Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Διευκρινήσεις σχετικά με τον έλεγχο έργων & εργασιών δόμησης


    Διευκρινήσεις εξέδωσε η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τον έλεγχο έργων & εργασιών δόμησης.

     

    Αναλυτικά, η Διεύθυνση στην ενημέρωσή της αναφέρει τα ακόλουθα:

     

    "Σε απάντηση του ανωτέρω (α) σχετικού εγγράφου, µετά από πληθώρα ερωτηµάτων υπηρεσιών και ιδιωτών µηχανικών σχετικά µε τη διαδικασία που ακολουθείται από τις αρµόδιες υπηρεσίες δόµησης στην περίπτωση παράλειψης «παραλαβής» κάποιου από τα προβλεπόµενα στο άρθρο 7 του ν.4030/2011 (ΦΕΚ 249/Α) σταδίου έργου, από αρµόδιο ελεγκτή δόµησης, και λαµβάνοντας υπόψη :

     

    - την παρ.7 του άρθρου 4 της ΚΥΑ 299/16.1.2014 (ΦΕΚ 57/Β) «Έλεγχος έργων και εργασιών δόµησης.», στην οποία ορίζεται ότι: «7. Σε περίπτωση που κατά τον αρχικό ή ενδιάµεσο έλεγχο διαπιστωθεί ότι η κατασκευή βρίσκεται σε προχωρηµένο στάδιο εργασιών, ο Ελεγκτής ∆όµησης διενεργεί τον έλεγχο και σηµειώνει στις παρατηρήσεις του το στάδιο των οικοδοµικών εργασιών (επισυνάπτεται και φωτογραφία του έργου), καθώς επίσης και τη µη έγκαιρη υποβολή αιτήµατος για έλεγχο δόµησης από τον επιβλέποντα µηχανικό, προκειµένου να επιβληθούν κυρώσεις στον επιβλέποντα µηχανικό σύµφωνα µε το άρθρο 7 του ν. 4030/2011, λαµβάνοντας υπόψη και το γεγονός της διαπίστωσης ή µη παραβάσεων.».

     

    - την παρ.3 του άρθρου 7 του ν.4030/2011, όπως ισχύει µετά την τροποποίηση της µε την παρ.3 του άρθρου 50 του ν.4178/13 ορίζεται ότι: « Οι έλεγχοι διενεργούνται από διαφορετικό κάθε φορά Ελεγκτή ∆όµησης µε αυτοψία και έλεγχο της εφαρµογής των µελετών βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια δόµησης. Η µη τήρηση του παραπάνω ελέγχου αποτελεί λόγο άµεσης διακοπής οικοδοµικών εργασιών, για τη συνέχιση των οποίων απαιτείται έλεγχος από Ελεγκτή ∆όµησης, κατά τον οποίο αποτυπώνεται η υφιστάµενη κατάσταση των εργασιών.»

     

    προκύπτει ότι:

     

    1. Όταν ο ελεγκτής δόµησης διενεργεί τον έλεγχο ενώ η οικοδοµή βρίσκεται σε προχωρηµένο στάδιο εργασιών αλλά στο πόρισµα του δεν διαπιστώνεται παράβαση της οικοδοµής σε σχέση µε τις εγκεκριµένες µελέτες της άδειας δόµησης, τότε πέραν της επιβολής των κυρώσεων στον επιβλέποντα µηχανικό, από την κείµενη πολεοδοµική νοµοθεσία δεν προβλέπονται άλλες κυρώσεις οι οποίες να αφορούν το έργο και την πρόοδο των εργασιών αυτού.

     

    2. Όταν η αρµόδια υπηρεσία δόµησης διαπιστώνει ότι η οικοδοµή βρίσκεται σε προχωρηµένο στάδιο χωρίς να έχει διενεργηθεί ο προβλεπόµενος έλεγχος από τον ελεγκτή δόµησης οφείλει ακόµα και αν δεν διαπιστώνονται πολεοδοµικές παραβάσεις να προβεί άµεσα σε διακοπή των οικοδοµικών εργασιών και να ενηµερώσει το αρµόδιο τµήµα του Σώµατος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, ∆όµησης, Ενέργειας και Μεταλλείων. Μετά την κοινοποίηση του πορίσµατος του Ελεγκτή ∆όµησης εφόσον και από το πόρισµα προκύπτει ότι η οικοδοµή είναι σύµφωνη µε τις εγκεκριµένες µελέτες της άδειας δόµησης, η αρµόδια υπηρεσία δόµησης επιτρέπει τη συνέχιση των οικοδοµικών εργασιών.

     

    3. Στις περιπτώσεις που ο ελεγκτής δόµησης διενεργεί τον έλεγχο ενώ η οικοδοµή βρίσκεται σε προχωρηµένο στάδιο εργασιών και ταυτόχρονα διαπιστώνονται υπερβάσεις σε σχέση µε την άδεια δόµησης, τότε ακολουθείται η προβλεπόµενη νοµοθεσία περί αυθαιρέτων κατασκευών και η συνέχιση οικοδοµικών εργασιών επιτρέπεται µετά την αποκατάσταση της νοµιµότητας της οικοδοµής (έκδοση αναθεώρησης της άδειας δόµησης για νοµιµοποίηση βάση της παρ.6 του άρθρου 4 του ν.4067/12, άρση των πολεοδοµικών παραβάσεων, κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών κλπ).

     

    Δείτε το σχετικό έγγραφο, εδώ: http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=kM80hESwr84%3d&tabid=777&language=el-GR

     

    Πηγή:

    Παρακαλείσθε για την εφαρµογή των ανωτέρω προς διασφάλιση της ενιαίας εφαρµογής της πολεοδοµικής νοµοθεσίας."





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Πειτε παραδειγμα για να κουβεντιασουμε.

    Διαφορετικα δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα.

     

    τον ελεγκτη τον ελέγχουνε??? μπαααα

     

     

    Δηλαδη ο ΕΔ θα δει μια διασταση 10.50μ ενω επρεπε να ειναι 10μ και τι πρεπει να κανει? Να θεωρησει οτι εχεις 50εκ σοβα?

    Link to comment
    Share on other sites

    Όλο το σύστημα με τους ελεγκτές δόμησης πάσχει. Στον τελικό έλεγχο οι περισσότερες οικοδομές πρέπει να πάνε για αναθεώρηση της άδειας. Φανταστείτε να υπήρχε και όγκος των οικοδομών που υπήρχε πριν 10 χρόνια τι θα γινότανε.

     

    Δεν μπορεί ο έλεγχος δόμησης να ανατίθεται σε ιδιώτες. Είναι υποχρέωση του κράτους. Και επίσης θα πρέπει να μην μπαίνουν και άλλα εμπόδια στην ήδη τεράστια γραφειοκρατία που υπάρχει, από τη στιγμή που κάποιος βρίσκει ένα οικόπεδο μέχρι τη στιγμή μου θα αποπερατωθεί ένα κτίριο.

    • Upvote 2
    • Downvote 7
    Link to comment
    Share on other sites

    Αν εκανε καλα τη δουλεια του ο μελετητης και ο επιβλεπον, δεν χρειαζεται καμια ενημερωση/αναθεωρηση.

    Αλλα οποιος εχει επαφη με την οικοδομη,  ξερει οτι καποια πραγματα δεν μπορουν προβλεφθουν.

    Ας γινει λοιπον μια ενημερωση/αναθεωρηση πριν τον τελικο ελεγχο και ολα θα ειναι μια χαρα.

     

    Ειναι ευθυνη του επιβλεποντα να παραδωσει μια κατασκευη συμφωνη με τις εγκεκριμενες μελετες και επαγγελματισμος προς τους πελατες μας.

    • Upvote 6
    Link to comment
    Share on other sites

    Υπάρχουν πολλά άλλα βήματα να καταργηθούν και πολλές άλλες διαδικασίες να απλουστευθούν για να μειωθεί η γραφειοκρατία και ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση άδειας δόμησης και ο έλεγχος από τους ελεγκτές δόμησης είναι ο τελευταίος και ελάχιστος παράγοντας που καθυστερεί την διαδικασία. Ο συνάδελφος ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. προφανώς θεωρεί πως προ ελεγκτών η κατάσταση ήταν καλύτερη..

    Link to comment
    Share on other sites

    ....

    Δηλαδη ο ΕΔ θα δει μια διασταση 10.50μ ενω επρεπε να ειναι 10μ και τι πρεπει να κανει? Να θεωρησει οτι εχεις 50εκ σοβα?

    Μα τις τελικές διαστάσεις (μαζί με τα επιχρίσματα) δεν ελέγχει ο ε.δ.?

    οπότε, δεν υπάρχει δικαιολογία ή "παραθυράκι" για τον επιβλέποντα

    Link to comment
    Share on other sites

    Αν νομίζετε ότι για τις αυθαιρεσίες φταίει ο επιβλέπων μηχανικός, είστε γελασμένοι. Αλλά μάλλον έχουμε και διαφορετική άποψη για το ποια πράγματα πρέπει να ελέγχει το κράτος και ποια πράγματα πρέπει να τα αναθέτει σε ιδιώτες.

     

    Οπότε μάλλον κάπου εδώ σταματάω το σχολιασμό μου στο θέμα αυτό...

    • Upvote 2
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.