Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Αν και η προθεσμία εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων με την ονομασία «Εθνικό Μητρώο Παραγωγών» Ε.Μ.Π.Α είναι μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρη Πολιτόπουλο υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί μια μικρή παράταση.

     

    Για το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών ο κ. Πολιτόπουλος υποστήριξε ότι «είναι η μεγαλύτερη τομή, η εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών στην εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων. Πρόκειται για ένα εργαλείο ηλεκτρονικό που πρέπει να ενταχθούν όλοι οι παραγωγοί αλλά και οι εισαγωγείς. Οι στόχοι του ΕΟΑΝ είναι με το μητρώο να μειώσουμε την εισφοροδιαφυγή αλλά και να μπορέσουμε να ελέγχουμε και την παράνομη εισαγωγή». Ακόμη, προειδοποίησε ότι «οι διακινητές έμποροι δεν επιτρέπεται να λειτουργούν εφόσον δεν εγγραφούν, διαφορετικά θα έχουν κυρώσεις και θα κινδυνεύουν με αφαίρεση της άδειας τους».

     

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ειδικής μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπή προστασίας περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). ο Πολιτόπουλος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίτευξη των στόχων του νέου ΈΣΔΑ.

     

    Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Πολιτόπουλος εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθει προς ψήφιση ο νόμος 2939/2001«Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων – Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) και άλλες διατάξεις».Με αυτόν τον νόμο τροποποιείται το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης στην χώρα.

     

    Ο πρόεδρος και μέλη του ΕΟΑΝ ενημέρωσαν τους βουλευτές για τον τρόπο επίτευξης των στόχων του νέου ΕΣΔΑ.

     

    Ο κ. Πολιτόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων θα υπάρξει μια μεγάλη οικονομική ανάσα. «Από τα χρήματα και τα έσοδα των συστημάτων θα ενισχύσουμε με υποδομές τα «πράσινα» σημεία, τα νέα επιχειρησιακά σχέδια θα αποσκοπούν ώστε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση των πόρων των συστημάτων και να διατεθεί ένα μέρος των αποθεματικών τους στη διαμόρφωση των υποδομών στους δήμους και σε ότι αφορά τα λειτουργικά έξοδα τους να είναι μέσα σε λογικά πλαίσια».

     

    Όπως επεσήμανε « οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν τα ανακυκλώσιμα προϊόντα για τη μείωση των λειτουργικών του εξόδων με την ορθή διαχείριση των αποβλήτων. Μελλοντικά θα μπορούν δώσουν κίνητρα στους πολίτες, όπως τη μείωση των ανταποδοτικών τελών και άλλα κίνητρα ώστε να ενεργοποιήσει τους πολίτες. Χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε τους δήμους και τους πολίτες για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι δήμοι θα μπορούν να έχουν έσοδα και οφέλη».

     

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στο νέο σχεδιασμό της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των πρώτων υλών αλλά και του αναβαθμισμένου ρόλου του ΕΟΑΝ ανάφερε ότι θα δημιουργηθούν δύο διευθύνσεις, η μια θα έχει ως σκοπό τη συνεργασία του Οργανισμού με τη τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να τις δοθούν οι καλύτερες δυνατότητες για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων τους. «Χρειάζεται να δώσουμε στους δήμου τη δυνατότατα της αυτοδιαχείρισης για να επιτύχουμε τους στόχους του ΕΣΔΑ μέχρι το 2020».

     

    Όσον αγορά τη δεύτερη, αυτή είναι η Διεύθυνση Ελέγχου. «Διαπιστώθηκε ότι οργανισμός είχε τεράστια αδυναμία του ελέγχου ολοκλήρου του κύκλου της διαχείρισης των αποβλήτων και για αυτό κρίθηκε σκόπιμο η σύσταση της διεύθυνσης. Τα έσοδα από τα συστήματα είναι 50 εκατομμύρια και διαφαίνεται αν περιορίσουμε την εισφοροδιαφυγή (10 έως 40%) θα τα αυξήσουμε ετησίως κατά 15 εκατομμύρια ευρώ» εξήγησε ο κ. Πολιτόπουλος.

     

    Με τον νόμο 2939/2001 «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων – Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) και άλλες διατάξεις» θα εφαρμοστεί μια σειρά από νομοθετικές κυρώσεις για τον έλεγχο στη διαχείριση των πόρων.

     

    Για την επιλογή του καφέ κάδου δηλαδή της κομποστοποίησης και ανακύκλωσης είπε ότι «είναι ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι των προσπαθειών μας και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και για την κομποστοποίηση ώστε να δημιουργήσουμε το κομπόστ το οποίο είναι αρκετά χρήσιμο» και ξεκαθάρισε ότι «η μεγάλη προσπάθεια του νέου σχεδιασμού και του ΕΣΔΑ είναι να δημιουργήσουμε τα τέσσερα ρεύματα και καθαρότερο υλικό, αλλά και να εισάγουμε και τον καφέ κάδο, άρα τα βιοαπόβλητα ώστε να διαχωρίζονται σωστά».

     

    Επιπλέον, ο κ. Πολιτόπουλος τόνισε ότι η προσπάθεια του ΕΟΑΝ είναι τα τριάντα δύο ΚΔΑΥ να πολλαπλασιαστούν και σε συνδυασμό με τα «πράσινα σημεία» να επιτευχθούν οι στόχοι του ΕΣΔΑ.

     

    Στην αρχή της εισήγησης του επανέλαβε το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΟΑΝ και τόνισε την ανάγκη για την πρόσληψη νέων υπάλληλων.

     

    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%B5%CE%BF%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE%CF%82/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.