Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Τσουνάμι ανατροπών - απελευθερώσεων σε εκατοντάδες επαγγέλματα έρχεται δια νόμου τον Οκτώβριο κατ΄ εντολή της τρόικας.

     

    Η Ελλάδα, όπως έχει δεσμευτεί στο Μνημόνιο, προχώρησε στη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, που θα καταγράψει εκ νέου τα «προβληματικά» επαγγέλματα και θα λάβει τις αποφάσεις. Παράλληλα, «τρέχει» η προκήρυξη νέας μελέτης, αξίας 153,7 εκατ. ευρώ, παραδοτέας σε τρεις μήνες, που αφορά τα δέκα επαγγέλματα που, παρά την απελευθέρωση, παραμένουν... μισόκλειστα και απαιτούνται νέες παρεμβάσεις.

     

    Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, που θα συντονίζει το έργο, παραδέχεται ότι οι αγκυλώσεις παραμένουν και φωτογραφίζει τα πεδία των νέων αλλαγών.

     

    Παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων ζητούν και μελέτες τόσο του ΙΟΒΕ όσο και ανεξάρτητου ερευνητή, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί έπειτα από αίτημα του ΥΠΟΙΚ αλλά και της Ομάδας Δράσης του κ. Ράιχενμπαχ (Task Force).

     

    Το πεδίο των νέων απελευθερώσεων περιλαμβάνει από επιστημονικά επαγγέλματα, όπως είναι οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι ενεργειακοί επιθεωρητές, οι ορκωτοί εκτιμητές και υπηρεσίες του κλάδου της υγείας, έως τα επαγγέλματα του οδηγού ταξί, του φορτοεκφορτωτή, του κομμωτή και όποιου δραστηριοποιείται στον κλάδο υπηρεσιών.

     

    Οι γενικοί γραμματείς όλων των συναρμόδιων υπουργείων έχουν ήδη ενημερωθεί για τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, υπό τον γενικό γραμματέα του ΥΠΟΙΚ, για την αξιολόγηση όσων έχουν γίνει έως τώρα στο σύνολο των επαγγελμάτων, «ρυθμισμένων» και μη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να καταγραφούν εκ νέου οι περιορισμοί και να προταθεί νέο κύμα πρόσθετων παρεμβάσεων απελευθέρωσης.

     

    Κύκλοι αρμόδιων υπουργείων εξηγούν ότι, πέρα από «στρεβλώσεις» στην πρόσβαση και στις τιμές που εξακολουθούν να υπάρχουν, η κρίση έχει προκαλέσει και την ανάγκη για νέες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα -συνεχίζουν-, καθώς τα ένσημα είναι πλέον δυσεύρετα, προκύπτει πλέον το ζήτημα αλλαγής ή και κατάργησης των τάξεων στους μηχανικούς και σε άλλες ειδικότητες ή άλλων περιορισμών εμπειρίας για να αποκτήσουν θέση στο επάγγελμα.

     

    Οι γενικοί γραμματείς θα πρέπει να καταγράψουν σε νέα λίστα όλα τα επαγγέλματα της αρμοδιότητάς τους και τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης και να τις αξιολογήσουν, προτείνοντας παρεμβάσεις.

     

     

    Τα δέκα επίμαχα επαγγέλματα

    Παράλληλα, «τρέχει» ο διαγωνισμός (η προθεσμία λήγει στις 3 Σεπτεμβρίου) για νέα μελέτη, η οποία αφορά την «αξιολόγηση ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων», που θα πρέπει να παραδοθεί σε τρεις μήνες.

     

    Η προκήρυξη του ΥΠΟΙΚ, που έχει αναρτηθεί στο e-procurement της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, έχει αξία 153,75 χιλ. ευρώ με ΦΠΑ και, σύμφωνα με παράρτημά της, παραδέχεται ότι «η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην απελευθέρωση επαγγελμάτων», τα οποία και παραθέτει, αλλά «παρά τις σαρωτικές, σε πολλές περιπτώσεις, αλλαγές σε νομοθετικό επίπεδο, οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικές σε όλα τα επαγγέλματα».

     

    Έτσι, «κρίνεται σκόπιμος ο εντοπισμός, η καταγραφή και η αξιολόγηση των εναπομεινάντων περιορισμών - στρεβλώσεων, με σκοπό τη διατήρηση, την άρση ή την τροποποίησή τους προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρεται στην προκήρυξη.

     

    Η μελέτη θα επικεντρωθεί σε δέκα επαγγέλματα – επαγγελματικές δραστηριότητες, τα οποία έχουν σημαντική επίπτωση στην ελληνική οικονομία:

     

    Δικηγόρους.

     

    Μηχανικούς δημοσίων έργων.

     

    Νόμιμους ελεγκτές.

     

    Φορτοεκφορτωτές (χερσαίοι και λιμενεργάτες, περιλαμβανομένων των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης).

     

    Φαρμακεία - Φαρμακοποιούς.

     

    Παρόχους υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα).

     

    Τεχνικά επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι - υδραυλικοί).

     

    Γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας.

     

    Πιστοποιημένους εκτιμητές.

     

    Εκτελωνιστές.

     

    Έκθεση ΙΟΒΕ

    Ήδη, όμως, «ευρήματα» υπάρχουν. Στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα, η Task Force αναφέρθηκε στην έκθεση που ανέθεσε στο IOBE για το ίδιο θέμα. «Στις μελέτες απαριθμούνται διάφορα εμπόδια στον ανταγωνισμό, περιορισμοί της λειτουργίας των αγορών και επιβλαβείς διοικητικές πρακτικές, ιδίως από επαγγελματικές ενώσεις», αναφέρει η Ομάδα Δράσης.

     

    Παράλληλα, μελέτη που έχει παραδοθεί ήδη στο ΥΠΟΙΚ για τις «αποκλειστικές δραστηριότητες συγκεκριμένων νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων», του καθηγητή Δ. Αυγητίδη, συνιστά νέο κύκλο παρεμβάσεων. Προτείνει, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις για τον πιστοποιημένο εκτιμητή, για την κατάθεση σημάτων και ευρεσιτεχνιών από δικηγόρο και για τις προϋποθέσεις απόκτησης επαγγελματικού τίτλου στα επαγγέλματα του αρχιτέκτονα, του τοπογράφου και του πολιτικού μηχανικού. Για τον κλάδο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στήνει να εκδοθεί νέος νόμος, που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου, με δυνατότητα άσκησης δραστηριοτήτων με απλή αναγγελία.

     

    Μνημονιακές δεσμεύσεις

    Το Μνημόνιο (MoU) στο άρθρο 27 αναφέρει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει την απελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων και ότι «θα αξιολογήσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για να εξασφαλιστεί ότι φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα». Θα αξιολογηθούν οι αμοιβές για δραστηριότητες συμβολαιογράφου, με στόχο νόμο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε. στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα τροποποιηθούν οι «δυσανάλογες απαιτήσεις για μια σειρά αποκλειστικών δραστηριοτήτων για τους μηχανικούς» και θα προσληφθεί «εξωτερικός σύμβουλος μέχρι τον Ιούνιο, για να επανεξετάσει διεξοδικά από τα τέλη Αυγούστου 201 4 όλα τα επαγγέλματα στο πλαίσιο κάθε υπουργείου». Στόχος είναι η άρση των περιορισμών που ακόμη υπάρχουν, σε συνέργεια με την τρόικα, διά νόμου «μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2014».

     

    Πηγή: http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=2097199&ppg=1






    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    sdim

    Δημοσιεύτηκε

    Αυτή την στιγμή στην πιάτσα εργάζονται πολλοί "μηχανικοί" χωρίς δίπλωμα, μηχανικοί χωρίς έναρξη επαγγέλματος, μηχανικοί που έχουν κλείσει τα βιβλία τους στην εφορία, μηχανικοί που έχουν διαγραφεί από το ΤΣΜΕΔΕ, μηχανικοί που δεν έχουν γραφτεί ακόμα στο ΤΣΜΕΔΕ, μηχανικοί που υπογράφουν μελέτες άλλων ειδικοτήτων και μηχανικοί από το εξωτερικό που δεν έχουν κάνει ακόμα την διαδικασία για αναγνώριση των πτυχίων τους, μηχανικοί που πληρώνουν και από την τσέπη τους για να κρατήσουν την δουλειά τους.

     

    Πόση περισσότερη απελευθέρωση θέλουν;

    • Upvote 8
    antloukidis

    Δημοσιεύτηκε

    Πάντως εγώ κόκκινο φωτάκι απέξω δεν βάζω.

     

    (για πράσινο το συζητάμε καθότι βάζελος...)

    • Upvote 2
    theagpar

    Δημοσιεύτηκε

    Και πολύ καλα κάνει!

    Paul_Mix

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    οι Μηχανικοί Δημοσιων Εργων που αναφέρει, είναι ξεχωριστή κατηγορία απο τους υπολοιπους Μηχανικούς?

    Edited by Paul_Mix
    chris12

    Δημοσιεύτηκε

    Αν θέλουν απελευθέρωση στους μηχανικούς ας ξεκινήσουν με τις ασφαλιστικές εισφορές. Όλα τα άλλα ελεύθερα είναι.

    • Upvote 2
    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε

    "Για παράδειγμα -συνεχίζουν-, καθώς τα ένσημα είναι πλέον δυσεύρετα, προκύπτει πλέον το ζήτημα αλλαγής ή και κατάργησης των τάξεων στους μηχανικούς και σε άλλες ειδικότητες ή άλλων περιορισμών εμπειρίας για να αποκτήσουν θέση στο επάγγελμα."

     

    Εκείνο που απομονώνει τους μηχανικούς από τα δημόσια έργα δεν είναι η τάξη εργοληπτικού πτυχίου αλλά ο θεσμός του κρατικοδίαιτου εργολάβου.  Γιατί δεν καταργούν ή δεν τροποποιούν έστω αυτές τις διατάξεις που μοιράζουν τα έργα σε τέσσερις - πέντε κατασκευαστικές;      

    geoste

    Δημοσιεύτηκε

    Απελευθέρωση σημαίνει κατάργηση του ασυμβίβαστου μεταξύ μελετητή και εργολήπτη δημοσίων έργων;

    Konstantinos IB

    Δημοσιεύτηκε

    Υπάρχει μια σύγχυση. Άλλο η τάξη του μελετητικού πτυχίου και άλλο η εργοληπτική . Αν καταργηθούν οι τάξεις του μελετητικού δικαιώματος σημαίνει ότι μέχρι τώρα ο διαχωρισμός ήταν μόνο και μόνο συντεχνιακός και δεν έμπαινε θέμα επιστημονικής επάρκειας. Ήταν όμως έτσι τα πράγματα;

    savas76

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    ειμαστε μηχανικοι οφείλουμε να γνωρίζουμε τα βασικα....

    Ότι θελουν να περασουν ως νομο , εργοδοτικα η αλλα συμφεροντα , το εμφανιζουν ως ΄΄απαιτουμενο΄΄ τροικας.....

    το παραμυθι γνωστο πλεον....

     

    .όταν η κυβερνηση δεν θελει να κανει κατι γιατι αλλαξε γνωμη, η συσχετισμος δυναμεων  ..δεν το κανει....παράδειγμα αλλοι επιστημονικοι κλαδοι , οπου ενώ ανακοινωσαν ανοιγμα , το πηραν πισω  αμεσα  και όλα λυθηκαν χωρις θορυβο

    Edited by savas76



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.