Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Από έξι πόλεις θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του μήνα η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών με στόχο από τις αρχές του χρόνου σε όλες τις πολεοδομίες της χώρας οι φάκελοι να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά χωρίς την επίσκεψη μηχανικού στις υπηρεσίες δόμησης. Την πλατφόρμα του συστήματος ανέπτυξε με την επίβλεψη του ΥΠΕΚΑ το Τεχνικό Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας αλλά και την ενίσχυση της δια­φάνειας, ώστε να καταπολεμηθεί το «γρηγορόσημο» αλλά και κάθε αθέμιτη συναλλαγή μεταξύ μηχανικών, πολιτών και υπηρεσιακών παραγόντων.

     

    Το επόμενο διάστημα το ΤΕΕ θα προχωρήσει στην εκπαίδευση των μηχανικών στις υπηρεσίες δόμησης χωρίς να αποκλείεται μια περίοδος παράλληλης λειτουργίας μεταξύ του παλιού και του νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών ώστε να δοκιμαστεί στην πράξη το νέο σύστημα αλλά και το προσωπικό των πολεοδομιών και να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις. Το ΤΕΕ χρειάστηκε προετοιμασίες μηνών για να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα είναι χρηστικό για τις ίδιες τις υπηρεσίες δόμησης αλλά και να διενεργήσει τους διαγωνισμούς προμήθειας αδειών λογισμικού και τεχνικού εξοπλισμού.

     

    Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι όλα έτοιμα προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Κομοτηνή και την Κόρινθο, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα θα «κουμπώσει» και με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. «Δημιουργήσαμε μια ενιαία πλατφόρμα για την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών και την ηλεκτρονική ταυτότητα με σημαντικά οφέλη. Σήμερα, για όποιες αλλαγές γίνονταν εντός του νόμιμου περιγράμματος της οικοδομής όφειλε κανείς να κάνει αναθεώρηση αδείας. Με την τήρηση αρχείου για την ταυτότητα, οι αλλαγές και τα σχέδια π.χ. για την αλλαγή της θέσης μιας κουζίνας ή ενός δωματίου θα περνούν απευθείας στη βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου και θα αποτελούν στοιχεία της άδειας», εξηγεί στο «business stories» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χρήστος Σπίρτζης. Ωστόσο το σύστημα εμφανίζει ακόμη κάποιες αδυναμίες. Επί του παρόντος έχει προβλεφθεί να συνεργάζεται μόνο με το Κτηματολόγιο, με στόχο σταδιακά να επικοινωνεί ηλεκτρονικά και με άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην έκδοση οικοδομικών αδειών, όπως τα δασαρχεία, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες κ.ά.

     

    Ενας επιπλέον στόχος είναι το σύστημα να μπορέσει να αποτελέσει ένα είδος τροχονόμου στην αξιοποίηση των δικαιολογητικών για τις άδειες ώστε όποιες υπηρεσίες χρειάζονται εξαρτημένο τοπογραφικό να μπορεί αυτό να διαβιβάζεται σε όλες τις υπηρεσίες ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται η φυσική παράδοση σε κάθε υπηρεσία χωριστά από τον μηχανικό. Με βάση τον σχεδιασμό του συστήματος η αίτηση για την έκδοση της άδειας θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης, στην οποία οι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο και τυχόν παρατηρήσεις ηλεκτρονικά και θα γνωστοποιούνται στον μηχανικό σε πραγματικό χρόνο.

     

    Η άδεια θα εκδίδεται μετά την έγκριση όλων των απαιτούμενων σταδίων και τη διαπίστωση πληρότητας για τις απαιτούμενες μελέτες, αλλά και την κατάθεση τυχόν πρόσθετων δικαιολογητικών. Ολη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης και στο ΥΠΕΚΑ. Στο ίδιο σύστημα έχουν ενσωματωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία εισαγωγής αιτημάτων για έλεγχο, η τυχαία επιλογή ελέγχων δόμησης και τα αποτελέσματά τους.

     

    Δεν έχει διευκρινιστεί εάν το ΤΕΕ θα έχει κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα για τη λειτουργία του συστήματος όπως, για παράδειγμα, προβλέπεται για την πλατφόρμα των αυθαιρέτων. Στο ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν ότι δεν προβλέπεται κάποια αμοιβή και επισημαίνουν ότι μέσω του συστήματος το Τεχνικό Επιμελητήριο θα μπορεί να ελέγχει πλήρως το μητρώο των μηχανικών.

     

    Πηγή: Ηλεκτρονικά όλες οι οικοδομικές άδειες από το 2015 | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/65586/ilektronika-oles-oi-oikodomikes-adeies-apo-2015#ixzz3DSvviEE1





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    jedi.Yannis

    Δημοσιεύτηκε

    Καλά όλα αυτά. Θα ήθελα να δω τι θα κάνουν οι διάφορες εφορείες νεωτέρων μνημείων, οι οποίες το παίζουν κράτος εν κράτει και κάνουν μέσο όρο 4-5 χρόνια να απαντήσουν σε υποθέσεις που δεν έχεις βάλει γρηγορόσημο.

     

    Επίσης να δω πότε θα λύσουν το πρόβλημα δύο διαφορετικών επιτροπών αρχιτεκτονικού ελέγχου, οι οποίες δεν είναι υποχρεωμένες ακόμα να βγάζουν την ίδια απόφαση για το ίδιο κτίριο, και βλέπεις το τραγικό για κράτος να σου λέει ένας κάτι δεν είναι καλό και άλλος να σου λέει ότι είναι καλό, συνέχισε.

    Τυπικά ο ένας από τους δύο δεν ξέρει την δουλειά του.

    ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ

    Δημοσιεύτηκε

    Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Ε Τ Α Ι

    TomA

    Δημοσιεύτηκε

    Θετικά βήματα είναι αυτά, ας μην είμαστε αρνητικοί. Με αυτά που διαβάζω βέβαια δεν λύνεται ένα βασικό πρόβλημα. Μετά και τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών τα "κωλύματα" μέσα στις πολεοδομίες μειώθηκαν. Ο κλασικός έλεγχος σε Τοπογραφικά, Αρχιτεκτονικά, Στατικά, ΗΜ & Φορολογικά γίνεται πάρα πολύ γρήγορα. Τα προβλήματα όπως αναφέρθηκαν και πιο πάνω συνεχίζουν να υφίστανται μέσα στις αρχαιολογίες, δασαρχεία, πυροσβεστική και άλλες αδειοδοτούσες αρχές. Το σύστημα θα δουλέψει προς όφελος μας (και μηχανικών και πολιτών) αν συνδεθεί με όλες αυτές τις υπηρεσίες. 

    • Upvote 1
    terry

    Δημοσιεύτηκε

    Συνεχιζουν τα προβλημα κατα τον ελεγχο Διαγραμματος Δομησης, στη φαση της Εγκρισης Δομησης, απο καποιες ΥΔΟΜ.

    • Upvote 1
    TomA

    Δημοσιεύτηκε

    Σίγουρα θα συνεχιστούν τα προβλήματα - ειδικά στο στάδιο του ελέγχου του Διαγράμματος Δόμησης - με τη πολυδαίδαλη νομοθεσία. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν συνεχίζεται αυτό το χάλι να περιμένεις 7-8 μήνες για μια άδεια μεζονέτας.

    Ας καταφέρουν να βάλουν μπρος αυτό το -όπως φαίνεται - "αυτοματοποιημένο" σύστημα αδειοδότησης και μετά μακάρι να ασχοληθούν με την απλοποίηση / κωδικοποίηση της νομοθεσίας. 

    SIRADRAB

    Δημοσιεύτηκε

    Τι εννοείς terry? αν έχεις σωστά τα στοιχεία του τοπ/κού και του δ/μματος Δόμησης, δεν μπορούν να σου πουν τίποτα. Πάνω σε αυτά τα δύο μόνο επιτρέπεται να γίνεται ο έλεγχος. Δεν μπορεί να σου ελέγξει άλλες μελέτες  και να σου σπάσει τα ούμπαλα όπως γινότανε ως τώρα.

    terry

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Νομιζεις.

    Αν σκαλιζεις ή απαιτεις συμβολαια απο το 1850, ακρη δεν βγαινει.

    Και φυσικα δεν ειναι μονο αυτο το προβλημα.

    Εδω δινουν μεγαλυτερη αξια σε αλληλοαναιρουμενες ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ της ΠΕΧΩ, παρα στον ιδιο τον νομο.

    Και στο τελος, υιοθετουν τις Γνωμοδοτησεις αυτες που βγαζουν το πορισμα: "δεν μπορεις να οικοδομισεις".

    Αν επιμενεις η απαντηση ειναι "να ρωτησουμε την ΠΕΧΩ να δουμε τι θα μας πουν".

     

     

    Μην αρχισω να αναφερω παραδειγματα διοτι θα εκνευριστω.

     

    ΥΓ. Εδω βρε συναδεφλε σε βαζουν να αποτυπωνεις ολους τους ομορους εντος οικισμου.

    Τι να λεμε τωρα.

    Να αναφερω και τις μπουρδες των ""προδιαγραφων Τοπογραφικων""????

    Που σε βαζουν στο Τοπογραφικο να δειξεις το κτηριο ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΙΣΕΙΣ??

    Edited by terry
    • Upvote 6
    SIRADRAB

    Δημοσιεύτηκε

    Τώρα σε καταλαβαίνω απολύτως. Οι περιπτώσεις που περιγράφεις, και δεν θα είναι οι μόνες φαντάζομαι, έχουν καταντήσει όλους τους μηχανικούς σε ΑΜΕΑ και θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στο άρθρο 26 του ΝΟΚ και να προσθέσουν παράγραφο που θα αναφέρεται ειδικά στις περιπτώσεις σαλταρισμένων μηχανικών....... :shock:  

    • Upvote 1
    leoth

    Δημοσιεύτηκε

    Τι εννοείς terry? αν έχεις σωστά τα στοιχεία του τοπ/κού και του δ/μματος Δόμησης, δεν μπορούν να σου πουν τίποτα. Πάνω σε αυτά τα δύο μόνο επιτρέπεται να γίνεται ο έλεγχος. Δεν μπορεί να σου ελέγξει άλλες μελέτες  και να σου σπάσει τα ούμπαλα όπως γινότανε ως τώρα.

    Kαι όταν δεν μπορούν να σου βρούν τίποτα σου λένε την ατάκα:"και τι θελεις δηλαδή, να πάρεις άδεια σε 10 μέρες...!!!!!!!!!!!!!!!!!".




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.