Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σε τρείς ταχύτητες η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Σε ανοδική τροχιά Ρουμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία


    Ελκυστική για τους επενδυτές παραμένει η ελληνική αγορά και για το 2024 η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο από την υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του RICS για τις τάσεις στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και διεθνώς (RICS Q1 2024 Global Commercial Property Monitor)

    Η έκθεση η  οποία παρουσιάστηκε από την Πρόεδρο του RICS στην Ελλάδα, Αδαμαντία Φωκά στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με το RICS στην Ελλάδα επισημαίνει η ελληνική αγορά ακολουθεί διαφορετική πορεία καθώς οι τιμές και τα ενοίκια άρχισαν να αυξάνονται στα τέλη του 2017, μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη και οι αποδόσεις είναι υψηλότερες, γεγονός που προσελκύει τους επενδυτές. Η πρόσβαση σε πιστώσεις παραμένει περιορισμένη, καθώς οι τράπεζες μόλις πρόσφατα μπόρεσαν να απαλλαγούν από τα χαρτοφυλάκια των ΜΕΔ. 

    Συνολικά η Ευρώπη δείχνει να ανακάμπτει αν και οι τάσεις παρουσιάζουν μεγάλη ανομοιομορφία τόσο σε επίπεδο τομέα όσο και σε επίπεδο χώρας. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα βλέπουν την αγορά εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη να έχει φτάσει στο κάτω μέρος του κύκλου (36% σε σύγκριση με 30% την τελευταία φορά), ενώ υπήρξε μείωση της αναλογίας των ερωτηθέντων που αντιλαμβάνονται τις συνθήκες που εξακολουθούν να επικρατούν ως ύφεση (31% το πρώτο τρίμηνο έναντι 52% προηγουμένως).

    Screen Shot 2024-06-21 at 09.49.12.png

    Όσον αφορά στην προοπτική αύξησης των αξιών σε Ρουμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Αυστρία οι συμμετέχοντες είναι της άποψης ότι οι κεφαλαιακές αξίες θα αυξηθούν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, σε Ισπανία Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία περιμένουν να κινηθούν στα ίδια επίπεδα ενώ οι ερωτηθέντες είναι λιγότερο αισιόδοξοι για την πορεία των αξιών τους επόμενους δώδεκα μήνες σε Γερμανία και Γαλλία 

    Οι εναλλακτικές επενδύσεις αναμένεται να έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις ιδιαίτερα αυτές σε data centers στις φοιτητικές κατοικίες και στα διαμερίσματα. Από τους πιο παραδοσιακούς τομείς, μόνο τα prime assets αναμένεται να έχουν καλές επιδόσεις τόσο στις κεφαλαιακές αξίες όσο και στην αύξηση των ενοικίων. Ειδικότερα στα prime γραφεία προβλέπονται αύξηση στα ενοίκια όχι όμως και στις αξίες ενώ εξομαλύνεται η κατάσταση και για το prime retail. 

    Στον αντίποδα, οι προσδοκίες παραμένουν πολύ αρνητικές για δεύτερης κατηγορίας γραφεία και καταστήματα.

    Screen Shot 2024-06-21 at 09.49.25.png

     


    Πηγή: https://www.ered.gr/real-estate-news/se-treis-taxythtes-h-eyrwpaikh-agora-akinhtwn-se-anodikh-troxia-roymania-ellada-portogalia



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.