Νέες έρευνες στο περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων – Τι ψάχνουν οι αρχαιολόγοι-δύτες
Νέα ευρήματα με «όπλο» τη σύγχρονη τεχνολογία αναζητούν Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι – δύτες από το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων, οι οποίοι ετοιμάζονται να καταδυθούν στο βυθό την ερχόμενη Πέμπτη.
Το ναυάγιο είχε ανακαλυφθεί τυχαία από σφουγγαράδες το 1900 και τότε είχαν έρθει στην επιφάνεια με πρωτόγονα μέσα, ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων και μοναδικά αριστουργήματα, όπως τα αγάλματα του εφήβου των Αντικυθήρων και του Φιλοσόφου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη επιχείρηση θα στηθεί σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού και είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που θα χρησιμοποιηθεί σε υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, το Exosuit, όπως ονομάζεται αυτή η υπερσύχρονη στολή κατάδυσης, βάρους 240 κιλών, από κράμα αλουμινίου και κόστους 1,5 εκατ. ευρώ, που επιτρέπει στους δύτες να παραμένουν για αρκετή ώρα στο βυθό, ακόμη και σε βάθος 300 μέτρων.
Χρειάστηκαν δύο χρόνια προετοιμασίας και συνεργασίας της εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, και την τελευταία εβδομάδα ξεκίνησαν οι καταδύσεις και οι γεωφυσικές έρευνες, με ανιχνευτές μετάλλων, ενώ το πρόγραμμα των ερευνών στο βυθό των Αντικυθήρων θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου. Στόχος των ερευνητών είναι να εντοπιστεί ολόκληρος ο θησαυρός που μετέφερε το αρχαίο πλοίο, το οποίο ήταν γεμάτο λάφυρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρωμαίων στρατηγών.
Μετά την αρχική ανακάλυψη, το ναυάγιο των Αντικυθήρων εξερευνήθηκε μια ακόμη φορά, το 1976, από τον γνωστό Γάλλο εξερευνητή Ζακ Ιβ Κουστώ. Ο μοναδικός Έλληνας, που όχι μόνο έλαβε μέρος στις πολύμηνες τότε υποβρύχιες έρευνες με το Καλυψώ αλλά είχε και την εποπτεία όλης της επιχείρησης, ήταν ο αρχαιολόγος -αυτοδύτης και πρώην γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων Λάζαρος Κολώνας.
Το ναυάγιο είχε εντοπιστεί σε βάθος 55 μέτρων αλλά πιστεύεται πως το ρωμαϊκό πλοίο, γεμάτο λάφυρα από στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έπεσε σε θαλασσοταραχή και βούλιαξε στα μέσα του 1ου αιώνα Μετά Χριστών, κρύβει ακόμη πολλούς θησαυρούς, θαμμένους επί αιώνες στο βυθό των Αντικυθήρων.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64068119 και http://topontiki.gr/article/83646
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα