Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Τη δυνατότητα να δίνουν χρήματα στα παιδιά τους και συγκεκριμένα ποσά έως 150.000 χωρίς να πληρώνουν καθόλου φόρο στην εφορία παρέχει η κυβέρνηση. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

    Με διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή καταργείται ο φόρος 10% που επιβάλλεται σήμερα αυτοτελώς στη γονική παροχή χρηματικών ποσών και μάλιστα από το πρώτο ευρώ με την προϋπόθεση ότι τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που τους δωρίζουν οι γονείς τους για την αγορά πρώτης κατοικίας.

    Η δωρεά χρημάτων από τους γονείς στα παιδιά θα φορολογείται με βάση την κλίμακα της γονικής παροχής που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ.

    Το νέο μέτρο απαλλάσσει τους γονείς από ένα σημαντικό φορολογικό βάρος και ταυτόχρονα διευκολύνει τους νέους που προχωρούν στην αγορά πρώτης κατοικίας στη δικαιολόγηση του πόθεν έσχες, της προέλευσης δηλαδή των χρημάτων που διαθέτουν για την αγορά της κατοικίας.

    Ειδικότερα, με βάση την νέα ρύθμιση:

    – Για τον υπολογισμό του φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών, που συνιστώνται από τους γονείς προς τα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφαρμόζεται η κλίμακα του Κώδικα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ.

    Για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1%, για ποσά πάνω από 150.000 και έως 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 5% ενώ για το τμήμα των χρημάτων που υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

    – Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% αφορά μόνο τις γονικές παροχές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά και όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων π.χ. αγορά αυτοκινήτου ή διάθεση χρημάτων στα παιδιά.

    Διατηρείται το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα.

    Παράδειγμα γονικής παροχή χρηματικών ποσών για αγορά πρώτης κατοικίας

    Γονική παροχή 20.000 ευρώ

    Φόρος σήμερα: 2.000 ευρώ

    Φόρος με νέο καθεστώς: 0


    Πηγή: https://www.in.gr/2020/07/20/economy/proti-katoikia-miden-foros-gia-gonikes-paroxes-xrimaton-eos-150-000-eyro/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    curzondax

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Σωστή κίνηση, μπορεί εξάλλου να βάλει χρήμα στο κράτος. Οι νεότεροι με ανάγκη χρημάτων μάλλον τα ξοδεύουν και όλα ή σχεδόν όλα.

    Edited by curzondax
    nik

    Δημοσιεύτηκε

    Αυτονόητη κίνηση. Γενικά φέρτε και μαύρο χρήμα στα ακίνητα αλλιώς χανόμαστε. 

    dimitris GM

    Δημοσιεύτηκε (edited)

     

    ειχα αναφερθει σε αυτο το πρωι...

    https://www.michanikos.gr/forums/topic/59482-καταργείται-η-αυτοτελής-φορολόγηση-των-χρηματικών-δωρεών-και-γονικών-παροχών-από-γονείς-προς-τα-τέκνα-για-την-αγορά-πρώτης-κατοικίας/

    Ας συνεχισθει η συζητηση εδω...

    Εάν σκοπός τους ηταν να βγουνε τα κρυμενα στα "στρωματα"...

    τπτ  δεν θα γινει... διοτι:

    "Διατηρείται το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα. "

     

    Edited by dimitris GM
    Pavlos33

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Φυσικά και δεν καταργήθηκε το πόθεν έσχες του παρέχοντα γονέα

    Διατηρείται το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα.

    υγ. Καλησπέρα Δημήτρη μαζί γράφαμε

    Edited by Pavlos33
    curzondax

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Τι εννοείς δε γίνεται τίποτα; Καταλαβαίνω ότι λες ότι δε μπορεί να γίνει ξέπλυμα χρήματος από γονείς. Δεν έχει διαφορά για τα παιδιά που δέχονται δωρεά γονέα;

    Edited by curzondax
    superbara

    Δημοσιεύτηκε

    Απλώς τώρα θα μπορούν δηλώσουν μεγαλύτερη (και πιο κοντά στο πραγματικό τίμημα)  τιμή κτήσης μιας και δεν θα έχουν για τα 150Κ φόρο. Άμα είναι μαύρα ή δεν θέλει ο κατασκευστής μεγάλη τιμή να γραφτεί στο συμβόλαιο δεν θα αλλάξει κάτι και ας έχει μεγαλύτερο αφορολόγητο η δωρεά γονέα για αγορά Α' κατοικίας.

    Απο την άλλη μπορεί να σκεφτούν, καλύτερα αγορά με αφορολόγητο 150Κ τώρα παρά κληρονομιά.

    είδομεν



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.