαθαρίζει το ζήτημα της χρηματοδότησης που καθυστέρησε την υλοποίηση του μεγάλου οράματος για νέο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο έως το 2026.

    «Υπήρχε ένα ζήτημα σε σχέση με τους κρατικούς πόρους που θα διατεθούν. Το ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης πλέον ξεκαθαρίζει. Θα είναι ένα μείγμα από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τη συμμετοχή και του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ.

    Η δημόσια συμμετοχή δύναται να ξεπεράσει το 1/3 του προϋπολογισμού του έργου με εξασφαλισμένους πόρους έως 120 εκατ. ευρώ (αθροιστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας). Η καταβολή του ποσού της δημόσιας συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί κατά την πενταετία της κατασκευής του έργου.

    Οι υπόλοιποι πόροι θα προέλθουν από ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης και τραπεζικό δανεισμό.

    «Η ωρίμανση των τευχών του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί από τη μονάδα PPF (Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ που έχει γνώση του αντικειμένου. Εμείς, ως διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO, υπό τον συντονισμό του Υπερταμείου, θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου και το χρονοδιάγραμμα», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO AE.

    Τι αλλάζει σε σύγκριση με το αρχικό πλάνο

    Ο χώρος της ανάπλασης, καλύπτει συνολική έκταση 176.000 τ.μ.

    Το σχέδιο της ανάπλασης (ConfEx Park) προέβλεπε τη δημιουργία 5 τομέων / δραστηριοτήτων: πάρκο, πράσινους χώρους και χώρους αναψυχής, χώρους εκθέσεων και συνεδρίων, επιχειρηματικό κέντρο και ξενοδοχείο, υπόγεια στάθμευση.

    Αλλάζει κάτι σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό; «Το βασικό σχέδιο παραμένει, αλλά γίνονται κάποιες αναδιαμορφώσεις με βάση παρατηρήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για περισσότερο πράσινο», τονίζει ο κ. Ποζρικίδης.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΘ-HELEXPO διασφαλίζεται οριστικά, καθώς η εταιρία παραμένει 100% θυγατρική του Υπερταμείου. Η σύμβαση παραχώρησης θα προβλέπει πως ο ιδιώτης που θα οριστεί ανάδοχος μετά τον διαγωνισμό, θα κληθεί να παράσχει υπηρεσίες στη ΔΕΘ-HELEXPO, η οποία είναι ο αναθέτων φορέας του έργου.

    «Η εκμετάλλευση του επιχειρηματικού κέντρου και του ξενοδοχείου θα είναι σε ιδιωτικά κεφάλαια», σχολιάζει ο κ. Ποζρικίδης.

    Τα οφέλη για την πόλη

    Εκτός από τα προφανή οικονομικά οφέλη για την πόλη (η επίδραση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης μετά από την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο), τα οφέλη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι και περιβαλλοντικά.

    Σχεδόν το 60% της έκτασης του εκθεσιακού κέντρου μετατρέπεται σε μητροπολιτικό πάρκο με πυκνή φύτευση, σε συνέχεια συμφωνίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

    Η πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους και στους χώρους πρασίνου θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους, 365 μέρες το χρόνο. Θα γίνουν περισσότερες από 3.000 νέες δενδροφυτεύσεις, ενώ θα διατίθενται σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης 100.000 τ.μ. πρασίνου, χωρίς περίφραξη.

    Επιπλέον, δημιουργούνται νέοι κοινόχρηστοι και ανοικτοί χώροι, οι οποίοι θα είναι συν 11.500 τ.μ. (επιπλέον των 100.000) στο Πάρκο Αγ. Φωτεινής και 10.800 τ.μ. περιμετρικά της ΔΕΘ. Οι νέες υποδομές και εγκαταστάσεις θα είναι σχεδιασμένες, ώστε να μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την ανθρώπινη δραστηριότητα (πράσινες και έξυπνες τεχνολογίες).

    Ο δε χώρος στάθμευσης που θα δημιουργηθεί (με 1.300 νέες θέσεις), συνδυαστικά με τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, θα συνδράμει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει στην πόλη. Θα αναδειχθούν επίσης εγκαταστάσεις που θα ενισχύσουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης (Μουσείο MOMus, Μουσείο Ιστορίας ΔΕΘ, Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης).


    Πηγή: https://www.theopinion.gr/reportaz/meso-parachorisis-i-anaplasi-tis-deth/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.