Την κατάργηση εμπειροτεχνών και Νομαρχιακών Μητρώων επιδιώκει η ΠΕΔΜΕΔΕ
Την αποφασιστική παρέμβαση της Πολιτείας για την κατάργηση των Νομαρχιακών Μητρώων και των εμπειροτεχνών ζητά με επιστολή της η ΠΕΔΜΕΔΕ προτάσσοντας με κύρια αίτια:
α) την ασφάλεια,
β) την ποιότητα των έργων και
γ) την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Στην προσπάθειά της αυτή και πριν κλιμακώσει τις ενέργειές της με προσφυγή στα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα, προσβλέποντας στη συνδρομή της Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (F.I.E.C.), που ως συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πρωτοπόρος στην καταπολέμηση των ως άνω παθογενειών του κατασκευαστικού κλάδου.
Αναλυτικά η επιστολή:
Κύριοι Υπουργοί,
Όπως γνωρίζετε με το νόμο ν.1418/84 δόθηκε αποκλειστική αρμοδιότητα στους Νομάρχες (νυν Αντι -Περιφερειάρχες), να απονέμουν κατ΄ έτος σε έναν συγκεκριμένο αριθμό εμπειροτεχνών, χωρίς τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, με απλή ένδειξη εμπειρίας - εργασίας σε παρόμοια έργα, δικαίωμα εγγραφής στους Νομαρχιακούς καταλόγους Εμπειροτεχνών. Η εγγραφή αυτή τους δίνει δικαίωμα ανάληψης δημοσίων έργων (οδοποιία, υδρεύσεις, αποχετεύσεις κλπ) προϋπολογισμού από 18.000 ευρώ έως 53.000 ευρώ .
Η νομοθεσία αυτή κωδικοποιήθηκε στον πρόσφατο νόμο 3669/2008 (άρθρα 105, 106) και τα νομαρχιακά μητρώα, με νεώτερο νόμο, μετονομάστηκαν σε «μητρώα περιφερειακών ενοτήτων» (παρ. 12 άρθρο 146 ν. 4070/2012) Παγίως η Ένωσή μας ζητούσε την κατάργηση των Νομαρχιακών Μητρώων ή έστω τον σημαντικό περιορισμό του προϋπολογισμού των δημοσίων έργων που θα μπορούσαν να αναλάβουν και απαιτούσε νομοθετική ρύθμιση στον εκάστοτε Υπουργό Δημοσίων Έργων, για την επίλυση του θέματος.
Η κατασκευή έργων από μη πιστοποιημένους εργολήπτες ενέχει τους κατωτέρω σοβαρότατους κινδύνους:
α. Η μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας που προβλέπονται, από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, στην κατασκευή των δημοσίων έργων. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια πολλά εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν σε έργα που αναλαμβάνουν οι εμπειροτέχνες.
β. Η μη τήρηση των κανόνων της τέχνης και της επιστήμης ενέχει κινδύνους για την ποιότητα και για το χρόνο ζωής του παραδιδόμενου έργου.
γ. Η πιθανή ύπαρξη εστίας αδήλωτης εργασίας, καθώς τα έργα που εκτελούν οι εμπειροτέχνες δεν υπόκεινται σε κανένα ουσιαστικό έλεγχο .
Η ΠΕΔΜΕΔΕ θεωρεί, και υπό το πρίσμα των νέων συνεχών αλλαγών στο κλάδο, και στην προοπτική εναρμόνισης με την κοινοτική νομοθεσία, θα πρέπει πλέον, στην παραγωγή των δημοσίων έργων να εμπλέκονται μόνο πιστοποιημένοι, εγγεγραμμένοι στο ΜΕΕΠ, εργολήπτες δημοσίων έργων.
Η ΠΕΔΜΕΔΕ , ενόψει όσων πραγματικών γεγονότων αναφέρθηκαν, απαιτεί πλέον από την Πολιτεία να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, που να είναι απολύτως συμβατή με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οριστική εξάλειψη του φαινομένου. Πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα μη πιστοποιημένων επιχειρήσεων να εκτελούν και να παραδίδουν δημόσια έργα, με τους κινδύνους που ενέχει αυτή η επιλογή για το κοινωνικό σύνολο (τελικός χρήστης).
Η ΠΕΔΜΕΔΕ προτίθεται να θέσει άμεσα το θέμα στους ευρωπαϊκούς φορείς της κατασκευής, στην Ομοσπονδία της Ευρωπαϊκής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (FIEC), και με την συνδρομή της να το προωθήσει και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κύριοι Υπουργοί, η ΠΕΔΜΕΔΕ σταθερή στις θέσεις της για τήρηση των κανόνων ασφάλειας που αφορούν στην εκτέλεση των δημοσίων έργων καθώς και για την εγγυημένη ποιότητα των παραδοτέων δημοσίων έργων και με κύριο στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των μελών της πιστοποιημένων – εργοληπτών δημοσίων έργων, ζητά επιτακτικά από την Πολιτεία την παρέμβαση της για την εξάλειψη της αναχρονιστικής και επικίνδυνης πρακτικής, και παραμένει στην διάθεση σας για συνεργασία στην επίλυση του ζητήματος αυτού.
Recommended Comments
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα