800 "ιερά φιλέτα" προς αξιοποίηση φέρνει η συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους
Ο Αλ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε θετικά και μένει πλέον να ξεκαθαριστεί πώς θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο. Μια νέα συμφωνία Εκκλησίας – κράτους που θα προωθήσει όλα όσα απαιτούνται για να ξεμπλοκάρουν τα «ιερά» φιλέτα της Εκκλησίας και να λυθούν νομικά, πολεοδομικά ή δασικά προβλήματα που εμποδίζουν την αξιοποίηση εδώ και δεκαετίες.
Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2013 (4146/2013) επετράπη στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους μέσω της επενδυτικής νομοθεσίας για τα ιδιωτικά ακίνητα. Η δυνατότητα δίδεται μέσω Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που τίθενται σε ισχύ με προεδρικό διάταγμα.
Η εταιρεία, στην οποία μετέχουν με 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 50% το ελληνικό Δημόσιο, πρόκειται να διαχειριστεί ακίνητα της Αρχιεπισκοπής, τα οποία θα εισφερθούν από την Εκκλησία προς εκμετάλλευση με το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης. Δεν θα πωληθούν δηλαδή. Η εταιρεία έχει ήδη συσταθεί με τον νόμο 4182, που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Το 50% των εσόδων που θα προκύπτουν από τη λειτουργία της ΕΑΕΑΠ εισφέρεται στο κράτος ενώ το άλλο 50% κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο κοινωφελές έργο της Εκκλησίας.
Η λειτουργία της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ) ξεκίνησε τον Ιανουάριο τρου 2014 με πρώτο ακίνητο προς αξιοποίηση την έκταση των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, η οποία εφάπτεται του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας».
Το Ε9 της Εκκλησίας υπολογίζεται ότι περιέχει πάνω από 800 ακίνητα χωρίς να υπολογίζεται η περιουσία των μητροπόλεων, ιερών μονών και ενοριών, που είναι ανεκμετάλλευτα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα.
Από αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα», καθώς δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Σημειώνεται επίσης ότι στην περιουσία της Εκκλησίας συγκαταλέγονται και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως π.χ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες. Φυσικά η «ιερή» περιουσία δεν είναι μόνον αυτή καθώς υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω από 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μονές, προσκυνήματα, ιδρύματα, κληροδοτήματα) που έχουν δική τους οικονομική διαχείριση και που μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να εισφέρουν την περιουσία τους στην «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.».
Περιλαμβάνονται ξενοδοχεία, κτίρια, συγκροτήματα γραφείων, πολυκατοικίες, τουριστικές εγκαταστάσεις, καταστήματα, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής έκτασης αλλά και οικόπεδα. Μεταξύ των «ιερών» ακινήτων υπάρχουν πολύ σημαντικά «φιλέτα» τα οποία θα μπουν στην πρώτη γραμμή της αξιοποίησης. Όπως εκτάσεις στα παράλια της Αττικής, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων κ.λπ.
Βεβαίως, πέρα από τα «ξεκάθαρα» ακίνητα, ο ρόλος της εταιρείας ακινήτων της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς θα πρέπει να «ανακαλύψει» και η ίδια την περιουσία της. Οσο για τη συνολική αξίας της περιουσίας, αυτή είναι άγνωστη. Με παλαιότερους υπολογισμούς, το σύνολο της αγροτικής περιουσίας (γεωργική και βοσκότοποι) των μοναστηριών υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η αστική περιουσία δεν έχει επίσημα καταγραφεί και εκτιμηθεί.
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα