Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Επενδύσεις σε υποδομές και στον κλάδο των logistics, αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και δημιουργία one-stop shops για όλες τις απαιτούμενες άδειες. Αυτές είναι μερικές από τις 10 προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία με βάση την τελευταία έκθεση του Οργανισμού.

     

    Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη από το β' εξάμηνο του 2016 και επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2017, ενώ εκτιμά, ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της περιόδου 2016-17.

     

    Επίσης αναγνωρίζεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα υπήρξε μεγαλύτερη εκείνης σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία και ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις την περίοδο 2011-2014 ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, Ιρλανδία, Εσθονία και Ισπανία. Κάτι που επιβεβαιώνεται εμμέσως και από σχετική έρευνα που είχε κάνει το ΕλληνοΑμερικάνικο Επιμελητήριο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας από το 2010 έως και τις αρχές του Καλοκαιριού του 2014 η Ελλάδα παρήγαγε μια μεταρρύθμιση ημερησίως.

     

    Συγκεκριμένα από το 2010 έως το καλοκαίρι του 2014 προωθήθηκαν 1.400 νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, Εφαρμοστικές και Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν, εφαρμόστηκαν ή παραμένουν στα χαρτιά, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Ως πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται η προσπάθεια για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων όπου ουκ ολίγες φορές μέσα στα τελευταία χρόνια η ελληνική πολιτεία επιχειρεί να ανοίξει τον συγκεκριμένο φάκελο.

     

    Τι λέει στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ για δημοσιονομικά, αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική και ποια η θέση της Κυβέρνησης

     

    Δημοσιονομικά – χρέος

     

    1. Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη από το β' εξάμηνο του 2016 και επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2017. Εκτιμά, επίσης, ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της περιόδου 2016-17. Πρόβλεψη που έχει κάνει και η ελληνική πλευρά.

     

    2. Αναγνωρίζεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα υπήρξε υπέρ-διπλάσια εκείνης σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία

     

    3. Η ρύθμιση του μακροχρόνιου χρέους θα βελτιώσει σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Προτείνεται η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, μεγάλες περίοδοι χάριτος για τοκοχρεολύσια και μετατροπή όλων των δανείων σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.

     

    Αναπτυξιακή πολιτική

     

    4. Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα κυρίως όσες αφορούν την αγορά εργασίας, ενώ έχουν γίνει λιγότερα στην καταπολέμηση της δύναμης των ολιγοπωλίων, εξαιτίας και της ύπαρξης συμφερόντων που εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία του ανταγωνισμού, γεγονός που εμπόδισε τη μείωση των τιμών και άρα την τόνωση εξαγωγών και ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση στοχεύει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα πλήξουν τη δύναμη των ολιγοπωλίων και τα εδραιωμένα συμφέροντα.

     

    5. Ειδικά για την αγορά εργασίας, η έκθεση εκτιμά ότι περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για τις μαζικές απολύσεις θα αυξήσει το ΑΕΠ μόλις 0,2% σε ορίζοντα 10ετίας.

     

    6. Έμφαση δίνεται, επίσης, σε μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων. Υπογραμμίζεται ότι η οικονομία καταγράφει ιδιαίτερα φτωχές επιδόσεις στην ενσωμάτωση στις διεθνείς αλυσίδες αξίας και ότι οι εξαγωγές αφορούν κυρίως προϊόντα χαμηλής τεχνολογίας. Προτείνονται επενδύσεις σε υποδομές και στον κλάδο των logistics, καθώς και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για την τόνωση επενδύσεων σε εκπαίδευση, έρευνα-καινοτομία, και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τόσο τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ όσο και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος έχουν ακριβώς αυτές τις στοχεύσεις, σύμφωνα με όσα τονίζονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

     

    7. Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προτείνονται μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και δημιουργία one-stop shops για όλες τις απαιτούμενες άδειες. Μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης.

     

    8. Για την τόνωση των εξαγωγών προτείνεται εφαρμογή ενιαίου εθνικού πλαισίου για τους εξαγωγείς και εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης του Enterprise Greece.

     

    9. Η εύρεση χρηματοδότησης αναγνωρίζεται ως βασικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις. Ειδική αναφορά γίνεται στη δημιουργία του Αναπτυξιακού Ταμείου, ως δυνητική λύση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

     

    Κοινωνική πολιτική

     

    10. Στις συστάσεις ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υιοθέτηση πολιτικών που μειώνουν τη φτώχεια και τη διασφάλιση ότι όλοι φέρουν τα φορολογικά βάρη που τους αναλογούν. Αυτή είναι βασική προτεραιότητα και για την κυβερνητική πολιτική, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως "αυτό φάνηκε και με τα πρώτα μέτρα του παράλληλου προγράμματος. Άλλωστε μια από τις πολιτικές που ενδεικτικά προτείνεται είναι η παροχή δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, που ήδη προωθείται από την κυβέρνηση."

     

    11. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγασης καλύτερη μεσοπρόθεσμη λύση θεωρείται η υιοθέτηση προγράμματος κοινωνικής κατοικίας, ενώ βραχυπρόθεσμα προτείνεται η στοχευμένη παροχή επιδόματος στέγασης.

     

    Πηγή: http://www.kerdos.gr/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/155854-%CE%BF%CE%B9-10-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%BF%CE%BF%CF%83%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.