Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Πόρους για την κατεδάφιση μέρους των 2.327 αυθαιρέτων που έχουν καταγραφεί σε αιγιαλούς και παραλίες σε όλη τη χώρα προσφέρει το Πράσινο Ταμείο μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (ΕΥΕΚΑ). Ολα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι η νομοθεσία θα παραμείνει ως έχει, καθώς το περίφημο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία έχει προτείνει γενικευμένες νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων. Ταυτόχρονα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής θα προκηρύξει μέσα στον Ιούλιο ξεχωριστό διαγωνισμό για την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δάση και προστατευόμενες περιοχές.

     

    Η χρηματοδότηση που θα δοθεί από το Πράσινο Ταμείο για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες είναι 1 εκατ. ευρώ (έναντι 400.000 ευρώ πέρυσι), ένα ποσό σχετικά μικρό -καθώς θα μοιραστεί έως και σε επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις- το οποίο όμως αφορά αποκλειστικά το 2014 και επομένως μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή. Σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΥΕΚΑ, η κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπορεί να διεκδικήσει τόσους πόρους όσους αναλογούν στα αυθαίρετα που έχουν τελεσιδικήσει σε αιγιαλούς και παραλίες της περιοχής αρμοδιότητάς της:

     

    • Τα περισσότερα τελεσίδικα πρωτόκολλα αυθαιρέτων (495) αφορούν παραλίες της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού. Συνολικά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχει στα χέρια της περισσότερα από 600 πρωτόκολλα για αιγιαλούς και παραλίες, πολλά από τα οποία εκκρεμούν ήδη από το 1995, παρόλο που κατά καιρούς είχαν πραγματοποιηθεί κατεδαφίσεις στο παραλιακό μέτωπο (Γλυφάδα, Βούλα).

     

    • Ακολουθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, στην οποία εκκρεμούν 492 τελεσίδικα αυθαίρετα σε αιγιαλό και παραλία. Πρόκειται για την πιο δραστήρια Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη χώρα και αυτή που έχει προτείνει συγκεκριμένο τρόπο ιεράρχησης των κατεδαφίσεων, με προσωπική εργασία των τεχνικών υπηρεσιών της.

     

    • Τρίτη σε αριθμό τελεσίδικων αυθαιρέτων στον αιγιαλό είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, με 458 αυθαίρετα. Ακολουθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με 332 τελεσίδικα αυθαίρετα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έκανε πέρυσι μια πρώτη, έστω και περιορισμένη προσπάθεια κατεδάφισης αυθαιρέτων στη Μύκονο, ωστόσο η προσπάθεια χρειάζεται περισσότερη τόλμη και στήριξη από την Πολιτεία.

     

    • Ακολουθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (282 τελεσίδικα αυθαίρετα), Κρήτης (217 αυθαίρετα) και, τέλος, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας (50 αυθαίρετα). Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2013 επιχειρήθηκε η κατεδάφιση δύο αυθαιρέτων στον αιγιαλό στο Ηράκλειο Κρήτης, την οποία διέκοψε... η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας βλάπτει τις «κρατήσεις» από το εξωτερικό. Οι κατεδαφίσεις αναβλήθηκαν για το φθινόπωρο, αλλά, όπως ήταν επόμενο, ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.

     

    12s15afthereta-thumb-large.jpg

     

    Παράλληλα με το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου και της ΕΥΕΚΑ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προωθεί διαγωνισμό (730.000 ευρώ) για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κυρίως σε δάση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε στην «Κ» η Διοίκηση, στην Αττική είναι καταγεγραμμένα περίπου 2.500 αυθαίρετα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, τα οποία εκκρεμούν για κατεδάφιση από το 1992 (τα 2/3 έχουν τελεσιδικήσει). Επίσης, περίπου 270 αυθαίρετες κατασκευές έχει καταγγελθεί ότι βρίσκονται σε Natura (πρέπει να πιστοποιηθεί από τις υπηρεσίες).

     

    Χαώδης κατάσταση

     

    Οσον αφορά τα πολεοδομικά αυθαίρετα, εκεί η κατάσταση... είναι χαώδης. Κι αυτό γιατί μετά την εφαρμογή των νόμων 4014/11 και 4178/13, οι υπηρεσίες πλέον δεν γνωρίζουν ποια από τα 20.000 (!) αυθαίρετα των οποίων η κατεδάφιση εκκρεμεί από το 1985 στην Αττική έχουν νομιμοποιηθεί και ποια όχι (οι νόμοι δεν προβλέπουν διαδικασία κοινοποίησης των πράξεων νομιμοποίησης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις). Τελευταία φορά που κατεδαφίστηκαν αυθαίρετα στην Αττική ήταν το 2012, όταν με πιστώσεις 100.000 ευρώ είχαν κατεδαφιστεί αυθαίρετα σε κοινόχρηστους χώρους στα Σπάτα, τη Σαρωνίδα και το ρέμα Χαλανδρίου. Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον η ιδιοκτησία ενός αυθαιρέτου μπορεί να βεβαιωθεί, τότε το κόστος της κατεδάφισης πρέπει να μεταβιβάζεται στον αυθαιρετούχο.





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    zografos_k

    Δημοσιεύτηκε

    Παρτε καμια 50αρια προωθητες κτηνη κ ξεκινηστε την ισοπεδωση ολης της καλλικρατειας, διαφορων περιοχων στην χαλκιδικη, ολη την ανατολικη αττικη κλπ κλπ.

    Με ενα δυο πεντε δεκα αυθαιρετα δε γινεται δουλεια....

     

    ...οσο υπαρχουν γιδια σαν τον Ταμηλο και τους μηχανικους ψηφοφορους του που ....τοσα χρονια μηχανικοι, ολο και καποια αυθαιρετα θα κανουν. Δε μπορει. λινκ.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.