Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Το ασφαλιστικό ξανά στο τραπέζι!


    Περικοπών συνέχεια στις παροχές του ασφαλιστικού συστήματος. Οι κύριες συντάξεις, τα εφάπαξ, οι επικουρικές και γενικότερα οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων τίθενται και πάλι στην «προκρούστεια κλίνη», καθώς τα ελλείμματα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος είναι εκτός ελέγχου λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της πρωτοφανούς ανεργίας.

     

    Η κυβέρνηση, έπειτα από πιέσεις της τρόικας, «ανοίγει εκ νέου» τον φάκελο του ασφαλιστικού συστήματος από το φθινόπωρο και θα υποχρεωθεί να λάβει νέα επώδυνα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των συντάξεων, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο - συνολικά - το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

     

    Το πρώτο από τα μέτρα είναι η νέα μείωση του εφάπαξ τον Ιανουάριο του 2014 σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες δεδομένου ότι θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο «ατομικός λογαριασμός» εισφορών. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για τις επικουρικές συντάξεις.

     

    Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης προανήγγειλε την επερχόμενη ανατροπή των υφιστάμενων ασφαλιστικών ρυθμίσεων, με τη σύσταση «επιτροπής εμπειρογνωμόνων», εντός του Σεπτεμβρίου, η οποία θα προετοιμάσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα θα ξεκινήσει η εφαρμογή μιας σειράς νομοθετικών διατάξεων οι οποίες έχουν ήδη ψηφιστεί και απομένει η υλοποίησή τους. Το στίγμα του «νέου κύματος των αλλαγών» προδιέγραψε από τον Ιούλιο ο υπουργός Εργασίας δηλώνοντας πως «το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο με τη σημερινή του μορφή» και ως εκ τούτου απαιτείται «η εκ θεμελίων αλλαγή του».

     

    Σε κατ' ιδίαν συνομιλίες ο υπουργός Εργασίας περιγράφει τις αλλαγές σημειώνοντας ότι «στόχος είναι η καθιέρωση ενιαίων εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους». Θεωρείται βέβαιο δε ότι η «ενιαιοποίηση» όλων αυτών θα γίνει επί τα χείρω, δηλαδή με την εξομοίωση των υψηλότερων παροχών με τις χαμηλότερες.

     

    Τους επόμενους μήνες θα βρεθούμε μπροστά σε νέα περικοπές ως και 10% στο σύνολο των παροχών των Ταμείων, ενώ από το νέο έτος έρχονται μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα.

     

    1. Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Περικοπές ετοιμάζονται σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη.

     

    2. Κύριες συντάξεις. Από το 2015 αναμένεται να ενταθούν τα οικονομικά προβλήματα των ταμείων κύριας ασφάλισης, καθώς η κρατική χρηματοδότηση θα αφορά μόνο τη βασική σύνταξη, η οποία θα είναι κοινή σε όλα Ταμεία (360 ευρώ). Σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη από την 1η Ιανουαρίου 2015 καθιερώνεται βασική και αναλογική σύνταξη. Η βασική σύνταξη επιδοτείται από τον προϋπολογισμό, ενώ η αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο του. Οι συντελεστές υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 οι συντάξεις μειώνονται στο 48% του βασικού μισθού. Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι στο μεσοδιάστημα δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τα ελλείμματά τους. Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα του ΟΑΕΕ, λόγω της αδυναμίας των ελευθέρων επαγγελματιών να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Συνεπώς η μείωση των παροχών εμφανίζεται ως μονόδρομος.

     

    3. Εισφορές. Οι ενιαίες εισφορές θα αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων - ανά Ταμείο - είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζα ή σε επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα. Δηλαδή καταργούνται οι ειδικές διατάξεις που διατηρούνταν μετά την ένταξη - παραδείγματος χάριν - των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και προέβλεπαν διαφορετικές εισφορές και διαφορετικές παροχές. Οι ενιαίες εισφορές θα ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους ανά ταμείο κύριας ασφάλισης, π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κτλ. Οι προσαρμογές στο νέο καθεστώς ενδέχεται να γίνουν σταδιακά.

    Νέο πλήγμα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ θα προκαλέσει η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, που θα προβλέπει τη σταδιακή, εντός τριών ετών (2014, 2015 και 2016), μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ (επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας) και την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων-κοινωνικών πόρων.

     

    4. Παροχές. Αντιστοίχως οι ενιαίες εισφορές θα σημάνουν ενιαίο σύστημα παροχών. Οι υφιστάμενες συντάξεις δεν θα θιγούν, ούτε θα αλλάξει το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που εισήγαγε ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Αλλωστε ο νέος υπολογισμός των συντάξεων είναι σε άμεση σύνδεση με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών στο σύνολο του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου. Πάντως οι «ενιαίες συντάξεις» ανά Ταμείο θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσουν / μειώσουν τις συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων». Περικοπές θα υπάρξουν και σε παροχές όπως μητρότητας, ασθένειας κτλ.

     

    5. Επικουρικές συντάξεις. Δημιουργούνται σε όλα τα Ταμεία «ατομικοί λογαριασμοί» ώστε οι συντάξεις να αντιστοιχούν απολύτως στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του.

     

    6. Εφάπαξ. Ενα έτος νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2014 και όχι από το 2015, θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ βοήθημα. Σύμφωνα με τον νέο υπολογισμό το εφάπαξ από Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες μετατρέπεται σε έντοκη επιστροφή εισφορών, ενώ στις παραμέτρους που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του αναμένεται να είναι και η αξία των αποθεματικών των Ταμείων στις 31.12.2012.

     

    Συνταξιούχοι ηλικίας 26-50 ετών

     

    Ενδιαφέροντα επί μέρους στοιχεία για την ηλικία των συνταξιούχων και τα ποσά των συντάξεων που λαμβάνουν περιέχει η τέταρτη μηνιαία έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ηλιος» του υπουργείου Εργασίας και της ΗΔΙΚΑ ΑΕ για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ξεχωριστή σημασία έχουν δύο κατηγορίες συνταξιούχων:

     

    1. Οι συνταξιούχοι ηλικίας 51-60 ετών αγγίζουν το 12% του συνόλου. Πρόκειται για 309.400 άτομα, σε σύνολο 2.706.924 συνταξιούχων, τα οποία λαμβάνουν μέση σύνταξη από 959,66 ως 1.065,88 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο από τη μέση σύνταξη του συνόλου των συνταξιούχων (περίπου 907 ευρώ).

     

    2. Η κατηγορία των συνταξιούχων ηλικίας 26-50 ετών φθάνει συνολικά το 3%, ήτοι 90.447 άτομα, με μέση σύνταξη 701,92 ευρώ. Ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο ποιοι συνταξιοδοτούνται στην πλέον παραγωγική αυτή ηλικία. Ενδεχομένως να είναι πρώην ένστολοι, μητέρες ανηλίκων, ανάπηροι και άγαμες θυγατέρες. Μένει στο υπουργείο Εργασίας να το διευκρινίσει.

     

    Πηγή: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=529227

     

    Υ.Γ.: ...στη βαση ΙΔΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ για ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ σε όλους ...ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ να μειωθούν οι δικές μας!!!





    akius

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



     

    Μην ανησυχείς φίλε akius ,

    Όποιο και να είναι το πόρισμα των "σοφών" , θα το υπερψηφίσουν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ κατ' εντολή του Προέδρου μας .

    Πάντα βέβαια για το καλό μας ..........................

    Link to comment
    Share on other sites

    2, 3, 5 και 6.....+1000

     

    Για τα άλλα δεν έχω άποψη. Έλεος πια με την γενιά των 700 ευρώ να πληρώνει το εφάπαξ του κάθε ΔΕΚατζη και τραπεζικού για να πάει να πάρει μερσεντες ή εξοχικό ή γκαρσονιέρα στην κόρη. Εφάπαξ επιτέλους τέλος !!! 

     

    Και το 15% των συνταξιούχων είναι κάτω των 60. Λίγο μου ακούγεται μήπως δεν βάλανε κάποιους μέσα ? Δηλαδή (309.000*1000+90.000*700)*12 = 4.5 δις θα πληρώνει το κράτος σε ανθρώπους τουλάχιστον για 30 χρόνια μέσο όρο ενώ θα τους έχουν κρατηθεί εισφορές μπορεί και για λιγότερα !

     

    Και φυσικά πολλοί από αυτούς των κάτω των 50 δουλεύουν κάπου μαύρα αυξάνοντας την ανεργία των νέων.

     

    Κατά τα άλλα φταίει ο Πάγκαλος....

     

    Και το κερασάκι στην τούρτα....Επειδή από τους γονείς τους κρατήθηκαν κάποιες έξτρα εισφορές ! (πότε και πόσο δεν ξέρουμε αλλά φαντάζομαι δεν καλύπτουν ολόκληρη την ζωή ενός απογόνου) απαιτούν να πληρώνονται για όλη τους την ζωή και να κάθονται.....

     

    http://www.athensvoice.gr/article/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%C2%AB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%B1%CF%84%CE%B5-%CE%B5%CE%BD-%CF%88%CF%85%CF%87%CF%81%CF%8E-%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82%C2%BB

    Edited by nik
    • Upvote 2
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    εαν τα βάλετε κάτω, 300.000 περιττοί ΔΥ επί 30 χρόνια καθισιού επί μέσο κόστος μισθοδοσίας 1500 ευρώ/μήνα έκαστος, μας κάνει το ΜΙΣΟ ΕΛΛΕΙΜΑ. Και μην ξανακούσω, οτί -τάχα μου- έριχαν λεφτά στην αγορά γιατί αυτά τα λεφτά με το ελλειματικό ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας έφευγαν στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να ΘΑΒΕΤΑΙ η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

     

    Και να μη μιλήσω για την τεράστια γραφειοκρατία που χάνω ακόμα και τώρα 30 πρωϊνά το μήνα σε συναλλαγές με αυτούς...

     

    Περιμένω διακαώς να τους στείλουν στον αγύριστο...

    • Upvote 3
    • Downvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Φίλε μου το θέμα με τους εργαζόμενους ΔΥ είναι πιο πολύπλοκο. Το θέμα είναι ότι αυτοί είναι εργαζόμενοι. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πληρώνουν και αυτοί και τέλος πάντων όσο μη αποδοτικοί και αν είναι προσφέρουν κάποιο έργο ή είναι εν δυνάμει ικανοί να προσφέρουν αν αξιοποιηθούν σωστά. Τ

     

    Εγώ τον εργαζόμενο δεν τον βάζω στο ίδιο τσουβάλι με τον συνταξιούχο που λαμβάνει πολλές φορές ίδια χρήματα...με τον μισθό του ενώ οι κρατήσεις του (που είναι εικονικές γιατί το κράτος τις πληρώνει στο κράτος!) είναι πολύ λιγότερες.

     

    Ας μείνουμε στο ασφαλιστικό που είναι νομίζω το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή.

    • Upvote 1
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Μα όχι άσε τους ανθρώπους να βγάλουν το άχτι τους με τους δημόσιους υπαλλήλους.

    Μετά οι ελεύθεροι επαγελματίες θα την ακούσουν από τους ιδωτικούς και οι συνταξιούχοι από

    τους ελευθερους επαγγελματίες.

    Οι γιατροί από τους δικηγόρους, οι δάσκαλοι από τους καθηγητες και τούμπαλιν, οι νοσοκόμοι από τους νοσηελευτες και

    οι μανάδες από τους πατεράδες...

     

    Ρε ξυπνάτε και μην είστε παρτάκηδες,,,, δεν είναι ο καθένας μόνος τους.

    Είμαστε όλοι μαζί.

    • Upvote 4
    Link to comment
    Share on other sites

     

    Ρε ξυπνάτε και μην είστε παρτάκηδες,,,, δεν είναι ο καθένας μόνος τους.

    Είμαστε όλοι μαζί.

     

     

    ΔΕ θα διαφωνησω....ΑΡΚΕΙ οπως ειπα...

     

    για ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ και ΙΔΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕς να πληρωνουμε το 95% ΤΑ ΙΔΙΑ....

     

    ναι ενα 5%  χρειαζεται κοινωνικη πολιτικη οπως πχ νησια με 50-60 κατοικους  και αλλες ομαδες ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ

     

    μειωση εισφορων ΤΣΜΕΔΕ ΤΩΡΑ....

    εγω θελω 360 την εθνικη και να μου βγει η ΕΛΑΧΙΣΤΗ συνταξη που μπορει στα 65 μου (λεμε τωρα μεχρι τοτε θαχει φτασει στα 75 η συνταξη ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ)

     

    καλο να σκεφτεσαι το ΑΥΡΙΟ αλλα πιο βασικο ειναι να ΖΕΙΣ το ΣΗΜΕΡΑ...

     

    και με αυτες τις εισφορες   δε ζουμε ουτε για το χθες

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Δηλαδή από όλο το θέμα που έβαλε ο akius αμέσως βγάλαμε το συμπάρασμα ότι για όλα φταίνε οι ΔΥ.....Αν το συνεχίσουμε θα μπει και η Χ.Α στο παιχνίδι.

    Μιλάμε για το ασφαλιστικό και τσουπ να'σου οι ΔΥ φαντής μπαστούνι. Μη γίνεστε Ελληνάρες τις ξαπλώστρας και της φραπεδούμπας. Καλά τα λέει ο Θοδωρής

    Link to comment
    Share on other sites

    Συγνώμη αλλά εγώ δεν ξέρω άλλο κλάδο πλην των τραπεζών, ΔΕΚΟ, στρατιωτικών που να παίρνουν τόσο υψηλά εφάπαξ. Γνωρίζεις σε ποιους κλάδους πλην ΔΥ δίνεται σύνταξη κάτω από τα 50 ? Υπάρχει ελ.επ. μάνα με ανήλικο τέκνο να παίρνει σύνταξη στα 50 ?! Αν γνωρίζεις να μου πεις και εμένα. Άρα το θέμα έχει σχέση και με το δημόσιο. Όχι με τις απολύσεις των ΔΥ (το οποίο προσωπικά δεν το ανέφερα) αλλά με τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. 

     

    Και το λέω και για τον κλάδο μας. Ο μηχανικός ελ.επ. πληρώνει εισφορές για να δικαιούται σύνταξη 2000 τον μήνα + περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένεια του εφόρου ζωής ?

     

    Το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Η λάθος βάση είναι να μην ρίχνουμε καμία ευθύνη δυστυχώς.

     

    Από κάπου πρέπει να κοπούν τα χρήματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ευχολόγια και δεν καταλήγουν πουθενά. 

     

    Απλά είναι τα πράγματα.  

     

    Πες μου εσύ τι προτείνεις ? 

     

    Εγώ λέω δραστική μείωση συντάξεων, αντιστοίχηση εισφορών με σύνταξη και όχι σύνταξη...αέρας και ιδιωτική ασφάλιση έτσι ώστε όποιος πληρώνει να παίρνει και παραπάνω σύνταξη. Μία μικρή κρατική βασική και η υπόλοιπη ιδιωτική. Φυσικά ιδιωτική περίθαλψη.

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.