Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Κατατέθηκε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης με την οποία ξεκινά η λειτουργία του νέου νόμου 4178/13.

     

    Ρωγμές στο νέο μαζικό κάλεσμα της κυβέρνησης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων προκαλεί η αίτηση ακυρώσεως που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Καλαφάτη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

     

    Η νέα προσφυγή που κατατέθηκε ενώπιον του ΣτΕ αφορά την υπόθεση της Ηγουμενίτσας για χάρη της οποίας το Ανώτατο Δικαστήριο με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο πριν από τέσσερις μήνες, αποδεχόμενο ότι το επίμαχο ακίνητο δεν έπρεπε να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεται συνέχεια, καθώς προσφυγή στο ΣτΕ προετοιμάζουν και άλλοι ιδιώτες, οι υποθέσεις των οποίων είχαν συνεκδικαστεί τον περασμένο Φεβρουάριο από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

     

    Την ίδια στιγμή, οι πολίτες που έχουν υποβάλλει δηλώσεις για ένταξη στον νέο νόμο ξεπερνούν τις 10.700 δηλώσεις με το ρυθμό των νέων αιτήσεων να διαμορφώνεται από 500 έως 700 αιτήσεις ημερησίως.

     

    Παράλληλα με την προσφυγή της η οικογένεια Θεοδωρίδη κατέθεσε αίτηση και στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι που δίνει την δυνατότητα στο ΣτΕ να μπλοκάρει, αν το κρίνει, την εφαρμογή του νέου νόμου, μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής. Η υπόθεση της Ηγουμενίτσας αφορά την οικογένεια της κ. Χαρίκλειας Θεοδωρίδη, η οποία μετά από πολύχρονο και επίμονο αγώνα κατάφερε να ανακαλέσει παράνομα εκδοθείσα οικοδομική άδεια γειτονικού κτίσματος, καθώς δεν είχε πρόσωπο σε δρόμο και δεν είχαν διανοιχθεί οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι. Οι ιδιοκτήτες του ακινήτου μετά την κήρυξη του κτίσματος ως αυθαίρετου προσέφυγαν στις διατάξεις του 4014 (ο προηγούμενος νόμος για τα αυθαίρετα) και το νομιμοποίησαν, ενώ ζήτησαν αίτηση αποπεράτωσης των εργασιών η οποία εκδόθηκε από την πολεοδομία Ηγουμενίτσας. Τη νέα οικοδομική άδεια προσέβαλε στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, η οικογένεια Θεοδωρίδη. Επειδή όμως η υπόθεση είχε ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον εισήχθη στην Ολομέλεια του ΣτΕ και εκδικάστηκε με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης.

     

    Με δεδομένο ότι στον νέο νόμο υπάρχει μεγάλη ασάφεια για τις ανακλημένες ή ακυρωμένες οικοδομικές άδειες, η οικογένεια Θεοδωρίδη εκτιμά ότι ο αντίδικος θα κάνει νέα αίτηση, πετυχαίνοντας εκ νέου τακτοποίηση. Στο άρθρο 23 (παράγραφος 6, και 7) του νόμου Καλαφάτη (4178/2013) προβλέπεται με σαφήνεια η δυνατότητα ένταξης ακινήτων με ανακλημένες ή ακυρωμένες οικοδομικές άδειες.

     

    Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου μόνο οι περιπτώσεις εκείνες που είχαν αμετάκλητη απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου εφόσον δεν είχαν αποπερατωθεί πριν τις 28 Ιουλίου του 2011 που είναι η κόκκινη γραμμή που βάζει το υπουργείο για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

     

    “Με τις προαναφερθείσες, διατάξεις, εξαιρείται από την υπαγωγή στο νέο νόμο μία μόνον ελάχιστη μειοψηφία κτισμάτων που κρίθηκαν μεν αυθαίρετα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, αλλά στη συνέχεια έλαβαν άδεια αποπεράτωσης εργασιών δυνάμει της διατάξεως της παραγράφου 17 του άρθρου 24 του προγενέστερου ν. 4014/2011. Αντιθέτως, δίδεται η νομική δυνατότητα στην τεράστια πλειοψηφία όλων των υπολοίπων κτισμάτων που, αν και αυθαίρετα δυνάμει αμετάκλητης δικαστικής αποφάσεως, αποπερατώθηκαν πλήρως μέχρι και τις 28.7.2011 να υπαχθούν στις προαναφερθείσες διατάξεις των άρθρων 8 και 24 του νόμου 4178/2013, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση” αναφέρει στην προσφυγή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος κ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος.

     

    Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι ο νόμος δεν απορρίπτει αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις όπως είναι η υπόθεση της Ηγουμενίτσας. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι το ακίνητο δεν μπορεί να ενταχθεί στο νόμο και για ένα πρόσθετο λόγο που είναι ότι αιτήθηκε άδεια αποπεράτωσης των κατασκευαστικών εργασιών μετά τις 28 Ιουλίου του 2011, που είναι η κόκκινη γραμμή που βάζει το ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα. “Σε κάθε περίπτωση, οι αντίδικοί μας δύνανται να υπαχθούν στις νέες ευεργετικές γι’ αυτούς διατάξεις, διότι η κατασκευή που έχουν αναγείρει πλησίον της ιδιοκτησίας μας δεν έχει ακόμη χαρακτηρισθεί αυθαίρετη με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, αν και έχουμε προ πολλού προσφύγει προς τούτο στο αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο” αναφέρουν.

     

    Πηγή: Απειλούν να ρίξουν και τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/23284/apeiloyn-na-rixoyn-kai-ton-neo-nomo-gia-ta-aythaireta#ixzz2fFm1oXwE





    georgegaleos

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    imhotep

    Δημοσιεύτηκε

    μέχρι να πάρει δικάσιμο, μέχρι να βγεί η απόφαση μέχρι να καθαρογραφεί θα έχουμε τον 5298/16

    πως λέγαμε "νέος " Πανιώνιος

    • Upvote 3
    jedi.Yannis

    Δημοσιεύτηκε

    Καλά τι διαφορά στην ουσία του πράγματος έχουν τα χωρίς άδεια με αυτά που ακυρώνεται η άδεια; Το μόνο που μπορώ να κατανοήσω ως διαφορά είναι η απάτη προς το δημόσιο το οποίο θα μπορούσε να ποινικοποιείται όπως οι ψευδείς δηλώσεις (αλλά αυτού που χτίζει το σπίτι και όχι των αγοραστών/ κληρονόμων)

     

    Για τα πανηγύρια είναι το ΣτΕ.

    sundance

    Δημοσιεύτηκε

    Η καλη μερα απο το πρωι φαινεται...

    kapnicious

    Δημοσιεύτηκε

    Όπως ξανάπα εκεί στην Ηγουμενίτσα πρέπει να έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια.

    • Upvote 1
    Brasco

    Δημοσιεύτηκε

    Κάτι ήξερε η Μπιρμπίλη

    που περιορίστηκε σε ημιυπαίθριους, πατάρια και υπόγεια.

     

    Ο 3843 κινήθηκε στα όρια της συνταγματικότητας.

    Οτιδήποτε άλλο πάντα θα είναι αντισυνταγματικό. Ειδικά ο 4178.

    • Upvote 1
    strudel7878

    Δημοσιεύτηκε

    Αντε να τον ακυρώσουν να ησυχάσουμε....

    • Upvote 1
    gavrilis

    Δημοσιεύτηκε

    Έχετε  παρατηρήσει πως τα τελευταία χρόνια επικρατεί ένα " νομοθετικό αλαλούμ " που αλλάζει  σαν τα πουκάμισα , κάθε τρεις και λίγο , όχι μόνο στο ΥΠΕΚΑ αλλά σχεδόν, σε όλα  τα υπουργεία ;. Οι νόμοι , τα Π.Δ. και οι υπουργικές αποφάσεις  πολλές φορές δεν προλαβαίνει ούτε το μελάνι να στεγνώσει και έρχονται καινούργια . Το χειρότερο είναι πως αντί να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη αυξάνουν , απίστευτα , το μέγεθος της γραφειοκρατίας σε βαθμό που να αναρωτιέται κανείς : Ποιός και πως μπορεί να οφελείται  ( αν οφελείται ) απο όλη αυτή την κατάσταση ή μήπως πρόκειται για μειωμένη νομοθετιή ικανότητα ;

    • Upvote 4
    loser

    Δημοσιεύτηκε

    και   το  συνταγμα  αλλαζει  συναδελφοι  βαζοντας  την  κοκκινη  γραμμη  αυθαιρετων  τον  σεπτεμβριο  του  2011 ,

    ,  εχουμε  πολλα  εκατομυ  αυθαιρετα  ,  τι  θα  γινουν  αυτα  θα  τα  γκρεμισει  το  ΣΤΕ  .

    και  οπως  καταλαβαινω   προς  τα  εκει  το  πανε  ολα  ετοιμα  για  την  επομενη  μεγαλη  συνταγματικη  αναθεωρηση   ,  κατοπιν

    συμπραξης  και  του  τριτου    πυλωνα  των  κομματων  του συνταγματικου  τοξου  .

    ειναι  πολλα  τα  λεφτα  Αρη .

    • Upvote 1
    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Δημοσιεύτηκε

    Η ουσιαστική .."σκούπα" θα είναι η απόκτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου!!!!

    Μέχρι τότε, όλα τα υπόλοιπα πρέπει ν' αντιμετωπιστούν κάτω από το πλαίσιο που χαράσει η σοφή ρήση "...ό,τι αρπάξει ο κ@λος μας"!!!!!

    • Upvote 1
    gavrilis

    Δημοσιεύτηκε

    Η ηλεκρονική ταυτότητα των κτιρίων (και όχο μόνο αυτών αλλά και μιας σειράς άλλων κατασκευών ) ασφαλώς και θα δρομολογούσε νέα δεδομένα για τα κτίρια ( χωρίς και  με τον τρόπο αυτό να αποκλείονται λαθροχειρίες ) εφόσον όμως είχαμε ένα οργανωμένο και συντεταγμένο κράτος ( και αν αποκτήσουμε ποτέ ) όπου το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να αποκτήσουν  άμεσα ηλεκτρονική ταυτότητα ( μέσα σε εύλογο χρόνο ) κάθε κτίριο που ανήκει στην ιδιοκτησία του αρχής γενομένης απο τα κτίρια μεγάλης σπουδαιότητας , όπως αυτά προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία . Τρόποι υπάρχουν τη θέληση ψάχνουμε .




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.