Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Φορολογικό μπλόκο σε μια νέα και μεγάλη αγορά που έχει αρχίσει να δημιουργείται στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα επιχειρούν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, που ενδημεί στον συγκεκριμένο κλάδο, επιχειρούν να "ρυθμίσουν" το τοπίο με μια σειρά παρεμβάσεις που φέρνει στη δημοσιότητα το "K". Πρόκειται για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών ιδιωτών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, η οποία, όπως αναφέρθηκε, έχει αρχίσει να κάνει θραύση διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα.

     

    Στην ουσία, αυτό που γίνεται είναι η εγγραφή των ιδιοκτητών μιας κατοικίας στη διαδικτυακή πλατφόρμα, η εμφάνιση στο Διαδίκτυο της προσφερόμενης για βραχυπρόθεσμη μίσθωση κατοικίας και η μίσθωσή της με το ζητούμενο μίσθωμα για όσες ημέρες επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής (τουρίστας κ.λπ.).

     

    Τα περισσότερα από αυτά τα καταλύματα που εμφανίζονται στις πλατφόρμες δεν είναι τουριστικά, είναι απλώς αστικές ή εξοχικές κατοικίες, ενώ και οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι επιτηδευματίες ασχολούμενοι με τον τουρισμό. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο αποκτούν εισόδημα από ενοίκια, τα οποία, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δηλώνονται, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει φορολογικά έσοδα.

     

    Όπως αναφέρθηκε, το πρόβλημα έχει απασχολήσει τους τελευταίους μήνες τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ είχε προηγηθεί και μια εκτενής αναφορά της Διεύθυνσης Καταπολέμησης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία είχε εντοπίσει το ζήτημα και ανέφερε μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν και οδηγούν σε "παράθυρο" για φοροδιαφυγή. Τα σημαντικότερα από αυτά τα προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχει νομική κάλυψη για τις συγκεκριμένες μισθώσεις με βάση το ελληνικό δίκαιο, τα καταλύματα δεν είναι πιστοποιημένα για τουριστική χρήση και, βέβαια, όπως αναφέρθηκε, το εισόδημα που αποκτάται από τους ιδιοκτήτες των κατοικιών δεν δηλώνεται. Οι πληρωμές γίνονται με την αποστολή εμβάσματος στους εγχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών και καταγράφονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

     

    Το σχέδιο

     

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "K", το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί τα δύο υπουργεία και πρόκειται σύντομα να πάρει τη μορφή προτεινόμενων νομοθετικών διατάξεων για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

     

    - Τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή συμφωνίας με τις ξένες εταιρείες που διαχειρίζονται τις διαδικτυακές πλατφόρμες προκειμένου για κάθε μίσθωση που πραγματοποιείται να καταβάλλεται στο ελληνικό Δημόσιο ένα κατ' αποκοπήν ποσό, της τάξεως των 2 ή 3 ευρώ.

     

    - Τη δειγματοληπτική παροχή στοιχείων των ιδιοκτητών κατοικιών που μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω της πλατφόρμας. Το δείγμα θα αφορά, για παράδειγμα, το 10% των μισθώσεων που έγιναν στην Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα γίνεται διασταύρωση και έλεγχος για να εντοπιστούν ιδιοκτήτες οι οποίοι, ενώ είχαν εισόδημα από μισθώσεις κατοικιών, δεν τις δήλωσαν, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση. Και για τις δύο παραπάνω παρεμβάσεις έχουν ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις με εταιρείες που χειρίζονται τους διαδικτυακούς τόπους των ηλεκτρονικών μισθώσεων και, όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζονται την υπόθεση, "πηγαίνουν καλά".

     

    - Τη δημιουργία ειδικού κωδικού στη φορολογική δήλωση των φυσικών προσώπων, στον οποίο θα πρέπει να δηλώνονται τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσω του Διαδικτύου. Τα ποσά που θα δηλώνονται στους κωδικούς αυτούς θα προσμετρώνται στο εισόδημα από ενοίκια του ιδιοκτήτη και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% έως τα 12.000 ευρώ, 35% για το εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 35.000 ευρώ και με 45% για το εισόδημα από 35.000 ευρώ και πάνω.

     

    - Μικροδιορθώσεις στο νομικό υπόβαθρο για τις αστικές μισθώσεις κατοικιών βραχύβιας διάρκειας. Να σημειωθεί ότι, με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η ελάχιστη διάρκεια των μισθώσεων κύριων κατοικιών είναι τα τρία έτη, που σημαίνει ότι, ακόμα και αν υπογραφεί σύμβαση για μικρότερη διάρκεια, ο μισθωτής καλύπτεται από αυτήν για τουλάχιστον τρία έτη.

     

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύο υπουργεία έχουν αποφασίσει ότι δεν πρέπει να θεσπιστούν διαδικασίες πιστοποίησης των κατοικιών, οι οποίες ουσιαστικά θα δολοφονούσαν τη συγκεκριμένη αγορά, που φέρνει τουριστικά έσοδα στη χώρα. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι δεν πρέπει όσοι προχωρούν στη μίσθωση των κατοικιών τους να αντιμετωπιστούν ως επιτηδευματίες, καθώς κάτι τέτοιο θα τους έβγαζε εκτός της συγκεκριμένης αγοράς, αφού δεν θα τους συνέφερε η μίσθωση (έξοδα φοροτεχνικών εργασιών κ.λπ.).

     

    * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 28ης Μαΐου

     

    Πηγή: http://www.capital.gr/story/3129685





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Kane

    Δημοσιεύτηκε

    τέρμα το airbnb, τέρμα η ryanair, πωπωπ ούτε να φύγουμε δε θα μπορέσουμε απ'τη χώρα!

    • Upvote 1
    • Downvote 1
    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Ακριβώς . Κανένα μπλόκο , άλλωστε και οι προηγούμενες διατάξεις ήταν ξεκάθαρα αντισυνταγματικές αφού περιορίζουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας . 

     

    Απλά ψάχνουν να βρούν κάποια λύση και να μην στενοχωριούνται οι ξενοδόχοι , αν και είναι παντελώς άλλος κόσμος αυτός που μένει σε σπίτια από αυτούς που θέλουν ξενοδοχεία .

    • Upvote 1
    pardamaskou

    Δημοσιεύτηκε

    Συμφωνώ με Clemenza.

    Ποιο μπλόκο? Το μπλόκο λεγόταν κάποτε "Υποχρέωση έκδοσης σήματος του ΕΟΤ για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικίας" και καταργήθηκε μαζί με πολλά άλλα κρατικά μπλόκα με τη θερινη μνημονιάρα Ν.4336/15. Κατά τη γνώμη μου, μέτρο απαξίωσης της "βαριάς μας βιομηχανίας", του τουρισμού, που θέτει έτσι τις τουριστ. επιχειρήσεις λεία των πολυεθνικών.

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Τι σχέση έχουν οι πολυεθνικές με τις ιδιωτικές μισθώσεις ? 

     

    Αλλωστε πολυεθνικές δεν είναι και οι πελάτες των ξενοδοχείων με τα πακέτα ? 

    Pavlos33

    Δημοσιεύτηκε

    Δηλαδή σήμερα αν κάποιος έχει ένα διαμέρισμα ή μια μονοκατοικία, μπορεί να την νοικιάζει για παράδειγμα 3 μήνες το καλοκαίρι, με εναλλασσόμενους μισθωτές από μίσθωση 2 ημερών μέχρι όσο επιθυμεί ο πελάτης, χωρίς να απαιτείται κάτι από τον ΕΟΤ και χωρίς να πρέπει βάσει νομοθεσίας οι χώροι να πληρούν προϋποθέσεις τουριστικού καταλύματος; 

    (παίρνουμε την περίπτωση που κάποιος θέλει να είναι νόμιμος και να δηλώσει στην εφορία τα εισοδήματα)

    Clemenza

    Δημοσιεύτηκε

    Τι σχέση έχουν οι πολυεθνικές με τις ιδιωτικές μισθώσεις ? 

     

    Αλλωστε πολυεθνικές δεν είναι και οι πελάτες των ξενοδοχείων με τα πακέτα ? 

     

    Εχει σχεση γιατι πλεον ολοι οι ξενοδοχοι ανοιγουν παραλληλα "low cost" ξενοδοχεια με απλο χαρακτηρισμο "επιπλωμενων ενοικιαζομενων δωματιων" και φυσικα τα παραδοσιακα ξενοδοχεια που πληρωνουν ΦΠΑ 24%(!), ΙΚΑ, ΜΙΚΑ κλπ, εχουν πυρασφαλειες, χιλιες δυο αδειοδοτησεις, περιορισμους σε χωρους υποδοχης, κοινοχρηστους χωρους, βιβλια, λογιστες κλπ. δεν μπορουν να τους ανταγωνιστουν, αφου οι πρωτοι λειτουργουν με εντυπωσιακα χαμηλοτερο κοστος.

     

    Σε καθε περιπτωση, εχει τεραστια δυναμικη αυτη η "νεα μοδα" με τα ενοικιαζομενα δωματια και ειναι οι ξενοδοχοι αυτοι που πρεπει να προσαρμοστουν στις νεες συνθηκες και οχι το αντιθετο.

    Clemenza

    Δημοσιεύτηκε

    Δηλαδή σήμερα αν κάποιος έχει ένα διαμέρισμα ή μια μονοκατοικία, μπορεί να την νοικιάζει για παράδειγμα 3 μήνες το καλοκαίρι, με εναλλασσόμενους μισθωτές από μίσθωση 2 ημερών μέχρι όσο επιθυμεί ο πελάτης, χωρίς να απαιτείται κάτι από τον ΕΟΤ και χωρίς να πρέπει βάσει νομοθεσίας οι χώροι να πληρούν προϋποθέσεις τουριστικού καταλύματος; 

    (παίρνουμε την περίπτωση που κάποιος θέλει να είναι νόμιμος και να δηλώσει στην εφορία τα εισοδήματα)

     

    Συνθεση: 

    Τον Νοεμβριο του 2015, στα προαπαιτουμενα του 3ου μνημονιου, γνωστου και ως "μνημονιου Σοιμπλε", περασαν τα εξης:  

    1) Δεν χρειαζεται να κανεις αλλαγη χρησης απο κατοικια σε ενοικιαζομενα δωματια.

    2) Δεν χρειαζεσαι σημα ΕΟΤ.

    3) Δεν υπαρχει ελαχιστος και μεγιστος χρονος μισθωσης.

    (μπορεις να νοικιασεις το διαμερισμα σου σε 30 διαφορετικους ενοικιαστες μεσα σε 1 μηνα διαρκειας 30 ημερων. Το μονο που πρεπει να κανεις ειναι να συναψεις 30 διαφορετικα μισθωτηρια και να τα ανεβασεις στο taxinest και να πληρωσεις τον αντιστοιχο φορο).

    4) Δεν θεωρεισαι επιτιδευματιας. 

    (δηλαδη δεν χρειαζεται να κανεις εναρξη επαγγελματικης δραστηριοτητας στην εφορια, δεν χρειαζεται να εχεις βιβλια κλπ.)

    • Upvote 1
    Pavlos33

    Δημοσιεύτηκε

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Κάτι που ίσως δεν έχω πλήρως αντιληφθεί. Η κατοικία δεν ενδιαφέρει πλέον να πληροί όρους τουριστικού καταλύματος, ασχέτως αν απαιτείται ή όχι Ε.Σ.Λ.?

    Δηλαδή έχω μια μονοκατοικία  σε μια παραθαλάσσια περιοχή η οποία δεν έχει μελετηθεί με προδιαγραφές τουριστικής κατοικίας και μπορώ να τη νοικιάζω όπως το λες σε διαφορετικούς ενοικιαστές από μια μέρα στον καθένα;

    tripi

    Δημοσιεύτηκε

    πλήρης απελευθέρωση, αλλά χωρίς παροχή υπηρεσιών. αν παρέχεις π.χ. αλλαγή σε σεντόνια, καθαριότητα κτλ θεωρείται κατάλυμα και θέλει σήμα ΕΟΤ. Δεν χρειάζεται καν συμφωνητικό νομίζω, με αριθμό ΑΦΜ ή διαβατηρίου. Αλλά έλεγχος μπορεί να γίνει μέσω τραπεζών που γίνονται οι συναλλαγές, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τα ελέγχουν από εκεί!!!

    • Upvote 1



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.