Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Τουλάχιστον 150 «κόκκινα» σπίτια στα χωριά της νότιας Λέσβου εντόπισαν οι πρώτες αυτοψίες. Κι αυτό, χωρίς να έχει ελεγχθεί συστηματικά η Βρίσα, το χωριό που επλήγη περισσότερο από τον προχθεσινό σεισμό. Εκτός από τους ελέγχους, ο κρατικός μηχανισμός εστίασε χθες την προσπάθειά του στην εξεύρεση στέγης για τους εκατοντάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι.

     

    Περισσότεροι από 100 μηχανικοί, προερχόμενοι κυρίως από το υπουργείο Υποδομών και την περιφέρεια, ξεκίνησαν χθες την πραγματοποίηση πρωτοβάθμιων ελέγχων στα κτίρια που έχουν πληγεί στα νότια της Λέσβου καθώς και στην πόλη της Μυτιλήνης. Οπως ανακοίνωσε από το νησί ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, χθες πραγματοποιήθηκαν 254 έλεγχοι και 151 κατοικίες κρίθηκαν μη κατοικήσιμες. Επίσης, τα 12 από τα 14 σχολεία που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα ελέγχθηκαν και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα – ωστόσο το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αναβάλει την τέλεση των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο νησί.

     

    «Δεν θα δημιουργήσουμε καταυλισμό σεισμοπλήκτων στη Λέσβο, όπως κάναμε και στην Κεφαλονιά», λέει στην «Κ» ο κ. Σπίρτζης. «Αντ’ αυτού προσπαθούμε να διοχετεύσουμε όλους τους ανθρώπους που έμειναν χθες σε σκηνές σε τουριστικές υποδομές».

     

    Οσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου, το σημαντικότερο νέο είναι ότι δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί γειτονικά ρήγματα. «Η σεισμικότητα παραμένει “εγκλωβισμένη” στο ρήγμα, δεν έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα σε άλλα ρήγματα στη Λέσβο, στη Χίο ή στη Μικρά Ασία», εξηγεί ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το ρήγμα που “έσπασε” έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και οι μετασεισμοί κατανέμονται στο μεγαλύτερο μήκος του, σε βάθη 3-15 χλμ.». Ο κ. Γκανάς επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να περάσουν μερικά 24ωρα πριν οι σεισμολόγοι καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη του φαινομένου. «Πάντως», σημειώνει, «η απουσία μεγάλου μετασεισμού δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική».

     

    Οσον αφορά την επόμενη ημέρα στη Βρίσα, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει μια διαφορετική προσέγγιση. «Εφόσον υπάρχουν τόσο μεγάλες καταστροφές, σκεφτόμαστε να πάμε σε μια συνολική εργολαβία για την επανακατασκευή των παραδοσιακών σπιτιών», λέει ο κ. Σπίρτζης. «Και με την ευκαιρία θα κατασκευάσουμε τις υποδομές και θα απαλλοτριώσουμε κάποια οικόπεδα για να γίνουν κοινόχρηστοι χώροι. Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στο νησί κλιμάκιο από τη σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ για να τα συζητήσουμε».

     

    Οι αιτίες

     

    Γιατί όμως προκλήθηκε τόσο μεγάλη καταστροφή στο χωριό Βρίσα, σε σχέση με τα γειτονικά του χωριά; «Είναι ένας συνδυασμός γεωτεκτονικών παραμέτρων, όπως η κατεύθυνση της σεισμικής ενέργειας, ο μηχανισμός γένεσης του σεισμού και τα εδάφη της περιοχής και λιγότερο η τρωτότητα των κτιρίων λόγω ηλικίας», εκτιμά ο Παναγιώτης Καρύδης, ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας στο ΕΜΠ. «Οι παλιές καλές κατασκευές που έχουν συντηρηθεί χωρίς να έχουν υποστεί σοβαρές επεμβάσεις κατά κανόνα αντέχουν». Παράλληλα με την υποστήριξη των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι, η προσοχή της πολιτείας πρέπει να στραφεί και στα σημαντικά κτίρια της περιοχής, εκτιμά ο κ. Καρύδης. «Πρέπει άμεσα να στερεώσουν τα πληγέντα κτίρια, όσα έχουν αρχιτεκτονική ή ιστορική αξία. Η Λέσβος έχει όμορφα, παραδοσιακά χωριά και το κράτος πρέπει να φροντίσει άμεσα αυτή την κληρονομιά». Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα κτίρια που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» είναι και το παλιό δημαρχείο της Μυτιλήνης, ένα διατηρητέο νεοκλασικό στην προκυμαία της πόλης που χρησιμοποιείται ακόμα από τον δήμο.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/913753/article/epikairothta/ellada/lesvos-ekatontades-kokkina-spitia




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.