Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Μεταφορά συντελεστή δόμησης: Λύση για τα κτίσματα με αυθαιρεσίες άνω του 40%


    Μέσω της διαδικασίας μεταφοράς συντελεστή δόμησης επιχειρείται να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα, που αφορά στα κτίσματα με αυθαιρεσίες άνω του 40% για τα οποία είχε εφαρμοστεί αναστολή κατεδάφισης για τριάντα χρόνια χωρίς όμως να δοθεί οριστική λύση.

     

    Πλέον αφού ενταχθούν στη ρύθμιση μπορούν με την ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης στον ίδιο ή όμορο δήμο εντός Περιφέρειας μέσω της Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων να αντιστοιχίσουν ίσο με την υπέρβασή τους συντελεστή αγοράζοντάς τον και να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης.

     

    Πρόκειται για την πιο «δύσκολη» κατηγορία αυθαιρέτων από τις συνολικά πέντε που καθορίζει το σχέδιο νόμου. Οσον αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες, οι κατοικίες προ του 1975 μπορούν να νομιμοποιηθούν μόνο με την καταβολή παραβόλου ύψους 500 ευρώ. Οι κατασκευές προ του 1983 νομιμοποιούνται με την καταβολή του παραβόλου και την πληρωμή του αντίστοιχου προστίμου. Για την τακτοποίηση αυθαίρετων μικρών παραβάσεων (πέργκολες, εξώστες, καμινάδες κλπ.) θα αρκεί η πληρωμή παραβόλου ύψους 500 ευρώ.

     

    Για τις κατασκευές με παραβάσεις μικρότερες του 40% σε κάλυψη και του 20% σε ύψος προβλέπεται υπαγωγή στον νόμο και η αναστολή κατεδάφισης για τριάντα χρόνια μετά την καταβολή παραβόλου και προστίμου. Στις υπερβάσεις δεν συνυπολογίζονται τυχόν ημιυπαίθριοι χώροι και τα κτίσματα δύναται να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.

     

    Ο νόμος δίνει επίσης για πρώτη φορά τη δυνατότητα τακτοποίησης σε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των ιδιοκτητών, ενώ προβλέπει αυστηρές κυρώσεις, πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε συμπράττοντες στη δόμηση κτισμάτων χωρίς οικοδομική άδεια.

     

    Να σημειωθεί ότι όσοι ιδιοκτήτες είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις δεν είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν και σ΄αυτήν. Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα ένταξης σε όσους το επιθυμούν με συμψηφισμό των δόσεων που έχουν ήδη πληρώσει. Επαναλαμβάνονται πάντως οι απαγορεύσεις σύνδεσης αυθαιρέτων που δεν έχουν τακτοποιηθεί με κοινωφελή δίκτυα αλλά και οι μεταβιβάσεις τους.

     

    Υποχρέωση υπαγωγής στον νόμο έχουν για πρώτη φορά και πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία), ενώ δυνατότητα τακτοποίησης έχουν και οι παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές. Την ίδια στιγμή τον τελευταίο λόγο και στην περίπτωση λατρευτικών χώρων (ναοί κλπ.) θα έχουν οι Πολεοδομίες.

     

    Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει την επίσπευση των πολεοδομικών σχεδίων αλλά και την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών δόμησης. Ετσι, πλέον οι αιτήσεις οικοδομικών αδειών θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Αμεσα θα δίνεται αριθμός αδείας και θα μπορεί να αρχίσει η κατασκευή, ενώ θα ακολουθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

     

    Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/38172/ - http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/lysi_gia_ta_ktismata_me_authairesies_ano_tou_40-64478439/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Εγώ αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι το εξής:

     

    Έχω οικόπεδο 1000 με σ.δ 1.0 (άρα δυνατή δόμηση 1000τ.μ

    Έβγαλα Ο.Α για 50 τ.μ αλλά έκτισα συνολικά 150 

     Κατά  τον 4178 είμαι  κατηγορία 5

     

    Θα χρειαστεί  επομένως να αγοράσω σ.δ?

    Link to comment
    Share on other sites

    ..Ωραιο το συνολακι, αλλα ποσο κανει? 

     

    Σύνηθες ήταν η τιμή ζώνης της περιοχής υποδοχής για τα τμ οικόπεδου που χρειαζόταν. + κόστος μηχανικού που η διαδικασία δεν ήταν απλή οπότε και τα κοστολόγια δεν ήταν μπιρ παρά

    Όμως…. Δεν νομίζω πως και μισή τιμή να ήταν και 10% να ήταν ότι θα τρέξουν όσοι έχουν υπαγωγή με όριο τα 30 ή 40 χρόνια να αγοράσουν τώρα ΜΣΔ….  Θα το κάνουν (αν το κάνουν) στις καταληκτικές ημερομηνίες…(και με την ελπίδα μετά απο 30 χρόνια μπορεί να βγεί κάτι άλλο)

     

    Το μόνο σενάριο που περνά από το μυαλό μου ότι θα μπορούσε να γίνει επίσπευση διαδικασιών μεταφοράς θα ήταν για ακίνητα που θέλουν να νομιμοποιηθούν αλλα είχαν αυθαιρεσία μετά την γνωστή ημερομηνία του 2011 …. Και έχουν εξαίρεση σήμερα.

    Ο βηματισμός υπάρχει, το άγχος όσων το έκαναν (και συνειδητά γνώριζαν τις επιπτώσεις) υπάρχει κλπ κλπ…. Και κάποιο χρήμα υπάρχει αφού είχαν πρεμούρα ντάλα καλοκαίρι του 11 να ρίχνουν μπετό… 

     

    Και σημαντικότερο απ όλα.... οι έχοντες τίτλο μεταφοράς (εδώ και χρόνια στα αζήτητα), πιέζουν έντονα άνευ θορύβου και τυμπανοκρουσίες .... (δεν ξέρω γεγονότα μεν άλλα θα έδινα μεγάλα ποσοστά ότι γίνεται δε)

     

    Θα δείξει… 

     

    Edited by Didonis
    Link to comment
    Share on other sites

    Εγώ αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι το εξής:

     

    Έχω οικόπεδο 1000 με σ.δ 1.0 (άρα δυνατή δόμηση 1000τ.μ

    Έβγαλα Ο.Α για 50 τ.μ αλλά έκτισα συνολικά 150 

     Κατά  τον 4178 είμαι  κατηγορία 5

     

    Θα χρειαστεί  επομένως να αγοράσω σ.δ?

     

    Βασίλη, καλησπέρα

    για την απορία σου, ανέλυσε λίγο την παρ.6 του άρθρου 37 ...

    Θόδωρε επίσης καλησπέρα

     

    Συμφωνώ ότι έχω  παράβαση, αλλά δεν έχω με τίποτα υπέρβαση σ.δ

    Επομένως γιατί να ψάχνομαι με νόμους και παρανόμους?

    (αυτό είναι το ερώτημα μου!)

    Link to comment
    Share on other sites

    Εκεί εξηγεί ότι δε χρειάζεσαι συντελεστή στις περισσότερες περιπτώσεις.

    Θα πάρεις τον απαιτούμενο συντελεστή όταν : είσαι κατ.5 + υπερβαίνεις αυτόν της περιοχής σου + η περιοχή σου είναι ΖΑΕ με απόφαση.

    Η πολεοδομική μελέτη θα καθορίζει και συντελεστή (αντιστοιχίας) ...

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.