Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Τροπολογία Βουλευτών για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές


    Τον επανακαθορισμό του πλαισίου που διέπει τη δημιουργία του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών, λόγω αδυναμίας έγκαιρης υλοποίησης της εξεταστικής διαδικασίας από το ΤΕΕ, επιδιώκουν να διορθώσουν με τροπολογία που κατέθεσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο νόμου: «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις» το οποίο συζητείται την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013.

    Με τη συγκεκριμένη διάταξη επανακαθορίζεται το πλαίσιο που διέπει τη δημιουργία του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή και την εγγραφή στο Μητρώο, λόγω αδυναμίας υλοποίησης της απαιτούμενης εξεταστικής διαδικασίας από το ΤΕΕ εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, λαμβάνοντας υπόψη ότι: α) στις 6 Οκτωβρίου 2013 λήγουν οι προσωρινές άδειες Ενεργειακών Επιθεωρητών που έχουν χορηγηθεί, β) έχουν εκπαιδευτεί περίπου 10.000 υποψήφιοι, οι οποίοι αναμένουν να εγγραφούν στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, γ) πρέπει να μη διαταραχθεί η ομαλή έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), τα οποία είναι απαραίτητα για ενοικιάσεις και πωλήσεις κτιρίων, για τη συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και για άλλες περιπτώσεις.

     

    Ακόμη, προστίθεται μία νέα παράγραφος στο άρθρο 9 του Π.Δ. 100/2010, σύμφωνα με την οποία για διάστημα ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος της, εντάσσονται στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών όσοι είναι μηχανικοί (διπλωματούχοι ή πτυχιούχοι όλων των τεχνικών ειδικοτήτων), χωρίς απαιτούμενη προγενέστερη επαγγελματική εμπειρία και έχουν παρακολουθήσει το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

     

    Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καταργείται η εξεταστική διαδικασία, αλλά αναβάλλεται για σύντομο χρονικό διάστημα. Με την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας, οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που έχουν εγγραφεί στα οικεία Μητρώα και εντός διαστήματος ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, οφείλουν να εξεταστούν και να υποβάλουν στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης. Διαφορετικά, μετά την παρέλευση του ενός (1) έτους θα διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και θα απολλύουν τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας έως την υποβολή του Πιστοποιητικού Επιτυχούς Εξέτασης.

     

    Την τροπολογία κατέθεσαν από κοινού Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Ορφανός, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Βουλευτής Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο Βουλευτής Σερρών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Βουλευτής Φλωρίνης κ. Στάθης Κωσταντινίδης και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Σ. Τζαμτζής.

     

    Η τροπολογία http://www.iekemtee.gr/images/%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%91.pdf

     

    Πηγή: ΙΕΚΕΜΤΕΕ





    giorgos1111

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Αν κατάλαβα σωστά την τροπολογία, για ένα έτος θα μπορούν όλοι να γίνουν ενεργειακοί επιθεωρητές.

     

    Ήδη τώρα που είμαστε λιγότεροι από 10.000€ οι τιμές είναι σκοτωμένες.

     

    Για ένα χρόνο ίσως και γίνουμε πάνω από 50.000 επιθεωρητές. Περίπου 6.000 που είναι τώρα προσωρινοί συν 10.000 που έχουν κάνει τα σεμινάρια συν όποιος άλλος έχει στο πρόγραμμα να κάνει τα σεμινάρια.

    Φαντάζεστε τι θα γίνει με τις αμοιβές;

    Link to comment
    Share on other sites

    Εγώ ελπίζω πως όσοι θα μείνουν στο επάγγελμα θα έχουν το ένστικτο της επιβίωσης και δεν θα σκοτώσουν τις τιμές ώστε να πληρώσουν τουλάχιστον τις υποχρεώσεις τους (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΕΕ, Παράβολα, τέλος επιτηδεύματος, φόρους, κτλ).

     

    Διαφορετικά δεν έχει νόημα να γίνει κάποιος ενεργειακός επιθεωρητής.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ο λόγος που μειώθηκε το παράβολο.

    'Όταν σταματήσει το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ' οίκον το αισιόδοξο σενάριο είναι η πλειοψηφία να κάνει 2 επιθεωρήσεις το χρόνο.

    Κατ' αυτό τον τρόπο για πολλούς συμφωνώ πως δε θα έχει νόημα.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Με το εξοικονομώ θα υπάρχει θέμα.

     

    Φαντάσου να έχει κάνει κάποιος την Α' επιθεώρηση και το σενάριο και να του βγαίνει πως ανεβαίνει κατηγορία.

    Όταν βγει το ΠΕΑ στην Β' επιθεώρηση, πιθανότατα θα βγει από άλλον επιθεωρητή.

    Τι θα γίνει αν ο δεύτερος επιθεωρητής έχει λάβει άλλα δεδομένα υπ'όψιν και βγει άλλη κατηγορία;

    Κανονικά θα έπρεπε πάντα δυο επιθεωρητές για το ίδιο κτίριο να βγάλουν ίδια κατηγορία αλλά στην πράξη μπορεί σε κτίρια που είναι στο όριο δυο κατηγοριών να βγάλει διαφορετική κατηγορία.

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.