Σαντορίνη: Ανησυχία για την κλιμάκωση της σεισμικής δράσης και την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας
Η σεισμική “καταιγίδα” που συνεχίστηκε και σήμερα με αμείωτους ρυθμούς αλλά και η παρατήρηση ότι η στάθμη της θάλασσας γύρω από τη Σαντορίνη σε νησίδες και βραχονησίδες έχει κατέβει φαίνεται να θορυβεί έντονα την επιστημονική κοινότητα.
Στο μεταξύ, πριν από λίγη ώρα σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ, 20 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 14.4 χιλιόμετρα, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Υποχωρεί η στάθμη της θάλασσας
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός είναι το μικρό νησί Άνυδρος, ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό μαρτυρά το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ρήγμα που βρίσκεται κάτω από τη νησίδα της Άνυδρου ενεργοποιεί και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, όπου καθημερινά πλέον βρυχάται το ηφαίστειο.
Από την αυτοψία στη νησίδα Άνυδρος παρατηρήθηκε ότι η στάθμη της θάλασσας έχει κατέβει, κι όπως λένε οι ναυτικοί αυτό το σημάδι είναι ανησυχητικό.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα και τα …απονερά της φαίνονται και στη Σαντορίνη, καθώς στις παραλίες του νησιού έχουν αποτραβηχθεί τα νερά. Ο βυθός, επίσης, εμφανίζει υποχώρηση, μερικών εκατοστών.
Γενικά όλα δείχνουν «επικείμενη σεισμική» δραστηριότητα, σημαντικότερη της νυν η οποία είναι ήδη πολύ αυξημένη…
Από τις 6 το απόγευμα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 18 σεισμοί έντασης από 2,7 έως 4,6 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή.
Σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Τι φοβίζει τους επιστήμονες
Άλλαξε ο τόνος των αρμοδίων λόγω του αυξημένου κινδύνου έκρηξης του ηφαιστείου του Κολούμπο ή μεγάλου σεισμού και τσουνάμι στο νότιο Αιγαίο με την Σαντορίνη να δονείται πριν λίγα λεπτά από σεισμό 4,8 Ρίχτερ.
Ενώ η κατάσταση αλλάζει δραματικά οι δηλώσεις τους έχουν αλλάξει τόνο: Έχουν εγκαταλείψει τα «καθησυχαστικά» και δηλώνουν «εξαιρετικά ανήσυχοι» για το «πρωτοφανές φαινόμενο» (κάπου 560 σεισμοί τις τελευταίες ημέρες).
«Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Είναι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της επιστήμης να έχουμε μέσα σε δύο 24ωρα 37 σεισμούς με μεγέθη πάνω από 4 Ρίχτερ.
Πρόκειται δηλαδή για μεγάλη κλιμάκωση της σεισμικής δράσης στην περιοχή της Ανύδρου και αυτό από μόνο του προκαλεί προβληματισμό για ποιον λόγο συμβαίνει και αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε με όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Όλα είναι πιθανά, δεν αποκλείουμε τίποτα και γι’ αυτό είμαστε σε συνεχείς συσκέψεις».
Το πρώτο (καλό) σενάριο είναι αυτό της σειράς σεισμών στα νυν επίπεδα και το δεύτερο που αναφέρεται σε ένα μεγάλο σεισμό που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τσουνάμι, κατολισθήσεις, ή και ηφαιστειακή έκρηξη.
Πλέον οι συναρμόδιες κρατικές επιτροπές που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της κατάστασης δηλώνουν ότι
- Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9)
- Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα
- Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
Πηγή: https://ecozen.gr/2025/02/santorini-i-seismiki-kataigida-kai-i-stathmi-tis-thalassas-pou-katevike-ti-anisychei-tous-epistimones/
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα