Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Σχέδιο Γενικής Οργάνωσης Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό.

    Πρόκειται για τμήμα του συνολικού σχεδίου ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, με στόχο να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο πάρκο στην Ελλάδα, και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με συνολική έκταση άνω των 2.000 στρεμμάτων.

    Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συνοδεύει το σχεδιασμό για το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, το πάρκο «εντάσσεται στη χωρική ενότητα του πρώην Αεροδρομίου και είναι συνολικής έκτασης 2.000.569 τ.μ. Αναπτύσσεται κεντροβαρικά εντός της ενότητας του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά, οριοθετείται περιμετρικά από τις ζώνες πολεοδόμησης και ανάπτυξης και σε συγκεκριμένα σημεία του εφάπτεται με περιοχές των όμορων Δήμων. Μέσω του δικτύου κοινοχρήστων χώρων των ζωνών πολεοδόμησης της ανάπτυξης ενοποιείται λειτουργικά με τον υφιστάμενο αστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με την χωρική ενότητα του Παράκτιου Μετώπου. Η θέση του, το μέγεθός του αλλά και ο υφιστάμενος χαρακτήρας του, καταδεικνύουν την σημασία του για το σχεδιασμό της ανάπτυξης. Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση ιδιαίτερων δυνατοτήτων μετασχηματισμού της σε έναν αξιόλογο και επιτυχημένο προορισμό».

    Το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο «αποτελεί αναμφισβήτητα τη σημαντικότερη παρέμβαση του εγκεκριμένου Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Διαθέτοντας έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων, είναι το μεγαλύτερο πάρκο του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Αθήνας και ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    greek-600-x-413.jpg

    Ο σχεδιασμός του προδιαγράφει έναν ανοικτό χώρο, εύκολα προσβάσιμο από κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες, που χαρακτηρίζεται από υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονική τοπίου, υψηλής ποιότητας λειτουργίες και διαμορφώσεις, υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, με διασφαλισμένη την καλή συντήρηση και λειτουργία του. Η εύκολη και άμεση πρόσβαση σε αυτό από τις περιοχές των όμορων Δήμων, η οποία διευκολύνεται από το σχεδιασμό, αναμένεται να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα, τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής, όσο και σε ότι αφορά τις τιμές της γης και των ακινήτων, στην ευρύτερη περιοχή μελέτης».

    Ο σχεδιασμός του Πάρκου, σύμφωνα με τους μελετητές, «αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία αλλά και μία ισχυρή πρόκληση, καθώς σχεδιάζουμε το μεγαλύτερο Πάρκο της Ελλάδας, της Μεσογείου και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Στόχος είναι να επιτύχει τόσο το Μητροπολιτικό Πάρκο όσο και το σύνολο της ανάπτυξης στο οποίο εντάσσεται.

    Η επιτυχία του σχεδιασμού θα κριθεί από το έργο που επιτελεί σε πολλαπλά επίπεδα, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, οικονομικά, και από την ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα μέσα στον χρόνο με ισχυρό αντίπαλο δέος την κλιματική αλλαγή».

    Το πάρκο «χωρίζεται σε διαφορετικές περιοχές με κριτήρια χρήσεων, κτιριακών ή υπαίθριων, και βεβαίως τοπίου. Κάθε μία από αυτές έχει το δικό της μοναδικό χαρακτήρα τοπίου, ενώ η μετάβαση από τη μία στην άλλη θα γίνεται ήπια και ομαλά. Στο σύνολό τους θα συνεισφέρουν στη δημιουργία μίας εξαιρετικά δυνατής Ελληνικής ταυτότητας του τοπίου του Πάρκου. Οι δραστηριότητες που θα φιλοξενούν είναι πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές, αγροτικές και αναψυχής, ενώ παράλληλα θα φιλοξενεί και πρότυπες αστικές δομές».

    Ως προς τη δομή του, «οργανώνεται από τον ελικοειδή δρόμο που το διασχίζει εγκάρσια και τρεις βασικούς άξονες κίνησης πεζών. Οι δύο από αυτούς είναι μικρού πλάτους ζώνες των υφιστάμενων διαδρόμων που επαναχρησιμοποιούνται. Ο τρίτος είναι μία νέα «ραχοκοκαλιά» του Πάρκου που συνδέει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και τους υφιστάμενους σταθμούς Μετρό στα ανατολικά με την παραλία, περνώντας και μέσα από την νέα οικιστική περιοχή στα δυτικά. Αυτοί οι τρεις άξονες συναντιούνται δημιουργώντας ένα τρίγωνο, στο οποίο διατηρείται ως μνήμη του χώρου το υφιστάμενο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αυτό αποτελεί πια το συνεκτικό κόμβο, την καρδιά του Πάρκου. Από περιβαλλοντικής άποψης, ιθαγενείς φυτοκοινωνίες και ιστορικής σημασίας τοπία θα παραμείνουν το επίκεντρο αυτού του πάρκου. Το ενδιαφέρον νέο ανάγλυφο του Πάρκου προκύπτει από την περιβαλλοντική επιταγή της ισορροπίας των εκσκαφών και των επιχώσεων».

    Ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωσταντάτος υποστηρίζει, σε ανάρτησή του στο Facebook, πως η κεντρική είσοδο τους πάρκου θα είναι στο σταθμό μετρό της Αργυρούπολης. Οπως τονίζει, η επικύρωση του σχεδίου για το Μητροπολιτικό Πάρκο θα γίνει από τον δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης στις 4 Σεπτεμβρίου. Προσθέτει πως «το εντυπωσιακό σχέδιο που δόθηκε στην δημοσιότητα, για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο δήμο μας, στα πλαίσια της επένδυσης στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά, τις διαχρονικές θέσεις της διοίκησης μας αναφορικά με την “επένδυση του Ελληνικού”.

    » Το σχέδιο του νέου πάρκου στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού διαψεύδει τους λαϊκιστές που διέδιδαν, πότε, ότι ολόκληρη η περιοχή του αεροδρομίου θα τσιμεντοποιηθεί και πότε ότι το “μικρό” πάρκο που θα δημιουργηθεί θα είναι ιδιωτικό και προσβάσιμο μόνο από τους “πλούσιους” κατοίκους της περιοχής. Για ακόμη μία φορά όμως διαψεύστηκαν. Το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο έκτασης 2.000 στρεμμάτων περίπου, (από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στην Ευρώπη) που θα δημιουργηθεί στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού όπως φαίνεται στην πρόταση, θα είναι προσβάσιμο, ανοιχτό και δημόσιο σε όλους, θα χαρακτηρίζεται από υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονική τοπίου, θα περιέχει πολιτιστικές, αθλητικές, και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ θα γίνει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ευρώπη. Το κυριότερο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας στο μεγαλύτερο μέρος του ενώ η κεντρική του Είσοδος θα είναι στο ύψος του Μετρό Αργυρούπολης.

    » Οι θετικές αυτές εξελίξεις είναι μόνο η αρχή από αυτά που θα ακολουθήσουν, αφού σύντομα θα δοθεί στην δημοσιότητα και το σχέδιο πολεοδόμησης της επέκτασης της πόλης μας μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου και εκεί θα επιβεβαιωθούμε αναφορικά με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα που είχαμε καταθέσει σχετικά σε όλους τους αρμόδιους φορείς».

    Δείτε εδώ αναλυτικά τα σχέδια του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού


    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80/


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    jedi.Yannis

    Δημοσιεύτηκε

    60% οικοδομικά τετράγωνα και το υπόλοιπο 50-50......



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.