Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Με αφορμή την τροπολογία του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε και ψηφίστηκε χθες στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών και αφορά σε μέτρα στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή "Άλλη Διάσταση" της ΕΡΤ1 ανέφερε ότι η νομοθετική ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια της ανάρτησης των δασικών χαρτών σε Ανατολική και Δυτική Αττική και της κήρυξης αναδασωτέας στις εν λόγω περιοχές. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά στην παροχή άμεσης βεβαίωσης από τις δασικές υπηρεσίες στα κτήρια που δεν παραβιάζουν τους κανόνες της δασικής νομοθεσίας, ώστε να ανοικοδομηθούν το ταχύτερο δυνατό και να επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες τους σε αυτά.

    Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, η εν λόγω τροπολογία περιλαμβάνει την άμεση έκδοση δασικών βεβαιώσεων για την αναδόμηση ή ανακατασκευή και επισκευή των κτισμάτων για τις περιοχές της πυρκαγιάς στις 23 και 24 Ιουλίου 2018. Αφορά όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές και πρακτικά δίνει τη δυνατότητα άμεσης έκδοσης βεβαίωσης της δασικής υπηρεσίας, που σε άλλες περιπτώσεις θα έπρεπε να περιμένει την κύρωση του δασικού χάρτη ή την πράξη χαρακτηρισμού. Συνεπώς, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να πάρει άμεσα τη βεβαίωση απευθείας από τις πληροφορίες του αναρτημένου δασικού χάρτη, χωρίς να περιμένει την κύρωση των δασικών χαρτών.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η ίδια πρόβλεψη ισχύει για το περίγραμμα της κατοικίας και για όσους είχαν οικοδομική άδεια για τις περιοχές αυτές. Άρα, όσοι πολίτες είχαν οικοδομική άδεια και όσοι βρίσκονται σε περιοχές εκτός δασικής νομοθεσίας με βάση την πληροφορία του δασικού χάρτη, παίρνουν άμεσα δασική βεβαίωση για να προχωρήσει το έργο της ανακατασκευής, της επισκευής ή της αναδόμησης μιας πυρόπληκτης κατοικίας, γλιτώνοντας τουλάχιστον πέντε μήνες καθυστέρηση. Η δυνατότητα γρήγορης δασικής βεβαίωσης δίνεται και για τις περιοχές οικιστικών πυκνώσεων και περιοχών υπό ένταξη.

    Σημειώνεται ότι η βεβαίωση αποκλείει κάθε πιθανότητα παραβίασης της δασικής ή της πολεοδομικής νομοθεσίας και δίνει τη δυνατότητα αποκατάστασης της κατοικίας και της περιουσίας του πολίτη.

    Πρόταση επαναδόμησης στο Μάτι

    Επίσης, ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα παρουσιάσουν πρόταση σχετικά με την επαναδόμηση στην Ανατολική Αττική, στην περιοχή της πυρκαγιάς, η οποία θα περιλαμβάνει χάραξη δρόμων και διασφάλιση της πρόσβασης στον αιγιαλό, ώστε να αποκλειστεί στο μέλλον ο κίνδυνος απώλειας της ανθρώπινης ζωής.

    Επιπλέον, «θα παρουσιάσουμε έναν απολογισμό για όλη την Αττική, Ανατολική και Δυτική, συμπεριλαμβανομένων των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων», είπε, προσθέτοντας ότι σε περίπου ένα εξάμηνο μπορεί να ολοκληρωθεί η α' φάση του ειδικού χωρικού σχεδίου για το Μάτι θέτοντας τέλος στην παραβίαση της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας που ίσχυε στην περιοχή.

    «Είναι σαφές ότι τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κτισμάτων που παραβιάζουν τη δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία δεν επιτρέπονται», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας ότι η πολιτεία σε καμία περίπτωση δεν θα δώσει βεβαιώσεις εξαίρεσης από τη δασική νομοθεσία σε κτίσμα που βρίσκεται σε δασική περιοχή και στερείται τίτλων ιδιοκτησίας και οικοδομικής άδειας. Στις περιπτώσεις αυτές «θα υπάρξει πρόβλεψη για υποστήριξη των οικογενειών προκειμένου αυτές να μετεγκατασταθούν και θα δημιουργηθεί μια τράπεζα γης, μέσω της οποίας θα δοθούν χώροι που θα διαθέτουν πολεοδομική οργάνωση».

    Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά έργα και τις κατεδαφίσεις στην Μάνδρα ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι υλοποιούνται συμβάσεις και από το ΥΠΕΝ και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στην Ανατολική Αττική και στην Μάνδρα. Επίσης, ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας που έχει κυρωθεί από το ΥΠΕΝ εδώ και τέσσερις μήνες. «Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι όταν η πολιτεία επιδεικνύει πολιτική βούληση, τα έργα γίνονται με ταχύτητα και διαφάνεια. Διότι, δυστυχώς, στο παρελθόν είτε δεν γίνονταν τα απαραίτητα έργα είτε γίνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες», επεσήμανε.

    Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει την κοινοβουλευτική συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Φάμελλος είπε πως «δεν πρόκειται για μια άχρωμη πολιτικά και κοινωνικά συζήτηση, αλλά στοχεύει στην καρδιά της δημοκρατίας, εφόσον πρόκειται για μια διαδικασία που ωφελεί τα συμφέροντα των πολλών έναντι των λίγων», ενώ πρόσθεσε ότι «ακριβώς λόγω των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της η συζήτηση δεν μπορεί να περιοριστεί σε στείρους διαλόγους μεταξύ συνταγματολόγων». «Βγαίνουμε από μία κρίση η οποία αφορούσε πρωτίστως στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας με την κοινωνία να μην έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως η εργασία, η υγεία, η παιδεία κ.α. και τους νόμους του κράτους να γράφονταν στο εξωτερικό. Οφείλουμε λοιπόν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής και των θεσμών της, τη σχέση της πολιτικής με τον πολίτη και τη συμμετοχή του τελευταίου στα κοινά, μέσα από έναν κοινό δημοκρατικό δρόμο», συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος.

    Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να καταστεί δυνατό, όπως σημείωσε, «χωρίς να θίξουμε ζητήματα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ασυλία των βουλευτών, ή η κυριαρχία της οικογενειοκρατίας στην πολιτική». Διευκρίνισε, δε, ότι εάν η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση παραμείνει μόνο στο επίπεδο του Κοινοβουλίου, τότε δεν θα επιτευχθεί το βασικό ζητούμενο που είναι η αποκατάσταση των σχέσεων κοινωνίας και πολιτικής, καθώς και η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας διαφόρων θεσμικών όψεων του δημόσιου βίου, όπως είναι η λειτουργία όλων των βαθμίδων της διοίκησης, το εκλογικό σύστημα, οι διεξαγωγές δημοψηφισμάτων κ.ά..

    Τέλος, σε ερώτηση για το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για την πολιτική και τους πολίτες θεωρώντας ότι θα είμαστε εσαεί οι εκπρόσωποί τους, ότι δεν θα κρινόμαστε και δεν θα αξιολογούμαστε από αυτούς. Κανένας μας δεν είναι μόνιμος κάτοικος, ή ακόμα χειρότερα, ιδιοκτήτης των θρόνων της εξουσίας». «Προσωπικά, με φοβίζει η ατιμωρησία αυτών που εκμεταλλεύτηκαν θέσεις εξουσίας και παραβίασαν τα δικαιώματα κράτους και πολιτών. Όλοι κρινόμαστε. Εξάλλου, δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ να ξεχνάμε ότι η πηγή εξουσίας είναι ο λαός και κανένας άλλος», κατέληξε ο ίδιος.


    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%AD%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B2/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.