Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Σε 56 ανέρχονται πλέον οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα Athens Biowaste, του Δήμου Αθηναίων, που στόχο έχει την αξιοποίηση υπολειμμάτων τροφών για την παραγωγή κόμποστ (είδος εδαφοβελτιωτικού).

     

    Στις δύο περιοχές που εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα, συνολικά 45 επιχειρήσεις από την περιοχή του Γκαζιού και 11 από την περιοχή Κυπριάδου, συμμετέχουν στην αξιοποίηση υπολειμμάτων τροφών. Ενώ, πέραν των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται και από πλευράς των κατοίκων, απ' όπου συλλέγονται τα υπολείμματα τροφών σε κομποστοποιήσιμη σακούλα (από καλαμπόκι), η οποία αποσυντίθεται πλήρως κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης. Το πρόγραμμα, που εφαρμόζεται εδώ και μια 20ετία σε ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησε πιλοτικά και στη χώρα μας, με πρωτοπόρο τον δήμο Κηφισιάς τον Νοέμβριο του 2012, και τον Δήμο Αθηναίων, τον περασμένο Ιούλιο, να ολοκληρώνει την τοποθέτηση των καφέ κάδων στην περιοχή Κυπριάδου (στα Άνω Πατήσια) και στο Γκάζι.

     

    Η πρώτη περιοχή, στον δήμο Αθηναίων, που ξεκίνησε με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφών ήταν η Κυπριάδου στα Άνω Πατήσια. Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή, καθώς η πρώτη ανάλυση έδειξε καθαρότητα υλικού 92%, γεγονός που οφείλεται αφενός μεν στην καλή συνεργασία δήμου-δημοτών και τη μελετημένη εκστρατεία ενημέρωσης, αφετέρου στην εκτεταμένη χρήση κομποστοποιήσιμων σακουλών.

     

    56 επιχειρήσεις στο πιλοτικό πρόγραμμα Athens Biowaste

     

    Με την εφαρμογή του προγράμματος διανεμήθηκαν στους κατοίκους και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος των πιλοτικών περιοχών κάδοι και βιοδιασπώμενες σακούλες για τη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών εντός της κουζίνας. Οι νέοι κάδοι, χρώματος καφέ, θα υποδέχονται τις γεμάτες σακούλες και θα αδειάζονται από ειδικό απορριμματοφόρο του δήμου. Το υλικό θα μεταφέρεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ στα Άνω Λιόσια, με στόχο την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας (κόμποστ) από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα. Ενώ, όπως έχει επισημάνει ο Ανδρέας Βαρελάς, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων, το κομποστ θα αξιοποιηθεί στους χώρους πρασίνου του δήμου, αξιοποιώντας πρακτικά το 95% των απορριμμάτων μας, καθώς ήδη ανακυκλώνονται συσκευασίες από χαρτί, πλαστικό, γυαλί και μέταλλο μέσω του μπλε κάδου.

     

    Ειδικό τέλος ταφής

    Τα υπολείμματα τροφών και κήπων (βιοαπόβλητα) αποτελούν το 40% του περιεχομένου των κοινών κάδων απορριμμάτων. Το φορτίο αυτό μέχρι τώρα οδηγείτο στο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) προκαλώντας οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, από οικονομικής άποψης, οι δήμοι επιβαρύνονται με 45 ευρώ/τόνο ως τέλος ταφής στο ΧΥΤΑ. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν ιδιαίτερα βαριά φορτία, λόγω της υγρασίας που περιέχουν και αυξάνουν κατά πολύ το κόστος τελικής διάθεσης. Έπειτα, η νομοθεσία ορίζει από την 1η Ιανουαρίου 2014 ειδικό επιπλέον τέλος ταφής 35 ευρώ ανά τόνο για τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία, δηλαδή όπως τώρα, χωρίς χωριστή συλλογή και αξιοποίηση. Η εναπόθεση των βιοαποβλήτων στο ΧΥΤΑ προκαλεί την έκλυση μεθανίου, ενός αερίου που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Αντιθέτως, το κόμποστ που θα παράγεται από την κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων, θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς θα αξιοποιείται στα πάρκα αυξάνοντας τη γονιμότητα του εδάφους.

     

    Παραγωγή κόμποστ

     

    Το πρόγραμμα «Athens Biowaste» αποσκοπεί στην πρώτη πιλοτική διαλογή των βιοαποβλήτων στην πηγή σε επιλεγμένες περιοχές των δήμων Αθηναίων και Κηφισιάς και την επεξεργασία αυτών στη μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ για την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας.

     

    Επιπλέον, με την ανάπτυξη κατάλληλων λογισμικών εργαλείων θα προσδιορισθούν τα οφέλη των βιώσιμων μεθόδων διαχείρισης των βιοαποβλήτων αναφορικά με τις εκπομπές αερίων των θερμοκηπίων, ενώ θα πραγματοποιείται αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου κόμποστ δεδομένης της σύνθεσης και των μεθόδων συλλογής των βιοαποβλήτων. Μέσω των προαναφερθέντων στόχων και μέσω της διαμόρφωσης κατάλληλου οδηγού θα προωθηθεί και θα ενισχυθεί η δημιουργία αγοράς για το κόμποστ και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, των αρμόδιων αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων αναφορικά με τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.339.930 ευρώ, εκ των οποίων τα 638.715 ευρώ αποτελούν την κοινοτική χρηματοδότηση.

     

    assets_LARGE_t_942_43642174.JPG

     

    Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113150139





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.