Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Ανυπέρβλητα «εμπόδια» στη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου υπάρχει άναρχη οικιστική ανάπτυξη και αυθαίρετα, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιμένοντας στη θέση ότι οι αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν μετά τις 31-1-83 εκτός οικιστικών περιοχών είναι καταδαφιστέες.

     

    Σύμφωνα με το ΣτΕ, σε μία τέτοια περιοχή (όπου αναπτύχθηκε και «νέα γενιά αυθαιρέτων, δεν μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να κτίσουν και αυτοί, επειδή το κράτος για μεγάλο χρονικό διάστημα έδειξε ανοχή στην άναρχη οικοδομική δραστηριότητα ούτε επειδή υπάρχουν τέτοιες περιοχές που εξυπηρετήθηκαν από οδικό δίκτυο και δίκτυα φωτισμού, ύδρευσης κ.λπ. Η μακρόχρονη κρατική αδράνεια δεν μπορεί να στηρίξει την προσδοκία ότι μια τέτοια περιοχή θα μετεξελιχθεί νόμιμα σε οικιστική.

     

    Το κράτος -κατά το ΣτΕ- μπορεί νόμιμα να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζοντας σημαντικά τη δόμηση, γιατί η μακρόχρονη ανοχή του δεν σημαίνει ότι υπάρχει υποχρέωση να διατηρηθεί η πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά ούτε ότι επιβάλλεται να διαιωνιστούν τυχόν ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκτός σχεδίου ακίνητα.

    Αξιώσεις

     

    Από την άλλη, το δικαστήριο κρίνει ότι θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες να αξιώσουν αποζημίωση σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις όπου στερούνται ουσιωδώς τη χρήση της ιδιοκτησίας τους (σε σχέση με τον προορισμό της), εφόσον αποδείξουν με αγωγή στα δικαστήρια ότι το βάρος του περιορισμού που τους επιβάλλεται ξεπερνά το εύλογο όριο ανοχής και αλληλεγγύης, που δέχεται το Σύνταγμα.

     

    Παράλληλα το ΣτΕ επιμένει ότι για τα αυθαίρετα που κτίστηκαν πριν από τις 31-1-83, η κρίση για οριστική εξαίρεσή τους, από την κατεδάφιση θα ήταν επιτρεπτή μόνο εάν είχε προηγηθεί ένταξη της περιοχής όπου βρίσκονται σε πολεοδομικό σχέδιο και είχε επομένως καταστεί οικιστική, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν η γενικευμένη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που θα καθιστούσε πολύ δυσχερή ή και αδύνατο τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

     

    Στη συγκεκριμένη υπόθεση κρίθηκε σύμφωνο με το Σύνταγμα, Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή των Μεσογείων, κατά το σκέλος που πρόβλεψε τη ένταξη τμήματος της Ραφήνας σε ζώνη πρασίνου («μπλοκάροντας» έτσι τη δόμηση) με στόχο να διατηρηθούν άθικτα τα σημεία σε δασικές περιοχές γύρω από την οικιστική ζώνη και να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

    Ιδιοκτήτες ακινήτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι τέθηκαν υπέρμετροι περιορισμοί στην ιδιοκτησία τους που παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την ισότητα, την αναλογικότητα καθώς και το 1ο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) για την κατοχύρωση περιουσιακών δικαιωμάτων.

     

    Μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι η επίμαχη ιδιωτική έκταση έχει αποκτήσει οικιστικό χαρακτήρα με ανάπτυξη κατοικιών και δίκτυα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. και οι περιορισμοί δόμησης παραβιάζουν τη δικαιολογημένη προσδοκία τους για μελλοντική ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, αφού το κράτος (με πράξεις και παραλείψεις) επέτρεψε ή ανέχθηκε για πολλά χρόνια τη δημιουργία οικισμού.

     

    Ενταξη

    Το ΣτΕ δέχθηκε, όμως, ότι η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα μιας περιοχής εκτός σχεδίου, δεν συνεπάγεται υποχρέωση του κράτους για διατήρηση της δημιουργηθείσας πραγματικής κατάστασης ούτε για ένταξή της στο σχέδιο πόλης, έστω και αν η οικιστική ανάπτυξη έγινε ανεκτή για μακρό χρονικό διάστημα. Ούτε όμως επιβάλλεται για το κράτος η διαιώνιση ευνοϊκών ρυθμίσεων ούτε η ιδατήρηση και νομιμοποίηση αυθαίρετων οικιστικών συνόλων, ιδίως όταν η ένταξή τους στο σχέδιο δεν εναρμονίζεται με τον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό

     

    Πηγή Εφημερίδα Ημερησία: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27198&subid=2&pubid=113054838





    giorgos1111

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Δημοσιεύτηκε

    Για να δούμε με τι ...."κουράγιο" θα βγάλουν άμεσα τον νέο νόμο που θα ρυθμίζει αυθαιρεσίες μετά το 1983. Και μάλιστα όπως έχουν πει θα ...δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μέσα στον Ιούνιο!!!!

    Brasco

    Δημοσιεύτηκε

    Μέσα στον Ιούνιο ποιου έτους?

    Το ΣτΕ καλά και λογικά τα λέει...

     

    Βέβαια από την στιγμή που τελείωσε ο 4014

    να περιμένουν εκεί στο ΣτΕ

    τις προσφυγές εκείνων των αυθαιρετούχων

    που δεν ασχολήθηκαν να ενταχθούν στον νόμο

    και δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν το λαθραίο τους. (μέχρι να βρεθεί από το ΥΠΕΚΑ καινούργια πατέντα που θα βαφτιστεί "νόμος ρύθμισης αυθαιρέτων σε συνάρτηση με την δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου")

    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Δημοσιεύτηκε

    ΚΙ όμως προβλέπω ότι, ...θα τα βρουν μεταξύ τους!!!!!

    Πάντα στη ....Μπανανία έτσι γίνεται!!!!

    Απλώς είναι θέμα χρόνου κι ...ανταλλαγών!!!!

    avgoust

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    To κείμενο είναι αναδημοσίευση δημοσιογραφικού ρεπορταζ . Ολοι ξέρουμε την ποιότητα και την ακρίβεια των ρεπορταζ αυτών. 

     

    Η συγκεκριμένη περιοχή για την οποία βγήκε η απόφαση αυτή έχει χρόνια προβλήματα σε σχέση με τον δασικό ή αναδασωτέο χαρακτήρα της και δεν είναι μια "τυχαία" εκτός σχεδίου περιοχή.

     

    Τέλος , θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι είναι απαράδεκτος και παραπλανητικός ο τίτλος του δημοσιεύματος.

     

    Τουλάχιστον οι συνάδελφοι που κάνουν τις αναδημοσιεύσεις , ως επαγγελματίες μηχανικοί που είναι , πιστεύω ότι οφείλουν να ελέγχουν και να τροποποιούν αναλόγως

    τις πιασάρικες επικεφαλίδες των κοντυλοφόρων που σπέρνουν τον πανικό.

    Edited by avgoust
    • Upvote 3
    imhotep

    Δημοσιεύτηκε

    θα δούμε και πόσο νέα είναι και τι αφορά στο μέλλον.

    η πιο πρόσφατη δημοσιευμένη είναι η 1492/2013 στις 24/5 και αφορά τη συνταγματικότητα της καταστροφής του περιβάλλοντος στις Σκουριές

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Πως γίνεται κατά τα παλληκάρια του στε , το κράτος να αμελεί , να αδρανεί και γενικά να μην ασκεί τον ρόλο του , αλλά τα αποτελέσματα των πράξεων του να τα πληρώνουν οι πολίτες .

    Brasco

    Δημοσιεύτηκε

    Γιατί εν τέλει

    οι πολίτες κάνουν το κράτος.

    Δηλαδή  πολίτες = κράτος

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Δηλαδή "μαζί τα φάγαμε" ? Δεν νομίζω .

    Brasco

    Δημοσιεύτηκε

    Το ΣτΕ δέχθηκε, όμως, ότι η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα μιας περιοχής εκτός σχεδίου, δεν συνεπάγεται υποχρέωση του κράτους για διατήρηση της δημιουργηθείσας πραγματικής κατάστασης ούτε για ένταξή της στο σχέδιο πόλης, έστω και αν η οικιστική ανάπτυξη έγινε ανεκτή για μακρό χρονικό διάστημα

    Έστω ότι η - εκλεγμένη από τους πολίτες - ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ από το '83 και ύστερα 

    δεν γνώριζε το όργιο αυθαίρετης και εκτεταμένης οικοδομικής δραστηριότητας.

    Ίσως να μην το γνώριζαν και οι νομάρχες που υπηρέτησαν (εκλεγμένοι και αυτοί).

    Μπορεί να είχαν άγνοια και οι διευθυντές της πολεοδομίας (διορισμένοι από τους άνω εκλεγμένους).

     

    Αυτοί που τους εκλέγανε 

    γιατί συνέχισαν να εκλέγουν τα ίδια πρόσωπα?

    • Upvote 2



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.