Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Πράσινο φως στην πώληση... κόκκινων δανείων


    Με ταχύ ρυθμό και ορίζοντα μέχρι το τέλος του έτους οι τράπεζες θα έχουν αρχίσει να πουλούν χαρτοφυλάκια δανείων, ώστε να απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι που θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία ενισχύοντας τις επενδύσεις και την απασχόληση.

     

    Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το Σεπτέμβριο του 2015 είχαν ανέλθει σε περίπου 107 δισ. Ευρώ αποτελώντας το 43,6% των συνολικών ανοιγμάτων. Γίνεται σαφές ότι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των NPLs –χωρίς προκαταλήψεις και υπερβολές- θα φέρει πολλαπλά οφέλη για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες.

     

    Κορυφαία στελέχη της αγοράς από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζήτησαν χθες το βράδυ τις προϋποθέσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα καμφθούν οι αντιρρήσεις μέρους των συστημικών τραπεζών που επιθυμούν να διαχειριστούν εσωτερικά την υπόθεση εξυγίανσης του κόκκινου χαρτοφυλακίου, κατά τη διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε στο Μουσείο της Ακρόπολης, υπό την αιγίδα της EBRD και του RICS, το περιοδικό RED στα πλαίσια του 11ου RED Business Forum.

     

    Ξενοδοχεία και ακίνητα στο 37% του συνόλου

    Αναφερόμενος στην κλαδική διάρθρωση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα ο κ. Τάσος Κοτζαναστάσης, CEO της 8GCP υπογράμμισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα μεγάλα χαρτοφυλάκια είναι της ταξης των 50 δις. ευρώ ενώ από αυτά το 1/3 αφορά σε δανεια πάνω από 10 εκατ. ευρώ, το 1/3 είναι μεταξύ 1 και 10 εκατ. ευρώ και τα υπολοια κατω του 1 εκατ. ευρώ. Οπως επισήμανε ο ίδιος, τα ξενοδοχεια και το real estate αποτελούν το 37% των δανείων και μαζί αποτελουν το 1/5 όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων της χωρας.

     

    Επίσης, το 70% των καθυστερήσεων αφορούν τουλαχιστον 3 χρόνια και το 12% πάνω από 6 χρόνια. «Η τραγικότητα της κατάστασης στην Ελλάδα φαίνεται από το γεγονός ότι έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο πτωχευτικής διαδικασίας ο οποίος είναι πάνω από 3 χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Κοτζαναστάσης επισημαίνοντας ότι η Ιρλανδία για παράδειγμα «τρέχει» με περίπου 6 μήνες. «Στην Ελλάδα έχουμε το τρίτο χειρότερο ποσοστό ανάπτυξης τα 35 σεντς με μέσο όρο τα 70 σεντς» είπε.

     

    Απάντηση στις προκλήσεις

     

    Τον καθροριστικό ρόλο της EBRD που βρίσκεται στην Αθήνα συμβάλλοντας τόσο με τεχνογνωσία όσο και με κεφάλαια σε έργα αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, αλλά και τις προοπτικές των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσίασε ο κ. Αλκης Δρακινός Αναπληρωτής Διευθυντής EBRD Greece & Cyprus. "Η δέσμευση της EBRD απέναντι στη χώρα μας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας" είπε τονίζοντας ότι η EBRD έχει επενδύσεις σε 36 χώρες, πάνω από 107 δισ. ευρώ σε 4.470 projects.

     

    Το 2015 επενδύθηκαν 9,4 δισ. σε 381 projects, ενώ στην Ελλάδα υπήρξαν 8 σημαντικά έργα ύψους 390 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, αφορά σε 50 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα, 70 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς, 65 εκατ. στην EFG Eurobank, 65 εκατ. στην Alpha Bank, 50 εκατ. στον ΟΤΕ, 20 εκατ. στην Deca Investments, 75 εκατ. στην Energean Oil & Gas και 10 εκατ. στην European Reliance.

     

    Η EBRD επενδύει κυρίως σε έργα υποδομών δίνοντας διπλάσιο βάρος απ' ότι στα ακίνητα και τον τουρισμό. Οπως είπε ο κ. Δρακινός τα ΣΔΙΤ είναι περίπου το 20% της δραστηριότητας αυτής. "Ακόμη σημαντικότερη είναι η παρέμβαση της τράπεζας στον τομέα των υποδομών και μεταφορών όπου εχουν επενδυθεί 14 δις. σε 277 εργα σε 33 χώρες. Οι επενδύσεις που κάνει η τράπεζα αφορούν σε υποδομές σιδηροδρόμων, λιμάνια, αεροδρόμια και εμπορευματικά κέντρα" δήλωσε.

     

    Εργαλείο μόχλευσης της δευτερογενούς αγοράς ο νέος αναπτυξιακός

     

    Στην ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς δανείων και στην αναδιάρθρωση δανείων των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο αναφέρθηκε ο κ. Λόης Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Μεγάλων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας. "Ο νέος Αναπτυξιακός δείχνει το στίγμα για το που θέλουμε να παει η ελληνική οικονομία" είπε ο κ. Λαμπριανίδης αναφέροντας ότι το 95% των επενδύσεων δόθηκαν σε χαμηλά project με δυο κλάδους (την ενέργεια και τα ξενοδοχεία) να μονοπωλούν το ύψος των ενισχύσεων σε ποσοστό 72,2% του budget. Οι ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων με αλλαγές στη δομή, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διοίκηση, θα συμβάλει στη μετάβαση κάποιων εταιρικών πελατών και ΜμΕ σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο.

     

    "Μέχρι τώρα το 4% έπαιρνε το 44% των ενισχύσεων" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπριανίδης και εξήγησε ότι "αναλύσαμε το πως λειτουργούσαν οι προηγούμενοι νόμοι και είδαμε τι γίνεται διεθνώς". "Θέλουμε να δημιουργήσουμε καινοτόμες επιχειρήσεις, εξωστρεφείς επιχειρήσεις και συγχρόνως θέλουμε να περιορίσουμε τη φυγή των επιστημόνων στο εξωτερικό. Επιδιώκουμε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με υψηλό συγκριτικό πλεονέκτημα το ανθρώπινο δυναμικό. Επιλέγουμε με το κριτήριο της επίδοσης και αλλάζουμε το μείγμα των κινήτρων".

     

    Τα επενδυτικά εργελεία

     

    Εκτός του αναπτυξιακού νόμου βέβαια, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι στο δείπνο του 11ου RED Business Forum αναφέρθηκαν και στα υπόλοιπα εργαλεία που εν δυνάμει μπορούν να μοχλεύσουν κεφάλαια και να προσελκύσουν ξένους επενδυτές όπως το περίφημο "Σχέδιο Γιούνκερ" αλλά και το νέο "υπερταμείο" που δημιουργείται. Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι "διαχείριση των κόκκινων δανείων μπορεί να επιτευχθεί όταν η οικονομία λειτουργεί και το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό". Το μόνο βέβαιο είναι ότι το 2017 θα αποτελέσει "έτος ορόσημο" για την Ελλάδα.

     

    Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Prasino_fos_stin_polisi_kokkinon_daneion/#.V0P6MfmLS70





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.