Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Σε Μουσείο θα μετατραπεί το πιο σημαντικό κτίριο του Τατοΐου, το θερινό ανάκτορο, με την αποκατάσταση και ανάδειξη των αυθεντικών αρχιτεκτονικών του στοιχείων, όπως προβλέπει σχετική μελέτη. Αντιδράσεις ωστόσο πυροδοτεί το σχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος με «ασύμφορες χρήσεις που απειλούν να το μετατρέψουν σε απέραντη ταβέρνα».

     

    Πολιτιστικό τοπόσημο που συνδυάζει με τρόπο μοναδικό το φυσικό κάλλος, την αρχιτεκτονική και την ιστορία, το Τατόι και η σχεδιαζόμενη αξιοποίησή του, με τη μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας, τέθηκαν επί τάπητος σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. «Θεωρούμε πως το Τατόι πρέπει να διασφαλίσει την ατμόσφαιρά του», σημείωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας, Κώστας Σταματόπουλος.

     

    Ωστόσο, ο σχεδιασμός πληθώρας χώρων εστίασης και μάλιστα εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος απειλεί τον χαρακτήρα του, επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής. Οπως και η δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο κτίριο του Βουστασίου, όπου αντιπροτείνεται η δημιουργία Μουσείου βασιλικών αυτοκινήτων και αμαξών. Ο Σύλλογος χρηματοδοτεί τέσσερις μελέτες για την αποκατάσταση ισάριθμων κτιρίων οι οποίες «αν δεν ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ θα χαθούν οι πόροι». Επίσης καταγγέλλει «κύμα ανομίας και λεηλασιών στο Τατόι τους τελευταίους μήνες».

     

    «Στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του χώρου προς όφελος του κοινού με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα δημιουργήσουν αυτοχρηματοδότηση» ανέφερε στο μήνυμά της η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Μαρία Βλαζάκη. «Απομένει», πρόσθεσε, «να διευθετηθούν μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες μέχρι να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση».

     

    Πολλά έχουν ειπωθεί για τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η χρόνια εγκατάλειψη στα περίπου 40 κτίρια του

    κτήματος. Από το 2003 έγιναν ορισμένες σωστικές επεμβάσεις και εργασίες συντήρησης στα κινητά ευρήματα.

     

    Σήμερα οι σχεδιαζόμενες χρήσεις των κτιρίων προκαλούν τριβές. «Αν δεν προσδιοριστούν οι μελλοντικές τους χρήσεις δεν μπορεί να συνταχθούν σωστά οι μελέτες αποκατάστασής τους», υπογράμμισε η πρώην γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη. Προβληματικό χαρακτηρίζεται από την ίδια και το θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο βασίζονται οι μελέτες.

     

    Προβλήματα όμως δημιουργεί και ο μεγάλος αριθμός των εμπλεκομένων φορέων. «Ποιος θα έρθει να επενδύσει όταν θα πρέπει να λογοδοτήσει σε πάνω από 15 φορείς;», αναρωτήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.

     

    Σύμφωνα με μελέτη της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανώσεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra, το συνολικό κόστος για την ανάδειξη του κτήματος ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ. Σε 700.000 εκτιμάται ο ετήσιος αριθμός επισκεπτών εκ των οποίων 25.000 θα εισέρχονται με εισιτήριο στον ιστορικό πυρήνα (εκτάσεως 16.000). Τα έσοδα από τα εισιτήρια και τις επισκέψεις στα μουσεία εκτιμώνται στα 490.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εισπράξεις από τους ενοικιαζόμενους χώρους και τις επιμέρους μονάδες (βιολογικές καλλιέργειες, οινοποιείο κ.ά.).

     

    Όλοι συμφωνούν με τη μετατροπή του λιθόκτιστου ανακτόρου σε μουσείο του εαυτού του. Η διευθύντρια Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ Αμαλία Ανδρουλιδάκη και η αρχιτέκτων Αναστασία Μαγκουρίλου παρουσίασαν την αρχιτεκτονική προμελέτη για την ανάδειξη του διώροφου, με υπόγειο και σοφίτα, κτιρίου η οποία θα κατατεθεί, προς έγκριση, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Προβλέπονται επεμβάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε το 1913, επί Γεωργίου Α’. Οι όψεις του θα επανέλθουν στην αρχική τους μορφή, ο ισόγειος χώρος θα μετατραπεί σε μουσείο, ενώ στον όροφο και τη σοφίτα ορισμένα δωμάτια θα διατηρηθούν με τα έπιπλα και τα αντικείμενά τους, όπως ακριβώς βρέθηκαν. Στην κουζίνα θα διατηρηθεί όλος ο εξοπλισμός και στον υπόγειο κινηματογράφο θα πραγματοποιούνται προβολές.

     

    Σύμφωνα με τη συντηρήτρια αρχαιοτήτων Τατιάνα Κουσουλού σε ορισμένα δωμάτια «ήταν σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος». Μαζί με το ανάκτορο θα αναδειχθεί και ο κήπος του, εκτάσεως 60 στρεμμάτων.

     

    Πηγή: http://cretedoc.gr/?p=7578





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Ροδοπουλος

    Δημοσιεύτηκε

    Σε 700.000 εκτιμάται ο ετήσιος αριθμός επισκεπτών εκ των οποίων 25.000 θα εισέρχονται με εισιτήριο στον ιστορικό πυρήνα (εκτάσεως 16.000).......

     

    Οι 700,000 είναι τα σχολεία με υποχρεωτική εκδρομή. Εσοδα 490000 με 25000 επισκέπτες μιλάμε για εισιτήριο 20Ε. 

     

    Το κόστος λειτουργίας βέβαια δεν το υπολογίζουμε, το κόστος συντήρησης δεν το υπολογίζουμε.

     

    Στο καπάκι μας λένε

     

    Προβλήματα όμως δημιουργεί και ο μεγάλος αριθμός των εμπλεκομένων φορέων. «Ποιος θα έρθει να επενδύσει όταν θα πρέπει να λογοδοτήσει σε πάνω από 15 φορείς;», αναρωτήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.

     

    λες και το πρόβλημα είναι οι 15 φορείς και όχι οτι δεν βγαίνει με την καμία η λειτουργία του.

     

    Θέλετε μάγκες να το αναδείξετε και να βγάλετε και χρήματα? Το πουλάτε σε ιδιώτες για να κάνουν τουριστική μονάδα όπως σε χιλιάδες παλάτια στον κόσμο. 

     

    Εμείς όμως ΟΧΙ. Εμείς είμαστε αλλιώς. Εμείς πετάμε μια φωτοβολίδα (99% δεν πρόκειται να ξανακούσουμε τίποτα επι του θέματος) ή κάνουμε μια μελέτη χρησιμότητας που δεν βγαίνει και την βαφτίσουμε οτι βγαίνει.  

     

    Η Παναγιά μαζί μας

    • Upvote 1


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.