Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Μπορεί 5,8 εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενοι να υποβάλλουν την τελευταία τριετία υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο τις φορολογικές τους δηλώσεις και τα φορολογικά έντυπα που κατατίθενται στις εφορίες σε χειρόγραφη μορφή να μην ξεπερνούν τα 15.000 ετησίως, ωστόσο απόφαση που εξέδωσε προσφάτως το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών παραγνωρίζει την πραγματικότητα αυτή.

     

    Με την 2031/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώθηκαν 27 πρώην συμβασιούχοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων οι οποίοι απασχολούνταν με σύμβαση έργου στη καταχώρηση των στοιχείων (data entry) φορολογικών δηλώσεων και οι οποίοι έμειναν άνεργοι, όταν δεν ανανεώθηκε για τρίτη φορά η σύμβασή τους.

     

    Το υπουργείο Οικονομικών το Νοέμβριο του 2010 έκρινε πως η σχεδιαζόμενη καθολική αποστολή των δηλώσεων με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου δεν δικαιολογούσε την ανανέωση της σύμβασης των 170 εργαζομένων που απασχολούνταν στην εισαγωγή δεδομένων και έτσι δεν ανανέωσε τις συμβάσεις τους.

     

    Ωστόσο, 27 πρώην συμβασιούχοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη το Φεβρουάριο του 2011 ζητώντας να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

     

    Προ εβδομάδων εξεδόθη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία οι πρώην συμβασιούχοι της ΓΓΠΣ δικαιώθηκαν, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

     

    Η ίδια απόφαση μάλιστα υποχρεώνει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να ανανεώσει τις συμβάσεις 50 συνολικά πρώην απασχολουμένων στο data entry μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου παρά ότι σήμερα δεν υφίσταται πλέον καμία τέτοια ανάγκη.

     

    Αν και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εφεσιβάλει την απόφαση, ωστόσο το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης καταδεικνύει πως κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως η υποβολή των δηλώσεων γίνεται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο.

     

    Υπενθυμίζεται πως οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου.

     

    Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ σε εξαιρετικές περιπτώσεις ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθεί αυτή σε έντυπη μορφή.

     

    Ακόμη, οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην εφορία, ενώ στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της ΔΟΥ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.

     

    Σήμερα σε σύνολο 5.800.000 φορολογικών δηλώσεων χειρόγραφα υποβάλλονται σε ετήσια βάση περίπου 15.000 δηλώσεις.

     

    Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231331615#.U7PsUBiJHrI.facebook




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    superbara

    Δημοσιεύτηκε

    Απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου = αποφάσεις ότι να 'ναι. Αφού υπάρχουν και οι εφέσεις και άλλα ανώτερα δικαστήρια.

    imhotep

    Δημοσιεύτηκε

    Απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου = αποφάσεις ότι να 'ναι. Αφού υπάρχουν και οι εφέσεις και άλλα ανώτερα δικαστήρια.

    όπως το ΣτΕ όπου οι αποφάσεις δεν είναι "ότι νά ναι" ???

    zefuros

    Δημοσιεύτηκε

    Ζητω η Ελληνική Δικαιοσύνη! Ολε!

     

    ΑΥΤΕΣ ειναι ΑΠοφάσεις κύριοι.... υπ'ερ του λαού! ΟΕο!

     

    Κάποια στιγμή θα βάλω το διαβατηριο στην τσέπη και θα εξαφανιστώ από αυτη τη χωρα....

     

    Σαν ην Απόφαση του πρωτοδικείου για τις καθαρίστριες, που στο σκεπτικό ανέφερε πως δεν καθαρίζουν τα συνεργειά τόσο καλά....χαχαχα

     

    Σοβαρά τωρα. Καποια στιγμή να κα΄τσουμε αν αποφασίσουμε αν θέλουμε αν εχουμε κράτος ή απλά χαβαλέ. ΔΕΝ γινονται τέτοια πράγματα! ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ! Φερτε μου τα Χάπια μου!

    dsworks

    Δημοσιεύτηκε

    Συνάδελφοι, να με συμπαθάτε, αλλά δεν καταλαβαίνω τα σχόλια σας, δεν καταλαβαίνω καν με ποιόν είσαστε σε αυτή την περίπτωση, το υπουργείο ή τους εργαζόμενους;

     

    Λέει, η ιστορία, βάσει του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, ότι μέχρι το 2010 είχε το υπουργείο 170 άτομα να περνάνε στο ηλεκτρονικό σύστημα χειρόγραφες δηλώσεις, αλλά δεν ανανέωσε τις συμβάσεις τους (σύμβαση έργου, ήδη ανανεωμένη 2η φορά) εφόσον προβλεπόταν από τότε ότι οι δηλώσεις θα γίνονταν ηλεκτρονικά.

     

    Τώρα βγαίνει το πρωτοδικείο (4 χρόνια μετά...) και λέει ότι οι 27 (και οι 50, και οι 170 αν είχαν κάνει όλοι μαζί αγωγή) καλύπτουν «πάγιες & διαρκείς ανάγκες», και ακολουθεί ο σχολιασμός που έχει καταντήσει κοινότυπος για τα media του ΔΟΛ.

     

    Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία των 27/50/170 για το μέλλον τους, αλλά έχει δει τα τελευταία χρόνια να χάνουν με αυτόν τον τρόπο την δουλειά τους άνθρωποι, μεταξύ αυτών συνάδελφοι μηχανικοί, με πολύ καλύτερη αξίωση και πολύ πιο κοντά στο «πάγιες & διαρκείς ανάγκες». Και αντίστοιχα, να μην ξεκουνάει κανείς δημόσιους υπαλλήλους τεκμηριωμένα άχρηστους.

     

    Ειδικά στο συγκεκριμένο υπουργείο.

     

    Αξιολόγηση; α πα πα, τζιζ, κακό πράγμα.

     

    (δηλαδή, πλέον γίνονται, λέμε, 15000 δηλώσεις χειρόγραφες τις οποίες τις περνάει στο σύστημα απευθείας ο/η υπάλληλος της ΔΟΥ επιτόπου, χρειάζεται τμήμα με 27/50/170 άτομα/γραφεία/κομπιούτερ για αυτή τη δουλειά; αν είναι να τους πάρει, ας τους πάρει να δουλέψουν πραγματικά)

    • Upvote 1
    zefuros

    Δημοσιεύτηκε

    Νομιζω οτι ειναι ξεκαθαρη η θεση μου: Πως η αποφαση του δικαστηριου ειναι εντελώς παρανοικη.....

    genesis

    Δημοσιεύτηκε

    ... δεν καταλαβαίνω καν με ποιόν είσαστε σε αυτή την περίπτωση, το υπουργείο ή τους εργαζόμενους;

    Δεν είναι ανάγκη να είμαστε με κάποιον....Κάποτε θα πρέπει να είμαστε απλά με την κοινή λογική.

    • Upvote 1


    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.