Διαθέσιμα ψηφιακά τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά
Η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων αποσκοπεί στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 50 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού έχουν ψηφιοποιηθεί, προσφέροντας έναν αποδοτικό και διαφανή τρόπο διαχείρισης των αρχείων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνέντευξή του: «Σας είχαμε πει ότι πρέπει να τελειώνουμε με τους τόνους χαρτιών, έτσι λοιπόν το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων προχωράει. Οι δικηγόροι οι οποίοι κάνουν έρευνα τίτλων για λογαριασμό σας όταν θέλετε να αγοράσετε ένα κινητό. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και τριάντα ακόμη υποθηκοφυλακεία δεν χρειάζεται να ξαναπάνε να κάνουν έρευνα βαρών».
Μέσω της πλατφόρμας archive.ktimatologio.gr, οι δικηγόροι και οι πολίτες μπορούν πλέον να πραγματοποιούν έρευνες τίτλων και να ελέγχουν ευρετήρια, βιβλία κατασχέσεων, διεκδικήσεων και υποθηκών από τον υπολογιστή ή το κινητό τους. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται φυσικά τα υποθηκοφυλακεία για να κάνουν έρευνες βαρών, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς και άλλες 28 περιοχές έχουν ήδη ενταχθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα, με το 90% των πράξεων σε αυτές τις περιοχές να πραγματοποιούνται πλέον ψηφιακά. «Το 90% της κίνησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη γίνεται ψηφιακά», ανέφερε ο υφυπουργός. Αυτό μειώνει τις ανάγκες σε φυσικό χώρο και αποθηκευτικούς χώρους, επιτρέποντας την εξοικονόμηση πόρων για τον Έλληνα φορολογούμενο.
Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων μέχρι το τέλος του 2025, επιτρέποντας σε όλη την Ελλάδα να επωφεληθεί από αυτήν την αλλαγή. Σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 50 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι το 90% των πράξεων που υποβάλλονται δεν έρχονται με τους όγκους χαρτιού που ερχόντουσαν αλλά υποβάλλονται ψηφιακά».
Στη συνέντευξη επίσης ανέφερε: «Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει από σήμερα στο Κτηματολόγιο, όπου θα χρησιμοποιείται πιλοτικά μέχρι τον Σεπτέμβριο εφαρμογή με την βοήθεια της οποίας θα «διαβάζουμε σε φυσική γλώσσα το κείμενο του συμβολαίου». Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι «στο Κτηματολόγιο θα είμαστε ο πρώτος φορέας του ελληνικού Δημοσίου που θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη. Η open AI μας βοηθά να διαβάζουμε σε φυσική γλώσσα το κείμενο των συμβολαίου και να προελέγχονται οι κανόνες τους οποίες μέχρι σήμερα ένας προϊστάμενος θα έπρεπε να διαβάσει αρκετή ώρα για να τους βρει. Έτσι, τους βοηθά να εντοπίζεται αμέσως μέσα στο κείμενο συμβολαίου αυτό το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί σαν κανόνας και άρα μειώνουμε δραστικά τον χρόνο διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης».
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα