Την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) προκάλεσε η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.) να γνωμοδοτήσει υπέρ της έγκρισης τροποποίησης νέας μελέτης για το διατηρητέο κτίριο Ακροπόλ της οδού Πατησίων, χωρίς να φροντίσει παράλληλα να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι, πριν από οποιαδήποτε απόφαση τροποποίησης, καλείται στο Συμβούλιο ο αρχικός μελετητής και ζητείται εγγράφως η γνώμη του και η τυχόν διορθωτική παρέμβασή του.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην περίπτωση της πρόσφατης γνωμοδότησης οι νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τον αρχικό μελετητή δεν εφαρμόστηκαν, παραβαίνοντας τη νομοθεσία (παρ. 4 και 5 του άρθρου 31 του Ν.3316/05), τους κανόνες δεοντολογίας αλλά και την αρχή σεβασμού του επαγγελματικού και επιστημονικού κύρους μεταξύ συναδέλφων.
Η συμμετοχή του αρχικού μελετητή στην επίβλεψη του έργου, όπως υπογραμμίζεται, αποτελεί κανόνα για τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι μια πρακτική που, δοκιμασμένα, έχει οδηγήσει στην παραγωγή αρτιότερων έργων σε όλα τα επίπεδα που αφορούν ποιότητα, χρόνους και κόστος. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΜ Γιώργος Κάζος σε δηλώσεις του επισήμανε «πολλές ελλείψεις στην επίβλεψη των έργων, αφού οι επιβλέποντες μηχανικοί είναι λίγοι σε σχέση με τα μεγέθη των έργων».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι δεν υιοθετούμε τις δοκιμασμένες μεθόδους άλλων χωρών εγείρει ερωτήματα, καθώς δεν γίνεται καμία προσπάθεια, ώστε να μην διαιωνίζονται στη χώρα μας τα προβλήματα με τις κακοτεχνίες στις κατασκευές, τις μεγάλες υπερβάσεις των προϋπολογισμών, τα πισωγυρίσματα και τους χρόνους υλοποίησης των κατασκευαστικών έργων που ξεφεύγουν από κάθε προγραμματισμό».
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα