Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Σε συνέχεια του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/112067/3389/22/2/21 εγγράφου, όπου πέραν των άλλων αναφέρει: «για την αποφυγή διενέξεων αλλά και προστασίας του κύρους των διοικητικών πράξεων που εκδίδονται ηλεκτρονικά… η διαπίστωση λανθασμένης εφαρμογής του επαγγελματικού δικαιώματος είναι δυνατόν να καταγράφεται στο πληροφοριακό σύστημα…»,

    επειδή:

    1. Σύμφωνα με το αρ. 40 εδ. Α του Ν. 4495/17 ή αίτηση για οικοδομική άδεια συνοδεύεται από δήλωση ανάληψης από τους έχοντες το νόμιμο δικαίωμα μηχανικούς.
    2. Η αιτιολογική έκθεση αποτελεί ανεξάρτητο και υποχρεωτικό στοιχείο πληρότητας, ανεξάρτητο της αρχιτεκτονικής μελέτης (αρ. 40.ε και 1στ του Ν. 4495/17) και συντάσσεται σύμφωνα με το αρ. 3.1 του Ν. 1557/85.
    3. Το αρ. 3.1 του Ν. 1557/85 αναφέρεται στον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό έλεγχο: «1. Κάθε κτίριο ή εγκατάσταση ελέγχεται ως προς την σύνθεση των όγκων, τις όψεις και τα εν γένει ορατά τμήματά του, ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της αισθητικής, τόσο ως μεμονωμένο κτίριο ή εγκατάσταση, όσο και σε σχέση με το οικοδομικό τετράγωνο και περιβάλλον του , οικιστικό και φυσικό. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία… και τις ΕΠΑΕ…». Δηλαδή το συγκεκριμένο άρθρο απαιτεί έλεγχο της ένταξης και της ενσωμάτωσης του έργου στο περιβάλλον.
    4. Το αρ. 3 παρ. 3 της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/11170/321 (ΦΕΚ313/Β/20) που αφορά στο αντικείμενο και στις αρμοδιότητες των ΣΑ, αναφέρει: «3. Τα Σ.Α. ασκούν τις αρμοδιότητές τους λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ακόλουθα κριτήρια: • την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με την κατάλληλη ένταξη της προτεινόμενης κατασκευής σε αυτό. Ειδικότερα, αξιολογείται ο προτεινόμενος τρόπος εφαρμογής των ισχυόντων όρων και περιορισμών δόμησης προκειμένου να επιτυγχάνεται η αρμονική ένταξή της στο οικόπεδο / γήπεδο…..». Δηλαδή και πάλι ελέγχεται ή ένταξη και η ενσωμάτωση του έργου στο περιβάλλον.
    5. Το ΠΔ 99/5-11-18 (ΦΕΚ 187/Α/18) περί επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, στο αρ. 4.2, αναφέρει (αποκλειστικά για τους αρχιτέκτονες): Ο Αρχιτέκτονας μηχανικός έχει τα εξής επαγγελματικά δικαιώματα: «α. Χωροθέτηση και περιβαλλοντική ένταξη και ενσωμάτωση των κατασκευών.».
    6. Το ΠΔ 99/5-11-18 (ΦΕΚ 187/Α/18) περί επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, στο αρ. 4. 2γ, αναφέρει (αποκλειστικά για τους αρχιτέκτονες): Ο Αρχιτέκτονας μηχανικός έχει τα εξής επαγγελματικά δικαιώματα : «γ. ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες… ».

    είναι προφανές, κατόπιν των ανωτέρω, ότι:

    Η σύνταξη της αιτιολογικής έκθεσης που απαιτεί το αρ. 40.ιστ του Ν. 4495 και περιγράφει τη χωροθέτηση και περιβαλλοντική ένταξη και ενσωμάτωση των κατασκευών, πρέπει να υπογράφεται ΜΟΝΟΝ από Αρχιτέκτονες.

    Αντίστοιχα και η υπογραφή των αρχιτεκτονικών μελετών σε ειδικές περιπτώσεις που περιγράφονται στο αρ. 4. 2γ του ΠΔ 99/5-11-18 (ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες) πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟΝ από Αρχιτέκτονες.

    Κατά συνέπεια,

    το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων ενημερώνει τα μέλη του και τους εκπροσώπους του στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ), σε περιπτώσεις που διαπιστώνουν εσφαλμένη εφαρμογή του επαγγελματικού δικαιώματος στις μελέτες που εξετάζουν, συμμορφούμενοι με την προτροπή του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/112067/3389/22-2-21 και για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, να ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ στην εγκριτική απόφαση στο πληροφοριακό σύστημα την ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

    « Να ελεγχθεί το επαγγελματικό δικαίωμα των υπογραφόντων την Αιτιολογική Έκθεση ή/και την Αρχιτεκτονική Μελέτη, σύμφωνα με τις διατάξεις των αρ. 40.α , 40.ε και 40.ιστ του Ν. 4495/17 σε συνδυασμό με τα αρ. 4.2α και 2γ του ΠΔ 99/5-11-18 (ΦΕΚ 187/Α/18)».

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

    Ο Πρόεδρος
    Δημήτρης Ξυνομηλάκης

    Δείτε την οδηγία εδώ: ΟΔΗΓΙΑ


    Πηγή: https://www.sadas-pea.gr/odigia-sadas-pea-pros-ta-meli-ton-symvoylion-architektonikis/


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Spiderman

    Δημοσιεύτηκε

    Επιτέλους και η ... έχει τα όριά της. Γεμίσαμε Ζαχά Χαντίντ 

    Spiderman

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Να πάρει άμεσα θέση επί του παρόντος αίσχους το ΤΕΕ και ο ΣΠΜΕ. Ακριβώς με τέτοιες οδηγίες και εγκυκλίους για τεχνικές εκθέσεις αποδεικνύεται ο άκρατος κομπλεξισμός και το ‘’τεράστιο ενδιαφέρον’’ του συγκεκριμένου συλλόγου για την αρχιτεκτονική του τόπου μας. Μόνο επαγγελματικά δικαιώματα τίποτε άλλο, ουσία μηδέν. Σοβαροί αρχιτέκτονες υπάρχουν αλλά αυτοί ούτε καν ασχολούνται να μπούνε σε Σ.Α. και άλλα τέτοια συμπλεγματικά όργανα αστυνόμευσης. Ο σοβαρός αρχιτέκτονας δεν πουλάει ούτε ιδέες ούτε χρόνο, ο συνδικαλιστής κηφήνας αρχιτέκτονας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τέτοια όργανα διάλυσης της ελευθερίας της έκφρασης πρέπει να πάψουν να υπάρχουν. Ευτυχώς που άλλοι σύλλογοι δεν απαιτούν να γίνει ΣΠΜ, ΣΜΜ κτλ. για να ελέγχονται όλες οι μελέτες και οι άδειες να βγαίνουν όταν ο ενδιαφερόμενος φτάσει στην σύνταξη. Για να μην πούμε και το με ποιόν ‘’αξιοκρατικό’’ τρόπο μπαίνουν στα Σ.Α….έλεος πια

    Edited by Spiderman
    Guest

    Δημοσιεύτηκε

    γελανε και οι ραπιδογραφοι

    Didonis

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    το στο "δια ταύτα" όμως το υφιστάμενο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα που έχουμε στην χώρα μας όμως δεν γελάει καθόλου..... 

    Edited by Didonis
    tetris

    Δημοσιεύτηκε

    "...ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της αισθητικής..."

    Πώς διασφαλίζεται ότι οι απόφοιτοι Αρχιτεκτονικής διαθέτουν οπωσδήποτε καλό γούστο? Για να μην ανεβάσω σχετικό υλικό κι εκθέσω συναδέλφους, παραπέμπω στα σχόλια για την "ανάπλαση" της Αριστοτέλους. 

    Επειδή, ως γνωστό, το ράσο δεν κάνει τον παπά και το πτυχίο τον επιστήμονα, καλό θα ήταν να αποφεύγεται ο επαγγελματικός δογματισμός. Και, πριν κάποιος βλογήσει τα γένεια του, ας ψάξει μήπως έχουν ψείρες.

    Απλώς, κάποιοι συνδικαλιστές, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι εκτίθενται (και εκθέτουν τον κλάδο τους) ανεπανόρθωτα

    kan62

    Δημοσιεύτηκε

    Στο δια ταύτα, το αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα ουδόλως εξαρτάται από τα υπάρχοντα σήμερα ΣΑ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κάποιων μελών τους).

    Οι ελάχιστες περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποια συμβολή τους στο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα αναιρούνται από τις πλείστες περιπτώσεις όπου το καταβαραθρωμένο κύρος τους οδηγεί τους μελετητές σε αρχιτεκτονικά εκτρώματα. Όργανα με παρόμοια στελέχωση, σύνθεση και κίνητρα συμμετοχής δεν μπορεί να έχουν κάποιο κύρος απέναντι σε επαγγελματίες μελετητές, οποιουδήποτε κλάδου.

    Ο ΣΑΔΑΣ, αντί να βγάζει ανακοινώσεις του είδους, ας φροντίσει για την ενίσχυση της παιδείας του κλάδου ώστε με τα συλλογικά όργανα, που τυχόν στο μέλλον ορθά θα επανιδρυθούν, να παράξουν κάποια στιγμή κάποιο αποτέλεσμα.

    Η προτροπή "πιάστε μάγκες τα γεφύρια" βυθίζει απλά ότι έχει απομείνει ...

    Guest

    Δημοσιεύτηκε

    Μια χαρά ειναι το αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. Όποιος θέλει αγοράζει τις υπηρεσίες του αρχιτέκτονα της επιλογής του, βάσει του προϋπολογισμού του και παίρνει το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Έχουμε γεμίσει ΣΑ, επιτροπές και αρχαιολογίες.

    tetris

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Η κάθε ειδικότητα παίζει το ρόλο της. Αρκεί να υπάρχει μέτρο και λογική. Όχι νοοτροπία αστυνόμευσης για επαγγελματική διασφάλιση.

    συμπλ.

    και για να επανέλθω στην προηγούμενη ανάρτησή μου ως προς την "ανάπλαση" της Αριστοτέλους, ενώ κατακεραυνώνεται υπόγεια (ακόμη και από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας), δημόσια επικρατεί μούγκα. Ακόμη και στο παρόν φόρουμ, οι αντιδράσεις των αρχιτεκτόνων είναι ανύπαρκτες. Άρα, "δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε" περί αισθητικής, αγαπητοί συνάδελφοι

    Edited by tetris
    Guest

    Δημοσιεύτηκε (edited)

    Δεν ισοπεδώνουμε τίποτα, ισα ισα υπάρχουν φοβεροί αρχιτέκτονες και το επίπεδο δουλειάς έχει ανέβει πάρα πολύ. Αλλα οχι από επιτροπές αστυνόμευσης και εγκυκλίους. Η αρχιτεκτονική ειναι τέχνη και οχι επιστήμη για να επιβάλλεται η άποψη του καθενός κρατο-συμβουλίου. Την αγοράζεις ή οχι, ετσι λειτουργεί η οικονομία. Δε συζητάμε για εφορίες νεότερων κλπ φρούτα που οπου και να τους ρωτήσεις είναι αρμόδιοι.

    Η ανάπλαση της Αριστοτέλους είναι απλά εκτός τόπου. Πραγματικά ειναι σα να αφορά άλλη πλατεία. Αντιθέτως, η ΔΕΘ ειναι ενδιαφέρουσα (απο τη στιγμή που τα υπάρχοντα περίπτερα είναι απλά λαμαρίνες)

    Edited by neo83_gr
    Panagiotis Andrianopoulos

    Δημοσιεύτηκε

    Το πρόβλημα με το ότι οι αρχιτέκτονες πρέπει να υπογράφουν συγκεκριμένα εξειδικευμένα έργα που είναι???

    Η ανάπλαση της παραλίας της θεσσαλονικής έγινε από έλληνες αρχιτέκτονες έπειτα από αρχ.διαγωνισμό,(προδρ. Νικηφορίδης-bernard cuomo),

    Βυζαντινό μουσείο Θεσσαλονίκης(αρχ Κυρ.Κρόκος)

    To ίδρυμα Νιάρχος από Ιταλό αρχιτέκτονα,(renzo piano)

    Η ανάπλαση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (σύμβουλος αρχ.Παπαγεωργίου -βενετάς,δε θυμάμαι τον μελετητή)

    Η ανάπλαση του Φιλοππάπου(Πικιώνης)

    Μουσείο της Ακρόπολης(tsumi-Φωτιάδης).

    Άποψη μου ότι τα ανωτέρω είναι πετυχημένα έργα βέβαια μετρώνται στα δάχτυλα ενός χεριού υπάρχουν πολύ χειρότερα  και αρκετά περισσότερα από συναδέλφους.

    Δε φταίνε όμως αυτοί, φταίνε οι επιτροπές κτλπα ίσως βέβαια και ο τρόπος που δίνανε βραβεία με κάποιες  ίσως αδιαφανείς διαδικασίες.

    Επίσης το άλλο κόλπο του δημοσίου που άλλος μελετάει άλλος επιβλέπει άλλος κατασκευάζει υποβαθμίζει αισθητά την ποιότητα των έργων.

    Δηλαδή άλλοι συνάδελφοι υπογράφουν τα πάντα και καλά κάνουν εφόσον ο νόμος του δίνει το δικαίωμα(όχι ότι έχουν τα κατάλληλα εφόδια από τις σχολές τους) και υπάρχει θέμα επειδή οι αρχιτέκτονες μπορούν να υπογράψουν κάτι πάνω στο αντικείμενο τους??

    Ή έχω καταλάβει λάθος??

     




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.