Επικυρώνεται η συμφωνία για τη χωροθέτηση και οριοθέτηση της νέας διασυνοριακής γέφυρας στον Έβρο ανάμεσα στους Κήπους και τα Ύψαλα (Αδριανούπολη, Ιούνιος 2013), σύμφωνα με διμερές πρωτόκολλο που υπέγραψαν, την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και επικεφαλής της Μεικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου (ΜΕΣΠΕ) Στράτος Σιμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Χαμπίμ Σολούκ (Habib Soluk).
Όπως είπε ο κ. Σιμόπουλος, με την υπογραφή τού πρωτοκόλλου, «μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στη μελετητική ωρίμανση του έργου», σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας της Εγνατία Οδός ΑΕ και της Τουρκικής Αρχής Αυτοκινητοδρόμων, που επίσης υπεγράφη στην Αδριανούπολη. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα έργο, με άμεσα οικονομικά οφέλη για τα Βαλκάνια που όπως όλοι γνωρίζουμε ξεκίνησε με τη συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών μας το 2006, εξυπηρετεί λειτουργικά τη διασύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας με τον Πανευρωπαϊκό διάδρομο IV, όπως και την λειτουργική σύνδεση της Τουρκίας με την Εγνατία Οδό, τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο Χ και τις βαλκανικές χώρες».
Η ωρίμανση των μελετών θα γίνει από την Εγνατία Οδό ΑΕ, σε συνεργασία με την Τουρκική Αρχή Αυτοκινητοδρόμων, η δε Μικτή Ομάδα Εργασίας (ΜΟΕ) που έχει καθορισθεί από τη ΜΕΣΠΕ θα κάνει το συντονισμό και τη διαχείριση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης του έργου.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε ότι η νέα γέφυρα θα συνδέσει την Τουρκία με τη Θεσσαλονίκη και την Ευρώπη και θα δώσει ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων και του πλαισίου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Το συνολικό μήκος της χάραξης της νέας γέφυρας, με τις απαιτούμενες προσβάσεις, ανέρχεται σε 1400 μέτρα. Η γέφυρα θα έχει διατομή κλάδου αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο. Το συνολικό μήκος της θα είναι 810 μέτρα, από τα οποία τα 344 βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.
«Πιστεύουμε ότι τέτοιες δράσεις στον τομέα των υποδομών, πέρα από την προφανή συνεισφορά τους στη μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων, βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο κ. Σιμόπουλος. Ο κ. Σολούκ σημείωσε ότι, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ανοίγει ο «δρόμος» για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ εξέφρασε την επιθυμία και για «μια ακτοπλοϊκή σύνδεση RO RO ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη, Τσεσμέ και Σμύρνη».
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα