Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Ερευνα - σοκ που δείχνει ότι η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των πέντε πιο βαριά φορολογούμενων χωρών, δημοσίευσε η ΠΟΜΙΔΑ.

     

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική έρευνα:

     

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Το νέο σύστημα αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος των ακινήτων από το πρώτο ευρώ, σε συνδυασμό με το συμπληρωματικό φόρο έως 3% που θα ισχύσει και για την φετινή χρονιά και το τέλος χαρτοσήμου 3,6% που εξακολουθεί να ισχύει στην επαγγελματική στέγη, και την εισφορά αλληλεγγύης ως και 4%, φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη πεντάδα των χωρών με την βαρύτερη φορολόγηση του εισοδήματος από τα ακίνητα μαζί με την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Επίσης η Ελλάδα διατηρεί την δεύτερη επαχθέστερη φορολόγηση εισοδήματος νομικών προσώπων από ακίνητα στην Ευρώπη, πίσω από τη Γαλλία. Τέλος η χώρα μας είναι μία από τις έξι που δεν αναγνωρίζει καμία έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα από επισκευές, εργασίες ανακαίνισης, έξοδα διαχείρισης ή τόκους στεγαστικών δανείων.

     

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ: Σε ότι αφορά στους φόρους κεφαλαίου, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με τρεις ετήσιους φόρους στην αστική ακίνητη ιδιοκτησία, που τώρα μάλιστα θα μονιμοποιηθούν νομοθετικά και για το μέλλον, και μία από τις έξι χώρες που φορολογούν την αξία των ακινήτων αθροιστικά, και όχι αυτοτελώς για κάθε ακίνητο. Επίσης η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή φόρου περιουσίας, 2% ετησίως.

     

    Σημειώνεται ότι η Γαλλία που κατά το παρελθόν θεωρείτο ως η χώρα με την επαχθέστερη φορολογία στα ακίνητα, επιβάλλει φόρους περιουσίας με βάση όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά με βάση κλάσμα του τεκμαρτού μισθώματος, ενώ ακόμα και ο ιστορικός "impot de solidarite sur la fortune" -φόρος αλληλεγγύης- που επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας του φορολογουμένου-, έχει αφορολόγητο όριο 800.000€ και στη συνέχεια κλιμακώνεται ξεκινώντας από 0,5%, όταν για την ίδια αξία περιουσίας, στην Ελλάδα εξαντλείται η κλίμακα και ο συντελεστής ανέρχεται στο 1%.

     

    Ακόμα και στη Γερμανία ο φόρος περιουσίας δεν υπερβαίνει το 0,35% ενώ ανέρχεται κατ' εξαίρεση το 1% μόνο για τις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου οι φορολογητέες (αντικειμενικές) αξίες των ακινήτων δεν υπερβαίνουν το 20% των πραγματικών!

     

    Τέλος στο Ηνωμένο Βασίλειο (που πολλά θρυλούνται για τη δήθεν υψηλή φορολόγηση της περιουσίας), δεν επιβάλλει κανέναν απολύτως φόρο περιουσίας, αλλά έχει σχετικά αυξημένα δημοτικά τέλη (τα περίφημα rates), τα οποία όμως συνδέονται με το επίπεδο συγκεκριμένων υπηρεσιών που οι δημοτικές αρχές παρέχουν στους πολίτες.

     

    ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ: Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο φορολογικό συντελεστή 10% με πρώτο το Βέλγιο (12,5%), όχι όμως στο σύνολό του -εφόσον ο βασικός συντελεστής στο Βέλγιο ανέρχεται σε 5%-, αλλά σε ορισμένες αυτόνομες περιοχές του. Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ο αντίστοιχος συντελεστής σπάνια υπερβαίνει το 5%, ενώ σε κάποιες δεν υπάρχει καθόλου φόρος μεταβίβασης (να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μείωση του συντελεστή στο 3%).

     

    Φ.Π.Α. Ο συντελεστής Φ.Π.Α. 23% για την μεταβίβαση νεόδμητων οικοδομών κατασκευής μετά το 2006 είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά την Ουγγαρία (27%). Σημειώνεται ότι όλες οι Σκανδιναβικές χώρες που έχουν μεγαλύτερο Φ.Π.Α. από την Ελλάδα (25%) δεν τον επιβάλλουν στις αγοραπωλησίες ακινήτων, οι οποίες εξακολουθούν να εξαιρούνται εξ ολοκλήρου από αυτόν, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ρουμανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο!

     

    ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ: Ο φόρος υπεραξίας που θα ισχύσει από 1.1.2014, θα είναι ο μοναδικός φόρος σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν προβλέπει οποιαδήποτε έκπτωση για δαπάνες σχετικές με το ακίνητο (ανακαίνιση, συντήρηση, έξοδα μεταβίβασης, έξοδα μεσίτη, τόκους στεγαστικών δανείων κλπ.), ενώ η Ελλάδα θα είναι μία από τις επτά χώρες που επιβάλλουν φόρο υπεραξίας ακόμα κι αν το ακίνητο πωληθεί πολλές δεκαετίες μετά την απόκτησή του!

     

    ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ Κ.ΛΠ.: Περαιτέρω η Ελλάδα είναι μία από τις 10 χώρες που διατηρούν τον φόρο κληρονομιών και δωρεών στην περίπτωση των συζύγων και των τέκνων, όταν στα υπόλοιπα 12 κράτη ο φόρος αυτός έχει καταργηθεί, ο δε φορολογικός συντελεστής 5-10% βρίσκεται στον μέσο όρο των κρατών που διατηρούν αυτή τη φορολογία.

     

    ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ: Τέλος η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι οι δύο μοναδικές χώρες στην Ευρώπη, που οι φορολογικές (αντικειμενικές) αξίες των ακινήτων υπερβαίνουν της πραγματικές, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες χώρες οι φορολογικές αξίες ανέρχονται σε ποσοστό 10-75% των αγοραίων.

     

    Πηγή: http://ered.gr/gr/newInside.php?art=29441




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    BAS

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Είναι γνωστό ότι τα ακίνητα δεν έχουν προπέλες γιά να φύγουν και έτσι το κράτος τα φορολογεί ασύστολα .

    Μάλιστα τολμάει να κατηγορεί και τους συναλλασσόμενους στα ακίνητα γιά φοροδιαφυγή :mrgreen: , όπως κάνουν και τα ενταύθα παπαγαλάκια της κυβέρνησης . 8-)

    Edited by BAS
    • Upvote 2
    imhotep

    Δημοσιεύτηκε

    Είναι γνωστό ότι τα ακίνητα δεν έχουν προπέλες γιά να φύγουν ..

    κι όμως μερικά είναι υπό "λιβεριανή" ή "αντιγκουανή" σημαία

    mikegad

    Δημοσιεύτηκε

    Διάκριση είναι και αυτή....

    Μπράβο μας

    Julius Caesar

    Δημοσιεύτηκε

    Να επαυξήσω τους προλαλήσαντες επισημαίνοντας το γενικότερο πλαίσιο: Επειδή πλέον η παραγωγή "την έκανε" για τις χώρες της Ασίας και οι κυβερνήσεις της Δ. Ευρώπης δεν έχουν πλέον εισοδήματα να φορολογήσουν προκειμένου να καλύψουν τα τεράστια χρέη τους, φορολογούν πλέον την ακίνητη περιουσία.

    Ο προπαγανδιστικός τους μηχανισμός και οι πουλημένοι δημοσιογράφοι τους, εφευρίσκουν διάφορα επιχειρήματα τραβηγμένα από τα μαλλιά, για να δικαιολογήσουν τ'αδικαιολόγητα.

    Julius Caesar

    Δημοσιεύτηκε

    Και μη μου βγει κανένας να πει για τις Σκανδιναβικές χώρες: Η Ελλάδα δεν είναι Σουηδία και επιπλέον στους διεθνείς δείκτες προστασίας της ιδιοκτησίας οι Σκανδιναβοί βγαίνουν μέσα στους 10 πρώτους, ενώ η Ελλάδα είναι μαζί με κάτι χώρες που μόνο η Μάγια Τσόκλη τις ξέρει:

    http://www.internationalpropertyrightsindex.org/

    • Upvote 1
    imhotep

    Δημοσιεύτηκε

    Και μη μου βγει κανένας να πει για τις Σκανδιναβικές χώρες: Η Ελλάδα δεν είναι Σουηδία και επιπλέον στους διεθνείς δείκτες προστασίας της ιδιοκτησίας οι Σκανδιναβοί βγαίνουν μέσα στους 10 πρώτους, ενώ η Ελλάδα είναι μαζί με κάτι χώρες που μόνο η Μάγια Τσόκλη τις ξέρει:

    http://www.internationalpropertyrightsindex.org/

    βάσει του πίνακα που έβαλες είμαστε ακριβώς μαζί (όσον αφορά την ακίνητη περιουσία) με την Αιθιοπία και τη Ν. Κορέα αμέσως πάνω από Αλβανία και κάτω από Βοσνία, Σενεγάλη, Τανζανία

    nice...



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.