Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συμφώνησαν οι Γ.Χουλιαράκης και Γ.Στουρνάρας, που προχώρησαν σε ελάφρυνση των capital controls αλλά μόνο για εισαγωγείς και εξαγωγείς, καθώς τα 420 ευρώ εβδομαδιαίως ή 1.680 ευρώ μηνιαίως θεωρούνται ικανοποιητικό όριο ανάληψης.

     

     

    Ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχαν δίωρη συνεργασία για τα παραπάνω θέματα και έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στην επιστροφή της αγοράς σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, καθώς οι καταθέτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία μπορούν να κάνουν αναλήψεις σημαντικά μεγαλύτερες των μηνιαίων αποδοχών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον Ιούλιο με τρεις βδομάδες κλειστές τις τράπεζες χρηματοδοτήθηκε το 50% των εισαγωγών του περασμένου Ιουλίου και τον Αύγουστο το 75% των εισαγωγών του Αυγούστου του 2014.

     

    Στη συνάντηση επίσης τέθηκε στο τραπέζι και το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις προς την πλήρη επιστροφή του τραπεζικού συστήματος σε υγιή μεγέθη. Ετσι:

     

    - τον Σεπτέμβριο θα τελειώσουν οι έλεγχοι χαρτοφυλακίου AQR στις τράπεζες

    - τον Οκτώβριο θα γίνουν τα stress-test

    - τον Νοέμβριο θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ιδιώτες στις τράπεζες

     

    Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση

     

    Απορρίπτονται τα σενάρια συγχωνεύσεων

     

    Τραπεζική πηγή που μετείχε στη συνάντηση και επικαλείται η Ημερησία τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα συγχωνεύσεων μεταξύ συστημικών τραπεζών, αν και δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο σε μικρότερες τράπεζες. «Στη χώρα μας υπάρχει ήδη μεγάλη συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο» τόνιζε χαρακτηριστικά.

     

    Βασικός στόχος ήταν να μην υπάρξει «κούρεμα», κάτι που επιτεύχθηκε, έλεγαν οι ίδιες πηγές.

     

    Επίσης, στους επόμενους στόχους είναι: Να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες και να μην γίνουν δημόσιες Να επιλυθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων για να φανούν και οι ανάγκες στους ισολογισμούς των τραπεζών ώστε να αρχίσουν οι τράπεζες να δίνουν ξανά ρευστότητα στην αγορά.

     

    «Είναι μία πολυδιάστατη άσκηση και πρέπει να επιτευχθούν όλα» τόνιζε η ίδια πηγή.

     

    Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να συγκροτηθεί και Ειδικής Ομάδας Εργασίας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του ΤΧΣ και της ΤτΕ που θα προετοιμάσει το νομικό πλαίσιο που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να το βρει έτοιμο η επόμενη κυβέρνηση.

     

    Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν νομικοί και εμπειρογνώμονες από τους δύο θεσμούς. Στόχος είναι η άμεση επεξεργασία του πλαισίου επιλογών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου να βρει σε ώριμο στάδιο τις σχετικές προτάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει έγκαιρα καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις.

     

    Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64246495





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Ο στόχος είναι να τελειώσουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις πριν τον Γενάρη , γιατί μετά αυτές θα γίνονται ΜΟΝΟ με κούρεμα βάσει της νομοθεσίας .

     

    Από την άλλη οι ευρωπαίοι θα αρχίσουν να ψάχνουν που πήγαν τα 85 δισ των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων .

     

    Πιό ενδιαφέρον ήταν το άρθρο του κάπιταλ

    http://www.capital.gr/story/3060670/ereuna-gia-83-dis-euro-pou-xathikan-stis-trapezes

     

     

    "Πριν αλέκτορα φωνήσαι..." οι "δανειστές" από το Λουξεμβούργο (EFSF/ESM) –με τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη της ΕΚΤ– ζητούν να μάθουν που πήγαν τα 83 περίπου δισ. ευρώ που έχουν απορροφηθεί στις μέχρι σήμερα ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.

    Οι δύο ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν προηγηθεί συνολικά αφορούν το παραπάνω ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα 8,3 περίπου δισ. ευρώ με τα οποία έχουν συμμετάσχει οι ιδιώτες μέτοχοι στις ΑΜΚ που έχουν μεσολαβήσει. Από το ποσό αυτό ελάχιστα έχουν απομείνει, με αποτέλεσμα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να χρειάζονται εκ νέου κεφαλαιακή ενίσχυση.

    Πού πήγαν αυτά τα δεκάδες δισ. ευρώ που διοχετεύθηκαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις και φόρτωσαν αντίστοιχα το δημόσιο χρέος; Τι θα προκύψει από την έρευνα αυτή και τι θα σημάνει αυτό για τον επιχειρηματικό, τον τραπεζικό, αλλά και τον πολιτικό κόσμο που θα εμφανισθεί να έχει εμπλακεί; 

    Τα ερωτήματα είναι "καυτά" και αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις, κυρίως μετεκλογικά, αφού οι απαντήσεις θα καθορίσουν πέραν των άλλων τη "ροή" των τραπεζικών πιστώσεων. 

    Πού "χάθηκαν" δεκάδες δισ. ευρώ

    Ο "δανειστής" ESM θέλει να γνωρίζει και προχωρά σε ενδελεχή εξέταση των στοιχείων καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τα δισ. αυτά πέραν της "εξάχνωσής" τους από το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα, "έχουν διοχετευθεί σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων που δεν είχαν τις προϋποθέσεις στον επιχειρηματικό κατά βάση χώρο, δάνεια που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα διαθέσιμα εχέγγυα, δάνεια που συσχετίζονται με πολιτική διαπλοκή με ιδιαίτερη επισήμανση στον χώρο των ΜΜΕ...".       

    Η εικόνα σύμφωνα με τους δανειστές πρέπει να είναι ξεκάθαρη πριν αρχίσει η εκταμίευση των πόρων της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης με τα 10 δισ. ευρώ που ήδη έχουν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό του ESM στο Λουξεμβούργο για τις ελληνικές τράπεζες. 

    Τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η έρευνα αυτή προκύπτουν από το AQR (Asset Quality Review) που αφορά την αξιολόγηση της περιουσίας και των υποχρεώσεων των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του stress test με το οποίο δρομολογούνται οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης.

    Τα 10 δισ. ευρώ πρέπει σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο να έχουν εκταμιευθεί στα τέλη Νοεμβρίου με δυνατότητα παράτασης μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016.  

    Η έρευνα αυτήν τη φορά δεν έχει να κάνει σε τίποτα με ό,τι έγινε με τους Επιτρόπους που είχαν τοποθετηθεί στα Δ.Σ. των τραπεζών με το δεύτερο Μνημόνιο. 

    Αυτήν τη φορά ο έλεγχος αλλά και η διαχείριση των κεφαλαίων θα είναι άμεσος και από τους ίδιους τους δανειστές.

    Οι κύριοι με τα... μαύρα

    Το τρίτο Μνημόνιο με τις προϋποθέσεις υλοποίησης του οποίου θα εκταμιευθούν τα 10 δισ. ευρώ της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, προβλέπει ότι θα εγκατασταθούν στο διοικητικό συμβούλιο κάθε τράπεζας τρεις εκπρόσωποι του ESM/EFSF οι οποίοι θα έχουν εκτελεστική εξουσία και θα είναι εξ οφίτσιο επικεφαλής όλων των βασικών επιτροπών των τεσσάρων τραπεζών. 

    Με άλλα λόγια, διαμορφώνεται ένα άτυπο μίνι διοικητικό συμβούλιο μέσα στο Δ.Σ. που στην ουσία θα ελέγχει και θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης κεφαλαίων της τράπεζας. Οι τρεις εκπρόσωποι ως επικεφαλής των Επιτροπών θα είναι και οι εισηγητές των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της τραπεζικής λειτουργίας. 

    Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του Γ' Μνημονίου άλλαξε η αρχική απαίτηση των δανειστών να είναι και οι τρεις εκπρόσωποι "ξένοι" και "πέρασε" η πρόβλεψη για επιλογή στελεχών με διεθνή εμπειρία που να γνωρίζουν το ελληνικό τραπεζικό περιβάλλον αλλά "χωρίς περιορισμούς "εθνικότητας”...".

    Στην πραγματικότητα και οι τέσσερις τράπεζες πέραν την εποπτεία του SSM και της ΕΚΤ θα βρίσκονται πλέον μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους υπό την άμεση διαχείριση του δανειστή, δηλαδή του ESM, που θα διαθέσει το έως 25 δισ. ευρώ δάνειο για την ανακεφαλαιοποίησή τους.   

    Γιατί SSM και ΕΚΤ επιμένουν για "μεγάλη" ανακεφαλαιοποίηση

    Αξιοσημείωτο στοιχείο των συζητήσεων μεταξύ των αρμόδιων αρχών για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών είναι ότι από την πλευρά του SSM –και με την σιωπηρή συμφωνία της ΕΚΤ– αυξάνεται η πίεση για να "φουσκώσουν" οι κεφαλαιακές ανάγκες. Το επιχείρημα δεν είναι τόσο η ακριβής αξιολόγηση των αναγκών, αλλά το ότι λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας θεωρούν ότι είναι καλύτερο να απορροφηθούν τώρα όσα περισσότερα δισ. ευρώ είναι δυνατό από το πακέτο των 25 δισ. καθώς "αυτή είναι η τελευταία φορά που ενα τέτοιο πακέτο είναι διαθέσιμο...".  

    Στη "λογική" αυτή η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ θα διασφαλίσει τις τράπεζες την αμέσως επόμενη περίοδο από τις συνέπειες της πολιτικής αβεβαιότητας, γιατί μετά την 1/1/2016 δρομολογείται η Οδηγία BRRD (που προβλέπει Bail-In) και δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη η "πολυτέλεια" ενός τέταρτου δανειακού πακέτου. 

    Βέβαια, όσο μεγαλύτερη είναι η ανακεφαλαιοποίηση με κεφάλαια από το δάνειο του ESM τόσο περιορίζεται το περιθώριο διάσωσης των ιδιωτών μετόχων από το dilution... 

    Σαλαμοποίηση

    Στο σημείο αυτό το SSM και η ΤτΕ συζητούν τη "σαλαμοποίηση" των κεφαλαιακών αναγκών, όπως αποκάλυψε πριν από μία εβδομάδα το "Κ". Έτσι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τον AQR και αυτές του βασικού σεναρίου της οικονομίας θα μπορούσαν να καλυφθούν από το δάνειο και οι ανάγκες που θα προσδιορισθούν με βάση το stress σενάριο να καλυφθούν με ένα "φθηνότερο" υβριδικό χρηματοπιστωτικό προϊόν (π.χ., CoCos) από τους ιδιώτες μετόχους για την προστασία τους από το dilution των μετοχών τους. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται, πάντως, σε εξέλιξη παρά τις παράλληλες εκλογικές διαδικασίες προκειμένου έτσι κι αλλιώς η ανακεφαλαιοποίηση να προχωρήσει χωρίς άλλες αναβολές και να κλείσει στο τέλος του έτους.

    Ακόμα πολύ ενδιαφέρον στα σχόλια του θέματος , το σχόλιο κάποιου vaz που θέτει εσωτερικά θέματα των τραπεζών και των εξόδων μισθών και δώρων , έχοντας προφανώς σχέση με τον χώρο 

     

     

     

    Θα σας τα πω εγώ για να μην ψάχνετε... 
    Όταν η καθε σαπακοτράπεζα τύπου Γιουρο εχει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετήσια αμοιβή  σε αποτυχημένους τραπεζίτες και οι οποίοι λογω ανικανότητας αλλα και αποσκοπώντας στα bonus και benefits διέλυσαν την τραπεζική, τι περιμένετε? Συνυπολογιστε τα 700 εκ. € ετήσια μισθοδοσία, προσθέστε και τα καθε λογής opex όπου αποκρύπτονται εκατομμύρια αμοιβές και αναθέσεις έργων και θα καταλάβετε τι εχει συμβεί. (Αλήθεια το ενοίκιο για το Μποδοσακειο ποσο το πληρώνει ο φορολογούμενος για να εχει εκει γραφείο και να ξύνει ο κοντός ανώτερος γενικός διευθυντής την καράφλα του? Ποσα γραφεία διατηρούν τα ανώτερα στελέχη και με πόσες γραμματείς έκαστος?). Εκατομμύρια αμοιβές, αναθέσεις, παροχές υπηρεσιών και έργων, απο τα λεφτά των ανακεφαλαιοποιήσεων , για να διατηρούν οι τραπεζίτες την ψευδαίσθηση οτι είναι και ... Loyd Blackfein.. Με ανάλογες αμοιβές φυσικά. Χοντρικά υπολογίζω κανενα 3 αρι δις ετήσια μισθοδοσία στις 4 συστημικές, όσο για τα άχρηστα λειτουργικά έξοδα  πραγματικά είναι ανυπολόγιστα.. 
    Συνεχίζοντας θα συνυπολογίσουμε βεβαίως  και την καταστροφή απο την παύση πληρωμών που καλλιεργήθηκε απο τους κυβερνώντες , για να μαζέψουν όσα ψηφαλακια μπορούσαν και βεβαίως  αδιαφορώντας ομως για το ποιος θα πληρωσει τελικα τα ... κερατιάτικα.. 
    Για να το κλείνουμε το θέμα.. Άμεση μείωση των λειτουργικών και της μισθοδοσίας στις τράπεζες κατα 60%. Πιστέψτε το και με ενα απλό νοικοκύρεμα είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΦΙΚΤΟ.. Και βεβαίως θεσμικό πλαίσιο που να ανατρέπει την πεποίθηση οτι "δεν πληρώνω τίποτα γιατι θα μου τα πληρώσουν οι άλλοι".. Με οτι πρέπει να γίνει για αυτο.. Και αν δεν το κάνετε εσείς, θα γίνει μονο του γιατι εμείς οι "άλλοι" δεν αντέχουμε πια..
    • Upvote 2
    AMHxaNos

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Αποκωδικοποίηση: Γιούροbank.

     

    Αγνωστες λέξεις:

    1. opex εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Operating_expense

    2. Lloyd Blankfein ήταν CEO της Goldman Sachs (=μικρή τραπεζούλα, κάπου),   https://en.wikipedia.org/wiki/Lloyd_Blankfein

     

    Θα κάτσουν κανέναν στο σκαμνί?

     

     

    PS: Απο Ηλεκτρονικοί θα γίνουμε Banking & Finance experts, Βαρουφάκηδες κλπ. ΠουτάNa ύφεση.

    Edited by AMHxaNos
    • Upvote 1


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.