Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανακάλεσε απόφαση που πήρε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 σχετικά με αίτημα για την ανέγερση νέου εννιαώροφου κτηρίου (με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα) σε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάση στο Κουκάκι.

    Η γνωμοδότηση πάρθηκε μετά την αυτοψία της ολομέλειας του ΚΑΣ, που διενεργήθηκε στις 4 Μαρτίου 2019 στο οικόπεδο, κατά την οποία, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διαπιστώθηκε ότι το κτίριο (ύψους περίπου 32 μ.), θα προκαλέσει, μεταξύ άλλων, οπτική βλάβη στο μνημείο της Ακρόπολης, ενώ δεν θα δένει αρμονικά στο ευρύτερο δομημένο περιβάλλον.

    Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, εκτός από ένα κτίριο που κτίστηκε το 1989 επί της οδού Τ. Καρατάση, το εν λόγω εννιαώροφο κτίριο θα έχει το μεγαλύτερο ύψος σε σχέση με τις όμορες οικοδομές.Την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα, προανήγγειλε μέσω του Realfm 97,8 η δικηγόρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του οικοπέδου που βρίσκεται στην οδό Μισαραλιώτου, κάτω από την Ακρόπολη.

    Αποζημίωση διεκδικεί η εταιρεία

    Την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα, προανήγγειλε μέσω του Realfm 97,8 η δικηγόρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του οικοπέδου που βρίσκεται στην οδό Μισαραλιώτου, κάτω από την Ακρόπολη.
     
    Όπως επισήμανε η κ. Κλόη Τσιάγκα στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ορισμένοι κάτοικοι χρησιμοποίησαν το άλλοθι της Ακρόπολης προκειμένου να επωφεληθούν για δικούς τους λόγους και ότι τα παράθυρα του διπλανού κτιρίου στα οποία κόβει τη θέα, είναι παράνομα.
     
    «Ξεκίνησε μία εκστρατεία παραπληροφόρησης η οποία είχε σκοπό να παραπληροφορήσει το κοινό, τα ΜΜΕ και τους εμπλεκόμενες αρχές και τελικά το κατάφερε. Κάποια μικροσυμφέροντα της περιοχής με ιδιοτελή κίνητρα χρησιμοποίησαν το άλλοθι της Ακρόπολης για να επωφεληθούν για τους δικούς τους λόγους»,ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τσιάγκα.
    «Υπήρξαν κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής που ένας εξ αυτών κατοικεί σε γειτονικό εντεκαόροφο κτίριο, άλλοι κατοικούν σε κτίριο δίπλα στο συγκεκριμένο οικόπεδο το οποίο έχει σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις που δεν νομιμοποιούνται με τους σχετικούς νόμους που έχουν εκδοθεί και είναι εξόφθαλμες. Περνάει κάποιος έξω από το κτίριο και το διαπιστώνει. Δεν ήθελαν να κτιστεί το συγκεκριμένο οικόπεδο για να επωφεληθούν από τις πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν διαπράξει. Το γειτονικό κτίριο έχει παράθυρα στη μεσοτοιχία. Αυτό απαγορεύεται από την πολεοδομική νομοθεσία, πρόκειται για παράβαση η οποία δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Υπάρχουν παράνομα παράθυρα και ο μόνος που ενοχλείται από το κτίριο που πρόκειται να οικοδομηθεί, είναι τα συγκεκριμένα παράνομα παράθυρα. Δεν εμποδίζει την θέα προς την Ακρόπολη, υπάρχουν ψηλότερα κτίρια», πρόσθεσε.
     
    Αναφερόμενη στη νέα γνωμοδότηση του ΚΑΣ, η κ. Τσιάγκα υποστήριξε ότι «η γνωμοδότηση αυτή η οποία αναιρεί την προηγούμενη ομόφωνη γνωμοδότηση. Δεν καταλαβαίνουμε τι ισχυρίζεται το αρμόδιο όργανο... ότι παρανόμησε, ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του; Όταν ένα όργανο εκδίδει μία ομόφωνη γνωμοδότηση και μετά την αναιρεί, σημαίνει ότι κάτι δεν έκανε καλά. Με τελείως προσχηματικούς λόγους, το ΚΑΣ έψαχνε να βρει λόγους για να ανατρέψει την αρχική του γνωμοδότηση, όπως ότι το κτίριο δεν εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον, ότι έπρεπε να προηγηθεί απόφαση του ΥΠΕΝ και μετά να γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ- κάτι που δεν προκύπτει πουθενά στη νομοθεσία- και ότι δεν αρκούν οι τομές που έχουν γίνει και θέλουν να ξανασκαφτεί όλο το οικόπεδο».
     
    Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ιδιοκτήτρια εταιρεία αγόρασε το οικόπεδο, υπέβαλε τις μελέτες που είχε καταρτίσει στην αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων και τις ετοίμασε. Η αρμόδια εφορία ήρθε στο οικόπεδο, έκανε τις απαραίτητες τομές για να εξετάσει αν υπάρχουν ευρήματα. Εγγράφως τόνισε ότι δεν υπήρξε κανένα ιδιαίτερο εύρημα και στη συνέχεια η εφορία ετοίμασε την εισήγηση και την υπέβαλε στο ΚΑΣ. Στη συνέχεια, το ΚΑΣ αφού έλεγξε την εισήγηση και αν το κτίριο είναι σύμφωνο με την πολεοδομική νομοθεσία και τον αρχαιολογικό νόμο, γνωμοδότησε ομοφώνως θετικά και ενέκρινε την κατασκευή του κτιρίου. Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ εγκρίθηκε με την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού».
     
    Τέλος η κ. Τσιάγκα υπογράμμισε την πρόθεση της εταιρείας να προσφύγει νομικά και θα διεκδικήσει αποζημίωση. «Θα κινηθεί η νομική διαδικασία. Έχουμε προέγκριση όρων οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία. Αν δεν τηρηθεί ο νόμος, παρά την παράλογη και προσχηματική νέα γνωμοδότηση του ΚΑΣ, θα αναζητήσουμε ευθύνες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η ζημία την οποία θα υποστεί η εταιρεία αν δεν λυθεί άμεσα αυτό το θέμα και δεν συνεχιστεί η επένδυση, θα είναι τεράστια.

    Πηγή: http://ered.gr/el/content/To_KAS_anakalei_apofasi_tou_gia_tin_anegersi_ktiriou_sto_Koukaki_/




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    melissa

    Δημοσιεύτηκε

    Δηλαδή το ΚΑΣ στις 25 Σεπτεμβρίου του 2018 είπε  "ΝΑΙ" και τον Μάρτιο του 2019 είπε "ΟΧΙ" για το ίδιο θέμα!;

    Τί ν αυτοί ρε! 

    jedi.Yannis

    Δημοσιεύτηκε

    Θα πάνε φυλακή για κακούργημα αν χρεώσουν το δημόσιο με αποζημιώσεις;
    Σίγουρα τα κριτήριά τους δεν έχουν κάποια σχέση με πολεοδομικές και αρχαιολογικές διατάξεις. Αυτές δεν άλλαξαν σε 6 μήνες. Να έκαναν όλα τα μέλη του ΚΑΣ ταυτόχρονα το ίδιο λάθος; Ούτε πρωτοετείς της αρχιτεκτονικής δεν κάνουν κάτι τέτοιο.

    Giorgos1987

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Εγώ συμμερίζομαι την κατασκευάστρια εταιρεία. Όταν πας να επενδύσεις για δεκαόροφο κτίριο σε τέτοιο οικόπεδο και σημείο κοιτάς να είσαι σύννομος σε όλα από μεριάς σου για να μην πάει στράφι η επένδυσή σου, βέβαια η εταιρεία δεν έλαβε υπόψη της τον αστάθμητο παράγοντα του ελληνάρα γείτονα/ενοίκου ο οποίος θα κινήσει γη και ουρανό όταν δεν γουστάρει το δικό σου σπίτι όταν του κρύβεις την θέα και ο οποίος με μεγάλη πιθανότητα έχει και αυτός παρατυπίες/παρανομίες στην δική του ιδιοκτησία.

    Καλά θα κάνουν λοιπόν να κινηθούν νομικά, και αν ήμουν εγώ ο εργολάβος του έργου θα κοιτούσα να κάνω καταγγελία για πολεοδομικές παραβάσεις και σε όλους τους ελληναράδες γείτονες της γύρω περιοχής που ξεκίνησαν τον τζέρτζελο. 

    Edited by Giorgos1987
    theagpar

    Δημοσιεύτηκε

    On 15/3/2019 at 4:21 ΜΜ, melissa said:

    Δηλαδή το ΚΑΣ στις 25 Σεπτεμβρίου του 2018 είπε  "ΝΑΙ" και τον Μάρτιο του 2019 είπε "ΟΧΙ" για το ίδιο θέμα!;

    Τί ν αυτοί ρε! 

    Αυτοί ειναι μερικοί απο τους πιο διαπλεκόμενους και διεφθαρμενους κρατικούς λειτουργούς, και όποιος συνάδελφος ειχε την ατυχία να έχει υπόθεση που κρέμεται αο τα νύχια τους, θα με επιβεβαιώσει.

    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    Επειδή γνωρίζω ΑΡΙΣΤΑ την περιοχή από πολλών χρόνων , εδώ είναι ακριβώς όπως τα λέει ο μελετητής . Κάποιος κορμοράνος με άκρες που ίσως και να συμμετέχει στηρίζοντας τον κυβερνητικό κορμοράνο στις δημοτικές εκλογές , αποφάσισε να υπερασπιστεί το ιδιωτικό του συμφέρον και το παράνομο παράθυρο του .

    Στην περιοχή υπάρχουν πολλά διατηρητέα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αγωνίζονται να τα διατηρήσουν , χωρίς κανένα κίνητρο . Αντίθετα πληρώνουν πολύ ψηλό ΕΝΦΙΑ , γιατί οι κυβερνήσεις από το 2009 και μετά ήθελαν και θέλουν να βολέψουν τους δικούς τους , όπως εκείνες τις εταιρείες που επενδύουν μόνο σε ακίνητα , αλλά δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ .

    Ενώ ένας κατασκευαστής πληρώνει ΕΝΦΙΑ για τα απούλητα ακίνητα του , δηλαδή για το εμπόρευμα του .

    Προφανώς οι κορμοράνοι έχουν φίλους και κάποιους ντόπιους ανταποκριτές του ξένου τύπου , οι οποίοι όπως είδαμε και με το θέμα των σλαβομακεδόνων , έχουν μεγάλα θέματα αξιοπιστίας τουλάχιστον και ίσως και άλλα , πιο περίεργα...

    dimitris GM

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    [https://neaselida.gr/efimerida/mythoi-kai-alitheies-gia-to-poleodomiko-egklima-tis-akropolis/]

    "Το ανώτερο ύψος των 17,5 μ., που ήρθε να επιβάλει και πάλι το αρμόδιο υπουργείο, ίσχυε κατά τη δεκαετία του ’60, ενώ με την πάροδο του χρόνου έφτασε τα 27 μ. και με τις σκανδαλώδεις διατάξεις του Οικοδομικού Κανονισμού, που ψηφίστηκε το 2012 από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ξεπέρασε τα 32 μ. «Είναι αυτονόητο ότι δεν γίνεται να γεμίσει η Ακρόπολη με ψηλά κτίρια. Και είναι δεδομένη η εγρήγορση της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος που προέκυψε.

    Από την πλευρά μας, ως υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας προχωρήσαμε στην υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για αναστολή των οικοδομικών αδειών από ένα ύψος και πάνω προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και συμπληρώνει: «Η παρέμβασή μας έχει σαφείς στόχους. Υπάρχουν, όπως ξέρετε, περιοχές στις οποίες οι όροι δόμησης διέπονται από ειδικά διατάγματα. Πρόθεσή μας είναι και η συγκεκριμένη περιοχή να μπει σε ειδικό καθεστώς προστασίας».

     

    Εχει εκδοθει μια νόμιμη, καθ' ολα, οικοδομικη αδεια.

    Εάν η Πολιτεια εχει/ειχε/θα εχει αντιρρησεις για το υψος/το βαθος/το πλατος.....

    ώφειλε και υποχρεουνταν να εχει ηδη νομοθετησει αυτα για τα οποια εμφανιζεται σημερα οτι "διαφωνει"

    και να μην ....ανακαλυπτει τον τροχο...

     

    [ερωτημα:

    "η αναστολή  εκδοσης οικοδομικών   αδειων περιεχει και  την παυση εργασιων σε ηδη εκδοθεισες, νομιμες κατα πάντα, οικοδομικες αδειες???

    - ολες αυτες οι υπηρεσιες που σημερα "διαφωνουν",  τί   συγκεκριμένες  ενεργειες/διαμαρτυρίες/αντιρρησεις  εκαναν

    οταν θεσπιζονταν οι συγκεκριμενοι όροι δόμησης στην περιοχη?

    και μήπως, τελικα,

    ανοιγεται ο ασκος του Αιόλου και τιθενται,  με τον τρόπο αυτον,  υπο διαρκη αμφισβητηση "νομιμοτητας"

    και δεκαδες αλλες οικοδομες,

    εξαρτωμενες απο την  βουληση/ενόχληση/αντίρρηση/διαφωνια/ευαισθησια  του καθε "απέναντι" ...

    κειμένου μακροτερον ή εγγυτερον... ???

    _και ποιός θα ειναι ο υποχρεως αποζημιωσης σε καθε εναν Πολίτη, που εχει χτισει με νόμιμη άδεια,
    και  θα ζημιωθεί  απο τετοιες "ανακλήσεις/προσβολές/ακυρώσεις???"

     

     

    Edited by dimitris GM
    BAS

    Δημοσιεύτηκε

    είναι γνωστή η ιστορία για το άρθρο 25 και γιατί κάποιος μεγαλόσχημος το κέρδισε επειδή δεν ήθελε να προσκυρώσει ένα μη άρτιο μη οικοδομήσιμο όμορο που δεν το είχε δείξει στο τοπογραφικό του...

    Giorgos1987

    Δημοσιεύτηκε

    21 ώρες πριν, dimitris GM said:

    [https://neaselida.gr/efimerida/mythoi-kai-alitheies-gia-to-poleodomiko-egklima-tis-akropolis/]

    "Το ανώτερο ύψος των 17,5 μ., που ήρθε να επιβάλει και πάλι το αρμόδιο υπουργείο, ίσχυε κατά τη δεκαετία του ’60, ενώ με την πάροδο του χρόνου έφτασε τα 27 μ. και με τις σκανδαλώδεις διατάξεις του Οικοδομικού Κανονισμού, που ψηφίστηκε το 2012 από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ξεπέρασε τα 32 μ. «Είναι αυτονόητο ότι δεν γίνεται να γεμίσει η Ακρόπολη με ψηλά κτίρια. Και είναι δεδομένη η εγρήγορση της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος που προέκυψε.

    Από την πλευρά μας, ως υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας προχωρήσαμε στην υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για αναστολή των οικοδομικών αδειών από ένα ύψος και πάνω προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και συμπληρώνει: «Η παρέμβασή μας έχει σαφείς στόχους. Υπάρχουν, όπως ξέρετε, περιοχές στις οποίες οι όροι δόμησης διέπονται από ειδικά διατάγματα. Πρόθεσή μας είναι και η συγκεκριμένη περιοχή να μπει σε ειδικό καθεστώς προστασίας».

     

    Εχει εκδοθει μια νόμιμη, καθ' ολα, οικοδομικη αδεια.

    Εάν η Πολιτεια εχει/ειχε/θα εχει αντιρρησεις για το υψος/το βαθος/το πλατος.....

    ώφειλε και υποχρεουνταν να εχει ηδη νομοθετησει αυτα για τα οποια εμφανιζεται σημερα οτι "διαφωνει"

    και να μην ....ανακαλυπτει τον τροχο...

     

    [ερωτημα:

    "η αναστολή  εκδοσης οικοδομικών   αδειων περιεχει και  την παυση εργασιων σε ηδη εκδοθεισες, νομιμες κατα πάντα, οικοδομικες αδειες???

    - ολες αυτες οι υπηρεσιες που σημερα "διαφωνουν",  τί   συγκεκριμένες  ενεργειες/διαμαρτυρίες/αντιρρησεις  εκαναν

    οταν θεσπιζονταν οι συγκεκριμενοι όροι δόμησης στην περιοχη?

    και μήπως, τελικα,

    ανοιγεται ο ασκος του Αιόλου και τιθενται,  με τον τρόπο αυτον,  υπο διαρκη αμφισβητηση "νομιμοτητας"

    και δεκαδες αλλες οικοδομες,

    εξαρτωμενες απο την  βουληση/ενόχληση/αντίρρηση/διαφωνια/ευαισθησια  του καθε "απέναντι" ...

    κειμένου μακροτερον ή εγγυτερον... ???

    _και ποιός θα ειναι ο υποχρεως αποζημιωσης σε καθε εναν Πολίτη, που εχει χτισει με νόμιμη άδεια,
    και  θα ζημιωθεί  απο τετοιες "ανακλήσεις/προσβολές/ακυρώσεις???"

     

     

    Αν το κράτος ακυρώσει την οικοδομική άδεια ή μπλοκάρει τις εργασίες, αυτό θα πρέπει να αποζημιώσει τους ζημιωθέντες. Τώρα για όσους έκαναν την καταγγελία, μπορεί ο θιγόμενος να κάνει άλλες νομικές ενέργειες εναντίων τους, αλλά δεν είμαι σε θέση να αναφέρω τι ακριβώς μπορεί να είναι αυτές οι ενέργειες. 



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.