Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Σε σταθερά επίπεδα της τάξης των 20.000-25.000 κινούνται πλέον σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress οι εντολές για αποκοπή ρεύματος που εκδίδει κάθε μήνα η ΔΕΗ.

     

    Εξ αυτών των οφειλετών, και υπό την απειλή του μπλακ άουτ, οι περισσότεροι συμμορφώνονται και διακανονίζουν τα χρέη τους, ωστόσο ένα 20% μένει τελικά στο σκοτάδι.

     

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, κάθε μήνα ο ΔΕΔΔΗΕ κόβει το ρεύμα σε 4.000-5.000 παροχές, ανάμεσα στις οποίες κλειστά καταστήματα, υπό πτώχευση επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά.

     

    Τα νούμερα απέχουν πολύ από τις 200.000 εντολές που είχε εκδώσει μαζικά η ΔΕΗ το Νοέμβριο, η στρατηγική ωστόσο των αποκοπών που εγκαινίασε πέρυσι η διοίκηση της επιχείρησης συνεχίζεται, και έχει σταθεροποιηθεί στα παραπάνω επίπεδα.

     

    Το κυνήγι άλλωστε των οφειλετών αποτελεί μονόδρομο για την επιχείρηση όπως δείχνουν και τα αρνητικά στοιχεία του ισολογισμού της για το 2015.

     

    Την ίδια στιγμή καμπανάκι χτυπά η ΔΕΗ για τις ρευματοκλοπές όπως και τις παραβιάσεις μετρητών για τις οποίες επικρατεί η αίσθηση πως βρίσκονται σε έξαρση.

     

    Μόνο το 2015, ο ΔΕΔΔΗΕ εντόπισε 8.500 περιπτώσεις καταναλωτών που έκλεβαν ρεύμα, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως ο συνολικός αριθμός πρέπει να κυμαίνεται κοντά στις 10.000.

     

    Το 2016 φαίνεται να εξελίσσεται στα ίδια επίπεδα, καθώς μόνο τον Ιανουάριο εντοπίσθηκαν 800 περιπτώσεις. Με αυτό το ρυθμό, η φετινή χρονιά θα κλείσει στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα με τη περυσινή.

     

    Οι πειραγμένοι μετρητές και οι ρευματοκλοπές είναι η άλλη όψη του νομίσματος των ανεξόφλητων χρεών. Οι πρωτοφανείς προβλέψεις που αναγκάστηκε να εγγράψει για το 2015 στον ισολογισμό της η ΔΕΗ έναντι των ανεξόφλητων οφειλών πελατών της που φτάνουν πλέον τα 2,3 δισ. ευρώ ή το 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ, είναι ενδεικτικές του προβλήματος που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. Όχι μόνο στο μέτωπο της εισπραξιμότητας των λογαριασμών, αλλά και στην ίδια τη βιωσιμότητά της.

     

    Η εταιρεία εκτιμά, πλέον, ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εισπράξει ποτέ οφειλές 871 εκατ. ευρώ, με τη σχετική πρόβλεψη να είναι αυξημένη κατά 126% σε σύγκριση με τα 385 εκατ. ευρώ των επισφαλών απαιτήσεων του 2014.

     

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης, από τους απλήρωτους λογαριασμούς των νοικοκυριών και των καταστημάτων (χαμηλή και μέση τάση) όπου οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 472 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 781 εκατ. ευρώ.

     

    Πηγή: http://energypress.gr/news/se-20000-25000-mina-oi-entoles-apokopis-reymatos-apo-ti-dei-exarsi-stis-reymatoklopes





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    george68

    Δημοσιεύτηκε

    Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το 2015, τα οποία ήταν 47% χαμηλότερα των προσδοκιών της Alpha Finance στα EBITDA, αλλά 11% υψηλότερα των συνολικών εκτιμήσεων, κυρίως εξαιτίας της χαμηλότερης φορολογίας. Το 2015, οι καθαρές ζημιές της εταιρείας ανήλθαν στα 102,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 91,3 εκατ. ευρώ το 2014, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του μεριδίου αγοράς και των αυξημένων προβλέψεων.

     

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταστάσεις της εταιρείας, την περυσινή χρονιά η ΔΕΗ δαπάνησε συνολικά για τις αμοιβές και απολαβές προσωπικού 880,268 εκατ. ευρώ για 18.356 εργαζόμενους, που αντιστοιχεί σε ετήσιο κόστος 47.955 ευρώ ή αλλιώς σε 3996 ευρώ το μήνα. Όμως το νούμερο αυτό είναι πλασματικό αφού αντιπροσωπεύει τι κοστίζει στην εταιρεία κατά μέσο όρο κάθε εργαζόμενος και όχι τι πραγματικά παίρνει στην τσέπη. Το 2014 το αντίστοιχο κόστος ήταν 49.225 ευρώ ή αλλιώς 4102 ευρώ έχει δηλαδή μειωθεί κατά 2,57%.

    Για αμοιβές προσωπικού (μισθός, φόρος, ασφαλιστική εισφορά εργαζόμενου) η ΔΕΗ διέθεσε πέρυσι 750,612 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ετήσιο κόστος 40.891 ευρώ ή αλλιώς σε 3407 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για το μέσο μεικτό μισθό στη ΔΕΗ, στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι απολαβές (μισθός, επιδόματα, προσαυξήσεις βάρδιας, υπερωριακή εργασία κλπ). Σε αυτό το ποσό πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι κρατήσεις στη ΔΕΗ είναι υψηλές με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό που προκύπτει για τον κάθε εργαζόμενο να είναι σημαντικά χαμηλότερο, κάτω από 2500 ευρώ. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν 41.239 ευρώ ή αλλιώς 3436 ευρώ το μήνα, δηλαδή σχεδόν αμετάβλητο. Ωστόσο εάν δει κανείς τη μισθοδοσία του προσωπικού το 2009 τότε θα διαπιστώσει ότι η ΔΕΗ δαπανούσε τότε 1,3 δις ευρώ δηλαδή μέσα σε έξι χρόνια το ποσό που δαπανά η ΔΕΗ για μισθοδοσία έχει μειωθεί κατά 33% (880 εκατ. σήμερα).



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.