Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Μείωση 25,2% στις τιμές των ενοικίων από το 2010 έως σήμερα


    Σε αντίθετη τροχιά από την υπόλοιπη Ευρώπη κινούνται οι τιμές των μισθωμάτων στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) η χώρα μας καταγράφει την μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των ενοικίων από το 2010 έως σήμερα σε ποσοστό 25,2% ενώ στην Κύπρο είναι μόλις 3,8%.

    Αντίθετα αύξηση κατά 15,3% κατέγραψαν κατά μέσο όρο οι τιμές των ενοικίων στην ΕΕ κατά το εξεταζόμενο διάστημα, ενώ οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 30,9%, σύμφωνα με τη Eurostat.

    Ειδικότερα, από το 2010 ως το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών καταγράφηκαν στην Εσθονία (+ 126,8%) και στο Λουξεμβούργο (+ 108,2%), ενώ μειώσεις παρατηρούνται στις τιμές στην Ιταλία (-14,4%), την Κύπρο (-8,9%) και την Ισπανία (-4,8%).

    Την ίδια περίοδο, οι υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων σημειώθηκαν στην Εσθονία (+140,4%), τη Λιθουανία (+ 108,6%) και την Ιρλανδία (+ 63,3%),


    Πηγή: http://ered.gr/el/content/Meiosi_252_stis_times_ton_enoikion_apo_to_2010_eos_simera/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Στα χαρτιά έχουν μειωθεί τα ενοίκια επειδή πολλοί δηλώνουν μειωμένο ενοίκιο για να γλιτώσουν φόρους.

    Στην πιάτσα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

    Όσοι ξέρω που τα τελευταία χρόνια έχουν ψάξει για σπίτι της προκοπής σε λογική τιμή έχουν αγανακτήσει.

    Link to comment
    Share on other sites

    14 λεπτά πριν, sdim said:

     

    Όσοι ξέρω που τα τελευταία χρόνια έχουν ψάξει για σπίτι της προκοπής σε λογική τιμή έχουν αγανακτήσει.

    Iσχύει. Ίσως μερικούς μήνες στην αρχή της πανδημίας να "φρέναραν" κάπως οι τιμές, αφού οι κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση δεν είχαν ζήτηση, αλλά ακόμη και τότε, υπήρξε μικρή αύξηση ενοικίων, στη προσπάθεια των ιδιοκτητών να μειώσουν τη χασούρα από τις βραχυχρόνιες, όταν τις "γύριζαν" σε κανονικές μισθώσεις. Στα κέντρα μεγάλων πόλεων το πρόβλημα εύρεσης διαμερίσματος σε μια λογική τιμή είναι τεράστιο. Το φαινόμενο φυσικά δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά και όλες τις  μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή μεγάλες πόλεις. Είχαμε και μια δεκαετία, παύση οικοδομικής δραστηριότητας τύπου αντιπαροχής, οπότε ίσως και αυτό να επιδείνωσε την κατάσταση (μικρότερη προσφορά, μεγαλύτερη ζήτηση που οδηγεί σε αύξηση ενοικίου).

    Link to comment
    Share on other sites

    Όντως η μείωση της ανοικοδόμησης μείωσε την διαθεσιμότητα και κατ'επέκταση δημιούργησε αυξητικές τάσεις στις τιμές.

    Ξέχασα να αναφέρω ότι οι Golden Visa και το AirBnB έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

    Link to comment
    Share on other sites

    Οταν οι ηλίθιοι το 2010 μείωναν τον φόρο μεταβίβασης των μτχ από το 11 % στο 3 % και έσκιζαν τα καινούργια με ΦΠΑ 24 % , ήταν αναμενόμενο σε συνδυασμό με την κρίση να μην χτιστεί κανένα καινούργιο σπίτι . Δηλαδή τουλάχιστον 500.000 σπίτια δεν χτίστηκαν. 

    Βάλτε και αυτοί που είχαν δώσει αντιπαροχές το 90 και το 2000 και μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους , τα νοίκιαζαν , τώρα πλέον τα παιδιά τους μεγάλωσαν και μένουν σε αυτά . 

    Η αύξηση του τουρισμού μείωσε την διαθεσιμότητα .  Οι αστείοι νόμοι περί μισθώσεως , όπως και η αστεία απονομή δικαιοσύνης που επιτρέπει στον κάθε μπαταχτσή να μένει τζάμπα για μήνες , ενώ δεν πληρώνει και κοινόχρηστα και χιλιάδες σπίτια κατάργησαν την θέρμανση από αυτό το λόγο , όλα αυτά οδήγησαν στην απαξίωση των παλαιών ιδιαίτερα διαμερισμάτων που ήταν κυρίως τα ενοικιαζόμενα .

    Η απαξίωση έφερε τους ξένους που αγόρασαν χιλιάδες διαμερίσματα και είτε τα βγάζουν στην βραχυχρόνια , είτε τα κρατάνε έτσι αφού τα αγόρασαν 5-15 φορές λιγότερο από όσο έκαναν τα αντίστοιχα στην υπόλοιπη ΕΕ και θα τα πουλήσουν στο μέλλον για να πάρουν την υπεραξία .

    Είχαμε και τους άλλους ηλίθιους που έλεγαν γιατί ο Ελληνας να επενδύει στο κεραμίδι ? Οι ξένοι δεν το κάνουν . Ετσι θα γίνουμε σαν τους ξένους που εταιρείες θα έχουν 300.000 σπίτια η κάθε μία . Ελπίζω οι ηλίθιοι που τα έλεγαν αυτά να κοιμούνται εκεί που τους αξίζει .

    Τέλος ξεχνάμε και τις νέες οικοδομές , αφού με κόστος πάνω από 1500 το τμ το δομήσιμο , χωρίς την αξία της γης , τα 3/4 της Αθήνας και τα 9/10 της Ελλάδας βγάζουν τιμές πώλησης που δεν υπάρχουν αγοραστές , για τις τοποθεσίες αυτές .

    Link to comment
    Share on other sites

    On 10/7/2021 at 12:28 ΠΜ, sdim said:

    Στα χαρτιά έχουν μειωθεί τα ενοίκια επειδή πολλοί δηλώνουν μειωμένο ενοίκιο για να γλιτώσουν φόρους.

    Στην πιάτσα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

    Όσοι ξέρω που τα τελευταία χρόνια έχουν ψάξει για σπίτι της προκοπής σε λογική τιμή έχουν αγανακτήσει.

    Σε αυτό πιστεύω ευθύνη έχουν και οι ενοικιαστές. Δύο φορές μας έχουν προτείνει σε ενοικίαση να δηλώσουμε χαμηλότερα χρήματα και τα υπόλοιπα στο χέρι για να πληρώνω λιγότερο φόρο. Δεν το δέχτηκα διότι μετά άνετα έρχεται ο άλλος και σου λέει τόσα θα δίνω διότι τόσα δηλώνονται και άσε τον ιδιοκτήτη να κουρεύεται που δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα.

    Ακόμα και νέα διαμερίσματα να χτιστούν πάντως, τα κριτήρια, η αυστηρότητα των νόμων και οι προδιαγραφές είναι τέτοια που οι τιμές θα είναι εξίσου ακριβές και δύσκολα θα πιέσουν τις τιμές για πτώση στα υπάρχοντα παλαιά ακίνητα.

    Link to comment
    Share on other sites

    Οι τιμές των οικοδομικών υλικών σχεδόν έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πριν τον Covid.

    Οι μεταφορές έχουν ξεφύγει. Πριν τον covid έφερνες από Κίνα κοντέινερ με 750€, τώρα θες 4500€.

    Ξυλουργού, αλουμινάδες, κλπ, μου λένε ότι πλέον δεν τους συμφέρει το εξοικονομώ. Έχω εγκεκριμένους πελάτες και μερικά συνεργεία δεν θέλουν καν να ασχοληθούν.

    Επίσης αυξάνεται πλέον κατακόρυφα το κόστος μελέτης και επίβλεψης, για καλό βέβαια λόγο. Η ηλεκτρονική ταυτότητα επιβάλλει συχνή επίβλεψη, άρα αυξημένο κόστος επίβλεψης. Θα πρέπει η μελέτη να ταιριάζει με την κατασκευή. Στο τέλος θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος της ηλεκτρονικής ταυτότητας στο κόστος της οικοδομής. Μιλάμε για τετραψήφιο ή και πενταψήφιο κόστος ανά οριζόντια ιδιοκτησία.

    Edited by sdim
    Link to comment
    Share on other sites

    Οι τιμές των ενοικίων σε Δήμο της Αθήνας, Χολαργό-Παπάγου δεν έχουν πέσει. Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούνται ιδιαίτερα ακριβές τιμές που αφορούν την κατοικία, ενώ όσο αφορά το επαγγελματικό ακίνητο οι τιμές έχουν πέσει.

    Edited by Arche
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.