Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Η Κιρούνα, η βορειότερη πόλη της Σουηδίας, πρωταγωνίστησε στα νέα της σκανδιναβικής χώρας αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της ανάγκης να «μετακινηθεί» κατά δυο μίλια.

     

    Γιατί η πόλη πρέπει να μετακινηθεί

     

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται το σχέδιο για τη μετακίνηση της πόλης εδώ και μερικά χρόνια. Η πόλη, στην οποία διαμένουν 18.000 άνθρωποι, είναι χτισμένη πάνω σε έναν λόφο ο οποίος κρύβει από κάτω του πλούσια κοιτάσματα σιδήρου. Η πόλη δημιουργήθηκε το 1900 και αποτελεί μια «βιομηχανική» πόλη για περισσότερο από έναν αιώνα.

     

    Εξαιτίας όμως αυτής της βιομηχανίας, της ίδιας βιομηχανίας που την συντηρεί, η πόλη πρέπει να μετακινηθεί. Οι ανασκαφές για το σίδηρο έχουν φθάσει κάτω από τα θεμέλια της πόλης και οι αρμόδιες υπηρεσίες δε θέλουν να ριψοκινδυνεύσουν μια πιθανή κατάρρευση του εδάφους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάρρευση είναι αναπόφευκτη μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

     

    Η εταιρεία εξόρυξης LKAB, που είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξόρυξη των κοιτασμάτων της Κιρούνα, έχει διαθέσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την επιτυχή μετακίνηση όλων των κατοίκων.

     

    Πότε θα συμβεί η μετακίνηση

     

    Όπως είναι φυσικό, η μετακίνηση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά. Το πρώτο μέρος, το χτίσιμο δηλαδή του νέου δημαρχείου, έχει ήδη ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2015. Η τοπική διοίκηση σε συνδυασμό με την εταιρεία LKAB συντονίζουν τη μετακίνηση αλλά οι κάτοικοι της πόλης δηλώνουν πως έχουν άγνοια για το πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα όμως με εκπρόσωπο τύπου της εταιρείας, αρκετές μετακινήσεις αναμένεται να γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Περίπου 400 οικογένειες έχουν ήδη μεταφερθεί στη «νέα» πόλη.

     

    Θα μεταφερθεί ολόκληρη η πόλη;

     

    Κάποια από τα κτίρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η εκκλησία που ψηφίστηκε το 2001 ως το ομορφότερο κτίριο της Σουηδίας καθώς και το ρολόι του δημαρχείου, θα μεταφερθούν ατόφια στη «νέα» πόλη.

     

    Η πλειονότητα των κτιρίων όμως θα κατεδαφιστεί και θα χτιστούν εκ νέου στη νέα τοποθεσία. Η εταιρεία θα αγοράσει τα κτίρια από τους πολίτες, πληρώνοντας μάλιστα το 125% της αντικειμενικής αξίας.

     

     

    Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/170729/metakinoyntai-oi-poleis-i-soyidia-deihnei-pos-video





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Σαν τις πόλεις του χρυσού στην Αγρια Δύση ....

    ckiriako

    Δημοσιεύτηκε

    Διαβαζοντας οτι μερικα κτιρια θα μετακινηθουν ολοκληρα, θυμηθηκα τον δικο μας τον Κορρε, που αναμεσα σε πολλα αλλα ασχολειται και με αυτο το αντικειμενο. Μου ειναι εξαιρετικα δυσκολο να καταλαβω πως μπορεις να μετακινησεις ενα ολοκληρο κτιριο χωρια να κανεις ζημια, αλλα για να υπαρχουν ανθρωποι που το κανουν θα γινεται..

    Didonis

    Δημοσιεύτηκε

    ... Μου ειναι εξαιρετικα δυσκολο να καταλαβω πως μπορεις να μετακινησεις ενα ολοκληρο κτιριο ...

    το πληρώνεις αρκετά μεν αλλά γίνεται....

     

    Μπορεί να στοιχίσει και περισσότερο από το να το κτίσεις εξ αρχής. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που εφαρμόζουν αυτή την διαδικασία όταν αφορά μνημειακά κτίρια ή γενικα κατασκευές που η ιστορική τους αξία είναι μεγαλύτερη από την υλική.

     

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γνωρίζω αν υπάρχουν κτίρια αυτής της κατηγορίας ή πιθανά να έχουν και κτίρια που και στην αρχική τους θέση είχαν τοποθετηθεί ή έχουν προδιαγραφές για πιο χαμηλό κόστος μεταφοράς από κατασκευή εκ νέου. 

    ckiriako

    Δημοσιεύτηκε

    Προφανως πρεπει να τσουλησεις την κατασκευη σε ραγες..... πρεπει να σκαψεις την μερια προς την οποια θα τσουλησει η κατασκευη, πρεπει να βαλεις ραγες κατω απο την κατασκευη σκαβοντας κατα καποιο τροπο τμηματικα οπως οταν οι πμ κανετε "ντουλαπια".... μου φαινεται πιο δυσκολο απο πυρηνικη επιστημη

    • Upvote 1
    Didonis

    Δημοσιεύτηκε

    Περίπου έτσι αλλά πιο πολύ απο τεχνική ντουλάπια είναι οι οριζόντιες στηρίξεις κάτω από την βάση.

    Κάτι ανάλογο (χωρίς μετακίνηση) έγινε και για την κατασκευή αυτού του κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας (αρχιτεκτονική μελέτη Mario Botta).

     

    Όσο είναι οι όροφοι άνω του εδάφους άλλο τόσο (περίπου) είναι κατω υπόγεια.

    Με μια μικρή λεπτομέρεια. Στη διαγώνιο περίπου του οικοπέδου είχε αρχαία. Τα βλέπεις λίγο και στις φωτογραφίες στη στάθμη του ισόγειου.

    Αυτό που δεν βλέπεις όμως σε αυτές τις φωτογραφίες είναι ότι τα αρχαία έχουν βάθος περίπου 5 μέτρα και κάτω από αυτά συνεχίζει το υπόγειο σε όλη την περίμετρο του κτηρίου.

    Είχαν στηριχτεί φυσικά (στον αέρα ας πούμε) πριν γίνει και η ανασκαφή κατω από αυτά, έγινε και ο σεισμός της Αθήνας με όλη την εκσκαφή από κατω, κουνήθηκαν αλλα άντεξαν μια χαρά.

     

    Μετά συνέχισαν οι συνέχισαν οι εργασίες και αφαιρέθηκαν τα καλύμματα στα αρχαία και ότι υλικό είχαν μαζί τους.

     

    Ενημερωτικά δε, η τεχνογνωσία και μελέτη και εφαρμογή της στήριξης κλπ του όλου υπογείου και να κρατάς στην αέρα το τοίχος αλλα ακόμα και το όμορο κτίριο του χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν ελληνική τεχνογνωσία 100% και καμία ανάμιξη σε αυτό δεν είχε το γραφείο του Mario Botta. (αυτό ως απάντηση στο πυρηνική επιστήμη :mrgreen: )

     


     

     

    ete.jpg

     


    NBG_Headquarters_main-630x315.jpg

     


    NBG_Headquarters_1.jpg

    • Upvote 2


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.