Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Σχετικά σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν τα προγράμματα επιχορηγήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το Εξοικονομώ, η ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια κτίρια άνω του 1 δισ. ευρώ, τα έργα που αφορούν την αναβάθμιση του φορολογικού μηχανισμού (φοροδιαφυγή κ.λπ.).

    Πυρετό διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς είχε η Αθήνα την περασμένη εβδομάδα ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας, με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου να «δείχνουν» έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο και η εισροή των πόρων συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ να αρχίσει από φέτος το καλοκαίρι.

    Ως προς την ενεργοποίηση των έργων, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να καθοριστεί το επόμενο πακέτο που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα, ενώ σχετικά σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν τα προγράμματα επιχορηγήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το Εξοικονομώ, η ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια κτίρια άνω του 1 δισ. ευρώ, τα έργα που αφορούν την αναβάθμιση του φορολογικού μηχανισμού (φοροδιαφυγή κ.λπ.).

    %CE%95%CE%9D%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%95%CE%

    Ηδη, το υπουργείο έχει υπογράψει την έγκριση για να προχωρήσει το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων του κράτους (565 εκατ. ευρώ), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι ζυμώσεις για τα έργα που αρχίζουν από τις αρχές του φθινοπώρου. Πλέον η κυβέρνηση μπαίνει στο κρίσιμο μονοπάτι της απορρόφησης και της υλοποίησης του σχεδίου, με τη χώρα να αναμένει φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης 7,8-7,9 δισ. ευρώ και πάνω από 5,5 δισ. ευρώ το 2022. Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 18,2 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις και τα 12,7 δισ. δάνεια που αντιστοιχούν περίπου στο 17% του ΑΕΠ και αναμένεται να κινητοποιήσουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους περί τα 57 δισ. ευρώ έως το 2026.

    Η προκαταβολή 4 δισ. τον Ιούνιο

    Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ – με την έγκριση του σχεδίου – μετά τον Ιούνιο και στη συνέχεια επιπλέον πόρους υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα πετυχαίνει τους στόχους και τα ορόσημα που έχουν τεθεί στο ελληνικό σχέδιο. Η αρχή θα γίνει με την έγκριση του σχεδίου και την καταβολή της προκαταβολής 13% εντός του 3ου τριμήνου (4 δισ. ευρώ) μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και προς το τέλος του έτους η χώρα θα εισπράξει 3,8-3,9 δισ. ευρώ που θα αποτελούν την 1η δόση. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι η ολοκλήρωση των δαπανών που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης στο τέλος του 2025 ούτως ώστε έως τον Αύγουστο του 2026 η Ελλάδα να καλύψει τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν. Εν ολίγοις, οι δράσεις και τα έργα του πλάνου δεν θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου 2026 αλλά νωρίτερα στις 31 Δεκεμβρίου 2025 και όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αντί να ισχύσει το «Ν συν 3», που ισχύει για το ΕΣΠΑ, θα ισχύσει ο κανόνας του «Ν μείον 1».

    Οι επιχορηγήσεις θα προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων, όπως την ανάπτυξη του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων, παροχή υποστήριξης τουρισμού, ψηφιοποίηση του κράτους, ενεργειακή αναβάθμιση κ.λπ. Τις μεταρρυθμίσεις «τρέχει» η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, ενώ από την άλλη τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με μηδενικό επιτόκιο με στόχο να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 31,8 δισ. ευρώ έως το 2026. Σημαντική είναι η εμπλοκή των τραπεζών στη χρηματοδότηση και στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων ώστε από το καλοκαίρι να προχωρήσει η απορρόφηση των πρώτων δανείων του Ταμείου. Τα επιχειρηματικά σχέδια εστιάζουν σε πράσινη μετάβαση, ψηφιοποίηση, εξωστρέφεια, οικονομίες κλίμακας μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και καινοτομία.


    Πηγή: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/tourismos/megali-zitisi-apo-xenous-gia-spiti-stin-ellada-pies-perioches-ke-pia-nisia-protimoun/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.