Πάρτι για νέα γενιά αυθαιρέτων
«Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει στη χώρα οργανωμένο και ολοκληρωμένο σύστημα τηλεπισκοπικής παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, με αεροφωτογραφίες είτε δορυφορικές εικόνες, ώστε επιτέλους να νομοθετηθεί μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη "κόκκινη γραμμή" ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα». Τη δήλωση αυτή έκανε κλείνοντας την πόρτα του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), που καταργήθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση και από χθες έπαψε να λειτουργεί οριστικά, ο τελευταίος πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Μουτεβελής, πλαισιωμένος από τους επιστημονικούς συνεργάτες του, μιλώντας στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση αποχαιρετισμού.
Όλοι γνώριζαν
Η καταργημένη πλέον διοίκηση του ΟΚΧΕ υποστήριξε ότι «είχε κατ' επανάληψη θέσει το θέμα στους εκάστοτε αρμοδίους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος τα τρία τελευταία χρόνια και ότι τελικώς όχι μόνο δεν εισακούστηκε, αλλά εμποδίστηκε να προχωρήσει στην προμήθεια ψηφιακής φωτομετρικής κάμερας, ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου, κόστους περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, με εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης, που θα επέτρεπε την αεροφωτογράφιση της χώρας κάθε τρία χρόνια, για συνεχή παρακολούθηση και αποτελεσματικό έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης».
Η δέσμευση λοιπόν του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη ότι με το νέο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο εισάγεται σήμερα για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα μπει «κόκκινη γραμμή» αποτροπής μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων, με τελευταίο όριο ακριβώς δύο χρόνια πριν, δηλαδή την 28η Ιουλίου του 2011, ημερομηνία ισχύος του νόμου Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο άρχισε ο κύκλος νομιμοποιήσεων με πρόστιμα από τις ανακοινώσεις του ΟΚΧΕ, προκύπτει ότι δεν συνοδεύεται από τις αναγκαίες τεχνολογικές και ελεγκτικές διασφαλίσεις.
Εκτιμάται ότι την τελευταία διετία «φύτρωσαν» δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα, κυρίως βίλες σε περιοχές υψηλής εμπορικής αξίας, όπως σε Μύκονο, Χαλκιδική κ.λπ. και κτήρια κάθε είδους χρήσεων (κατοικίες, εμπορικά κέντρα, γραφεία κ.λπ.) με πολεοδομικές υπερβάσεις. Ο λόγος είναι ότι η νομιμοποίησή τους με πρόστιμο έγινε φθηνότερη και ελκυστικότερη από ό,τι η ανέγερσή τους με νόμιμη οικοδομική άδεια.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απαιτεί για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων να προκύπτει ο χρόνος κατασκευής τους από αεροφωτογραφίες και επίσημα κρατικά έγγραφα. Παρά τις διακηρύξεις και τις καλές προθέσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται ότι δεν διαθέτει μια πλήρη αποτύπωση του δομημένου χώρου για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2011 έως σήμερα.
Η τελευταία πλήρης απεικόνιση της ελληνικής επικράτειας που υπάρχει είναι οι ορθοφωτοχάρτες που εκπόνησε η εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» για το διάστημα 2007-2009. Οσο για το μέλλον πάλι υπάρχει εκκρεμότητα.
Μετά την κατάργηση του ΟΚΧΕ το υπουργείο Περιβάλλοντος προσδοκά να αποκτήσει δορυφορικές εικόνες από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου των Κοινοτικών Επιδοτήσεων προς τους αγρότες, τον λεγόμενο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει εκδηλώσει την πρόθεση να υλοποιήσει σχετικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι του ΟΚΧΕ χθες, ο συγκεκριμένος Οργανισμός προς το παρόν υπολειτουργεί, ενώ ο σχετικός διαγωνισμός έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες και δεν έχει ακόμη ούτε καν προκηρυχθεί.
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα