Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Τις δυνάμεις τους ενώνουν έξι δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, προκειμένου να προχωρήσει η ανάπλαση και αξιοποίηση της πρώην βιομηχανικής ζώνης στη Δραπετσώνα, συνολικής έκτασης 640 στρεμμάτων, με τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού και ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας και με αποχαρακτηρισμό της περιοχής από βιομηχανική ζώνη.

     

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα στο παλαιό δημαρχείο της πόλης, οι δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας Πειραιά, (Πειραιάς, Δραπετσώνα-Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια-Ρέντης, Πέραμα-Σαλαμίνα), αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, συμφώνησαν να προχωρήσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με παρεμβάσεις και δράσεις.

     

    Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπεσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ανέφερε ότι στο ρυθμιστικό σχέδιο, η αλλαγή του οποίου μπορεί να γίνει σε ένα από τα νομοσχέδια που θα έρθουνε σύντομα στη Βουλή, θα πρέπει να προβλέπεται ότι στον χώρο δεν θα υπάρχουν πλέον βιομηχανικές χρήσεις.

     

    Επίσης, ζήτησε ο συντελεστής δόμησης από το 0,6% που είναι σήμερα να πάει στο 0,1% και να κατοχυρωθεί η χρήση γης στη συγκεκριμένη περιοχή ως χώρος πρασίνου, παιδείας, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού.

     

    «Δεν μπορεί, το 2015, στα 75 μέτρα από το τελευταίο σπίτι της πόλης να λειτουργεί διυλιστήριο» ανέφερε ο δήμαρχος. «Η πόλη δεν θα το επιτρέψει. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιθετική επένδυση που βάζει σε κίνδυνο και την υγεία και την ασφάλεια του ευρύτερου Πειραιά» προσέθεσε.

     

    Τόνισε, επίσης, ότι αυτό που θέλουν να γίνει είναι να γίνει ο χώρος επισκέψιμος «ώστε να μπορούν οι δημότες της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά να νοιώσουν για το τι παράδεισο μιλάμε». Προσέθεσε ότι ο δήμος μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, η οποία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, θα επιδιώξει να υπάρξει ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και απηύθυνε κάλεσμα στις τοπικές κοινωνίες να σταθούνε δίπλα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

     

    Αναλύοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης, ο κ. Βρεττάκος είπε ότι η Εθνική Τράπεζα κατέχει μία έκταση 240 στρεμμάτων, για χρέη του ομίλου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη στο ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 110 στρέμματα λιμενικής ζώνης, που είναι παραχώρηση του ελληνικού Δημοσίου στο δημόσιο ΟΛΠ, η οποία πρέπει να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να σταματήσει αυτό που έχει γίνει σήμερα, δηλαδή ο ΟΛΠ να παραχωρεί τον συγκεκριμένο χώρο με σύμβαση στη HEG( θυγατρική της Aegean) για παραλαβή και διαχείριση υγρών αποβλήτων. Ακόμη, στον συγκεκριμένο χώρο κατέχουν στρεμματικές εκτάσεις η εταιρεία Lafarge-AΓΕΤ Ηρακλής, η OilOne του Δημήτρη Μελισσανίδη, η εταιρεία ελληνική καύσιμα του ομίλου Λάτση, αλλά και ο δήμος Δραπετσώνας.

     

    Τέλος, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει λόγο και πως ο δήμος συζητάει με τους ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης γης στην κατεύθυνση αλλαγής του ρυθμιστικού σχεδίου και σε συγκεκριμένες χρήσεις γης. Δεν απέκλεισε, εξάλλου, το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Εθνική Τράπεζα να παραμείνει σε αυτήν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά να παραχωρηθεί για αξιοποίηση στον δήμο, ούτε και το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης συγκεκριμένης έκτασης.

     

    Σε αυτό το σημείο, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιδιωχθεί συνάντηση και συνεννόηση με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την αξιοποίηση του χώρου και τόνισε ότι η ανάδειξη της αξιοποίησης της έκτασης των Λιπασμάτων αποτελεί επιλογή στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας και των Δήμων «να διαμορφώσουν μια νέα συναντίληψη και να αθροιστούν δυνάμεις» για ένα εναλλακτικό σχέδιο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.

     

    Το ιστορικό της έκτασης σύμφωνα με τον δήμο

     

    Το τμήμα 240 στρεμμάτων των Λιπασμάτων Δραπετσώνας ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και συνορεύει με έκταση διυλιστηρίου επεξεργασίας πετρελαιοειδών της BP, το οποίο εξαγόρασε η OilOne του Δημήτρη Μελισσανίδη. Η Εθνική Τράπεζα έχει τη συγκεκριμένη έκταση για χρέη του ομίλου Μποδοσάκη στο ελληνικό Δημόσιο

     

    3/10/2012: η OIL ONE ΑΒΕΕ εξαγοράζει τις εγκαταστάσεις της «BP Ελληνική Ανώνυμη Εταιρία Πετρελαιοειδών» στην Δραπετσώνα.

     

    27/11/2012: με την υπ” αριθμ 374/2012 απόφαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδοτεί κατά πλειοψηφία υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανανέωση της λειτουργίας μονάδας παραγωγής, παραλαβής, αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαίου, ανάμιξης και συσκευασίας λιπαντικών και επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων της «BP Ελληνική Ανώνυμη Εταιρία Πετρελαιοειδών» στη Δραπετσώνα. Οι εγκαταστάσεις της BP είχαν παύσει τη λειτουργία τους πριν από περίπου μία δεκαετία.

     

    15/1/2013: ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εγκρίνει με την υπ” αριθμ Φ5270/5647/ΠΕΡΙΒ.9/12 την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία της εγκατάστασης της BP Ελληνική ΑΕΠ.

     

    1/4/2013: με την υπ” αριθμ. Δ3/Β/1089, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποφασίζει την τροποποίηση-ανανέωση της άδειας λειτουργίας στην εγκατάσταση ανάμιξης και συσκευασίας ορυκτελαίων, αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων της «BP Ελληνική Ανώνυμη Εταιρία Πετρελαιοειδών» στην Δραπετσώνα με χωρητικότητα 33.531 κ.μ (6 δεξαμενές) υγρών καυσίμων και 10.274 κ.μ (13 δεξαμενές) ορυκτελαίων.

     

    9/7/2013: με την υπ” αριθμ Δ3/Β/11148, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αποφασίζει την χορήγηση άδειας εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού για την ανακαίνιση και επισκευή του συστήματος διακίνησης καυσίμων και τη διαμόρφωση των δεξαμενών Νο 13 και Νο 14 συνολικής χωρητικότητας 14.405 κ.μ για αποθήκευση μαζούτ κατηγορίας 3 αντί για ντίζελ κατηγορίας 3 στην εταιρία OIL ONE ΑΒΕΕ.

     

    11/7/2013: με την υπ” αριθμ 229/201 απόδαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδοτεί κατά πλειοψηφία υπέρ της τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Φ5270/5647/ΠΕΡΙΒ.9/12/15-01-2013), για τη συμπλήρωση της δραστηριότητας των εγκαταστάσεων με την επεξεργασία υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων.

     

    5/8/2013: ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εγκρίνει με την υπ” αριθμ Φ5270/3756/ΠΕΡΙΒ.9/2013 την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για την συμπλήρωση της δραστηριότητας.

     

    15/4/2014: ο υπουργός ΠΕΚΑ με την υπ” αριθμ. 20422/15.4.2014 απόφασή του τροποποιεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δραπετσώνας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η περιοχή της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης Κερατσινίου-Δραπετσώνας μετονομάζεται σε περιοχή Μητροπολιτικής Παρέμβασης, εντάσσεται στο σχέδιο πόλεως με συντελεστή δόμησης 0,6 (από 0,4) και χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας και τριτογενούς τομέα, ενώ τίθεται σε ισχύ ο θεσμός της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ), με βάση τον οποίο ο Δήμος χάνει το δικαίωμα να ελέγχει τον πολεοδομικό σχεδιασμό του χώρου (για τις ΖΕΑ το δικαίωμα έγκρισης ή απόρριψης των αδειών έχει το υπουργείο).

     

    30/7/2014: ψηφίζεται στη Βουλή το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, με το οποίο η απόφαση ΥΠΕΚΑ για τις χρήσεις γης αποκτά ισχύ νόμου (άρθρο 14).

     

    31/7/2014: ο ΟΛΠ υπογράφει με την HEC (θυγατρική της Aegean) σύμβαση «παροχής υπηρεσιών ευκολιών παραλαβής και διαχείρισης υγρών αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου πλοίων που καταπλέουν στη λιμενική ζώνη του ΟΛΠ μέσω της μελέτης-κατασκευής-χρηματοδότησης-λειτουργίας-συντήρησης και εκμετάλλευσης σταθερής (χερσαίας) λιμενικής εγκατάστασης». Η χερσαία εγκατάσταση πρέπει να μπει σε λειτουργία εντός 2 ετών. Η προκήρυξη της σύμβασης έγινε 19/12/2013 και η λήξη των προσφορών 27/2/2014

     

    18/12/2014: με την υπ” αριθμ οικ. 23335, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αποφασίζει την τροποποίηση της προηγούμενης άδειας εγκατάστασης της OIL ONE ΑΒΕΕ για τη συμπλήρωση των δραστηριοτήτων με την επεξεργασία υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων

     

    21/1/2015: με την υπ” αριθμ Δ3/Β/11148, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αποφασίζει τη χορήγηση άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων της OIL ONE ΑΒΕΕ, με δραστηριότητες ανάμιξης και συσκευασίας ορυκτελαίων, αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων και χωρητικότητα 20.695 κ.μ (4 δεξαμενές) για υγρά καύσιμα, 3.433 κ.μ. (18 δεξαμενές) για ορυκτέλαια, 20.957 κ.μ (7 δεξαμενές) ανάκτηση πετρελαιοειδών.

     

    Πηγή: http://web.tee.gr/%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8E%CE%B7%CE%BD/




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.