Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Την μετατροπή της νέας, υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα θερμικής αποθήκευσης πράσινης ενέργειας προτείνει το φόρουμ Green Tank υποστηρίζοντας, με βάση σχετική μελέτη, ότι η συγκεκριμένη λύση είναι οικονομικά ανταγωνιστική, συμβατή με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης της χώρας.

    Η μονάδα προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022 και σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, θα ξεκινήσει με καύσιμο λιγνίτη αλλά θα μετατραπεί νωρίτερα από το προγραμματισμένο, στα μέσα της δεκαετίας, σε μονάδα φυσικού αερίου, κίνηση που θα συνδυαστεί με αύξηση της ισχύος της στα 1.000 μεγαβάτ.

    Ο λόγος είναι ότι με την αύξηση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, οι λιγνιτικές μονάδες καθίστανται μη ανταγωνιστικές.

    Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την γερμανική εταιρεία ενεργειακών συμβούλων enervis εξετάζει τέσσερις εναλλακτικές λύσεις μετατροπής της μονάδας:

    α) η χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με τη συνέχιση της λιγνιτικής λειτουργίας της μονάδας,

    β) η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα καύσης βιομάζας,

    γ) η αντικατάστασή της από μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο και

    δ) η μετατροπή της σε μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ με τη μορφή θερμότητας, αξιοποιώντας την τεχνολογία των τηγμένων αλάτων (molten salts).

    Η τελευταία λύση -σύμφωνα με τη μελέτη- οδηγεί σε κόστος παραγωγής ενέργειας 91-106 ευρώ ανά μεγαβατώρα και δημιουργεί 1.247 θέσεις εργασίας (μαζί με τις θέσεις που θα δημιουργηθούν στην κατασκευή των αιολικών και φωτοβολταϊκών που θα συνδυάζονται με τη μονάδα).

    Η αρχή λειτουργίας της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η διοχέτευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε μορφή θερμότητας, η οποία χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την παραγωγή ατμού και την κίνηση στροβίλου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Πάντως η συγκεκριμένη λύση δεν έχει ακόμα ευρεία εφαρμογή διεθνώς.

    «Είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι μακροχρόνιες τάσεις της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CΟ2, των τιμών ορυκτού αερίου, καθώς και η συμβατότητα της λύσης που θα επιλεγεί με τον νέο κεντρικό, πανευρωπαϊκό στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής για τη δεξαμενή σκέψης The Green Tank.


    Πηγή: http://ered.gr/el/content/Ton_mellon_tis_lignitikis_monadas_pou_kataskeuazetai_stin_Ptolemaida/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    On 21/4/2021 at 11:13 ΜΜ, Engineer said:

    α) η χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με τη συνέχιση της λιγνιτικής λειτουργίας της μονάδας,
    β) η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα καύσης βιομάζας,
    γ) η αντικατάστασή της από μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο και
    δ) η μετατροπή της σε μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ με τη μορφή θερμότητας, αξιοποιώντας την τεχνολογία των τηγμένων αλάτων (molten salts).

    α) Τέλεια μέθοδος, εκπομπές μηδέν, αλλά με μείωση του συντελεστή απόδοσης του στερεού καυσίμου που σημαίνει ακριβότερη παραγωγή kWh.

    β) Στη βιομάζα αποδίδεται σχεδόν μηδενικός συντελεστής εκπομπών. Πόσο όμως αναπτυγμένη είναι η βιομηχανία παραγωγής βιομάζας (φυσικής και τεχνητής) στην Ελλάδα;

    γ) Δημιουργεί εμπορική εξάρτηση και υπάρχει πάντα ένα ποσοστό 3% περίπου LNG που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα (δεκάκις χειρότερο του CO2). Γι' αυτούς τους λόγους η Ε.Ε. ετοιμάζεται να το κηρύξει υπό διωγμό. 

    δ) Καινούρια μέθοδος (δεν είναι επαρκώς εφαρμοσμένη) και επίσης ο πανάκριβος εξοπλισμός ανεβάζει πολύ το κόστος της παραγόμενης ενέργειας. 

    Η φθηνότερη προσωρινή λύση που θα επιφέρει μείωση εκπομπών CO2 χωρίς να αυξήσει σημαντικά την τιμή της παραγόμενης kWh είναι ένας συνδυασμός λιγνίτη και βιομάζας, ή ένας μελλοντικός συνδυασμός αεριοποιημένου λιγνίτη και NG σε κύκλο Brayton που θα αυξήσει τον βαθμό απόδοσης με περιορισμένη χρήση NG. 

    Edited by Konstantinos IB


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.