Στον αέρα το Ρυθμιστικό Αθήνας και σχέδια πόλης για 60.000 στρέμματα
Υστερα από δέκα χρόνια προσπαθειών, αφού έφθασε ένα βήμα πριν να θεσμοθετηθεί, μπαίνει ξανά στο συρτάρι το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Τινάζονται στον αέρα τα νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια λίγο πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισής τους σε 15 δήμους, ενώ σε ακόμη 50 δήμους της Αττικής «παγώνουν» επ' αόριστον ο πολεοδομικός σχεδιασμός, οι εντάξεις εκτάσεων στο σχέδιο πόλης και η οριοθέτηση περιοχών αυθαιρέτων.
Δίνοντας ρεσιτάλ κυβερνητικής διγλωσσίας και ασυνεννοησίας, την ίδια ώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ανακοινώνει την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για τη θεσμοθέτηση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής και μεγάλες χωροταξικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις μητροπολιτικού χαρακτήρα, με επίκεντρο το σχεδιασμό και τη δραστηριότητα του Οργανισμού Αθήνας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, με το νομοσχέδιο που τέθηκε από την περασμένη εβδομάδα σε διαβούλευση για την κατάργηση 21 δημοσίων φορέων, βάζει λουκέτο στον Οργανισμό Αθήνας.
Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «ο Οργανισμός ολοκλήρωσε το έργο του» και ότι «δεν έχει λόγο ύπαρξης»! Εκθετο μένει παράλληλα και το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο, προκειμένου να προσφέρει αυξημένες διασφαλίσεις πολεοδομικής νομιμότητας σε υποψήφιους επενδυτές, προέβλεψε σε νόμο, που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ότι οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Αττική θα εγκρίνονται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), ο οποίος στο μεταξύ με το νεότερο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατεβάζει ρολά!
Μηδενικό όφελος
Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό ότι το λουκέτο στον Οργανισμό Αθήνας, που προβλέπεται να μπει οριστικά στις 28 Φεβρουαρίου 2014, αφήνοντας πελώριες εκκρεμότητες στο έργο του φορέα και κενό αναπτυξιακού σχεδιασμού για ολόκληρη την Αττική στο παρόν και το μέλλον, αφενός δεν πρόκειται να αποδώσει κανένα δημοσιονομικό όφελος, αφετέρου δεν υπάρχει διάδοχο σχήμα για να καλύψει άμεσα τις λειτουργίες και δραστηριότητές του.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός, που ξεκίνησε το 1985, επί αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, με 80 άτομα, τα τελευταία «μνημονιακά» χρόνια παράγει σημαντικό έργο, μόλις με 20 αποσπασμένους μόνιμους υπαλλήλους του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους και θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται.
Παράλληλα προβλέπεται οι δραστηριότητες του Οργανισμού να καλυφθούν από το υπουργείο ΠΕΚΑ, όταν και εφόσον θεσμοθετηθεί και εφαρμοστεί νέο οργανόγραμμα στο πλαίσιο της περιβόητης αναμόρφωσης του κράτους. Ακόμη όμως και όταν αυτό συμβεί, στη θέση ενός ευέλικτου και επιτελικού φορέα, που λειτουργεί μέχρι σήμερα, προβλέπεται να δημιουργηθεί ακόμη ένα πολυπλόκαμο γραφειοκρατικό σχήμα.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Αθήνας μεταφέρονται στο Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας στη Διεύθυνση Χωροταξίας, οι αρμοδιότητες της οποίας διαρθρώνονται σε 9 τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των υπό σύσταση τμημάτων με το σχέδιο νόμου. Η Διεύθυνση Χωροταξίας υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3855/10, υποστηρίζεται λειτουργικά από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.
Επενδυτικές σκοπιμότητες
Το μόνο, λοιπόν, που θα συμβεί στην πράξη είναι ότι θα σβηστεί από το χάρτη ένας αυτόνομος φορέας του Δημοσίου, με στρατηγικό αναπτυξιακό ρόλο, ο οποίος εξ αντικειμένου είναι θεματοφύλακας της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομιμότητας. Πράγμα που στην τριαντάχρονη λειτουργία του ΟΡΣΑ επιβεβαιώθηκε πολλές φορές. Με βάση τη νομοθεσία και αποφάσεις των διοικήσεων του Οργανισμού ματαιώθηκε πλήθος αυθαιρεσιών, που συχνά προωθούσαν πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, συνήθως με το μανδύα των επενδύσεων.
Επίσης μέσω του ΟΡΣΑ εδραιώθηκαν νομικά ερείσματα για πολλές ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως, π.χ., για την προστασία των ορεινών όγκων, του θαλασσίου μετώπου της Αττικής κ.ά.
Ενώ, λοιπόν, στην πραγματικότητα εξυπηρετείται η κατάργηση ενός θυλάκου αναπτυξιακού σχεδιασμού και περιβαλλοντικής προστασίας, οι συναρμόδιοι υπουργοί εμφανίζονται να πέφτουν αμαχητί δήθεν στις επιταγές της τρόικας περί κατάργησης δημοσίων οργανισμών για τη μείωση του κόστους λειτουργίας και του προσωπικού τους, όταν αυτό στην περίπτωση του ΟΡΣΑ δεν συμβαίνει.
Πηγή και πλήρες άρθρο: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=410753
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα