Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Tο ύψος της ανεξόφλητης οφειλής στις τράπεζες θα είναι το κυριότερο κριτήριο με το οποίο θα συναρτάται μετά τις 15 Φεβρουαρίου η πώληση κόκκινων δανείων σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr από την πρόταση της κυβέρνησης για τις προϋποθέσεις πώλησης των δανείων που συνδέονται με την κύρια κατοικία των δανειοληπτών.

    Η πρόταση αφορά τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών που έχουν υποθήκη ή προσημείωση επίσης την πρώτη κατοικία, καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια. Η προσωρινή απαγόρευση μεταβίβασης αυτών των κατηγοριών δανείων εκπνέει χρονικά στις 15 Φεβρουαρίου χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει αν η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομίας να θεσπίσει κριτήρια ώστε να δημιουργήσει ένα πρόσθετο πλέγμα προστασίας, θα έχει κάποια τύχη.

    Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο οριζόντιας εξαίρεσης που είχε θεσπιστεί κατά τις διαπραγματεύσεις του περασμένου Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να έχει συνέχεια μετά τα μέσα του επόμενου μήνα, οπότε σπίτια μεγάλης αξίας, ή δάνεια τα οποία έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται επί μακρόν και το μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχει εξοφληθεί, θα μπορούν θεωρητικά να πωλούνται χωρίς περιορισμούς σε funds.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο 4354/2015, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 οι λεγόμενες "Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια" ("ΕΜΑΜΕΔ"), θα μπορούν να αγοράζουν μόνο επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους και τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ, καθώς και στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία (π.χ., δάνεια για εξοχικές κατοικίες). Ο τρόπος πώλησης των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας ή που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, των καταναλωτικών δανείων, των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προβλέπονταν ότι θα καθοριστεί μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία.

     

    Ζητείται παράταση

    Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου και για την υποβολή των αιτήσεων εκ μέρους των πάνω από 100.000 δανειοληπτών οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να επικαιροποιήσουν τους φακέλους τους ώστε να μην χάσουν το δικαίωμα παραμονής στην ουρά εκδίκασης του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    Η πρόκληση για τις τράπεζες να αντεπεξέλθουν στον πολύ μεγάλο όγκο αιτημάτων για παροχή δικαιολογητικών είναι πολύ μεγάλη, και ήδη η ΕΚΠΟΙΖΩ ζήτησε χθες να δοθεί παράταση στην προθεσμίας.

    Στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση άσκησης πίεσης στις τράπεζες ώστε να ανταποκριθούν έγκαιρα, όμως εξακολουθούν να καταφτάνουν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή καταγγελίες για τη μη παροχή των βεβαιώσεων οφειλών που ζητούνται.

    Η υποχρέωση επικαιροποίησης αφορά όλους όσους είχαν υποβάλει αιτήσεις πριν τις 19 Αυγούστου 2015 και περιμένουν να συζητηθεί η υπόθεσή τους στα δικαστήρια, ενώ δεν προκύπτει καμία υποχρέωση για αιτήσεις οι οποίες έχουν πάρει οριστική δικάσιμο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2016.

    Στον σχετικό νόμο αναφέρεται πως η παράλειψη του οφειλέτη να ενημερώσει με υπαιτιότητά του τα στοιχεία του φακέλου, θεωρείται παράβαση του καθήκοντος ειλικρινούς δηλώσεως του άρθρου 10 του ν. 3869/2010, που με τη σειρά του σημαίνει ότι η υπόθεση παύει να υφίσταται πριν εκδικαστεί και παράλληλα ο δανειολήπτης χάνει το δικαίωμα να υποβάλει νέα αίτηση πριν περάσουν δύο χρόνια.

     

    Τα δικαιολογητικά που καλούνται να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν οι δανειολήπτες μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου είναι τα εξής:

     

    1. Βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/2015

    2. Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του έτους 2015

    3. Τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) στ) τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015

    4. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

    5. Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας

    6. Υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων.

    7. Λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη.

     

    Πηγή: http://www.capital.gr/oikonomia/3098947/ti-tha-kathorisei-tin-polisi-ton-stegastikon-daneion-se-funds





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    sdim

    Δημοσιεύτηκε

    Αν τα funds γνώριζαν τα περί αυθαιρεσιών που υπάρχουν και περί της πολύπλοκης νομοθεσίας, αμφιβάλλω αν θα ενδιαφερόντουσαν να αγοράσουν στεγαστικά δάνεια.

     

    Αν ο δανειολήπτης δεν έχει χρήματα, το ακίνητο πιθανόν να είναι μη εκμεταλλεύσιμο ή με τόσες αυθαιρεσίες που να έχει σημαντικά μειωμένη πραγματική αξία.

     

    Χώρια ο κίνδυνος βλάβης του ακινήτου από σεισμό καθώς έχουν γίνει αμέτρητες αυθαίρετες παρεμβάσεις σε δομικά στοιχεία.

     

    Η καταγραφή της πραγματικής κατάστασης των υποθηκευμένων ακινήτων είναι ασύμφορη οικονομικά.

    • Upvote 1
    terry

    Δημοσιεύτηκε

    Οι γνωσεις στα οικονομικα ειναι ανυπαρκτες..

    Αλλα δειτε την ταινια "the big short".

    Θα καταλαβαιτε πολλα!!

     

    Μια χαρα εχουν να κερδισουν απο τα στεγαστικα, αν τα αγορασουν στο 30% της αξιας τους.

    sdim

    Δημοσιεύτηκε

    Αν τα αγοράσουν στο 30% της αξίας τους ίσως και να συμφέρει.

    Θα πληρώσουν όμως φόρο υπεραξίας Έχει παγώσει για 2 έτη αλλά με τον ρυθμό που πάνε θα πωληθούν τα στεγαστικά όταν θα έχει επανέλθει.

     

    Αν τα αγοράσουν στο 30% της αξίας τους, τότε ο φόρος υπεραξίας θα είναι 15% του 70% = 10.5%

    Χώρια οι λοιποί φόροι, ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις μηχανικών, ΠΕΑ, κτλ.

    Ας προσθέσουμε και τα δικηγορικά έξοδα για εξώσεις, κατασχέσεις, κτλ.

     

    Τέλος, θεωρώ βέβαιο ότι αρκετοί ιδιοκτήτες πριν φύγουν από το ακίνητο θα φροντίσουν να "μειώσουν" την αγοραστική του αξία.

    akius

    Δημοσιεύτηκε

    Νομίζω υπάρχει ή θα γίνει ειδική ρύθμιση για φόρους και μεταβίβαση γιαυτές τις περιπτώσεις



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.