Με προίκα ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ χτίζεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Το δημόσιο σχεδιάζει να αποκτήσει το 100% της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μέσω της απόκτησης του 60% του μετοχικού της κεφαλαίου από την Πειραιώς. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου μελετούν το μοντέλο που εφάρμοσε η Γαλλία για την τοπική αναπτυξιακή τράπεζα.
Στην ανάγκη ίδρυσης κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας εστιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς μέσα από τον εν λόγω πιστωτικό βραχίονα θα μπορούν να καταστούν διαχειρίσιμα και να διοχετευθούν στην οικονομία τόσο τα ευρωπαϊκά κονδύλια όσο και η χρηματοδότηση από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Το εγχείρημα αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά εντός των επόμενων μηνών και ήδη μελετώνται εναλλακτικές με κεντρικό άξονα την απορρόφηση του ΕΤΕΑΝ, του ΤΑΝΕΟ αλλά και της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
Στόχος της τράπεζας θα είναι η χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεις αλλά και μεγάλων έργων ανά την επικράτεια.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα προβλέπει την απορρόφηση της ΕΤΒΑ Βιομηχανικά και Επιχειρηματικά Πάρκα (ΒΙΠΕ). Πρόκειται για θυγατρική της παλαιάς ΕΤΒΑ, στον έλεγχο της οποίας βρίσκεται το 40% των βιομηχανικών πάρκων της Ελλάδας καθώς σήμερα έχει την εκμετάλλευση και διαχείριση 25 Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.) από τη Μεσσηνία μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο για απόκτηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μελετάται ήδη από τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους θα ανοίξει η διαδικασία. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχει μετόχους κατά 60% τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς και 40% το Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Δημόσιο σχεδιάζει να αποκτήσει το 100% της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μέσω της απόκτησης του 60% του μετοχικού της κεφαλαίου από την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,90%. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι οικονομικές ζώνες των Βιομηχανικών Πάρκων της χώρας βιώνουν τις τελευταίες δεκαετίες μία σταδιακή απαξίωση προκαλώντας οικονομική ζημιά στις τοπικές οικονομίες και αύξηση της ανεργίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μελετούν εις βάθος το μοντέλο που εφάρμοσε η Γαλλία για την τοπική αναπτυξιακή τράπεζα, μέσα από την οποία περνούν αφενός όλα τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αφετέρου ο δανεισμός από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
Η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα απορροφήσει το εναπομείναν επενδυτικό κομμάτι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το ΤΑΝΕΟ και το ΕΤΕΑΝ. Η ένταξη του ΤΠΔ αποτελεί κρίσιμη παράμετρο καθώς το Ταμείο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της περιφέρειας και έχει χορηγήσει δάνεια στο σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). «Πρόκειται για ένα από τα πλέον συγκριτικά πλεονεκτήματα για την επιδίωξη επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη, η οποία περνά σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις τοπικές οικονομίες ανά την Ελλάδα», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Ξένοι επενδυτές
Το εγχείρημα της ίδρυσης της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας απασχολούσε και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες είχαν ζητήσει τη συνδρομή σε επίπεδο τεχνογνωσίας της Γαλλίας. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει ότι θα υιοθετήσει το γαλλικό μοντέλο και ήδη στις επαφές των υψηλόβαθμων στελεχών με ξένους παράγοντες έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις για πιθανή συνεργασία και χρηματοδότηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζήτηση επί τους θέματος έγινε με την China Development Bank στο πρόσφατο ταξίδι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη στην Κίνα.
Από το κάδρο των ξένων δεν λείπουν οι διερευνητικές επαφές με τη Ρωσία αλλά και τις αραβικές χώρες.
Σημειώνεται ότι η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, θα μπορεί να δανείζεται από τις ξένες αγορές, με ελκυστικά επιτόκια, εξ ου και η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να έχει φθηνότερο κόστος σε σχέση με τη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα