Σε ένα απέραντο πωλητήριο έχει μετατραπεί η εγχώρια αγορά ακινήτων, με το στοκ των προς πώληση κατοικιών να ξεπερνά σήμερα τις 200.000. Ο αριθμός τους, μάλιστα, φέρεται, σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες, να έχει αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με πριν από μία διετία, γεγονός που, όπως εξηγούν οι ίδιοι, εδράζεται στην ολοένα και πιο επιτακτική ανάγκη των ιδιοκτητών να απαλλαγούν από το πανάκριβο κεραμίδι.
«Η πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ για τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο, πριν τον αντικαταστήσει με έναν άλλο φόρο στην ακίνητη περιουσία, λειτουργεί επιβαρυντικά στην απόφαση των ιδιοκτητών.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός τους δεν σηκώνει άλλα βάρη, το στοκ των προς διάθεση κατοικιών αναμένεται να εκτιναχθεί τους προσεχείς μήνες», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να επιβάλλεται και το 2017, με τη μόνη διαφορά ότι θα υπάρξουν κάποιες απαλλαγές, οι οποίες, όμως, θα αφορούν στους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.
Στοιχεία
Περίπου 99.000 κατοικίες διατίθενται προς πώληση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τον αριθμό για το σύνολο της χώρας να προσεγγίζει τις 110.000. «Τα στοιχεία αφορούν σε ακίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων είτε ανέθεσαν την πώλησή τους σε μεσιτικά γραφεία είτε αποφάσισαν να… κυνηγήσουν αγοραστές με ίδια μέσα», σχολιάζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κτηματομεσιτικού ∆ικτύου E Real Estates, κ. Θεμιστοκλής Μπάκας και προσθέτει: «Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι που έχουν την πρόθεση να πουλήσουν, χωρίς, όμως, να το δηλώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εάν σε αυτούς προστεθούν και οι κατασκευαστές, τότε τα προς πώληση ακίνητα ξεπερνούν τις 200.000». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ακίνητα που… βγαίνουν στο σφυρί είναι ως επί το πλείστον δεύτερη κατοικία, η οποία είχε αγοραστεί με δάνειο και σκοπός των κατόχων τους ήταν η επένδυση.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στα βόρεια και ανατολικά της Αθήνας εμφανίζονται να είναι προς πώληση 23.144 κατοικίες. Εξ αυτών, οι αγοραπωλησίες των 22.169 έχουν ανατεθεί σε μεσίτες, με μόλις 975 κατοικίες να διατίθενται προς πώληση… με κυνήγι από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.
Με στοκ 23.025 ακινήτων βρίσκονται τα κεντρικά και νότια προάστια της Αττικής, ενώ μικρότερο αριθμό προς διάθεση κατοικιών εμφανίζει ο Πειραιάς και το υπόλοιπό του (Νίκαια, Κερατσίνι, Κορυδαλλός και Πέραμα) με συνολικά 8.129 ακίνητα.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, τα ανατολικά προάστια εμφανίζουν το μεγαλύτερο στοκ προς διάθεση κατοικιών. Ειδικότερα, σε σύνολο 7.030 ακινήτων, 792 είναι στην Κάτω Τούμπα, 683 στην Καλαμαριά, 434 στο Φάληρο και 251 στην Πυλαία. Στα περίχωρα, πληθώρα ακινήτων διαθέτει η Θέρμη (313 σε σύνολο 2.192), ενώ τη μερίδα του λέοντος στην κεντρική Θεσσαλονίκη κατέχει το κέντρο (459 σε σύνολο 2.032). τέλος στα δυτικά ο Εύοσμος πουλά περί τα 200 ακίνητα, οι Συκιές 164, οι Αμπελόκηποι 145 και η Σταυρούπολη 98.
Περί τις 5.000 κατοικίες πωλούνται στην Πελοπόννησο, με Αχαΐα και Κορινθία να κρατούν τα… σκήπτρα. Ειδικότερα, στον πρώτο νομό διατίθενται 2.160 κατοικίες και στο δεύτερο 1.250.
Περισσότερα από 560 ακίνητα αναζητούν αγοραστές στη Μύκονο. Παρά τη διαρκώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση στο «νησί των ανέμων», οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταφέρει να πωλήσουν τα σπίτια τους, με συνέπεια πολλοί από αυτούς να επιλέγουν τη λύση της ενοικίασης. Όσον αφορά, πάντως, στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, τα… αδιάθετα ακίνητα ξεπερνούν τα 250 στην Πάρο, τα 180 στην Άνδρο και τα 150 στη Σαντορίνη.
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής - http://www.eleftherostypos.gr/oikonomia/46420-apokleistiko-polountai-20000-spitia-logo-enfia-kai-kokkinon-daneion/
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα