Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Επικαιρότητα

    Επικαιρότητα

    4599 ειδήσεις in this category

    1. Επικαιρότητα

      Engineer

      Σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις θα μπορέσουν να «αγοράσουν» οι ιδιώτες 90.000 καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου και οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.
      Ο νόμος, με τον οποίο απλοποιείται η διαδικασία και καθιερώνονται σημαντικές εκπτώσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας επί εκτάσεων τις οποίες το Δημόσιο θεωρεί καταπατημένες, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και τώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη για να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από το φθινόπωρο.
      Μετά την υποβολή της αίτησης, αρμόδια επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» και μέσα σε πέντε ημέρες ο αιτών λαμβάνει το πιστοποιητικό αποδοχής της με το τίμημα και τον διακανονισμό της οφειλής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ εξόφληση, προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στο τίμημα εξαγοράς.
      Στο νέο πλαίσιο εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.
      Βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς αποτελεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, με εκπτώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το είδος του ακινήτου, τον χρόνο άσκησης ένδικων μέσων και πιθανές δικαστικές αποφάσεις.
      Οι προϋποθέσεις
      Για την υποβολή αίτησης εξαγοράς έχει καταργηθεί η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος ενώ το προηγούμενο πλαίσιο προέβλεπε ότι πρέπει να υπάρχει κτίσμα που να έχει ανεγερθεί το αργότερο έως την 31η.12.1991 σε περίπτωση 30ετούς κατοχής και το αργότερο έως την 31η.12.1981 σε περίπτωση 40ετούς κατοχής.
      Παράλληλα:
      Δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα ενώ δεν τροποποιείται καθόλου, άμεσα ή έμμεσα, η νομοθεσία σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους. Σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά κατά την υποβολή της αίτησης, ο νόμος προβλέπει δεκαήμερη προθεσμία ενημέρωσης του αιτούντος ενώ έχει καταργηθεί η απαίτηση προσκόμισης αεροφωτογραφιών, δεδομένου ότι δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη ακινήτου. Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει εξαιρέσεις από το δικαίωμα εξαγοράς και τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να προσδιορίσουν αυτές τις περιοχές μέσα σε έξι μήνες από την ψήφιση του νόμου, με αιτιολογημένη γνώμη.
      Πόσο κοστίζουν - Οι εκπτώσεις
      Μια σειρά εκπτώσεων έρχονται να περιορίσουν την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία αποτελεί τη βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς. Συγκεκριμένα, το τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου διαμορφώνεται με έκπτωση:
       50% για αιτούντα που έχει αναγνωρισθεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής. 70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως την 31η.12.2022. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντος ή του αρχικού δικαιοπαρόχου ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων πριν το 1964. Σε αυτή την περίπτωση, το τίμημα αντιστοιχεί στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
    2. Επικαιρότητα

      Engineer

      H 4η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη για το φετινό καλοκαίρι όσον αφορά στην μέση τιμή ενοικίασης καταλύματος, που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, με τη μέση τιμή να φτάνει στα €253, ακριβότερα από τα €236 της Ισπανίας σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της AirDNA.
      Από τις 277 περιφερειακές αγορές στην Ελλάδα, οι 119 έχουν μέσο όρο ADR €100  ή λιγότερο. Ωστόσο, οι 16 από αυτές έχουν μέση τιμή ενοικίασης στα €250 ή και υψηλότερα, καθώς απευθύνονται σε ταξιδιώτες πολυτελείας. Η Μύκονος, ειδικότερα, με μέσο όρο στα €754,39 εκτοξεύει την θέση της Ελλάδας στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης.

      H ποιό ακριβή χώρα είναι η  Ισλανδία, και ακολουθεί το Μονακό, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Ισπανία.
      Γενικότερα τον Ιούνιο σημειώθηκε ρεκόρ στην Ευρώπη για ενοικίαση καταλύματος μέσα από την πλατφόρμα της Airbnb οι οποίες έφθασαν στο υψηλό ρεκόρ των 44,5 εκατομμυρίων τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 18,6% σε ετήσια βάση (σε ετήσια βάση). Οι διαθέσιμες λίστες συνέχισαν σταθερά να αυξάνονται επίσης, φτάνοντας τα 3,8 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 14,8% σε ετήσια βάση. 
      Η ισχυρή ζήτηση τον περασμένο μήνα διατήρησε θετική και την αύξηση της πληρότητας η οποία ήταν κατά μέσο όρο 59% τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση.
      Οι χώρες στις οποίες σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση  από έτος σε έτος (YOY) τον Ιούνιο ήταν:
      Τσεχική Δημοκρατία (+25,3%)
      Σουηδία (+27,4%)
      Πολωνία (+27,7%)
      Νορβηγία (+29,3%)
      Φινλανδία (+32,3%)
      Το RevPAR αυξήθηκε σε 13 από τις 20 κορυφαίες αγορές της ΕΕ
      Η ισχυρή αύξηση της ζήτησης δεν σημαίνει πάντα περισσότερα έσοδα για τους οικοδεσπότες. Οι 4 από τις 5 κορυφαίες χώρες που οδήγησαν στην αύξηση της ζήτησης τον Ιούνιο σημείωσαν στην πραγματικότητα πτώση από έτος σε έτος (YOY) RevPAR. Λάβετε υπόψη ότι το RevPAR συνδυάζει τη μέση ημερήσια τιμή σας (ADR) με το ποσοστό πληρότητάς
      Στη Δανία, η αύξηση του ετήσιου έτους RevPAR κατά 15,4% ετησίως οφείλεται στην αύξηση του ετήσιου ADR κατά 12,8% και στην αύξηση της πληρότητας κατά 2,3% σε ετήσια βάση.
      Η Γερμανία, η οποία φιλοξένησε το EURO 2024 από τις 14 Ιουνίου, σημείωσε άνοδο των ADRs κατά 6,7% ετησίως τον περασμένο μήνα, ενώ η πληρότητα αυξήθηκε κατά 2,3%.
      Στην Ισπανία, η αύξηση της πληρότητας κατά 5,9% σε συνδυασμό με την αύξηση της ADR κατά 2,9% οδήγησαν σε αύξηση 9% σε ετήσια βάση στο RevPAR του Ιουνίου.
      *Το μέσο ημερήσιο έσοδο (ADR) είναι μια βασική μέτρηση στον κλάδο της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (STR). Αντικατοπτρίζει το μέσο εισόδημα από ενοίκια ανά κράτηση διανυκτέρευσης, συμπεριλαμβανομένων των διανυκτερεύσεων και των πρόσθετων τελών, όπως οι χρεώσεις καθαρισμού.

       
    3. Επικαιρότητα

      Engineer

      Αλλαγές στον οδηγό του «Εξοικονομώ-Επιχειρώντας», του προγράμματος που τρέχει από τον Μάρτιο και επιδοτεί παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης για τον τριτογενή τομέα (τομείς εμπορίου, υπηρεσιών και Τουρισμού) σχεδιάζει από το Σεπτέμβριο το ΥΠΕΝ. Στόχος είναι να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων, οι οποίες θα γίνονται δεκτές από το σύστημα μέχρι εξαντλήσεως των πόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχει αναλωθεί ποσοστό λίγο πάνω από το 50% των πόρων οι οποίοι φθάνουν συνολικά τα 176,75 εκατ. ευρώ με τον τομέα του Τουρισμού να πρωτοστατεί.
      Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026 με συνολικούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 38% θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης μετάβασης. Εκτός από την δράση που ήδη υλοποιείται για τον τριτογενή τομέα, από φθινόπωρο αναμένεται να τρέξει και ο δεύτερος πυλώνας του «Εξοικονομώ-Επιχειρώντας», ύψους 160 εκατ. ευρώ, ο οποίος απευθύνεται στον δευτερογενή τομέα (κατασκευαστική βιομηχανία, μεταποίηση). Μέσω του επόμενου προγράμματος, οι εταιρείες και βιομηχανίες θα έχουν την δυνατότητα να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μειώσουν ορατά το ενεργειακό κόστος. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιδότηση να μειώσουν τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο και τουλάχιστον κατά 30% τις εκπομπές τους.
      Τι αλλαγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής – Τι ισχύει για τις επιδοτήσεις στον τριτογενή τομέα
      Προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, ήδη για το πρόγραμμα που τρέχει έχουν γίνει τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, (καταργήθηκε η απαίτηση αναβάθμισης κατά δύο τουλάχιστον ενεργειακές κατηγορίες, ενώ παραμένει η υποχρέωση της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35% και της εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 40%).
      Για επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό έως 150.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και έως 80.000 ευρώ για τους κλάδους του εμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών, σε περίπτωση που κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχει εκδοθεί το ΠΕΑ του κτιρίου/των κτιρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ή η Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου, δίνεται αποκλειστική προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης για την προσκόμισή του και τα παραπάνω δηλώνονται με Υπεύθυνη Δήλωση.
      Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν στο «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» - Το ύψος της επιδότησης
      Σκοπός του προγράμματος «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.
      Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.
      Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ Φ.Π.Α.) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.
      Όπως προβλέπεται, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.
      Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/ και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).
      Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για τυχόν ερωτήματα και διευκρινίσεις στα τηλέφωνα: 218 2185146 (ώρες λειτουργίας 09:00 - 17:00) και 213 1513598 (ώρες λειτουργίας 11:00 - 17:00) ή να τα αποστέλλουν e-mail: [email protected].
    4. Επικαιρότητα

      Engineer

      Σε σύσταση Ομάδας Εργασίας που θα δρομολογήσει τον διαγωνισμό εκπόνησης των απαραίτητων μελετών για την κατεδάφιση αυθαιρέτων τμημάτων του κτιρίου επί της οδού Φαλήρου 5, προχώρησε η η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
      Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η προετοιμασία και η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας προς ανάδειξη μελετητή/τριας αναδόχου, προκειμένου να συνταχθεί η μελέτη κατεδάφισης αυθαιρέτων τμημάτων του κτιρίου ιδιοκτησίας της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε.Ε.Α.Π., μέχρι την υπογραφή της τελικής σύμβασης με τον ανάδοχο.
      Η σύσταση ομάδας εργασίας κρίθηκε αναγκαία, καθώς «πρόκειται για “Ειδικό Έργο” εξαιτίας του ό,τι η εν λόγω κατεδάφιση πρόκειται να υλοποιηθεί σε τμήμα κτηρίου μεγάλου ύψους, στο κέντρο της πόλης, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση, και «υψίστης προτεραιότητας», εξαιτίας της μεγάλης εγγύτητας του ακινήτου (επί της οδού Φαλήρου 5 στον Δ. Αθηναίων), στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς».
      «Η υλοποίηση μιας τέτοιας κατεδάφισης (μερικής σε υπάρχον κτίριο) ουδέποτε έχει συντελεσθεί μέχρι σήμερα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα αυτό εξαιρετικά δυσχερές τόσο ως προς το σκέλος του προγραμματισμού της κατεδάφισης αυτής καθαυτής, όσο και ως προς το σκέλος της υλοποίησής της, σε συνάρτηση με την χωροθέτηση του υπό κατεδάφιση ακινήτου εντός του οικιστικού ιστού».
      Στις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας δύνανται να παρίστανται, μετά από πρόσκληση, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) που έχουν ορισθεί από την υπογραφείσα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΤΕΕ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. 
      Οι προς κατεδάφιση όροφοι που βρίσκονται πάνω από την στάθμη των 24 μέτρων δεν λειτουργούν καθώς το Υπουργείο Τουρισμού τους σφράγισε τον περασμένο Μάρτιο σύμφωνα με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Το υπόλοιπο ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά.
    5. Επικαιρότητα

      GTnews

      Το αργότερο μέσα στον Αύγουστο προγραμματίζεται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας η προκήρυξη του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού που θα προβλέπει μέσω Συνέργειας Ιδιωτικού με τον Δημόσιο Τομέα (ΣΔΙΤ) την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου, αλλά και την αξιοποίηση (διαμόρφωση) άλλων 1.600 κενών ακινήτων σε όλη τη χώρα για τη στέγαση 5.000 νέων ζευγαριών με κοινωνικά κριτήρια.
      Το πρόγραμμα «Κοινωνικής Αντιπαροχής», όπως ονομάζεται, εντάσσεται στο πλέγμα του κυβερνητικού προγράμματος στέγασης που διαχειρίζεται η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη και απευθύνεται  σε 5.000 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών. Τα πρώτα διαμερίσματα αναμένεται να διατεθούν από τα ήδη ακίνητα του Δημοσίου τους πρώτους μήνες του 2025, με χαμηλό ενοίκιο, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.   Το πρόγραμμα θα είναι μηδενικού κόστους για τον δημόσιο προϋπολογισμό, με τις κατασκευαστικές να λαμβάνουν ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού, καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι το πρόγραμμα ελκυστικό, ώστε οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες.
      Από την καταγραφή που έχει γίνει εντοπίστηκαν 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην Αττική, αλλά και 10 οικόπεδα με οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων, τα οποία θεωρούνται τα πλέον ώριμα για αξιοποίηση. Στον σχεδιασμό εντάσσονται, όμως, και εκτάσεις εκτός σχεδίου, όπως και αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία. Μέσα στο 2023 αναμένεται να βγουν στην αγορά 11 στρέμματα στην Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στρέμματα στην Ξάνθη, 74 στρέμματα στον Βόλο, αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες και Χαλκιδική. Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) θα καθορίζεται η επιλογή του αναδόχου, που θα γίνεται κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης, στην οποία θα περιγράφονται τουλάχιστον τα εξής:
      Το αδόμητο ακίνητο, τυχόν υφιστάμενα κτίσματα που ευρίσκονται εντός αυτού και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου που πρόκειται να ανεγερθεί σε αυτό. Οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα συσταθούν και οι επιτρεπόμενες χρήσεις τους. Τα κριτήρια συμμετοχής και επιλογής του αναδόχου. Οι βασικοί όροι των συμβάσεων μίσθωσης μεταξύ του αναδόχου και των δικαιούχων, πλην του μισθώματος. Η ρύθμιση των συμβατικών σχέσεων με μισθωτές μετά το πέρας της εκμετάλλευσης του ακινήτου από τον ανάδοχο. Η διαδικασία παράδοσης και παραλαβής του ακινήτου και η σύνταξη του σχετικού πρωτοκόλλου. Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων μισθωτών και η διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης και επιλογής τους, τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά, ο έλεγχος και η επαλήθευση αυτών. Στα κτίρια που ανεγείρονται κατόπιν σύμβασης κοινωνικής αντιπαροχής επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά της οριζόντιας ιδιοκτησίας (rent to own) από τους δικαιούχους. Η σύμβαση αυτή, στην οποία συμμετέχει και ο φορέας ιδιοκτήτης του ακινήτου, περιβάλλεται από τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου και ισχύει μόνο μετά τη μεταγραφή της στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή την εγγραφή της στο οικείο Κτηματολογικό Γραφείο.
    6. Επικαιρότητα

      GTnews

      Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου που αφορά στον καθορισμό ημερομηνίας για την ηλεκτρονική τήρηση των Βιβλίων του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) σε Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο.
      Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, από σήμερα 10.07.2024 τηρούνται και ενημερώνονται ηλεκτρονικά οι νέες εγγραφές στα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) σε Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ως εξής:
      Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Κομοτηνής και Σαπών της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Αλεξανδρούπολης και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και Σουφλίου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Δράμας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Δράμας, Νέστου και Νευροκοπίου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Καβάλας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Θάσου, Καβάλας, Παγγαίου και Χρυσούπολης της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Ξάνθης και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Ξάνθης και Σταυρουπόλεως της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Ορεστιάδας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Διδυμότειχου, Δικαίων και Ορεστιάδας της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Κέας της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Ελευσίνας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Ελευσίνας, Ερυθρών και Μεγάρων της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αγιάσου, Ερεσού, Καλλονής, Μανταμάδος, Μηθύμνης, Μυτιλήνης, Παπάδου – Γέρας, Πλωμαρίου και Πολιχνίτου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Λήμνου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Λήμνου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Σάμου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Καρλοβασίου, Μαραθόκαμπου, Πύργου, Σάμου και Χώρας Σάμου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Χίου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Βολισσού, Καλαμωτής-Μαστιχωρίων, Καλλιμασίας, Καρδαμύλων και Χίου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδος και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Κάτω Αχαΐας – Δύμης της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Αγρινίου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αγρινίου Α, Αγρινίου Β, Βάλτου, Θέρμου, Εχίνου και Σολλίου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Αιγιαλείας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Αμαλιάδας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του ΣυστήματοςΜεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αμαλιάδος, Βαρθολομιού και Γαστούνης της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Μεσολογγίου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αιτωλικού, Άνω Χώρας-Αποδοτίας, Αστακός-Ξηρόμερου, Μακρυνείας, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Παραχελωίτιδος και Προσχίου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Πύργου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Ανδρίτσαινας, Αρήνης, Βώλακος, Κρεσταίνων, Λαμπείας, Νέας Φιγαλείας, Ολυμπίων, Πύργου και Ωλένης της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Γρεβενών και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Δεσκάτης της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Καστοριάς και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Κλεισούρας, Κορεστείων και Νεστόριου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Φλώρινας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Υποθηκοφυλακείων Αμύνταιου, Πρεσπών και Φλώρινας της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Καλύμνου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αστυπάλαιας και Καλύμνου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Λέρου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Λέρου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Πάτμου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Πάτμου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Ιωαννίνων της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου εκ μεταφοράς. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Λάρισας και Φαρσάλων της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Βόλου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αλμυρού, Αχίλλειου, Βόλου, Νηλείας και Φερρών της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Καρδίτσας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Καρδίτσας, Νεβροπόλεως, Παλαμά, Ρεντίνας και Σοφάδων της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Σκιάθου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Σκιάθου και Σκοπέλου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Τρικάλων και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Καλαμπάκας, Πύρρας, Τρικάλων και Φαρκαδόνας της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Τυρνάβου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Ελασσόνας και Τυρνάβου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Καλαμαριάς και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Βασιλικών της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Λαγκαδά και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Υποθηκοφυλακείων Λαγκαδά και Σοχού της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Επιλιμνίων, Κέρκυρας, Λευκίμης, Μέσης και Όρους της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Ζακύνθου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Ζακύνθου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Κεφαλληνίας-Ιθάκης και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αργοστολίου, Ερυσσού, Ληξουρίου και Σαμαίων – Αιγιαλαίας της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Λευκάδας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Βόνιτσας, Καρυάς και Λευκάδας της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Βέροιας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αλεξανδρείας, Βέροιας και Νάουσας της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Γιαννιτσών και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Πολυγύρου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αρναίας, Ιερισσού, Κασσάνδρας, Νέων Μουδανιών, Πολυγύρου και Συκέας της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Σερρών και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Ηράκλειας, Νιγρίτας, Ποροιών, Ροδολίβους, Σερρών, Σιντίκης και Φυλλίδας της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Χερσονήσου και Μοιρών της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Αγίου Νικολάου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Νεάπολης, Σητείας και Τζερμιάδων της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Χανίων και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αλικιανού, Βάμου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Κανδάνου, Καστελλίου – Κισάμου, Κολυμβαρίου, Χανίων και Χώρας Σφακίων της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Σύρου – Ερμουπόλεως της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Άνδρου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Άνδρου, Γαυρίου και Κορθίου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Θήρας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Θήρας της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Μήλου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Μήλου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Μυκόνου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Μυκονίων της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Νάξου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Νάξου και Τραγαίας της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Πάρου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Πάρου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Τήνου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Τήνου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Γλυφάδας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Βούλας και Γλυφάδας της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Παλαιού Φαλήρου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Παλαιού Φαλήρου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων ΚλείτοροςΜυλάοντος, Λυκοσούρας, Μεγαλοπόλεως, Νυμφασίας, Ορχομενού, Πάρνωνα, Πρασιών, Τάνιας (Δολιανών), Τριπόλεως Βορείου Πλευράς και Τριπόλεως Νοτίου Πλευράς της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Καλαμάτας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αβίας, Αλαγονίας, Άμφειας, Βουφράδος, Εύας, Θουρίας, Κορώνης, Μεθώνης, Μεσσήνης – Παμισού και Πύλου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Κορίνθου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Δερβενίου, Κορίνθου Α, Κορίνθου Β, Νεμέας, Ξυλοκάστρου και Σικυώνος της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Κυπαρισσίας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Δωρίου-Τριφυλίας, Εράνης, Κυπαρισσίας, Πλαταμώδους – Γαργαλιάνων και Φλεσσιάδος της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Ναυπλίου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Άστρους και Ναυπλίου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Σπάρτης και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αρεοπόλεως-Οιτύλου, Γερονθρών, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμήρας, Θεράπνων, Καστορείου, Κροκεών, Μελιτίνης, Νεάπολης – Βοίων, Σπάρτης και Φάριδος της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Στερεάς Ελλάδος και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αταλάντης, Δομοκού, Ελάτειας, Θερμοπύλων, Λαμίας, Μακρακώμης, Υπάτης και Φαλάρων της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Άμφισσας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Δεσφίνας, Δωριέων, Ευπαλίου, Κροκυλείου και Τολοφώνος της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Θήβας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Θεσπιών και Θίσβης της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Καρπενησίου και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) του καταργηθέντος πρώην Υποθηκοφυλακείου Καρπενησίου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Λειβαδιάς και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αλίαρτου, Αμβρυσσού, Αραχώβης, Δαύλειας, Λιβαδειάς και Ορχομενού της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Στο Υποκατάστημα Χαλκίδας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αυλώνος Καρύστιας, Ερέτριας, Καρύστου και Μαρμαρίου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς. Από την ίδια ημερομηνία τα παραγόμενα ηλεκτρονικά αρχεία των ίδιων Βιβλίων (ψηφιακά Βιβλία) αντικαθιστούν τα ίδια αρχικά τηρούμενα βιβλία σε έντυπη μορφή, που καταργούνται.
      Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την 10η Ιουλίου 2024.
      Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ με την απόφαση από εδώ
    7. Επικαιρότητα

      Engineer

      Τις τελευταίες ώρες επιχειρείται κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα του Κτηματολογίου.
      Από την πρώτη στιγμή έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς καθώς και ομάδα ειδικών για την αντιμετώπισή τέτοιων κρίσεων.
      Οι ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και συνεχίζονται έχουν στόχο την απομόνωση των δικτύων και των συστημάτων ώστε να αποκοπεί κάθε πρόσβαση κακόβουλου χρήστη ή λογισμικού.
      Από την μέχρι στιγμής ανάλυση των ειδικών, προκύπτει πως η επίθεση δεν έχει επιτύχει τον σκοπό της σε καμία κρίσιμη υποδομή και όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες παραμένουν ενεργές.
      Οι ενέργειες αντιμετώπισης της επίθεσης συνεχίζονται μέχρι την οριστική αποτροπή της και θα υπάρξει νέα ενημέρωση.
      Σε επόμενη ανακοίνωση το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρει:
      Από τις ενέργειες αποκοπής πρόσβασης και τους διαγνωστικούς ελέγχους που έχουν διενεργηθεί προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
      Κατεγράφησαν πάνω από 400 επιθέσεις στα πληροφοριακά συστήματα του Κτηματολογίου την εβδομάδα που διανύουμε. Επιχειρήθηκε αλλά απέτυχε, εισβολή κακόβουλου χρήστη στην Database. Δημοσίευμα που αναφέρεται σε “απόκτηση πρόσβασης στη Βάση Δεδομένων” δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, κάτι που επιβεβαιώνεται, τόσο από το Security Operation Center του αναδόχου, όσο και από του αρμόδιους κρατικούς φορείς που διαχειρίζονται την επίθεση, μεταξύ άλλων την Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ.
      Παραβιάστηκε ένα από τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) αλλά απέτυχε η απόπειρα για εξαγωγή δεδομένων (data exfiltration) προς server του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το Κτηματολόγιο παράγει καθημερινά αντίγραφα της βάσης δεδομένων. Παραβιάστηκαν τερματικά υπαλλήλων του Φορέα, από τα οποία εξήχθησαν μέχρι στιγμής δεδομένα συνολικού όγκου 1,2 GB από το συνολικό όγκο 200 TB που διαθέτει το Κτηματολόγιο, δηλαδή 0,00059%. Το είδος των αρχείων που υπεκλάπησαν μέχρι στιγμής δεν αφορά προσωπικά στοιχεία πολιτών, αλλά τυπικά διαχειριστικά έγγραφα υπηρεσιών που δεν επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου.
      Δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής λογισμικό ransomware, και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν μειώνουν δραστικά αυτόν τον κίνδυνο. Ζητήθηκε από το σύνολο των υπαλλήλων του Κτηματολογίου να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης και να εφαρμόσουν (όσοι δεν το είχαν κάνει ήδη) πρωτόκολλο 2FA (2 factor authentication). Διεκόπη κάθε πρόσβαση μέσω VPN ώστε να αποκλειστούν κακόβουλοι χρήστες. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, οι ψηφιακές υπηρεσίες λειτούργησαν και λειτουργούν αδιάκοπα ώστε να μην επηρεαστούν οι συναλλαγές. Η τελευταία καταγεγραμμένη επίθεση πραγματοποιήθηκε ανεπιτυχώς στις 5 τα ξημερώματα της 19/7/2024 και απετράπη. Η προσπάθεια όλων συνεχίζεται και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση.
    8. Επικαιρότητα

      Engineer

      Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέδωσαν από κοινού εγκύκλιο βάσει της οποίας διευκρινίζεται ότι το ποσοστό κάλυψης για τις εγκατεστημένες Επιχειρήσεις σε οργανωμένους Υποδοχείς βιομηχανικής δραστηριότητας, έχει ορισθεί εκ του νόμου 
      στο 70%, από το 60%, που εφαρμοζόταν εκ παραδρομής μέχρι πρόσφατα από τις υπηρεσίες Δόμησης. Η διευκρίνιση της Εγκυκλίου μάλιστα ανάγεται στη δημοσίευση του ν.4982/2022, δηλαδή στις 15/10/2022.
      Η οδηγία Εγκύκλιος ενδεικτικά αναφέρει:
      Σύμφωνα με την παρ. 2 περ. α) του άρθρου 11 του ν. 4982/2022 (Α’ 195) «2. Ως προς τους όρους δόμησης εντός του Ε.Π., τηρούνται τα κάτωθι όρια: α) ποσοστό κάλυψης μέχρι εβδομήντα τοις εκατό (70%)».  Σύμφωνα με την παρ. 10 του ως άνω άρθρου «10. Το παρόν άρθρο καταλαμβάνει και εφαρμόζεται σε όλους τους Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. που πολεοδομούνται. Η ανωτέρω πρόβλεψη του ποσοστού κάλυψης μέχρι 70% είναι άμεσης εφαρμογής για όλους τους Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, όπως αυτοί ορίζονται στην περ. η) της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.4982/2022, ήτοι στους χώρους που είχαν οργανωθεί ως Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) Η άμεση εφαρμογή ορίζεται εκ του νόμου, ως εκ τούτου, δεν απαιτείται υποβολή νέου ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής εκ μέρους της Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Eπιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.) προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ούτε απόφαση τροποποίησης εκάστου εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου για τους υφιστάμενους Υποδοχείς. Το ποσοστό κάλυψης, το οποίο ορίζεται πλέον μέχρι του 70% καταλαμβάνει εκ της δημοσίευσης του ν.4982/2022, ήτοι από τις 15/10/2022, όλους τους Υφιστάμενους Υποδοχείς». 
      Η Εγκύκλιος αυτή αποτελεί τη συνέχεια σε μια ευρύτερη σειρά πρωτοβουλιών που σταθερά προωθεί η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. σε αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες Γενικές Γραμματείες των Υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο εμπράκτων μέτρων που στηρίζουν την ελληνική βιομηχανία και δημιουργούν ένα φιλικό τόσο ως προς τις υφιστάμενες όσο και ως προς τις νέες βιομηχανικές επενδύσεις περιβάλλον. Η διευκρίνηση που παρασχέθηκε από τις δύο αρμόδιες Γενικές Γραμματείες έρχεται να τακτοποιήσει ένα θέμα που ήταν σε εκκρεμότητα από τη σχετική νομοθεσία του 2021.
      Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ ΑΕ κ. Θάνος Ψαθάς αναφορικά στην έκδοση της ανακοίνωσης δήλωσε: «Στην ΕΤΒΑ πιστεύουμε ότι οφείλουμε να συμβάλλουμε και να συνεργαζόμαστε αρμονικά με τις Κρατικές Αρχές προς όφελος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και να επενδύουμε στην επίλυση των χρόνιων πραγματικών προβλημάτων τους. Πάντα σε ευθεία και αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους επιχειρηματίες που έχουν επιλέξει τα Επιχειρηματικά μας Πάρκα για την ανάπτυξη της βιομηχανικής τους δραστηριότητας, η ΕΤΒΑ προωθεί εκείνες τις προτάσεις που απελευθερώνουν το βιομηχανικό έργο και ενισχύουν την θέση της ελληνικής βιομηχανίας. Δε θα σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τα πραγματικά ζητούμενα των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων χωρίς να υποκύπτουμε σε κινήσεις άστοχου εντυπωσιασμού και μη παραγωγικών επιλογών».
    9. Επικαιρότητα

      Engineer

      Η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει γίνει ο κύριος κατασκευαστής αιολικών και ηλιακών πάρκων παγκοσμίως, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια μείωση των εκπομπών CO2 και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
      Σχεδόν τα δύο τρίτα, των νέων αιολικών και ηλιακών σταθμών παγκοσμίως κατασκευάζει η Κίνα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού think tank Global Energy Monitor (GEM). Αυτό υπογραμμίζει τον ηγετικό ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προσπάθειά της να μειώσει τις εκπομπές θερμοκηπίου.
      Το Πεκίνο είναι επίσης σε καλό δρόμο προκειμένου να επιτύχει τον δικό του στόχο για το 2030, δηλαδή να εγκαταστήσει 1.200 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως τα τέλη του μήνα –έξι χρόνια νωρίτερα–, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Climate Energy Finance με έδρα το Σίδνεϊ.
    10. Επικαιρότητα

      Engineer

      «Κρυμμένα» κάτω από τον πλούτο των… προστατευόμενων περιοχών της χώρας βρίσκονται έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και δημοσιεύεται σήμερα, τα χρήματα αυτά θα εισέρρεαν στην ελληνική οικονομία αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, θα εξασφάλιζε περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
      Το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών Natura καλύπτει περίπου το 27% της χερσαίας έκτασης, περιλαμβάνοντας σημαντικούς βιότοπους (π.χ. υγρότοποι Πρέσπας, δάση Ροδόπης, θαλάσσιο πάρκο της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus των Σποράδων κ.ά.). Ωστόσο, οι Natura δεν είναι σημαντικές μόνο για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και της άγριας ζωής αλλά και για την τοπική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη με την προώθηση ήπιων μορφών τουρισμού (π.χ. οικοτουρισμό). Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη (συνέχεια αντίστοιχης του 2017), η οποία υπογράφεται από ερευνητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Πάρι Τσάρτα) και των Πανεπιστήμιων Αιγαίου και Δυτικής Αττικής, «η ήπια οικονομική δραστηριότητα στην επικράτειά τους πιθανόν δίνει επιπλέον κίνητρα για την διασφάλιση της προστασία τους».
      Γενικότερα, υπολογίζεται ότι με ετήσιο κόστος 148,5 εκατομμυρίων ευρώ η διαχείριση και προστασία των περιοχών Natura στην Ελλάδα μπορεί να αποδώσει ετησίως οφέλη της τάξεως των δύο δισ. ευρώ. Η εκτίμηση του συνολικού προϋπολογισμού για δράσεις ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού στις περιοχές Natura 2000 (μέτρα διατήρησης και αποκατάστασης, πράσινες υποδομές διοικητικές δαπάνες κ.ά.) στην Ελλάδα φτάνει στα 1.039,5 εκατ. ευρώ κατά την επταετία 2021-27.
      Διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία 7,7 δισ. ευρώ
      Σύμφωνα με τους μελετητές οι αναγκαίες παρεμβάσεις μπορούν να ενσωματωθούν στα διαθέσιμα για την Ελλάδα χρηματοδοτικά προγράμματα του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου. Στην ανεύρεση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων καθοριστικό ρόλο έχουν το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το πρόγραμμα Life 2021-2027, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2023-2027) και η Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία (Interreg).
      Το νέο ΕΣΠΑ εισάγει σημαντικές προσθήκες σχετικές με δράσεις στις περιοχές Natura 2000, σε σύγκριση με της προηγούμενης περιόδου, μέσω της 6ης προτεραιότητας, προϋπολογισμού 74 εκατ. ευρώ, του προγράμματος Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, της 3ης προτεραιότητας, προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ, του προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας και μέσω των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), συνολικού προϋπολογισμού 414 εκατ. ευρώ, των προγραμμάτων Επιχειρησιακής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
      Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί άλλη μια κομβική πηγή χρηματοδότησης, με ένα «πορτοφόλι» 1,8 δισ. ευρώ για πράσινης ανάπτυξης, ενώ το «Life 2021-2027, με προϋπολογισμό 5,4 δισ. ευρώ και τα Interreg στοχεύουν, επίσης, σε δράσεις ανάπτυξης τουρισμού σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.
      Πολιτική εισιτηρίων
      Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις επενδύσεων στις Natura μπορούν να συνδυαστούν, σύμφωνα με τους μελετητές, και με μια πιο αποδοτική εμπορική αξιοποίηση των προστατευόμενων περιοχών.
      Για παράδειγμα με:
      – την πολιτική εισιτηρίων όπως ήδη συμβαίνει στο φαράγγι της Σαμαριάς και στο πάρκο των Σποράδων
      – την παροχή υπηρεσιών (πχ. οργάνωση αθλητικών και κοινωνικών δράσεων ή εκδρομών)
      – την πώληση τοπικών προϊόντων.
      Απόδοση επενδύσεων
      Τα τέλη εισόδου που καταβάλλουν οι τουρίστες όταν επισκέπτονται προστατευόμενες περιοχές παρέχουν άμεσα έσοδα στα κράτη ενώ τα χρήματα που δαπανούν σε ξενοδοχεία, γεύματα, μεταφορές, αναμνηστικά και άλλες τουριστικές υπηρεσίες τονώνουν την τοπική οικονομία. «Όταν υπολογίζεται το άθροισμα αυτών των άμεσων και έμμεσων οικονομικών οφελών, παρέχεται μια εκτίμηση του ποσοστού απόδοσης των δημοσίων επενδύσεων σε προστατευόμενες περιοχές και τουρισμό με βάση τη φύση», σημειώνεται στην έκθεση στην οποία εξετάστηκαν παραδείγματα από τέσσερις χώρες. τη Βραζιλία, τα Νησιά Φίτζι, το Νεπάλ και τη Ζάμπια, και διαπιστώθηκαν οφέλη από την επένδυση σε προστατευόμενες περιοχές που υπερτερούν κατά πολύ του κόστους της αρχικής επένδυσης. Τα ποσοστά απόδοσης ήταν:
      • 6 φορές το ποσό που επενδύθηκε για το Θαλάσσιο Πάρκο Abrolhos της Βραζιλίας.
      • 8 φορές το ποσό που επενδύθηκε για το Εθνικό Πάρκο Chitwan του Νεπάλ.
      • 16 φορές το ποσό που επενδύθηκε για το Εθνικό Πάρκο Lower Zambezi της Ζάμπια.
      • 28 το ποσό που επενδύθηκε στο Εθνικό Πάρκο South Luangwa της Ζάμπια.
      Η ένταση του τουρισμού
      Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν περιορισμοί στο είδος και στην ένταση της τουριστικής δραστηριότητας στις περιοχές Natura ανάλογα τη ζώνη προστασίας. Οι τύποι τουρισμού που θεωρούνται κατάλληλοι είναι ο οικοτουρισμός (πεζοπορία, παρατήρηση πουλιών, περιηγήσεις, κλπ.), ο αγροτουρισμός (συμμετοχή σε αγροτικές δραστηριότητες, π.χ. συγκομιδή ελιάς) και ο πολιτιστικός τουρισμός (επισκέψεις σε μνημεία, μουσεία, κλπ.).
      Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι πολλές. Ακόμη και σε τέτοιες ήπιες δραστηριότητες η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (ρύπανση, διατάραξη της άγριας ζωής, κλπ.) μπορεί να είναι σημαντική. Ένα άλλο πρόβλημα αφορά τη διατήρηση της αυθεντικής εμπειρίας της τοπικής κουλτούρας, σε συνθήκες μεγάλης ανάπτυξης τουριστικών δραστηριοτήτων. Μια ακόμη πρόκληση που επισημαίνεται στη μελέτη αφορά στη δημιουργία επαρκών υποδομών (δρόμων, μέσων πρόσβασης για ΑμεΑ κλπ.) για τη διαχείριση της κίνησης των επισκεπτών. Απαραίτητη είναι και η ενημέρωση των επισκεπτών για την προστασία αυτών των περιοχών.
      Προτάσεις πολιτικής
      Οι ερευνητές μελέτησαν παραδείγματα προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα (Εθνικά πάρκα Αλοννήσου, Χελμού-Βουραϊκού, Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, Λίμνης Κερκίνης, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, Ολύμπου και την Ελαφόνησο) και στο εξωτερικό (Ορεινό Σύμπλεγμα Αμπρούτσο στην Ιταλία, Αρχιπέλαγος των Αζορών στην Πορτογαλία, υγρότοπος Καμάργκ στη Γαλλία) τα οποία έχουν αναπτύξει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τουριστικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στις περιπτώσεις του εξωτερικού ο βιώσιμος τουρισμός εντός των προστατευόμενων περιοχών έχει αναπτυχθεί αρκετά μέσα από τη συνέργεια αρμόδιων φορέων του τουρισμού, φορέων υπεύθυνων για την ανάπτυξη της βιωσιμότητας, τοπικών φορέων αλλά και τουριστικών επιχειρήσεων. Αντίθετα, στην Ελλάδα αναδεικνύεται αποσπασματική εφαρμογή των διαφόρων εργαλείων διαχείρισης.
      Για τη διαμόρφωση ενός μοντέλου βιώσιμου τουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας η ομάδα μελέτης προτείνει μια εργαλειοθήκη που ακολουθεί τις δέκα αρχές αειφόρου τουρισμού και προσαρμόζει τις προτεινόμενες στρατηγικές και δράσεις στη ελληνική περίπτωση. Οι δράσεις αυτές ενδεικτικά αφορούν την ενίσχυση του πλαισίου διαχείρισης, της επιχειρησιακής ικανότητας, της προβολής και της προώθησης, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την παροχή ποιοτικών τουριστικών προϊόντων, την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας τοπικών κοινοτήτων και τουριστικών φορέων για την επίτευξη των στόχων αειφόρου τουρισμού.
    11. Επικαιρότητα

      Engineer

      Νέα απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει αντισυνταγματικές, όχι μόνο τις προσαυξήσεις ύψους με βάση τα μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ), αλλά και την εξαίρεση από τον προσμετρούμενο συντελεστή δόμησης διαφόρων χώρων, όπως πατάρια και έρκερ («κρυφός» συντελεστής) καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερα κτίρια, άρα σε επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος. Οπως και οι προηγούμενες, ωστόσο, η υπόθεση παραπέμφθηκε για τελική κρίση στην Ολομέλεια (η εκδίκαση έχει οριστεί για τις 10 Οκτωβρίου).
      Η απόφαση (αρ. 662/2024, εισηγητής Δημήτριος Πυργάκης, προεδρεύων Θόδωρος Αραβάνης) προήλθε έπειτα από προσφυγή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Αλίμου κατά οικοδομικής άδειας. Με την άδεια επρόκειτο να κατασκευαστεί επταώροφο κτίριο 21,6 μέτρων, αντί ανώτατου ύψους 14 μέτρων στην περιοχή. Περαιτέρω το κτίριο θα έφθανε τελικά τα 916,90 τ.μ. (εκ των οποίων 231,56 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρο παταριού, έρκερ και σοφίτας, που βάσει του ΝΟΚ δεν προσμετρώνται στον συντελεστή), δηλαδή 491,59 τ.μ. περισσότερο, κάτι που ισοδυναμεί με υπερδιπλασιασμό της νομίμως δομήσιμης επιφάνειας (αντιστοιχεί σε συντελεστή δόμησης 1,72 αντί 0,8).
      Η απόφαση του Ε΄ τμήματος κάνει μια αναδρομή στη νομολογία των τελευταίων ετών και ιδίως στην απόφαση 705/2020 της ολομελείας, με την οποία κρίθηκε ότι ο υπολογισμός του μέγιστου ύψους των κτιρίων σε συνάρτηση με τον σ.δ., δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς στους οποίους με ειδικά διατάγματα είχαν ορισθεί πριν από τον ΝΟΚ συγκεκριμένοι όροι δόμησης, όπως ανώτατα ύψη κτιρίων.
      Αντισυνταγματικές οι προσαυξήσεις ύψους με βάση τα μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού.
      Οπως και οι προηγούμενες αποφάσεις του τελευταίου έτους για τον Αλιμο και τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, το ΣτΕ κρίνει ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και ανοιχτής διαδικασίας με τη συμμετοχή του κοινού και την εκτίμηση των επιπτώσεων και όχι να τροποποιείται «οριζόντια» με νόμο ή με υπουργικές αποφάσεις. «Αντίθετη ερμηνεία, κατά την οποία, μετά την έναρξη ισχύος του ΝΟΚ 2012 αυξήθηκε “αυτομάτως” το ανώτατο ύψος των οικοδομών σε όλες τις περιοχές της χώρας σε συνάρτηση με τον ισχύοντα σ.δ., αδιαφόρως των προβλέψεων των ειδικών πολεοδομικών διατάξεων που ίσχυαν σε κάθε περιοχή, παραβιάζει το άρθρο 24 παρ. 2 του Συντάγματος», αναφέρει.
      Η απόφαση επαναλαμβάνει το λεπτομερές σκεπτικό της απόφασης 293/2024 (εκδόθηκε τον Απρίλιο επίσης για τον Αλιμο), αναφέροντας πως η αύξηση του ύψους των οικοδομών προκαλεί καθ’ εαυτήν δυσμενείς συνέπειες στους περιοίκους και το οικιστικό περιβάλλον, «τόσο λόγω της μείωσης του φωτισμού, ηλιασμού, αερισμού και της θέας των περιοίκων, όσο και λόγω του αντιαισθητικού συμφυρμού χαμηλών και υψηλών κτιρίων, ιδίως σε περιοχές όπου υφίσταται χαμηλή δόμηση ή σώζονται κτίρια παλαιότερων εποχών, για τα οποία μάλιστα δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο αποτελεσματικής προστασίας, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα». Περαιτέρω, σημειώνει, «αποτέλεσμα τούτου είναι το οικοδομικό χάος που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες ελληνικές πόλεις και ιδίως το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών».
      Εκτός από τα μπόνους για την προσαύξηση του ανώτατου ύψους, η νέα απόφαση στοχεύει και τον «κρυφό» συντελεστή, δηλαδή τους χώρους του κτιρίου που με τον ΝΟΚ επετράπη να μην προσμετρώνται στην οικοδομήσιμη επιφάνεια (με αποτέλεσμα το πραγματικό μέγεθος ενός κτιρίου να είναι πολύ μεγαλύτερο εκείνου για το οποίο έχει εκδοθεί άδεια). Συγκεκριμένα, το Ε΄ τμήμα υποδεικνύει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των άρθρων 10 παρ. 1 περιπτ. α΄ και β΄ (αύξηση του σ.δ. λόγω μείωσης της κάλυψης ή και «απόσυρσης»), 11 παρ. 6 περ. ιδ΄ (πατάρια), ιε΄ (σοφίτες) και ιστ΄ («έρκερ»), 15 παρ. 8 περ. δ΄ (προσαύξηση ύψους λόγω μείωσης κάλυψης), 17 παρ. 6 (επέκταση υπογείων μέχρι τα όρια του οικοπέδου), 19 παρ. 2 περ. α΄ ii (προσθήκη χώρου κύριας χρήσης στο δώμα λόγω φύτευσης) και 25 παρ. 1 (αύξηση σ.δ. λόγω ενεργειακής απόδοσης κτιρίου). Οπως σημειώνει το ΣτΕ, όλες αυτές οι διατάξεις οδηγούν σε σημαντική πολεοδομική επιβάρυνση, από την οποία επωφελείται μόνο ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και ο εργολάβος: «Δεν νοείται η παροχή στον ιδιώτη κατασκευαστή αντισταθμισμάτων που συνεπάγονται επιβάρυνση των περιοίκων και γενικά των κατοίκων του οικισμού, όπως η προσαύξηση της δόμησης (…). Τα επίμαχα πολεοδομικά “κίνητρα” δεν είναι πρόσφορα για την επίτευξη των σκοπών που φέρεται ότι επιδιώκουν. Αντιθέτως αποβλέπουν κυρίως στην ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς μέσω της αύξησης της δόμησης και της εντατικής εκμετάλλευσης των οικοπέδων».
    12. Επικαιρότητα

      Engineer

      Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της», το οποίο εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του Υπερταμείου.
      Με το νομοσχέδιο αυτό ο ρόλος του Υπερταμείου αλλάζει σημαντικά ενώ, παράλληλα, δημιουργείται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση των επενδύσεων.
      Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει την αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του Υπερταμείου και συγκεκριμένα:
      Την θέσπιση ενός πιο σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης για το Υπερταμείο,
      Τον εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με το «μοντέλο ΔΕΗ», του πλαισίου λειτουργίας οχτώ θυγατρικών εταιρειών του, ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στις προσλήψεις προσωπικού και την προσέλκυση ικανών στελεχών από την αγορά, καθώς και σε προμήθειες κρίσιμες για τη λειτουργία τους (λ.χ. προμήθεια, συντήρηση και επισκευή αστικών λεωφορείων),
      Την απορρόφηση του Τ.Χ.Σ. και του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. από το Υπερταμείο,
      Την σύσταση Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα αξιοποιήσει ως αρχικό επενδυτικό κεφάλαιό του το ήμισυ από το αντιστάθμισμα από την επαναπόκτηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και της Ε.Υ.Α.Θ. από το Δημόσιο για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
      Πιο αναλυτικά, στις βασικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται τα εξής:
      «Μοντέλο-ΔΕΗ» στις δημόσιες επιχειρήσεις του Υπερταμείου για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αφορά τις εξής εταιρείες:
      Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier). ΔΕΘ-Helexpo. Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ). Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ). ΓΑΙΑΟΣΕ. Ελληνικές Αλυκές. Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ). Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ). Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία, με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κάθε εταιρείας. H διάρκεια της θητείας των στελεχών (γενικών διευθυντών και διευθυντών) αυξάνεται από 3ετής σε 4ετή με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά.
      Καθιερώνεται ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ, στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (δημόσιες συγκοινωνίες και ΓΑΙΑΟΣΕ) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ. Πιο ευέλικτες θα είναι και οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού τους, με τον ρόλο του ΑΣΕΠ νε περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης εντός 10 ημερών και στην συμμετοχή μέλους του στην εξέταση ενστάσεων κατά τη διαδικασία προσλήψεων.
      Πιο ευέλικτες είναι και οι προμήθειες, σύμφωνα πάντα με το ενωσιακό δίκαιο. Ο κανονισμός προμηθειών υποβάλλεται στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών ως προς τη συμβατότητά του με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
      Συγκροτούνται ανεξάρτητα πειθαρχικά συμβούλια χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών.
      Αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου
      Οι αρμοδιότητες του οργάνου που μέχρι τώρα ήταν γνωστό ως Εποπτικό Συμβούλιο περιορίζονται, ώστε να αντιστοιχούν σε όργανο εποπτείας του Υπερταμείου και όχι καθημερινής διοίκησης. Για να τονισθεί ο νέος ρόλος του οργάνου αυτού, μετονομάζεται σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΣΕΔ). Πράξεις καθημερινής διοίκησης, στις οποίες δεν έχει ρόλο πλέον το τέως Εποπτικό Συμβούλιο/ πλέον ΣΕΔ, είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Υπερταμείου, η ανάκληση των μελών των ΔΣ των άμεσων θυγατρικών του και η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας. Με τις αλλαγές αυτές το ΔΣ του Υπερταμείου καθίσταται το όργανο που είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διοίκηση της εταιρείας, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα εταιρικά σχήματα.
      Επιπρόσθετα, η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στο ΣΕΔ καθίσταται πλέον θεσμική και θα γίνεται από έναν από τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έναν από τους Υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ. Με τον τρόπο αυτό εκπροσωπούνται οι θεσμοί, των οποίων η λειτουργία έχει τη μεγαλύτερη συνάφεια με τον νέο ρόλο του Υπερταμείου, ιδίως μετά την απορρόφηση του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.
      Συγχωνεύσεις δι’ απορροφήσεως ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ στο Υπερταμείο
      Καθώς η αποστολή τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του ΤΧΣ έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί. Άλλωστε, με βάση τον συστατικό του νόμο, το ΤΧΣ έχει διάρκεια ως την 31η Δεκεμβρίου 2025. Η συγχώνευση ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου θα γίνει κατόπιν αποφάσεων γενικών συνελεύσεων των συγχωνευόμενων εταιρειών που θα ληφθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Έως τότε θα έχει εκδοθεί και Υπουργική Απόφαση για την απορρόφηση του ΤΧΣ από το Υπερταμείο. Σημειώνεται ότι η συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου δεν επηρεάζει την αυτόνομη λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων, η οποία θα εξακολουθεί να λειτουργεί υπό εντεταλμένο σύμβουλο με καθεστώς αυτονομίας, όπως ισχύει σήμερα. Σύμβουλος του Υπερταμείου θα αναλάβει την εσωτερική αναδιοργάνωση δομών και οργάνων μετά τη συγχώνευση.
      Δημιουργείται το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο
      Για τη δημιουργία του Ταμείου, το Υπερταμείο θα διαθέσει €300 εκατ., δηλαδή το ήμισυ του ποσού που θα εισπράξει από την επαναμεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Δημιουργείται έτσι ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα παρέχει κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς από τους σημερινούς επενδυτές αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία.
      Τα βασικά χαρακτηριστικά του προσδιορίζονται στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου:
      θα υλοποιεί επενδύσεις στην Ελλάδα, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπου παρατηρείται επενδυτικό κενό, χωρίς να ανταγωνίζεται υφιστάμενα funds, θα καταρτίζει τριετές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση του Υπερταμείου, θα μπορεί να συμμετέχει ως συνεπενδυτής με άλλα ταμεία και φορείς κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές στις επενδύσεις ή με υβριδικά εργαλεία, το επενδυτικό του κεφάλαιο που θα αποεπενδύεται, θα επανεπενδύεται σύμφωνα με την Επενδυτική Πολιτική, κατά τρόπο που δεν θα επηρεάζει τους εθνικούς λογαριασμούς, η επιλογή της διοικητικής του ομάδας θα γίνεται από το Υπερταμείο με κριτήρια την επιστημονική κατάρτιση-αποδεδειγμένη υψηλή τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία σε θέματα χρηματοοικονομικά, επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων μεγάλων έργων κλπ., το Υπερταμείο έχει προσλάβει διεθνή συμβουλευτικό οίκο που θα εισηγηθεί για την πιο κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση του νέου Επενδυτικού Ταμείου. Η εισήγηση θα τεθεί προς έγκριση από τον Υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι στις επενδυτικές δραστηριότητες του Ταμείου περιλαμβάνονται έργα στην Ελλάδα ή διασυνοριακού χαρακτήρα και επιχειρήσεις που προάγουν την ελληνική οικονομία με αναπτυξιακές προοπτικές, ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αποτελεσματικές διοικητικές ομάδες και εξωστρεφή δραστηριότητα, ενδεικτικά στους ακόλουθους κλάδους:
      σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα, όπως επενδύσεις πράσινης μετάβασης, κυκλικής οικονομίας, μπλε οικονομίας και τεχνολογικού και ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και στρατηγικών και κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, σε ενεργειακές επενδύσεις και στις αντίστοιχες υποδομές και δίκτυα, σε κλάδους μεταφορών και συναφών υποδομών, σε τεχνολογικούς κλάδους και σε επενδύσεις τεχνολογιών κατανεμημένου καθολικού (blockchain) και τεχνητής νοημοσύνης, και σε αναπτυξιακές και τεχνολογικές υποδομές. Το κείμενο του σχεδίου νόμου θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τρίτη 23 Ιουλίου.
    13. Επικαιρότητα

      Engineer

      Πάνω από 620.000 δηλώσεις για καθαρισμούς οικοπέδων είχαν υποβληθεί μέχρι χθες στην ειδική πλατφόρμα που δημιούργησαν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών εντός του αστικού ιστού.
      Το στατιστικό στοιχείο (σ.σ. που δείχνει ότι ήδη κατέθεσαν δηλώσεις πάνω από τους μισούς υπόχρεους) γνωστοποίησε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ).
      «Παρότι φέτος ξεκάθαρα είναι μια χρονιά με πολλές πυρκαγιές, θα πάμε πολύ καλύτερα και θα πάμε πολύ καλύτερα γιατί υπάρχει οργάνωση, υπάρχει συντονισμός και ο καθένας από εμάς γνωρίζει τι κάνει -τι κάνει το υπουργείο και η Περιφέρεια, τι κάνουν οι δήμοι, ένα πράγμα το οποίο στο παρελθόν ήταν μάλλον αχαρτογράφητο και αχανές και πλέον υπάρχει συνεργασία όλων αυτών των φορέων.
      Τα πράγματα προφανώς πάνε καλύτερα. Υπάρχουν πυρκαγιές, οι οποίες όμως τελειώνουν και τελειώνουν γρήγορα, γιατί πλέον υπάρχει συντονισμός. Και υπάρχει και κάτι, το οποίο η αλήθεια είναι πως έφερε σε δύσκολη θέση αρχικά τους πολίτες, αλλά από την άλλη υπάρχει πλέον συνειδητοποίηση, και μιλάω για μια πλατφόρμα των ακαθάριστων οικοπέδων, στην οποία συμμετείχαμε στο τεχνικό της κομμάτι.
      Βλέπουμε πώς η τεχνολογία, προσφέροντας μια τελείως απλή λύση, που είναι το να μπούμε σε μια πλατφόρμα και να δηλώσουμε ότι καθαρίσαμε το οικόπεδό μας, μας έχει φέρει σε μια τελείως καινούργια πραγματικότητα. Φαντάζομαι το βλέπετε όλοι στις περιοχές σας, ότι φέτος, με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, νομοθεσία και πλατφόρμα, καθαρίστηκαν περισσότερα οικόπεδα από ποτέ, γιατί τελικά και αυτά παίζουν το ρόλο τους (στην πρόληψη των πυρκαγιών)» επισήμανε ο κ.Παπαστεργίου.
      Υπενθυμίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες συνολικά υπολογίζεται πως θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση ότι έχουν καθαρίσει οικοπεδικές εκτάσεις και ακάλυπτους χώρους σε περιοχές εντός οικισμών και εκτός σχεδίου με κτίσμα.
    14. Επικαιρότητα

      Engineer

      Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο: «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα» που αφορά στο σύστημα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, και του εντοπισμού των αυθαίρετων κατασκευών.
      Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες, το νεό σύστημα θα αυξάνει τη δυνατότητα των υπηρεσιών του κράτους να εντοπίζουν με τεκμηριωμένο τρόπο και να ελέγχουν περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης.
      Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €123.988.840, εκ των οποίων τα €23.997.840 θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
      Το έργο περιλαμβάνει:
      Προμήθεια δορυφορικών εικόνων για όλη την Επικράτεια και παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη αναφοράς για 100.000 τ. χλμ (επικράτεια 131.950 τ.χλμ) Παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη ακρίβειας έως 20 εκατ. από αεροφωτογράφηση με επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά προτεραιότητα σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης. Δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους και επιφάνειας και ψηφιοποίηση περίπου 2.020.000 κτισμάτων. Υπολογισμός κάλυψης και συνολικής δομημένης επιφάνειας κάθε κτίσματος και δημιουργία 3D μητρώου κτιρίων. Χρήση μηχανικής μάθησης και προσαρμοσμένων αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης. Δημιουργία Γραφείου Συντονισμού και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου, καθώς και για περίοδο 8 ετών από έμπειρους μηχανικούς. Εγκατάσταση και λειτουργία UAV σταθμών σε κρίσιμες περιοχές που θα υποδειχθούν, με σκοπό τη συχνή περιοδική φωτοληψία, κ.ά. Υπουργείο ευθύνης του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Φορέας υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
      Υπενθυμίζεται οτι σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη άλλαξε το σύστημα εντοπισμού και κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών με χρήση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας αναδιάρθρωση των υπηρεσίων στο υπουργείο περιβάλλοντος και κονδύλι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις κατεδαφίσεις όλων των αυθαιρέτων κατασκευών των δύο προηγούμενων ετών, από το τρέχον έτος κατ’ ελάχιστον. 
      Ο νέος νόμος προβλέπει την προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων με τα νέα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 να μπάινουν πρώτα στην λίστα ενώ στην συνέχεια το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών που κατασκευάστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011, και τέλος όσα υπήχθησαν στον νόμο με ψευδείς δηλώσεις.
    15. Επικαιρότητα

      GTnews

      Στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται ο φάκελος της νέας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, με την διαδικασία πλέον να προχωρά σε επόμενα στάδιο, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο economix.gr. Προφανώς, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να ελεγχθεί και εγκριθεί η νέα σύμβαση, με νέο παραχωρησιούχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ δίνοντας προσφορά 3,27 δις ευρώ. Βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας το προαναφερόμενο τίμημα θα καταβληθεί εφάπαξ κατά τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης και η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να προέλθει από έναν συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τραπεζικού δανεισμού.
      Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργου Περιστέρη, όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, η Αττική Οδός θα παραδοθεί στο κατασκευαστικό γκρουπ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025. Για το θέμα έχει τοποθετηθεί και ο υφυπουργός Υποδομών λέγοντας ότι ο αυτοκινητόδρομος θα παραδοθεί στην ώρα του στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα εισπράττει τα έσοδα από τα διόδια, αλλά θα χρειαστεί ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να περάσει στο νέο παραχωρησιούχο. Μέχρι τότε, το πιθανότερο είναι η λειτουργία του οδικού άξονα να γίνεται από την υφιστάμενη κοινοπραξία των ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ. Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό οδικό άξονα της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής.
    16. Επικαιρότητα

      Engineer

      Τα ηλεκτρικά λεωφορεία με μπαταρίες έφτασαν το 36% των πωλήσεων νέων αστικών λεωφορείων το 2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ντίζελ ως κύριο είδος καυσίμου.
      Με αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, το 100% των νέων αστικών λεωφορείων της ΕΕ θα μπορούσε να είναι ήδη μηδενικών εκπομπών (ZE) μέχρι το 2027. Αυτό αποδεικνύει μόνο ότι οι κανονισμοί της ΕΕ υπολείπονται της πραγματικότητας της αγοράς. Τα πρόσφατα θεσπισθέντα πρότυπα CO2 για τα βαρέα οχήματα απαιτούν το 90% των νέων αστικών λεωφορείων να είναι μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2030 και το 100% έως το 2035. Η ακόμη λιγότερο φιλόδοξη οδηγία για τα καθαρά οχήματα θέτει μέσους στόχους μηδενικών εκπομπών μόνο 20% το 2021-2025 και 30% το 2026-2030. Σε επίπεδο χώρας, 15 κράτη μέλη ξεπερνούν τον μέσο όρο της ΕΕ το 2023, περιλαμβανομένων πέντε κρατών όπου τα αστικά λεωφορεία ZE αντιπροσωπεύουν ήδη πάνω από το 90% των νέων πωλήσεων: Σλοβενία, Δανία, Κάτω Χώρες, Ιρλανδία και Φινλανδία.
       
      Μεταξύ των μεγάλων αγορών, δηλαδή των αγορών με τουλάχιστον 1.000 νέα αστικά λεωφορεία το 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την υψηλότερη θέση με μερίδιο των λεωφορείων μηδενικών εκπομπών στις νέες πωλήσεις 63% την προηγούμενη χρονιά. Η Ισπανία κατατάσσεται ακριβώς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με μερίδιο μηδενικών εκπομπών 40%. Η Ιταλία και η Γερμανία έρχονται στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα, με μερίδια μηδενικών εκπομπών 29% και 26%. Η Γαλλία κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των μεγάλων αγορών, με μερίδιο 23%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 46% των νέων αστικών λεωφορείων στη Γαλλία το 2023 θα είναι λεωφορεία φυσικού αερίου, ποσοστό που είναι το δεύτερο μετά την Εσθονία.
      Μιλώντας για την Εσθονία, η χώρα έρχεται τελευταία στη συνολική κατάταξη με μερίδιο μηδενικών εκπομπών 0%. Ελπίζουμε όμως ότι η χώρα θα αρχίσει σύντομα να καλύπτεται, καθώς τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία έφτασαν στο Ταλίν πριν από λίγους μήνες. Πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη λεωφορείων ZE είναι οι πόλεις και οι τοπικές επιχειρήσεις. Τουλάχιστον οκτώ πόλεις σχεδιάζουν να έχουν στόλο λεωφορείων ZE 100% μέχρι το 2025, επιπλέον 19 μέχρι το 2030 και άλλες 13 μέχρι το 2035. Δεκατέσσερις άλλες πόλεις έχουν επίσης θέσει στόχους για στόλο λεωφορείων κάτω του 100% έως το 2035 ή νωρίτερα. Ο καθορισμός στόχων δεν περιορίζεται μόνο στις πρωτεύουσες της Δυτικής Ευρώπης. Πόλεις σε 23 χώρες έχουν θέσει στόχους, μεταξύ άλλων στη Βαλτική, την Τσεχία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Σε αρκετές χώρες, οι περιφερειακές πόλεις έχουν θέσει υψηλότερους ή προγενέστερους στόχους από τις πρωτεύουσες. Οι στόχοι για το στόλο λεωφορείων ZE είναι επίσης δημοφιλείς στις χώρες. Τόσο οι Κάτω Χώρες όσο και η Δανία έχουν θέσει στόχους για όλα τα αστικά λεωφορεία να είναι μηδενικών εκπομπών έως το 2030.
       
      Καθώς η ζήτηση για λεωφορεία ZE θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, οι κατασκευαστές λεωφορείων παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να διασφαλίσουν ότι οι πόλεις μπορούν να προμηθεύονται βιώσιμα λεωφορεία, κατασκευασμένα στην Ευρώπη. Ορισμένοι ήδη τρέχουν μπροστά και προχωρούν πέρα από αυτό που θα απαιτήσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως η Daimler Buses, η οποία στοχεύει να πουλήσει 100% αστικά λεωφορεία μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030. Χωρίς προληπτική φιλοδοξία να υπερβούν τους στόχους που θέτουν τα πρότυπα CO2 για τα HDV, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές λεωφορείων κινδυνεύουν να βρεθούν στα τυφλά από την αλματώδη αύξηση της ζήτησης και τον αναδυόμενο ξένο ανταγωνισμό. Από το 2017, ένα στα πέντε νέα ηλεκτρικά λεωφορεία με μπαταρία που πωλούνται στην Ευρώπη είναι κινεζικής προέλευσης.
    17. Επικαιρότητα

      GTnews

      Τίθεται από 3 Ιουλίου 2024 σε δημόσια, ηλεκτρονική διαβούλευση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αυτού, από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.
      Για τη διατύπωση απόψεων από τους ενδιαφερόμενους, παρέχεται χρόνος έως  τις 15 Σεπτεμβρίου, υπερκαλύπτοντας τη νομικά προβλεπόμενη προθεσμία των 35 ημερών. Το αποτέλεσμα της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης του ΕΧΠ θα είναι η ενσωμάτωση στο Σχέδιο όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία του Περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της χώρας μας.
      Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, οι σχετικές προτάσεις που διατυπώθηκαν θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τουΥπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ληφθούν υπόψη στην οριστική διαμόρφωση του νέου ΕΧΠ για τον τουρισμό. Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας του άρθρου 4 του N. 4447/2016 (Α’ 241) όπως ισχύει, προκειμένου να προωθηθεί στη συνέχεια η έγκριση του νέου ΕΧΠ για τον τουρισμό και της ΣΜΠΕ αυτού, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού.
      Σκοπός και στρατηγικοί στόχοι
      Με το εν λόγω ΕΧΠ για τον Τουρισμό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποσκοπεί στον προσδιορισμό μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων, καθώς και στρατηγικών κατευθύνσεων σε εθνικό επίπεδο, για τη χωρική διάρθρωση του τομέα του τουρισμού, με όρους οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και αειφορίας.
      Ειδικότερα, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό στοχεύει, μέσω χωρικών εργαλείων:
      α) Στη στήριξη της αυξητικής δυναμικής του Ελληνικού τουρισμού και στην παγίωση της χώρας ως ανταγωνιστικού παγκόσμιου προορισμού, με την προσφορά κατάλληλης γης και χωροθετικών όρων, που θα διευκολύνουν τις τουριστικές επενδύσεις.
      β) Στην υποστήριξη θεματικών μορφών τουρισμού παράλληλα με τον τουρισμό ήλιου-θάλασσας, την προώθηση σύγχρονων τουριστικών προϊόντων και καταλυμάτων (νέων και υφιστάμενων) υψηλής ποιότητας, και την ισορροπία μεταξύ κλασικών και αναδυόμενων τουριστικών μοντέλων (όπως ιδίως ο τουρισμός διαμοιρασμού και η τουριστική κατοικία).
      γ) Στις διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών μορφών τουρισμού, με βάση την έννοια της σύνθετης τουριστικής εμπειρίας και της πολλαπλότητας των τουριστικών πόρων (φυσικών, πολιτιστικών κ.λπ.).
      δ) Στη μείωση των διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων τουριστικής ανάπτυξης και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, με εκμετάλλευση συγκριτικών πλεονεκτημάτων διαφόρων περιοχών.
      ε) Στη χωρική οργάνωση του τουρισμού, με άξονες την ενίσχυση των οργανωμένων μορφών χωροθέτησης, την καινοτομία στο τουριστικό προϊόν, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την ολοκληρωμένη διαχείριση των προορισμών, την αντιμετώπιση φαινομένων υπερτουρισμού, αξιοποιώντας με κατάλληλο τρόπο την ιδιαιτερότητα της ανομοιογένειας του εθνικού χώρου.
      στ) Στην απλούστευση των διαδικασιών χωροθέτησης και τον συντονισμό όλων των βαθμίδων σχεδιασμού που επηρεάζουν τον τουρισμό.
      ζ) Στην προσαρμογή του τουρισμού στην Κλιματική Αλλαγή.
      η) Στην προώθηση υποδομών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος αναγκαίων για την τουριστική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανόμενων των μεταφορών, των περιβαλλοντικών υποδομών, και των ψηφιακών υποδομών.
      Επισημαίνεται ότι το νέο ΕΧΠ για τον Τουρισμό έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στον Χωροταξικό Σχεδιασμό, μετά την ακύρωση από το ΣτΕ των προηγούμενων ΕΧΠ Τουρισμού των ετών 2009 και 2013.
      Κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου
      Ο εθνικός χώρος κατηγοριοποιείται με βάση:
      α) Τη χωρική διάρθρωση του τουριστικού φαινομένου
      Οι περιοχές στις οποίες κατηγοριοποιείται ο εθνικός χώρος (1.034 Δημοτικές Ενότητες), με βάση τη χωρική διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων είναι οι εξής:
      Α) Περιοχές ελέγχου (18 Δ.Ε.)
      Β) Αναπτυγμένες περιοχές (84 Δ.Ε.)
      Γ) Αναπτυσσόμενες περιοχές (139 Δ.Ε.)
      Δ) Περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης (265 Δ.Ε.)
      Ε) Μη αναπτυγμένες περιοχές (528 Δ.Ε.)
      Προσδιορίζονται κατευθύνσεις και ρυθμίσεις, ανά κατηγορία περιοχών.
      β) Τα ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά και το ειδικό καθεστώς κάποιων περιοχών
      Περιλαμβάνονται:
      Περιοχές με ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά – Μητροπολιτικές περιοχές
      – Νησιά
      – Παράκτια ζώνη
      – Ορεινές περιοχές
      Κατηγορίες χώρου με ειδικό καθεστώς – Περιοχές του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών
      – Προστατευόμενοι και εγκαταλελειμμένοι οικισμοί
      – Αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και ιστορικοί τόποι
      Προσδιορίζονται κατευθύνσεις και ρυθμίσεις, ανά κατηγορία περιοχών. γ) Τη χωροθέτηση ειδικών μορφών τουρισμού και τουριστικών υποδομών
      Προσδιορίζονται κατευθύνσεις για ειδικές μορφές τουρισμού και τις σχετιζόμενες με αυτές τουριστικές υποδομές. Ως ειδικές μορφές τουρισμού είναι οι εξής:
      – Τουρισμός υπαίθρου
      – Αθλητικός Τουρισμός
      – Θαλάσσιος Τουρισμός
      – Πολιτιστικός Τουρισμός
      – Θρησκευτικός-Προσκυνηματικός Τουρισμός
      – Συνεδριακός τουρισμός
      – Τουρισμός υγείας
      Σημειώνεται ότι με το ΕΧΠ δίνονται κατευθύνσεις για τον υποκείμενο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Παρέχεται η δυνατότητα στα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια και τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό Α’ επιπέδου (Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια κ.λπ.) να εξειδικεύουν τις κατευθύνσεις – ρυθμίσεις του παρόντος ΕΧΠ σε επίπεδο διοικητικής υποενότητας ή τμήματος αυτής, εφόσον αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ανάλυσης στο επίπεδο της κλίμακας του αντίστοιχου σχεδιασμού.
      Παράλληλα, περιλαμβάνονται προτάσεις για τις αναγκαίες υποστηρικτικές υποδομές, όπως: μεταφορικές υποδομές, σταθμοί εισόδου, ύδρευση, διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, υποδομές υγείας.
      Πληροφορίες για τη διαβούλευση του νέου ΕΧΠ για τον Τουρισμό και της ΣΜΠΕ
      Α) Οι απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία του φακέλου του ΕΧΠ για τον Τουρισμό, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό, είναι διαθέσιμα μέσω του παρακάτω υπερσυνδέσμου:
      ΕΧΠ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ διαβούλευση
      Β)  Το ενδιαφερόμενο κοινό δύναται να διατυπώσει τις απόψεις του εγγράφως ή ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις της αρμόδιας αρχής ([email protected]) και της αρχής σχεδιασμού ([email protected]), έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024.
    18. Επικαιρότητα

      Engineer

      Μια κατασκευαστική εταιρεία έχτισε σε λάθος οικόπεδο ένα σπίτι αξίας μισού εκατομμυρίου δολαρίων και τώρα καλείται να το κατεδαφίσει, αλλά και να αναλάβει το κόστος των αποζημιώσεων.
      Η απίστευτη ιστορία ξεκίνησε το 2018, όταν βγήκαν σε (δημόσια) δημοπρασία οικόπεδα στο Hawaiian Paradise Park, στη Χαβάη. Τότε, η Annaleine (Anne) Reynolds από την Καλιφόρνια αγόρασε μια έκταση γης για 22.500 δολάρια και έγινε μία εκ των πολλών, τότε, νέων ιδιοκτητών ακινήτων στην περιοχή. Ταυτόχρονα, η εταιρεία Keaau Development έκλεισε συμβόλαιο με την PJ’s Construction, ώστε η δεύτερη να χτίσει 12 σπίτια σε ορισμένα οικόπεδα της περιοχής που μόλις είχαν πουληθεί.
      Κατά την έναρξη των εργασιών για τα 12 σπίτια (κατ’ εντολήν της εταιρείας και όχι της Reynolds), οι υπάλληλοι της κατασκευαστικής χρησιμοποίησαν τους τηλεφωνικούς στύλους, για να προσανατολιστούν και (κατά λάθος) μπέρδεψαν την οδό Lot 114 με την Lot 115, που ήταν στην άλλη πλευρά του δρόμου. Εκεί ακριβώς που είχε αγοράσει το οικόπεδο η Reynolds.

      Το λάθος δεν έγινε αντιληπτό μέχρι και τον Ιούλιο του 2023, οπότε και πουλήθηκε το σπίτι. Ο μεσίτης ενημέρωσε την κατασκευαστική (Keaau Development) για το μπέρδεμα, η οποία με τη σειρά της μήνυσε τη Reynolds, δήθεν ότι ευθυνόταν, επειδή δεν αντιλήφθηκε τις εργασίες στη γη της.
      «Αγόρασα ένα οικόπεδο, με στόχο να χτίσω στο μέλλον ένα σπίτι, για να έχω κάπου να μείνω, όταν βγω στη σύνταξη», είπε εκείνη στην ιστοσελίδα Business Insider.
      Τελικά, η γυναίκα δικαιώθηκε στο δικαστήριο, με την PJ’s Construction να αναλαμβάνει το κόστος κατεδάφισης του σπιτιού στο οικόπεδό της, ενώ θα πρέπει και να την αποζημιώσει, καθώς λόγω των εργασιών εκεί προκλήθηκαν φθορές.
    19. Επικαιρότητα

      GTnews

      Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τα ακαθάριστα οικόπεδα στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr, αποφάσισε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από σχετικό αίτημα της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων(ΠΟΜΙΔΑ), προκειμένου να ολοκληρωθεί η καθολική προσπάθεια καθαρισμών από τους πολίτες.
      Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου από τις έως τώρα δηλώσεις στην πλατφόρμα του υπουργείου, διαφαίνεται ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται «μία νέα κουλτούρα πρόληψης» στη χώρα. Ειδικότερα, μέχρι 28 Ιουνίου 459.252 πολίτες έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους.
      Τα ακαθάριστα οικόπεδα
      Μετά και την παράταση που δόθηκε,  οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά, ή μέσα σε δασικές εκτάσεις θα πρέπει έως τις 15 Ιουλίου να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις, που αφορούν τα κλαδέματα δέντρων, θάμνων και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και να καταθέσουν τη σχετική έκθεση συμμόρφωσης του Κανονισμού Πυροπροστασίας.
      Στη συνέχεια θα πρέπει να το δηλώσουν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr.
      Δηλώσεις
      Οι δηλώσεις κατατίθενται είτε χειρόγραφα, είτε με e-mail από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που συντάσσουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών τις εκθέσεις.
      Το νέο εργαλείο που δημιουργήθηκε θα απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.
      Με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.
    20. Επικαιρότητα

      Engineer

      Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, με θέμα την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής από αυτοπαραγωγούς και Ενεργειακές Κοινότητες (net-billing).
      Μέσω του net-billing η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενισχύει περαιτέρω την αυτοκατανάλωση και την αξιοποίηση φθηνής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από πολίτες και επιχειρήσεις.
      Με την εισαγωγή του σχήματος net – billing στην αυτοπαραγωγή, διορθώνονται οι όποιες στρεβλώσεις υπήρξαν με τα προηγούμενα μοντέλα που εφαρμοστήκαν, καθώς ο ταυτοχρονισμός, πλέον, της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά.
      Καθώς η ενέργεια είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν, με διαφορετική οικονομική αξία μέσα στο 24ωρο της ημέρας, ο ρόλος του ενεργού καταναλωτή/αυτοπαραγωγού (prosumer) διαρκώς κερδίζει έδαφος σε όλα τα πανευρωπαϊκά σχήματα αυτοκατανάλωσης. Με το net-billing, ο αυτοκαταναλωτής θα αποζημιώνεται για την περίσσεια ενέργεια με την τιμή της αγοράς, όπως διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο ενέργειας. Για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτες έως 10.8 kW, αυτό το ποσό θα περνάει απευθείας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος.
      Δεδομένου ότι οι τιμές της αγοράς ενέργειας τις απογευματινές ώρες είναι υψηλότερες, η εφαρμογή του net-billing δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), μεγιστοποιώντας το οικονομικό όφελος. Επιπλέον η αποθήκευση θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.
      Στο σχέδιο τροποποίησης της Υπουργικής Απόφασης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης σταθμών παραγωγής, με εφαρμογή: α) τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό, β) τον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό και γ) τη συλλογική αυτοκατανάλωση.
      Το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκαθίσταται είτε στον ίδιο χώρο με την κατανάλωση (net billing), είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing).
      Επιπρόσθετα, προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργούν οι αυτοκαταναλωτές από κοινού, θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες και θα επιμερίζουν την παραγόμενη ενέργεια.
      Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν εγγράφως ή και ηλεκτρονικά τα σχόλια και τις προτάσεις τους ([email protected] – Υ.Π.ΕΝ, Γενική Δ/νση Ενέργειας, Λεωφ. Μεσογείων 119, 115 23 Αθήνα), μέχρι και την 6η/07/2024. Το σύνολο αυτών θα εξεταστεί, με σκοπό τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της Υπουργικής Απόφασης.
      Οι τροποποιήσεις σε σχέση με την υφιστάμενη Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382/19.02.2019 έχουν επισημανθεί με κίτρινο χρώμα για λόγους διευκόλυνσης.
      *Το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης
    21. Επικαιρότητα

      gavrilis

      Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης. Ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες αρχιτέκτονες, γνωστός για το πρωτοποριακό του έργο και τη συμβολή του στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.   Γεννημένος στις Ινδίες το 1939, μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1947. Ήταν αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.(1962). Την περίοδο 1963 – 1965 ήταν επιμελητής στον Τομέα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων του ΕΜΠ. Από το 1964 έως το 1966 εργάστηκε ως επιστημονικός βοηθός του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη, όπου ασχολήθηκε με θεωρητικές μελέτες και έρευνα. Το 1963 ίδρυσε το Γραφείο Μελετών “Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη” και είχε αναλάβει αρχιτεκτονικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.   Σημείωση : Είχαμε την τιμή να μας δεχθεί στο γραφείο του σε εκπαιδευτική επίσκεψη του τομέα, όπου συζήτησε με τα παιδιά - πολύ φιλικά - τις προοπτικές τους και την αγάπη που θα πρέπει να έχουν για τον τομέα που διάλεξαν. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους συνεργάτες του στο γραφείο.   Πηγή: enikos.gr
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.