Φιλόδοξο πλάνο αγοράς ηλεκτρικών λεωφορείων με δημιουργία Μονάδας Παραγωγής
Ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com. Σύμφωνα με αυτές, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, στις χθεσινές επαφές που είχε με την Επίτροπο Μεταφορών Violetta Bulc εκδήλωσε ενδιαφέρον για να ενταχθεί η χώρα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Clean Transport Facility, ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. για τις αστικές μεταφορές.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές το Υπουργείο ενδιαφέρεται να ανανεώσει το στόλο των λεωφορείων στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη αλλά και όσες πόλεις της Περιφέρειας ενδιαφερθούν και να προχωρήσει σε μεγάλη παραγγελία λεωφορείων νέας τεχνολογίας.
Τα λεωφορεία τα οποία θα προμηθευτεί θα είναι είτε ηλεκτρικά είτε με καύσιμο LNG (γκάζι δηλαδή), οχήματα τα οποία θέλει και η ίδια η Ε.Ε. να προωθήσει στις χώρες της Ευρώπης για να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές ρύπων στις αστικές περιοχές της Ευρώπης. Τα λεωφορεία αυτά, στην περίπτωση των ηλεκτρικών, παράγουν μηδενικούς ρύπους ενώ τα LNG λεωφορεία παράγουν πολύ μικρότερους ρύπους από τα diesel λεωφορεία που κινούνται σήμερα.
Σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς θα μπορούσαν να παραγγελθούν μέχρι και 4.000 λεωφορεία νέας γενιάς. Για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ο στόχος είναι τα μικρότερα λεωφορεία που θα έχουν συχνότερα αλλά μικρότερα δρομολόγια και θα καταλήγουν σε σταθμούς Μετρό ή σιδηροδρομικούς. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες του ypodomes.com το στοίχημα που βάζει το Υπουργείο είναι η αγορά αυτών των λεωφορείων να συνδυαστεί με το άνοιγμα τουλάχιστον 2 Μονάδων Παραγωγής στην Ελλάδα από τον νικητή του διαγωνισμού.
Δηλαδή να μπει όρος στο διαγωνισμό που να υποχρεώνει τον προμηθευτή να ανοίξει μονάδες παραγωγής στη χώρα μας και ταυτόχρονα να έχει εξασφαλίσει ένα μεγάλο, μακροχρόνιο συμβόλαιο.
Αυτός ο στόχος είναι φιλόδοξος αλλά δεν είναι πρωτοφανής. Τέτοιου είδους συμφωνίες έχουμε δει να γίνονται και σε άλλες χώρες και ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Ρωσία.
Το σημαντικό είναι πως εφόσον αυτό το στοίχημα κερδηθεί, θα έχουμε διπλό κέρδος. Το πρώτο θα είναι πιο σύγχρονα και περιβαλλοντικά φιλικά λεωφορεία μέσα στις Ελληνικές πόλεις και δεύτερον την δημιουργία Μονάδων Παραγωγής από κάποιο ξένο κολοσσό που θα έδειχνε ενδιαφέρον.
Οι ίδιες πηγές σε ερώτηση του ypodomes.com για πιθανές Μονάδες έδειξαν ως ένα υποψήφιο τέτοιο σημείο τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Αθήνα κυρίως αλλά και η Θεσσαλονίκη έχουν στόλους λεωφορείων που πάσχουν από συντήρηση, παλιώνουν και περιβαλλοντικά έχουν μεγάλο αποτυπωμα, την ώρα που στην Ευρώπη γίνονται άλματα στις νέες τεχνολογίες με έμφαση στα ηλεκτρικά λεωφορεία.
Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο καθώς ήταν μία πρώτη, διερευνητική συνάντηση η οποία όμως άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.
Από την πλευρά της η ΕΤΕπ στο ίδιο Συνέδριο είπε πως είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους επενδύσεις που είναι κάτω από την ομπρέλα του CTF (Clean Transport Facility) και η χρηματοδότηση ανάλογα με την περίπτωση κινείται από 30% μέχρι 50%. Η Ελληνική πλευρά δηλώνει πάντως αισιδόξη πως σε περίπτωση που αυτό προχωρήσει, θα μπορέσει να αυξήσει αυτό το ποσοστό.
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα